prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Metrodusa
Na včerajšnji tek sem iz radovednosti vzel mobitel z GPS-om, potem pa sem isto pot premeril še na TIS karti (pač, poklikal sem celotno pot).

Zanimivo je, da je GPS pokazal 10,0 km (meri na 10 m intervale), karta pa je pokazala okoli 9600 m. Če bi bilo obratno, še razumem, ker bi lahko GPS motila drevesa, ampak zakaj je le-ta pokazal več? Edina razlaga, ki mi pride na pamet, je to, da je klikanje rahlo nenatančno, pa tudi izogobanja vsem oviram ne upošteva. GPS na mobitelu je, testirano, natačnen vsaj kar se tiče lokacije.

Čemu verjeti, GPS ali karti? (ker če GPS, potem to precej izboljša mojo dosedanjo statistiko in predvsem hitrostne razrede).
 planinc
Nekaj si si že sam odgovoril, da pride do napake zaradi netočnega klikanja. En del odgovora se skriva v tem, da GPS meri terensko izmerjeno pot, to je, da na klancih izmeri drugačne dolžine kot na ravninski karti, kot jo meri TIS. Še posebej se to pozna, če hočeš eno in drugo primerjat v hribih ali gorskem svetu. Pri tvojem merjenju je prišlo do take razlike, kot če bi konstanto tekel v hrib s 16°naklonom. Upoštevati moraš, da si tekel tudi navzdol in bo potem slika takoj bolj realna.
leteči polž napisal/-a:Poskusi še na ortofotu namesto na karti.

Kako pa sploh naklikaš pot na tisovem zemljevidu?
Sam uporabljam http://www.geopedia.si, kjer imaš pod zavihkom orodja tudi merjenje razdalje. Zdi se mi dovolj natančno, nisem pa primerjal s kakšno drugo metodo merjenja.

uau! noro! zelo zelo veliko uporabljam geopedio, pa tega še nisem ugotovila. ti zavihki me nikoli niso preveč zanimali. očitno nisem vedela, da se v njih skriva veliko uporabnih informacij. sicer ni bilo namenjeno meni, a kljub temu hvala :wink:
planinc napisal/-a:En del odgovora se skriva v tem, da GPS meri terensko izmerjeno pot, to je, da na klancih izmeri drugačne dolžine kot na ravninski karti, kot jo meri TIS.

A to je sigurno, da GPS pri izračunu razdalje upošteva še višinsko razliko?

planinc napisal/-a:Pri tvojem merjenju je prišlo do take razlike, kot če bi konstanto tekel v hrib s 16°naklonom.

Najbrž ni samo to, saj se pri takem naklonu (30%) ne bi obremenjeval z razdaljo, ampak predvsem z višinsko razliko.
MančaPomaranča napisal/-a:uau! noro! zelo zelo veliko uporabljam geopedio, pa tega še nisem ugotovila. ti zavihki me nikoli niso preveč zanimali. očitno nisem vedela, da se v njih skriva veliko uporabnih informacij. sicer ni bilo namenjeno meni, a kljub temu hvala :wink:

Ni za kaj :)

A si sicer printaš iz geopedije? Se dobro obnese?

Sam imam samo črno-bel printer, kar za karte ni najbolj uporabno. Me pa zanima, če ima kdo izkušnje s kakimi vektorskimi kartami. Če se da izbrat, katere sloje prikaže, bi bilo lahko bolj pregledno. Ne rabim naprimer zelenega ozadja (oziroma z mojim printerjem sivega), če je tam kamor grem povsod gozd.
 Metrodusa
planinc napisal/-a:Nekaj si si že sam odgovoril, da pride do napake zaradi netočnega klikanja. En del odgovora se skriva v tem, da GPS meri terensko izmerjeno pot, to je, da na klancih izmeri drugačne dolžine kot na ravninski karti, kot jo meri TIS. Še posebej se to pozna, če hočeš eno in drugo primerjat v hribih ali gorskem svetu. Pri tvojem merjenju je prišlo do take razlike, kot če bi konstanto tekel v hrib s 16°naklonom. Upoštevati moraš, da si tekel tudi navzdol in bo potem slika takoj bolj realna.

Bo držalo, ker nikakor ni ravna (kdor ve, kolesarska od BF do Mosteca). Očitno je napočil čas, da si bo treba umisliti GPS uro, ker očitno merjenje je precej nenatančno.

leteči polž napisal/-a:Poskusi še na ortofotu namesto na karti.

Kako pa sploh naklikaš pot na tisovem zemljevidu?
Sam uporabljam http://www.geopedia.si, kjer imaš pod zavihkom orodja tudi merjenje razdalje. Zdi se mi dovolj natančno, nisem pa primerjal s kakšno drugo metodo merjenja.

Uporabljam TIS ortofoto karto, ki je del programa, ne online verzije. Je dokaj dobra, ker imaš možnost orto-foto dopoljnjene karte, ki ima tudi večino gozdnih poti v Ljubljani in okolici.
leteči polž napisal/-a:A si sicer printaš iz geopedije? Se dobro obnese?

Ne, ne printam si. Res pa je, da za vsako stvar, ki me zanima, kje je, uporabim geopedio. Večkrat tudi načrtujem svoje tekaške poti preko geopedie. Printam si pa res ne. Upam, da ti bo kdo drug lahko pomagal.
Uporabniški avatar
 flister
Če hočeš še kar natančno izmeriti razdaljo, probaj to narediti s kolesom (seveda mora biti števec dovolj točno umirjen). Seveda, če se sploh da prevozit s kolesom.
Se mi zdi, da igra pri GPS urah tisti algoritem, ki je v njej vgrajen in računa razdaljo, višince, ...
Je pa dejstvo, da dva GPS-a na isti poti ne pokažeta prav istih rezultatov.

Prej sem imel Garmin FR50 + Footpad in sem bil zelo zadovoljen z natančnostjo oz. ponovljivostjo rezultatov na isti progi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA