prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Pozdravljeni,

Sem lastnik Suunto ambit 2 HR in me zanima kaj natancno pomenijo naslednje stvari: EPOC, VO2 in R-R? Jih ne zastopim cisto, ko priklopim uro in na movescount pogledam graf treninga. Sem googlal, samo nisem nasel nobene preproste razlage, zato se obracam na vas, ce kdo zna preporsto razlozit.

Zelim vam lep dan!
Nazadnje spremenil Lovelifepassion, dne 08 Nov 2014, 15:58, skupaj popravljeno 2 krat.
Čudno, da so ti razlage prezahtevne. Evo kratke kmečke razlage pojmov.

- EPOK je en od načinov določanja težavnosti treninga in potrebnega časa za regeneracijo.
- EPOK se računa na osnovi meritve srčnega utripa in R-R meritve, oziroma medutripnega nihanja (heartrate variability).
- R-R meritev meri vsak srčni utrip, oziroma razliko med dvema utripoma. Prav to nihanje med dvema utripoma, je osnova za več različnih analiz. Ko rečemo, da imamo na primer 60 utripov/min, to ne pomeni, da je razlika med utripoma 1 sek. Lahko je dosti daljša ali krajša.
- VO2 max je največja količino kisika, ki jo lahko organizem porabi v eni minuti.

Razlaga kako si pomagati s temi meritvami pa ni več tako enostavna. Boš moral malo bolj natančno brat, oziroma bolj razumeti kaj bereš :D :).
Hvala za odgovor. Sem se malo narobe izrazil.. Bolj me matra ta razlaga zakaj so te meritve dobre, kaksne bi "morale" biti in kaj vse skupaj pomeni. Se bom malo bolj posvetil temu in preguglal pa bo slo.

Hvala za prijaznost!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA