prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
biji napisal/-a:Za mene je GPS dovolj natančen za okvirno dolžino poti (nekaj poti sem tudi preveril in je bilo odstopanja vedno pod 1%). Glede tempa je zame tudi v redu, ker imam nastavljeno vmesne čase na 1 km in ti povprečni tempi so tudi dovolj dobri. Res pa se na trenutni tempo pri GPS ne moreš zanašati.

Footpod pa je odvisen od dolžine koraka, tako da je zame še slabši, saj imam različno dolžino koraka glede na obutev (sploh pa se spremeni pri bosem teku), teren (podlaga, nagib), vremenske razmere (pri snegu ali če je veliko luž tečem čisto drugače).

Prvi odstavek drži (da je GPS verjetno dovolj natančen za okvirno dolžino, trenutni tempo pa je problematičen - lahko problem pri tempo treningu sploh če gre za večkratne ponovitve, za post analizo pa ni tako važno).

Drugi odstavek pa drži zgolj pogojno. Footpod (če je takšen kot mora biti) ne šteje samo korakov, ampak meri tudi dolžino (neke vrste acerelometer). Tako da v bistvu meri tudi dolžino koraka, čeprav ne sproti ampak je možno podatek dobiti v post analizi. Recimo na vsak kilometer povprečno dolžino koraka za nazaj iz obeh sproti izmerjenih podatkov (pretečena razdalja / št. korakov). Pogoj je seveda da je umerjen za določeno obutev in določen tip teka. Zato deloma drži kar si napisal. Sprememba obutve (al pa če greš bos) seveda spremeni zadevo in je potrebna drugačna kalibracija. Če greš bos je najbrž že problem kako si ga boš namestil. Velika sprememba v tehniki teka tudi potrebuje novo kalibracijo za natančnejšo meritev. Tek po kakšnem klancu najbrž zmanjša natančnost, ker po klancu tečeš malo drugače, res pa je da v tem primeru vprašanje če vseeno ni bolj točen kot GPS, ki jasno ne meri dolžine po diagonali klanca, ampak zgolj horizontalo (ki je seveda krajša).
Če rabiš kadenco, potem itak nimaš izbire. Vsaka tehnologija ima svoje prednosti in slabosti. Žal.
Ali lahko nekdo razloži, zakaj se na prikaz trenutne hitrosti ne moreš zanesti ? Garmin upam da neprekinjeno bere satelite in preračunava, za kar rabi mogoče sekundo ali dve.Se motim? :?:

Lep pozdrav
Da. Trenutna hitrost GPS-a je daleč od uporabne. V ta namen je footpod daleč bolj uporaben.
Tudi prikaz trenutne hitrosti na kolesu, če ta ni enakomerna je pri GPS zelo nezanesljiva.
Na primer, pri krajših pospeševanjih ali šprintih ne dobiš prave hitrosti pri pospeševanju in najvišje dosežene hitrosti. Pri senzorju hitrosti je ta trenutna hitrost zelo natančna, če smo vnesli pravi obseg "kolesa".
Tudi s footpodom trenutna hitrost ni uporabne, če ne tečeš točno s takim korakom kot si ga vnesel v uro.
Jaz uporabljam uro za dolge teke, intervale, fartleke... Že nek določen šprint na 100m npr pokaže gps ura, če si na prostem, več kot 99% natančno tako da ni ravno skrbi, da nebi bila uporabna.
Trenutna hitrost pa sploh ne vem kje bi bila uporabna pri teku, ker mene zanima hitrost - dolžina intervala , skupna hitrost teka, dolžina teka, trasa teka...
Sedaj, če je enim všeč teči po vedno isti zmerjeni trasi potem ok se strinjam je vseeno, če imaš uro brez gps-a drugače je pa več kot uporaben za take , ki jim je tek mogoče še kaj več kot samo to, da greš ven in odtečeš tisto kar si imel namen. Zame je nepogrešljiva.
Je pa to moje mnenje in verjamem, da kar precej tekačem statistika ni pomembna pri teku.
Na 405-ki imam nastavljen tudi trening intervali 10 x 100 m z vmesno pavzo v nekaj sekundah in ura me lepo vodi in natančno in hitro izračunava hitrost.
Sicer pa ne podiramo svetovnih rekordov, da bi rabili razdalije na cm natančno!
Pri teku naravnost ni problematična, največ pogreši pri zelo ostrih ovinkih. Do sedaj se mi ni zmotila več kot za 1 % (na uradno izmerjenih tekmovanjih) in tudi na tekih po istih relacijah je razlika v nekaj metrih. Treba je pač počakat pred štartom, da dobro umeri trenutno pozicijo, tu traja malo dalje, če vsak dan štartaš na različnih krajih.
Najlepše pa je to, da včasih tečem po neznanih krajih in gozdnih poteh, potem pa na Google zemlji lahko vidim posnetek teka in raznorazne grafe in podatke - tega pa Foodpod ne nudi.
Glavno pa je, da se teče in miga, pa z GPS-om, Foodpodom ali brez vsega! :!:
ris9 napisal/-a:Trenutna hitrost pa sploh ne vem kje bi bila uporabna pri teku, ker mene zanima hitrost - dolžina intervala , skupna hitrost teka, dolžina teka, trasa teka...

Trenutna hitrost je recimo zelo važna kadar je trening baziran na nekem tempu. Malo bolj hitro ali malo bolj počasi pomeni v kateremkoli trenutku, da stimulus vadbe ne bo takšen kot bi moral biti oz. kakršnega si želel narediti za določen tip treninga. Včasih namreč recimo krajši tempo tek, daljši tempo tek, intervalni itd... niso tako bistveno narazen po hitrosti (lahko znotraj 0,5 min/km), je pa bistvena razlika v tem kakšen stimulus naredi vaja. Meni se recimo to zdi precej bolj pomembno, kot pa recimo merjenje povprečne hitrosti na neki dolžini (razen če gre za daljši tempo tek ali fartlek (najbolje brez ure), kjer se vse malo izpovpreči, ampak tam so drugačni cilji vadbe) ali pa kot recimo določanje tempa na podlagi srčnega utripa. Zadnje čase namreč vedno bolj in bolj ugotavljam da je na podlagi prejšnjih rezultatov (praviloma tekem) bolje določiti tempo različnih novih treningov (različnih tekov z različnimi tempi - razdaljami - počitki) in ne na podlagi srčnega pulza. Meritve pulza mi zdaj služijo bolj kot nek rezultat da vidiš kako se je "obremenitev" obnesla. Torej, če ti je tempo pomemben oz. na tem baziraš svoj trening, potem je trenutna hitrost najpomembnejši parameter, ki jo potrebuješ. Drugače pa najbrž ne. Ljudje smo različni. Najbrž ima vsak svoj sistem, ki mu odgovarja.

LP
Saj jaz bi tudi rad videl natančno trenutno hitrost ampak ni izdelka na trgu ki bi mi to omogočil. Pri kolesarjenju ni panike k je kolo skoz isto, pri teku pa gps pač trenutno hitrost kaže kar precej nihajoče, footpod tudi ni natančen do te mere, da bi lahko rekel, da tečeš toliko in toliko.
Je pa tudi tako, da pri intervalih npr. 200m ali 400m, ki jih ponavadi delaš na izmerjeni stezi, ne rabiš trenutne hitrosti, ker že tako 200m mine takoj in v bistvu reguliraš hitrost skozi vsak naslednji interval, da on tem, da itak nihaš v hitrosti pri intervalu ne govorim.
....ne pišem na pamet in ne zagovarjam eno rešitev proti drugi. To ponavadi počnejo tisti, ki imajo samo eno rešitev in zagovarjajo svojo. Sam imam obe možnosti, footpod in GPS.
Za moj način treninga je trenuten tempo pri "delovnem" delu treninga pomemben. Čeprav eni trdite drugače (največkrat tisti, ki te možnosti nimajo) je s footpod-om trenuten tempo uporabno natančen. Sam imam narejeno tako, da imam kalibrirano tri različne vrste/hitrosti tekov in pred treningom izberem tistega, ki mi bo večinoma pokrival "delovni" del treninga, ko me tempo zanima. Poleg tempa imam še podatek o trenutni in povprečni frekvenci koraka. V analizi pa podatek o dolžini koraka. Te podatke pri GPS ne dobiš ni s pomočjo "trikova"..
Če te zanima razdalja, povprečen tempo intervala in celotnega treninga in predvesm posnetek trase, je GPS čisto v redu.
To pomeni, da je nesmiselno govoriti o tem kaj je boljše. Smiselno je govoriti o tem kaj se kateremu zdi bolj pomembno z ozirom na njegov način vadbe in na osnovi tega izbrati eno od rešitev. Pri meni na primer GPS ura ponavadi "počiva" v predalu :D .

Pa da ostanemo v temi. Uro ponavadi menjam vsake 3-4 leta, pa ne zato, ker več ne bi delovala :D . Smo v času, ko je desetletje postalo stoletje :mrgreen: .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 09 Dec 2011, 11:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Dobra razlaga! Hvala S.kost!
S fotpodom bi si lahko točno določil razdalje na novih terenih in jih potem uporabljal za različne vrste teka, ja?
Z uro pa bi se odpravil po gozdovih in brezpotju za raziskovanje brezpotij, ja?
:?:
Cenovna primerjava kot zanimivost!
V bistvu jaz ne zagovarjam ene stvari ali druge. Že na začetku sem napisal, da imam Garmin uro zato ker je vse v uri in mi ni potrebno na biceps dodatno dajati še ene naprave, ki bi bila pri marsikaterem teku moteča (vsaj meni).
Drugo je tale footpod, ki bi ga mogoče uporabljal ampak že spet je tako, da me frekvenca koraka in trenutna hitrost ne zanimata toliko, da bi znova nekaj tlačil na čevelj.
Tretje kot je predhodnik pred mano napisal, da bo s footpodom lahko določil razdalje novih tras, ki bodo zgleda potekale po gozdu, mu moraš ti starakost, ki te zgleda upošteva povedati, da bo napaka razdalje kar precejšna glede na raznolikost terena, ker je korak po ravnini, korak po klancu navzgor, korak po klancu navzdol in korak po "gmajni" vse prej kot isti, kar pomeni da lahko pride do precejšnjega odstopanja.
Mislim da je prednost GPSravno v tem, da veš da bo napaka max. 1%, pri footpodu pa v to ne moreš biti prepričan žal.
Footpod JA ampak zgolj za trenutno hitrost in frekvenco koraka.
GPS JA ampak zgolj za neko povprečno hitrost in precej, precej točno razdaljo trase (med drevesi ni več nekih hudih težav).

Prenekateri pravijo, da naj vse aparatke pustimo doma in samo tečemo po nekem občutku in tudi jaz bi to rekel, če se ne gre za nek načrtovan tek.

Menjava ure za novo je pa itak stvar potrošniške družbe in pač neke mode. Ko pač pride nov model, če imaš denar, kupiš novega. Staro pa tako kot je stara kost napisal nekomu podariš pa je.
Kaj je že bilo prvotno vprašanje? :mrgreen:

Sicer pa (če se ne morete odločiti), lahko imate tudi GPS in footpod hkrati pri isti napravi. :wink:
Deluje in dobiš lahko precej (ne)koristnih podatkov...

Itak pa je katerakoli zadeva toliko koristna, kolikor dobro jo poznaš in znaš uporabljati.
Zame bistvene zadeve pri GPS napravah še sploh omenili niste.
Je pa res, da vse tega ne omogočajo...
klatez napisal/-a:Zame bistvene zadeve pri GPS napravah še sploh omenili niste.

...ko greš gobe nabirat, da "označiš" dobro mesto, za drugo leto...... :D .
Malo šale ne škodi.

Najbrž si mislil na virtual partner-ja?
Jaz imam samo GPS in zato nisem še preizkusil prednosti footpoda.

Pri GPS lahko npr. iz Garmin connecta potegneš dol kakšno traso s tekme in potem greš po tej poti, da vidiš, kje je trasa potekala. Za nekatere je uporaben tudi Virtual Partner oz. Racer, ko glede na prejšnji tek tekmuješ z navideznim partnerjem (jaz sem to sicer uporabil samo 1x).

Sicer je mogoče Footpod bolj natančen, vendar pri njem večinoma tekač določa napako, pri GPS pa večinoma samo tehnika.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA