prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 smejko1
lep pozdrav!

no odločil sem se da nekaj naredim iz sebe in začel sem teči(v pravem pomenu besede, brez ustavljanja) sedaj pa iščem primerne teniske saj se želim izogniti nepotrebnim poškodbam tako kot vsak, vendar se zaradi pomanjkanja znanja obračam na vas da bi izbral najprimernejšo obutev. ciljam na obutev srednjega in višjega ranga (saj nameravam stvar resno vzeti) in mehkejšega tipa saj tečem na asfaltni podlagi.
zato vas prosim, da mi pomagate izbrati kar se da primerno obutev znamko&model, ki ga priporočate lahko napišete kar semle.

še nekaj podatkov:
-teža~70kg
-višina~180
-spol~moški
-tekaška podlaga~asfalt

moji trenutne teniske so na podplatu 'obrušene' na zunanji strani pri peti kar naj bi pomenilo da imam prekomerno supinacijo zdaj nevem ali je to res ali je to zgolj zaradi tega ker se mi ne ljubi dovolj dvigovati nog (pri vsakdanjih teniskah imam tudi na zunanji strani pri peti bolj 'pobrušen profil').
trenutno tečem 7dni. na dan pretečem 9km, kar je tudi moj vsakodnveni cilj.

ko sem pa naredil poizkus sem pa dobil odtis stopala(tak kot na sliki) ki pomeni normalen nožni lok :?

Slika

dobrodošli s predlogi, komentarji,.. :laola
 spela*
Težko je nekomu svetovati po forumu. Med tekaškimi supergami istega cenovnega ranga niti ni tako velikih razlik v kakovosti, vprašanje je, kaj komu ustreza. Jaz sem svoje prve superge kupila tako, da sem šla v trgovino, pomerila nekaj parov in se odločila. Slučajno (ali pa je to ženski šesti čut :wink: ) je bil to model, ki mi zelo ustreza in sem kasneje kupila isti model. Ki ga pa zdaj žal več ne delajo.
Tako da pojdi v trgovino in se posvetuj s trgovci.
Uporabniški avatar
 Pina
HAH....to mora biti neki z žensko intuicijo povezano....pred tremi leti sem šla v Interšport po superge...za telovadbo..vzela sem tiste, ki so se mi dopadle....no kasneje sem začela teči...izkazalo se je da sem izbrala najbolj prav kar se je dalo....:)
Nike Pegasus 8)
Uporabniški avatar
 Biz
Moj komentar bi bil bolj v smislu načina teka. Če ti je res do tega, da se ne poškoduješ, potem raje upoštevaj zdravnike in tekaške terapevte in daj svojemu telesu tudi kaj počitka. Saj če si res začetnik (čeprav se mi zdi, da nisi čisti začetnik, če lahko iz nule pretečeš 9 km vsak dan brze bolečin), potem najbrž tvoje vezi in mišice še niso utrjene oz. primerno natretnirane, kar se doseže počasi in postopoma. Glede superg pa je precej veliko prodajne znanosti, za začetek si preberi kak test v Poletu ali kje drugje, potem pa se pogovori s trgovcem.

Drugi nasvet pa bi bil, da malo poštudiraj pravilen način teka, pa ne se pustiti prepričat strokovnjakom, ki svetujejo tek peta-prsti.
 Matej79
Imaš isti odtis stopala kot jaz in tudi tekaški copat na istem koncu znucan. :)

Glede tekaških copat je res težko svetovati preko foruma..Pojdi v trgovino izberi nekaj modelov, jih preizkusi in boš sam videl kateri kopit ti sede in kateri ne. Jaz sem naredil tako. :wink:

Prej sem vrsto let tekel na Skylonu (Nike), sedaj sem si pa kupil Brooks. Lahko rečem, da sem kar zadovoljen s copatom, čeprav ni isto, kot je bilo včasih. Skylon mi je res v nulo pasal na nogo!

100 ljudi sto različnih nog in univerzalnega nasveta ni drugega kot...probaj!
 milk
Z nasveti in testi si lahko napraviš le ožji izbor kakih 5 modelov in greš potem po trgovinah ter jih preizkusiš vsaj tako, da nekajkrat potečeš po nekaj metrov po trgovini s hitrim startom in hitrim ustavljanjem. Velikokrat se zgodi, da se v najbolje ocenjenih supergah ne počutiš dobro in ti odgovarjajo kake, ki niso ravno na vrhu seznama. Prav zaradi tega v vsaki trgovini dobro poglej po policah in preizkusi še kake druge, ki ti bodo padle v oči in jih nimaš na seznamu, včasih se zgodi, da ravno tako najdeš sebi najprimarnejše.
Toda ne izbiraj med teniskami, glej tam kjer piše, da so na polici superge za tek.
Vsekakor ti svetujem, da si nabaviš vsaj dvoje, vsake za določen namen in določeno podlago.
Jaz mislim, da imam sedaj 12 različnih parov, vsakega za določen namen, toda med njimi ni nobenega za asvaltno podlago! Glede na to, da si začetnik in verjetno ne nameravaš teči le eno sezono, potem pa se upokojiti, ti glede na tvojo intenzivnost teka, ki jo boš najbrž le še stopnjeval, priporočam, da ne treniraš samo po asvaltni podlagi, prav gotovo imaš v bližini tudi kaj makedamov, gozdnih poti in kolovozov, kjer se da teči veliko prijetneje in bolj zdravo. Če boš vztrajal le na asvaltu, boš imel verjetno zelo hitro težave s koleni in kolki, pa še kaj se bo našlo in potem boš verjetno s tekom tudi hitro končal. Zato ti priporočam več parov superg, za različne podlage in če že nisi navdušen nad gorskim tekom, kar se meni zdi najbolje, se podaj vsaj v polovici treningov na kak "cross-country". :P

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA