prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 davor123si
Okej men tole nekak ne gre skupi; max pulz prirojen;

srce je tut mišica, ki se razvija, raste itd. Vsi vemo da imajo npr. pro kolesarji svinsko povečano srce, ki lahko po telesu pumpa ogromne količine krvi; Tko da močno dvomim da mas max pulz fiksiran na določeno vrednost;

Mislim da se max pulz z leti kvečjemu zmanjšuje, sploh če je njegov nosilec športno aktiven; morda se motim;

bi blo fajn slišat mnenje ksnga strokovnjaka :)

lp,
DAvor
Uporabniški avatar
 MihaPR
A nisi opazu, da je hribovc strokovnjak :twisted:
Uporabniški avatar
 andrejl
bom pa jaz mal hribovcu v bran stopu... :wink:

max. pulz je prirojen in je v veliki meri fisken. to pa ne pomeni, da se z leti ne zmanjšuje. fiksen v tem primeru pomeni (in to je mislil tudi hribovc), da naj ne moreš kaj dosti vplivati. mogoče ga lahko dvigneš za par pulzov, to pa je tudi vse. v nasprotju z minimalnim pulzom, ki ga s kondicijskim treningom lahko konkretno znižaš.

no, pa še tole. ravno zaradi tega, ker je višina max. pulza prirojena, ni to nikakršen pokazatelj, koliko je nekdo pripravljen. če ma nekdo maksimalni pulz 220, drugi pa 190, ti to čisto nič ne pove, kako je kdo pripravljen.

lp, andrej
Uporabniški avatar
 MihaPR
No, jest sm razumu v smislu, da mas max pulz vedno isti :) Se pa strinjam s temle. K pogledam, kako ga mim mene en siba usakic, k ma max pulz 160:)
Uporabniški avatar
 Veggie
Vcasih moras pac raje sebe poslusat kot pa tehniko..... :lol: :wink:

(Ena prijateljica pulza se nikoli ni spravila cez 170, trenira (pretece recimo 8km ) pa lahko pri pulzu 155-160...)

Ne zdi se mi smiselno ustavljati se zaradi pulza... (razen ce bi ob ful pocasnem teku ful visoko narastel -da bi kazalo na kake srcne anomalije...) Vsak ima svojo masino, ni tu strogih pravil in omejitev - izgleda, da je za nekatere to pac normalno. Dobro bi si bilo meriti pulz zjutraj in to vseskozi spremljati. Po jutranjem pulzu baje lahko tudi spremljas napredek v pripravljenosti (pa bolezni tudi...)
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Veggie napisal/-a:Vcasih moras pac raje sebe poslusat kot pa tehniko..... :lol: :wink:

(Ena prijateljica pulza se nikoli ni spravila cez 170, trenira (pretece recimo 8km ) pa lahko pri pulzu 155-160...)

Ne zdi se mi smiselno ustavljati se zaradi pulza... (razen ce bi ob ful pocasnem teku ful visoko narastel -da bi kazalo na kake srcne anomalije...) Vsak ima svojo masino, ni tu strogih pravil in omejitev - izgleda, da je za nekatere to pac normalno. Dobro bi si bilo meriti pulz zjutraj in to vseskozi spremljati. Po jutranjem pulzu baje lahko tudi spremljas napredek v pripravljenosti (pa bolezni tudi...)

Ja Veggie po jutranjem pulzčku se dan pozna :lol: :wink: ,
Pol se ti pa mislim pulz dvigne če kak orjak mim prileti in dobiš krila :lol: :lol: :P .
No sedaj pa bolj resno.Pulz je dobro spremljati predvsem zaradi tega, da se med drugim tudi ne pretreniraš.S samim pulzmetrom se nekako lahko kontroliraš in si rečeša aha, danes kljub dobremu psihičnemu počutju ne morem iti tako kot bi želel saj sem že včeraj imel hitri trening in podobno.
Stvar je tudi v tem kako ima posamezni človek ustvarjen srčnožilni sistem, kako ima razvejane kapilare in skratka vse žile po telesu.
Pomembno je tudi kako se trannsportira kisik.Veliko faktorjev je tukaj po sredi kar ti lahko dvigne srčni utrip.Nekaj je pa tudi zagotovo nekaj prineseš na sam svet ali po domače rečeno imaš nekaj prirojenega in stvar samo še dodelaš, streniraš.
Marsikdo ima vse tuto kompleto lepo pošlihtano kar se tiče srca in vsega sistema, ampak psihično ne zdrži vsega ali pa se mu enostavno ne da.
Tako je pomembno tudi kako imaš visok prag bolečine, do kod si upaš do katere meje.
Je pa dejstvo da je vsak človek poglavje zase.Torej najnatančneje bi se ugotovilo maksimalen pulz in vse kar spada poleg če bi šli na kakovostno merjenje na fakulteto za šport in bi se lahko tako vse skupaj ugotovilo.
ČAO!
Uporabniški avatar
 Veggie
Moras pa upostevat, da na testiranju na difu laufas na preprogi, ki ni ekvivalentna noramlnemu teku!

Na tekocem traku na testiranju naj bi tekel, dokler zmores - in tako naj bi dosegel max. pulz - Osebno na testiranju pulza nisem spravila cez 190, danes na treningu pa sem laufala na 195 pa ni bil trening za dol past...... toliko o tem.....

Bo kaj vec tomaz ny povedal, ko je na Dif-u doma :wink:
Uporabniški avatar
 lunca
Moj max. pulz pa je bil na testiranju in na treningu enak!
Uporabniški avatar
 Veggie
Kak trening je to bil? Verjetno anaerobni (kratke in hitre distance)?

Lahko pomeni: a) ali da na testiranju nisi dala vsega od sebe, b) treniras z visoko intenzivnostjo, c) tvoja masina deluje tako, da hitro dosezes max.pulz in lahko dalj casa vzdrzujes taki pulz......

Pomemno je, da razlikujes me pospesenim pulzom kot posledico napora in neobicajnim pospesenim pulzom (aka palpitacije)! V slednjem primeru b bilo dobro iti k zdravniku!
Uporabniški avatar
 lunca
Moji treningi so večinoma kar enaki - dolgi (no, vsaj zame - 60 min.) in počasni. Počasni v tem smislu, da pretečem v eni uri cca. 8,5 do 9 km, kar pa je zame že skoraj maksimum.

Tvoja predvidevanja v točkah a, b in c so vsa pravilna. Pri zdravniku sem seveda bila na začetku in ob koncu treningov Poletove ekipe, pa ni opazil ničesar napačnega. Tudi meni pa se zdi čudno, da tečem tako počasi, hkrati pa s tako visokim pulzom. Veliko mesecev treninga pri Poletu sem tekla še počasneje, ker me je na to opozarjal dr. Škof, vendar pa je bila to že skoraj hoja. Mislim in upam, da se bo sčasoma moj pulz umiril premosorazmerno s količino treningov. :P
Uporabniški avatar
 pegaz
Lunca, Mazi,

1. Max pulz je biološka danost, z leti se zmanjšuje, s treningom lahko zmanjševanje upočasniš.

2. Aerobni pulz je preko formul določen "od oka": ednini zanesljiv način izmere je periodično merjenje koncentracije laktata (mlečne kisline) v krvi (na ušesni mečici) ob stopnjevani obremenitvi. Kjer se krivulja koncentracije začne strmo vzpenjati (koleno), si preko aerobne meje. Ker to ni praktično, si pomagamo s tabelicami ipd.

3. Kaj pomeni aerobna meja? Po prehodu kolena v laktatni krivulji se poraba energije v telesu začne nelinearno povečevati, telo kuri veliko več energije za enoto povečanja hitrosti, kri ne more več odplavljati vseh presnovkov iz mišic in posledica je vnetje mišice - "muskelfiber" naslednji dan. Po prehodu meje tudi čutiš bistveno večji napor pri teku in težje dihanje/sopenje (recimo manj kot 3 korake/vdih). Če loviš zrak "na škrge", si gotovo preko meje!

4. Lunca, pri max. pulzu praktično ni mogoče teči dolgo, sploh ne 30 ali celo 60 minut! Mi smo na testiranju na Difu max pulz merili na naslednji način: tekli smo 400m "na polno", nato počasi 1 minuto, pa spet 400m na polno. V tem režimu zagotovo dosežeš max. pulz, ki ti ga polar tudi izmeri.

5. Tek in pulz: Moj max. pulz je 188 (35 let), navadno tečem med 155-165, razen pri hribu/na tekmi, ko grem do 175 oz. v finišu do konca. Na pulz vpliva tudi razpoloženje. Na eni tekmi sem imel 175 že na štartu!

6. Mazi, predlagam, da tečeš dolge počasne teke, če je treba, tudi hodi. Orientiraj se na dihanje in občutek. Na začetku si dopusti, da greš malo višje s pulzom, sicer boš res precej hodil. Hitrost počasnega teka pri istem pulzu boš lahko dvignil (oz. pulz pri isti hitrosti spustil), če boš v trening poleg počasnih tekov izmenično dodal tudi intervalne teke (poišči na TF o programih zanje).

Lep let, Pegaz :)
Nazadnje spremenil pegaz, dne 13 Mar 2005, 19:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Veggie
pegaz napisal/-a:

kri ne more več odplavljati vseh presnovkov iz mišic in posledica je vnetje mišice - "muskelfiber" naslednji dan.

Pegaz,
z vecino napisanega se strinjam, vendar mlecna kislina ne ostane v misicah dalj casa - ne do drugega dne! Muskelfiber je posledica mikro poskodb misicnih vlaken in ne laktata :!:
Uporabniški avatar
 lunca
pegaz napisal/-a:4. Lunca, pri max. pulzu praktično ni mogoče teči dolgo, sploh ne 30 ali celo 60 minut!

Se strinjam s tabo. Napisala sem, da moj trening pomeni 8,5 do 9 km v eni uri, kar je ZAME že skoraj maksimum v hitrosti. Ti veš, da skoraj vsak na forumu v eni uri preteče precej več. Nimam pa med treningom maksimalnega pulza, sem pa glede na izmerjeno kar precej blizu, 90% in to se mi zdi previsoko.
Uporabniški avatar
 pegaz
Veggie napisal/-a:
pegaz napisal/-a:
kri ne more več odplavljati vseh presnovkov iz mišic in posledica je vnetje mišice - "muskelfiber" naslednji dan.

Pegaz,
z vecino napisanega se strinjam, vendar mlecna kislina ne ostane v misicah dalj casa - ne do drugega dne! Muskelfiber je posledica mikro poskodb misicnih vlaken in ne laktata :!:

@Veggie: se strinjam s tabo. Čeprav nisem govoril o laktatu, so po vsem sodeč glavni krivec za vnetje mišice res mikropoškodbe. Žal nimam nobene resne knjige o tej temi, da bi jo lahko navedel kot referenco, le navedbe iz tretje roke z rec.running...

@Lunca: Hotel sem reči, da ti mogoče niso izmerili dejanskega max. pulza. Da sam redno tečem okrog 82%, tudi do 93% max.pulza, brez večjih težav. Da lahko uporabiš vaje za hitrost za izboljšanje pulza. In da ni res, da skoraj vsak na TF teče hitreje kot 7:00 - 6:40min/km pri teku na 10+ km, nikar se ne tlači dol. Hitrost ni pomembna, važno je, da tečeš (aja, ne brat tistih prispevkov o Natašinih rekordih okoli Blejskega jezera - tisto je pravljica za Mirotovega brata izza 9 gora in 9 voda ;) )

Lep let, Pegaz :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA