prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Han
Iščem dobre copate za BodyAttack - atletski kardio trening z veliko teka in poskokov. Kakšen predlog?

Malo zgodovine:

Pozimi 2004 sem kupil svoj prvi par Mizunk, in sicer Wave Rider 7. Ocena: daleč najboljši tekaški copati! Prve pol leta sem tekel na prostem (asfalt, pesek, zbita zemlja), do pomladi 2007 pa sem z njimi užival na urah BodyAttacka.

http://www.zed-team.com/22401/26601.html
http://www.lesmills.com/global/en/membe ... ogram.aspx

Ker se z leti copat iztroši, sem prek spletne trgovine www.superge.si kupil Wave Rider 9. Že na prvi pogled je copat izgledal povsem drugače - krajša wave plošča, bistveno ožji podplat (skoraj cel centimeter!), krajši zgornji del iz blaga (nart prekrije zgolj jezik) in zelo ne-anatomsko oblikovan vložek (glede na WR 7). Občutek pri hoji in teku je seveda temu primeren - blaženje pete je veliko slabše (trše), pri poskokih naprej in nazaj noga v copatu zdrsuje, pri lateralnem gibanju pa praktično ni opore (noga zdrsuje levo-desno, zaradi česar imam ožuljena palca). Po dveh mesecih BodyAttacka sem v teh copatih staknil poškodbo - vnetje ahilove tetive. :evil:

Z velikim upanjem sem pričakoval Wave Rider 10. Pomladni model v rdeči barvi mi ni bil všeč, poleg tega sem na spodnji strani prebral kar nekaj slabih kritik, tako da je upanje hitro splahnelo. Kljub temu sem prejšnji teden šel v Tomas Sport in preizkusil copat. Ocena: nekoliko mehkejši petni del glede na WR 9, za odtenek boljši vložek (še vedno precej slabši od WR 7), ostalo pa nekje na nivoju WR 9 (še nižji zgornji del - jezik komaj pokrije nart, preozek podplat, slaba lateralna opora).

http://www.roadrunnersports.com/rrs/products/MIZ624/

Wave Rider 11 je/bo, kot vse kaže, praktično enak WR 10, zato se že oziram po novih Adidas (AdiStar Control 4) in Nike (Air Zoom Vomero 2) copatih...
 ASICS
Pozdravljen,
ASICS je naredil posebne copate za aerobni trening v fitnesu in za vodene vadbe. Za moške je model GEL-TREADMILL (črne barve) dobavljiv edino v trgovini Intersport na Šubičevi ulici v Ljubljani.
Lep pozdrav
 Han
Hvala za priporočilo - ob priliki se bom oglasil v tej trgovini na Šubičevi in copat preizkusil. Upam, da imajo številko 42-43...

Včeraj sem poskusil tri modele copat:

Adidas adiStar Control 4 je dober copat - noga je v njem zelo dobro fiksirana tako spredaj kot zadaj; mogoče je malo pretežak, predvsem pa je namenjen pronatorjem (potrebujem nevtralen copat oziroma za supinatorje).

Adidas Supernova Cushion 6 ne nudi stranske opore v sprednjem delu (spredaj je preveč prostora), splošen občutek pri hoji in teku je malo čuden, 'luknje' za vezalke so preveč narazen, jezik prekratek.

Nike Air Zoom Vomero 2+: kot da bi bil na vzmeteh - zelo mehak podpat, za moj okus pretirano blaženje po celotni površini. Petni del je zelo širok, zato peta v copatu veselo pleše.

V zvezi s prihajajočim Wave Riderjem 11 sem izbrskal naslednje: podplat bo identičen kot pri WR 10, s povsem enako wave ploščo; manjše spremembe so doletele zgolj zgornji del - izboljšan je oprijem pete (dynamotion heel fit), vložek je malo bolj tog z bolj poudarjenim lokom (končno so ugotovili, da je bil vložek pri WR 7 praktično brezhiben), v sprednjem delu pri prstih pa ni več toliko 'praznega' prostora...
Uporabniški avatar
 mateja.hribar
Živjo Han, jaz ne razumem zakaj preizkušaš tekaške modele superg, če praviš, da iščeš ene nove za Bodyattack. Ne izdelujejo brez razloga za različne športe različne vrste superg. Skoraj vsak izdelovalec (Reebok, Nike, ...) ima tudi modele za aerobiko. Sama sem včasih kupovala predvsem take. Razlika, ki sem jo opazila in občutila - v primerjavi s tekaškimi je ta: da so superge za aerobiko malo višje – bolj zaprte v predelu gležnja in pri prstih na nogi bolj trdi, podplat je tak, da bolj paše v dvorano, blaženje imajo, ampak je drugačno, zračne so pa vse po vrsti manj.
 Han
Živjo, Mateja - glede na izkušnje je tekaška superga najboljša za BodyAttack. Tudi večina inštruktorjev in trenerjev uporablja tekaške copate.

Za druge oblike aerobike - klasično, step ipd. pa se strinjam, da so bolj primerne takšne superge kot jih omenjaš.
 sammy
Po mojih izkušnjah so za BA primerni copati z maksimalnim blaženjem, po možnosi po celem podplatu. Lahko so tudi tekaški. Kakšnega splošnrga pravila pa tukaj ni, saj je vsaka noga drugačna. Predvsem jih menjuj dovolj pogosto, za tri tedenske BA vadbe priporočajo na 3 - 6 mesecev. Sam sem imel zaradi iztrošenih copat (blaženja ni bilo več) probleme.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA