prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 jpotoc
Katere športne copate priporočate za tekmovalni nastop na maratonu?

Sam uporabljam Nike Air Zoom Elite 4+. Do Berlina verjetno menjam, a kaj kupiti? Predviden čas 3:05:00 želja nekoč preteči pod 3 urami.

Slika
Nazadnje spremenil jpotoc, dne 29 Jun 2009, 21:40, skupaj popravljeno 1 krat.
jpotoc napisal/-a:Katere športne copate priporočate za tekmovalni nastop na maratonu?

Sam uporabljam Nike Air Zoom Elite 4+. Do Berlina vernetno menjam a kaj kupiti?

V kakšnem tempu nameravaš odteči maraton (ciljni čas)?
Evo sem doponil. Cilni čas 3:05:00.
Sicer sam ne tečem tako dolgih razdalj kot je maraton, vendar imam med drugim tudi superge za maraton in druge hitre cestne teke - Nike Marathoner, ki se jih sicer ne dobi v Sloveniji ( če pa koga zanima, kje jih dobiti, mu lahko povem, kje se jih dobi po ugodni ceni, brez, da bi hodil v tujino).

No, z Nike Marathoner sem izredno zadovoljen, lahek copat, sam ga uporabljam, ko hitro tečem na cesti in drugih trdih podlagah. Rekel bi, da je to prava " izvenstadionska šprinterica", ki pa ni ravno za vsakdanjo uporabo, saj jih lahko dokaj hitro uničiš.

To je moje mnenje, o drugih znamkah pa ne morem govoriti, ker jih sam ne uporabljam.
jpotoc napisal/-a:Evo sem doponil. Cilni čas 3:05:00.

No potem pa rabiš tekmovalni copat. :D Sam grem tudi v Berlin in pred maratonom ne nameravam menjati obutve. Zaenkrat sem na Mizuno Wave Nirvana 5 ali pa na Asics kayano 14 modelu. Zame tekmovalni copati ne pridejo v poštev, ker sem izrazit pronator in rabim blaženje (sploh pri dolgih tekih). Pri cilnem času okoli 3:30 - 3:40, pa tako ali tako ne rabim tekmovalne obutve. Upam, da ti bo kdo dal kakšen bolj pameten nasvet, ker sam nimam izkušen z tovrstnimi copati. :wink:
Kot oseba z največ pretečenimi maratoni na TF in na podlagi lastnih izkušenj lahko povem da nobeno eksperimentiranje na tako dolgi razdalji kot je 42,2km ni dobrodošlo.

@jpotoc nočem ti "soliti pameti" ampak tvoj dosedanji tekaški copat je absolutno dober za dosego načrtovanega cajta,,,,copat je dokaj lahek 295g (Ž 257g) in z kakovostnimi intervali ti bo vsekakor uspelo.
Za hitre intervale lahko uporabljaš tudi kakšne -racing- (racer) modele da navadiš telo na hitrost...za daljinske treninge pa priporočam težje in udobne copate (cca350g).

Seveda,vsak trgovec ti bo svetoval po svoje in hvalil svojo blagovno znamko.... zaradi trenda in "modne muhe" jim nasedamo.
No,odločitev je tvoja.
Živijo Lonely!
[quote]
Kot oseba z največ pretečenimi maratoni na TF in na podlagi lastnih izkušenj lahko povem da nobeno eksperimentiranje na tako dolgi razdalji kot je 42,2km ni dobrodošlo.[/quote]

Nisem prebral vseh tvojih postov, ker jih je zelo veliko, zanima me tvoje število pretečenih maratonov, najboljši in najslabši rezultat?
LP Stane
Glede izbora modela bi se kar strinjal , da je pametno ostati na enakem modelu (ali vsaj zelo podobnem glede moči blaženja) kot doslej, še posebno, če z modelom ni bilo težav Tule pa je še nekaj modelov podobnega ranga za primerjavo:
MIZUNO WAVE ELIXIR: http://www.superge.si/html/svn/5127717-AA.shtml
Še nekaj lažji bi bil WAVE RONIN: http://www.superge.si/html/svn/5127759-AA.shtml
Pri Asicsu bi bil podoben model DS TRAINER: http://www.superge.si/html/svn/3179343-AA.shtml
Od NEW BALANCE-a pa: MR827 : http://www.superge.si/html/svn/5557043-AA.shtml
Od BROOKS-a pa RACER ST : http://www.superge.si/html/svn/5729964-AA.shtml

L.P.
Superga
maraton 100 napisal/-a:Živijo Lonely!
Kot oseba z največ pretečenimi maratoni na TF in na podlagi lastnih izkušenj lahko povem da nobeno eksperimentiranje na tako dolgi razdalji kot je 42,2km ni dobrodošlo.

Nisem prebral vseh tvojih postov, ker jih je zelo veliko, zanima me tvoje število pretečenih maratonov, najboljši in najslabši rezultat?
LP Stane

Živjo Stane

Čeprav malo off-topic ti vseeno odgovorim:
Imam 100 uradnih maratonov (in 130 polmaratonov) zadnjih 10 let...sem ne štejem teke ki so 40 ali 44 km,Logarske 75km,Mniška50 km...uradno 100-ko bom praznoval na LM-u v družbi TF...če si Stane B.iz Velenja,vem da tečeš že "100 let" in dopuščam možnost da imaš več...v tako kratkem obdobju zasigurno ne.
V času LM bom objavil vse moje maratone na Google documents (kraj,čas,počutje..)
Nisem profi tako da imam najboljši čas (prekopiran z LM-strani,pred leti):

48, 0176, BRLJAK ŽELJKO, MARATHON CHALLENGE SLOVENIJA, 62, SLO, 1:27:10, 3:05:10

Najslabši čas Poreč maraton 2005 5.36 ...močno dehidriran sem končal v rešilcu na oživljanju...pobegnil iz rešilca in dotekel do cilja...nikoli nisem odstopil naj bo še tako hudo.
Lani sem pretekel tole viewtopic.php?f=55&t=10719
Lp
Moje maratone sem pretekel v različnih copatah in sicer:
Asics Gel DS Trainer-Nike Air Streak Ekiden-Diadora Mythos-Reebok Ultra Lite-Asics Gel Nimbus 10....10 letošnjih pa v Brooks ST4 Racer.
Nisem profi tako da imam najboljši čas (prekopiran z LM-strani,pred leti):

48, 0176, BRLJAK ŽELJKO, MARATHON CHALLENGE SLOVENIJA, 62, SLO, 1:27:10, 3:05:10

Sicer ne vem kaj je za tebe slabo a ta čas je zavidanja vreden :clap: :clap:
Željko živijo!

Res sem tisti Stane B. Hahaaaaa! Saj sploh ni pomembno koliko maratonov kdo ima. Jaz pravim, da se vsakemu pretečenemu maratonu treba globoko prekloniti. Jaz običajno nisem v enem letu pretekel več kot štiri klasične maratone, pa zraven ene dva daljša teka kakšno 100km ali 75km Celje - Logarska. Sedaj pa že nekaj let nisem nobenega maratona. Trenutno se zadovoljim s tekom na 10km. Sem pa v enem pripravljalnem obdobju za maraton na 100km v šestih mesecih 25x pretekel daljšo razdaljo kot je maraton vse v temu okrok 4min./km.
Kar se pa tiče tekaških copat, ker je to bistvo teme. Vsak si najde svoj priljubljeni model a ni nujno, da je dražji copat boljši. Za trening sem uporabljal malo bolj blažene vsaj v prvi fazi priprav. Za tekmo sem pa potem utekel malo manj blažene. Nikoli nisem imel posebej copate za trening in posebej za tekmo. Na dogih tekih te močneje blaženi tekaški copati malo upočasnijo, dosti energije gre v nič.
Želko, ko se kje srečava me pocukaj za rokav, ni pa nemogoče, da se že poznava!
Lep večer!
Stane
Tudi sam sem trenutno v dilemi katere naj nabavim. Elixirke so po dobrih 5ih mesecih hin, za njimi je 1500 km... Sicer pa z njimi niti nisem bil najbolj zadovoljen, ker so bile za moje pojme zame pretežke in preveč "toge". Ogledoval sem si Ronina, AdiZero, pa Saucony-jev Type A2 za katerega trenutno najbolj navijam.
Rad bi lahek, dinamičen ne preveč blažen tekmovalni copat, no sicer pa glede na to da delam kilometražo je pametneje met malo bolj blažene. Zato sem si ogledoval tudi slednji model Precision 10 oziroma še bolj Wave Musha:
http://www.startfitness.co.uk/acatalog/ ... eight.html

Pa Saucony Grid Type A2
http://www.startfitness.co.uk/acatalog/ ... twear.html

Ki je neke "kilaže" kot moj lanski model Grid Sinister (Saucony), nad katerim sem bil izjemno zadovoljen ampak letos ne dobim številke :(

Ma treba se bo odločit ta teden :roll: , danes pa se prijavljam na prvo etapo Trans Slovenija.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA