prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 vroom
Pozdrav,

trenutno (že dve leti) uporabljam superge New Balance 740. V njih imam pretečenih cca 800-900 km, večina od teh (cca 700) kilometrov bila pretečenih v zadnjega pol leta. Na teden delam približno 40 km (posamezni teki od 6-20 km). Sem zmeren pronator in tehtam 64 kg. Superge pač zaenkrat izgledajo še kot nove, na podplatu copata je nekaj malega razpok in nekateri gumijasti deli 'hočejo začeti odstopati', za blaženje pa nimam občutka, koliko je 'izginilo', mi pa prodajalci in internet pravijo, da je vsekakor čas, da začnem razmišljati o zamenjavi, če nočem preveč obremenjevati svojih nog in kolen. Rad bi začel razvijati svoj korak v smislu, da bi pristajal bolj na celi nogi, kot pa na peti, pa tudi hitrost bi rad zmerno povečeval.

Videl sem torej model LunarFly 2, ki ima dokaj zmerno ceno, je lahek in nizek in sem ga v trgovini na hitro tudi sprobal. Občutek je bil malo nenavaden, ker se mi je zdelo, da mi na notranji strani stopala copat podpira nekoliko bolj 'nazaj', kot pa pri mojih trenutnih copatih, ampak ob hoji se vse skupaj potem ni zdelo preveč moteče.

Sicer je bila moja prva izbira Nike Free 2/3 (ki je sicer dražji), ker bi rad razvil svojo tehniko teka in mi je koncept minimalnega teka blizu, ampak tega modela v moji številki trenutno nikjer nimajo na zalogi, ker je januar, in je vse že šlo. Morda si ga bom kupil nekje sredi leta. Lunaracer se mi zdi tudi zanimiv model, ampak ga pri nas nikjer nimajo.

Malo sem torej v precepu, če menjati copat ali ne (še posebej, če si planiram potem kupiti še en par, kar zna biti precej drago, glede na to, da se ukvarjam še z drugim športom, ki tudi zahteva svoje investicije), je pa res, da si ne bi rad nakopal kakšnih poškodb zaradi iztrošenosti copat. Zanima me torej, kakšne izkušnje imate s tem copatom oz. če se vam zdi to primerna izbira glede na moje cilje?

Hvala in LP!
Uporabniški avatar
 Ananda
Jaz imam ta model. V njih imam pretecenih samo 120 km, ker zadnje case bolj malo tecem in kar iz navade obujem copate, ki so trenutno zunaj skatle (Asics). Edino, kar ti lahko o njih povem, je to, da je obcutek bil super, ze ko sem jih prvic obula. Pravzaprav jih sploh nisem nameravala kupit, iz firbca sem jih dala nase in so mi takoj sedle. Ta obcutek je ostal tudi vse doslej v njih pretecene kilometre. Res pa je, da sem ze takrat tekla manj kot ti.
 vroom
Ok, najlepša hvala za mnenje! Sem jih potem kar vzel in moram reči, da je po prvih kilometrih občutek precej dober!
 vroom
Samo majhen update:

v njih sem zdaj pretekel nekaj več kot dvajset kilometrov. Na splošno se mi zdijo v redu, je pa res, da se mi zdi, da je peta nekoliko bolj fleksibilna, oz. imaš vsaj v začetku občutek, da hoče drseti. Morda je to tudi zaradi tega, ker je podplat manj fleksibilen kot pri mojih starih New Balance copatih. Sam občutek pri teku je na splošno dober, morda je copat malo bolj tesen okoli narta kot moj dosedanji čevelj.
 vroom
Update po 65 km uporabe za še koga, ki ga morda ta copat zanima:

Copat se je sedaj lepo ulegel; sicer sem imel najprej probleme, ker se mi je na notranji strani podplata naredil precej velik žulj, ampak sem verjetno tudi sam kriv, ker sem že drugič z njim šel na 21 km dolgi tek.
Copat ima precej blaženja v primerjavi z mojimi prejšnjimi supergami, tako da ni toliko 'stika s podlago' (pri teku po makadamski podlagi se skorajda ne občuti kamenčkov pod nogami ipd.; to velja predvsem za sprednji del copata).

Peta je, kot sem že omenil, nekoliko bolj fleksibilna, je pa tudi res, da sem si, ker nameravam teči razdalje do 30 km, kupil eno številko večjo, kot pa nosim navadne čevlje, tako da imam kakšna 2 cm 'lufta' od palca do konca čevlja. Večja fleksibilnost pete je morda tudi posledica manj fleksibilnega sprednjega dela copata, ki je precej manj upogljiv kot moji prejšnji. Ta fleksibilnost pete izgine, če dobro zategnem vezalke in potem je čevelj tip top. Na splošno sem z njim bolj zadovoljen kot s poprejšnjim New Balance čevljem, čeprav tudi slednji ni bil od muh. Občutek imam, da omogoča lažje pristajanje na celi nogi.

Tako, to je torej moj vtis, če komu slučajno pomaga. Pa lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 Scooby
Čudno je to, da si se odločal med zelo blaženimi supergami (luanrfly) in skoraj nič blaženimi supergami (free).
 vroom
Lunarfly so bili na koncu nadomestek za New Balance; Free oz. kateri podobni, pa bi bili vstop v polje manj blaženih copatov in drugačne tehnike teka.

Najprej sem hotel kupiti Free, ker sem upal, da bodo moji prejšnji copati še zdržali nekaj časa. Ker je čas tak kot je, ni bilo nobene moje številke na zalogi in sem se potem po kratkem premisleku odločil, da vseeno raje kupim nadomestek, ki je bil znižan in v moji številki (lunarfly, za katerega pa sem imel vseeno občutek, da ima nekoliko manjši heel-to-toe kot pa predhodne superge) za moj prejšnji copat in z bolj minimalnimi copati počakam, dokler ne bodo na zalogi.

Tako da je bilo malo improviziranja vse skupaj - čas je bil pač za nove copate (ker so imeli prejšnji, kljub dobremu izgledu že kar krepko kilometrino), ni pa bilo tistih, ki sem jih hotel, tako da sem kupil pač nek precej drugačen model, ki sem ga po naključju videl v trgovini in mi je odgovarjal.

Se pa strinjam, da je to precej drugačna izbira kot pa Nike Free :)

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA