prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Misho76 napisal/-a:V začetkih pa sem tekel z njim, saj mi je bilo zanimivo delati statistiko in spremljati nižanje le-tega s pridobivanjem kondicije

@Misho76 popolnoma si zadel tudi moj point. To je dejansko zelo motivirajoče. Brez merilca utripa res težko oceniš ta napredek. Z uro in merilcem utripa pa je to zelo enostavno.

@StaraKost zelo dobro si opisal smisel uporabe merilca (dejansko je uporaba merilca utripa smiselna, če je tekač zainteresiran za analizo teh številk in šele iz zadostnega števila meritev lahko izpeljemo zanimive ugotovitve)
biji napisal/-a:
ROSI64 napisal/-a:Prilagam ti 1 teden programa za tek:

16.07. Mo Ruhetag 0 - 7 Ruhetag oder regenerativer Lauf @109-128
17.07. Di Intervall 8 - 11 1500-3000-1500m in T04:37 / 500m traben
18.07. Mi Dauerlauf 8 - 12 @133-144
19.07. Do Tempo 12 - 15 Mittellanger Lauf T05:18
20.07. Fr Ruhetag 0 -
21.07. Sa Dauerlauf 8 - 11 @133-144
22.07. So Langer Lauf 14 - 20 nicht schneller als T06:20 @123-134, Letzte 2 km im Marathontempo

Iz njega je jasno razvidno, da je poleg tempa pomemben tudi pulz.

Tudi ta trening program temelji na tempu. Če greš na Rechner, ti pokaže, kakšen naj bo tvoj tempo za Regenerativer lauf, Dauer Lauf, ..., zraven pa je samo okvirno območje pulza. Ko pa greš na ta Trainingsplan, katerega izsek si pokazal, pa ti res kaže samo območje pulza, tempo pa dobiš iz tabele pod Rechner - Training.

Poznam vse to :D in vem da v Rechneru piše oboje, ker so to informativni podatki.
V priloženi tabeli je pa napisano tako, da če je težki trening - trening za napredovanje je pomemben tempo, za trening regeneracije in normalnih lahkih tekov pa pulz. To pa zato, da se telo spočije.

Tudi ko sem odpiral to temo, sem hotel napisati le to, da je občutek zelo varljiv.
Primer, ki sem ga navedel:
:arrow: normalna temperatura (15-20°C) tempo 5:20-5:30 pulz 140-145
:arrow: v vročini (31°C) tempo isti 5:20-5:30 pulz 155-166
Dihanje je bilo v obeh primerih normalno - pogovorno.
Vendar v prvem primeru je bil to lahek trening, kjer na koncu nisi utrujen, :D v drugem primeru sem bil pa že utrujen. :oops: V obeh primerih je bil pa občutek enak.
Vedno tečem s pulzom! Ampak nikoli z merilcem pulza. :D

Jaz sem ena tistih, ki prisega na:
- občutek
- štoparico

V vročini pač prilagodim tempo. V Radencih sem šla tako počasi, da bi lahko zaila še v tretji krog, če bi bilo treba. :D

Poleg tega me trak merilca pulza moti.
ROSI64 napisal/-a:Primer, ki sem ga navedel:
:arrow: normalna temperatura (15-20°C) tempo 5:20-5:30 pulz 140-145
:arrow: v vročini (31°C) tempo isti 5:20-5:30 pulz 155-166
Dihanje je bilo v obeh primerih normalno - pogovorno.
Vendar v prvem primeru je bil to lahek trening, kjer na koncu nisi utrujen, :D v drugem primeru sem bil pa že utrujen. :oops: V obeh primerih je bil pa občutek enak.

To pa ne razumem, kako je lahko enak občutek, če je pulz za 15-21 utripov višji?

Tu pa se odpira dodatno vprašanje. Kakšen trening smo naredili v drugem primeru?
Če gledamo na območje tempa v katerem smo tekli, smo naredili enak trening?
Če gledamo na območje utripa pri katerem smo tekli, smo naredili različen trening?
Kakšen trening smo naredili? :D .
jst tud vedno tečem z merilcem.Kar se pa tiče pulza mi je vseeno kaksen je pri dolgih tekih,intervalih,fartleku,edino pri tempo teku ga uporabljam ozirom tečem na podlagi pulza,ker je takrat hitrost podobna kot na tekmovanju.tako da tudi na tekmovanju gledam kaksen je pulz,tako vem gdaj je res prevec oziroma premal.sm pa mnenja ce tečes na tekmovanju po občutku ,da si tezko pri meji svojega maxiuma,oziroma tezko kontroliras svojo moč.
StaraKost napisal/-a:To pa ne razumem, kako je lahko enak občutek, če je pulz za 15-21 utripov višji?

Dobro vprašanje, :D smo na pravi poti, kaj sem vam hotel napisat. A očitno nisem ravno talent za pisat, da bi me razumeli.

Bom poskušal razložit:
Pri teku je ponavadi tako, da bolj kot hitreje laufamo, bolj se na pulz dviguje in težje dihamo. Temu pač nekateri pravite občutek. Izraz pogovorni tempo najbolj uporaben in se ga uporablja takrat, ko lahko med tekom govorimo, ne da nam zmanjkuje sapa. Ta tek se smatra kot aerobni.

V sredo sem laufal z istim tempom (aerobni), stalno enako dihanje. Kljub temu da se je pulz dvigoval nisem bil zadihan. Torej glede tega je bil enak občutek in lahko bi rekel, ker nisem zadihan, da imam isti pulz kot ponavadi. Pa ni bilo tako. Zadihan nisem bil nič bolj, ker je telo za ta tempo dobilo dovolj kisika, tako kot ponavadi. Pulz se je pa zaradi vročine (predvidevam) začel dvigovat. Po moje, ker se je telo borilo z običajnim tekom + boj z vročino, skratka dvojna obremenitev telesa. Tudi utrujenost je bila na koncu večja ravno zato, ker je telo za dvojno dozo obremenitve porabilo več energije.

Se oproščam vsem, ki me ne razumete kaj sem hotel napisat. :) Je pa drugače dobra tema in sem tudi sam kaj koristnega izvedel iz te debate. :clap: Zanimivo :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA