prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 t
A se kdo spomni, v kateri številki Poleta je bil objavljen zadnji test superg?
Uporabniški avatar
 MihaPR
hm,ce me spomin ne vara kr neki cajta nazaj, drgac pa men super sluzjo new balance 407 k so jih na prvem testu dal za najbolse pr razmerju cena-kvaliteta :) :)
 t
ero napisal/-a: test je bil objavljen v dveh delih - 3. in 10. aprila. če teh dveh Poletov nimaš, povej, kam naj ti pošljem fotokopije...

Hvala za info. Že imam obe številki od ene gospe, ki hrani vse Polete.

Oborožena z novim znanjem sem šla včeraj (samo) na oglede v Tomas Sport v BTC City. Superg cele stene, zato sem se odločila malo poskušati ženske modele. In strokovna pomoč prodajalca: "Ja gospa, morate poskusiti kateri vam bodo bolj pasali na nogo." Kaj je zdaj to? Mislim, halo, kje je sedaj znanje o lastnostih posameznih modelov?
Ker nisem imela resnega namena včeraj kaj kupit, sem odnehala. Mislila pa sem si: "Srčno upam, da sama vem kaj rabim za moje noge in kje bom tekla."
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 MihaPR
Ko sm kupoval superge za tek sem šel tudi v Tomas sport v CityPark, in moram rečt, da tud jest sem bil razočaran nad prodajalci. Že prej sem se odločil za NEw balance 704 iz poletovega testa, vendar sem hotel slišati mnenje prodajalca in mogoče tudi priporočilo za kakšne druge. Vse skupaj zgledalo tako, da sem dobil opis teh new balance v 2 stavkih, kar sem itaq že vedel iz poleta in to da so res najboljsi in da ne j jih kr uzamem. torej nič od nič. sej verjamem, da ne more vsak prodajalec vedet o useh supergah use, sam če so že tm nej si magar razdelijo pa nej en pokriva tek, en fusbal,en pohodništvo itd.
 t
Ravno berem meni zelo zanimivo bukvico TRČANJE BREZ OZLJEDA (J. Ellis in J. Henderson, 1997, Gopal Zagreb). Poleg sicer precej ameriško obarvanih opisov kritičnih primerkov tekačev pa je v njej cel kup zanimivih nasvetov: kako se pripraviti na tek, kako preprečiti poškodbe (mišic, sklepov), »pametna« izbira opreme ( :arrow: superg, itd).
Uporabniški avatar
 Car
Pozdravljeni !

Tudi sam se se znašel pred dilemo, katere superge kupiti. Prve žrtve so bili prodajalci Tomas sporta. Kar takoj naj v njihovo obrambo obrambo povem, da se mi je prodajalec včeraj res posvetil in da sem po njegovi zaslugi testno naredil kar nekaj krogov po trgovini.

Trgovinsko testiranje copat sem pričel s Poletovim priporočilom "New Balance 470", ki je bil cenovno najbolj ugoden. Moja opažanja so bila naslednja: precej trd in robusten copat, ki pa nogo lepo "prime" in verjetno zato precej pripomore k stabilnosti - predvidevam, da je ožji model. Po mnenju prodajalca naj bi bila njegova šibka točka predvsem v blaženju, ki ga EVA pena pač ne omogoča v izobilju (pa še "zbila" naj bi se po določenem času - skratka to nikakor ni copat za asfalt; vsaj tako mi je bilo predstavljeno).

No potem sva se premaknila k naslednji možni izbiri : "Nike trail Pegasus" - v primerjavi z zgoraj opisanim modelom je ta precej mehkejši in imam občutek, da tudi širše oblikovan copat, ki pa še vedno deluje robustno. Ni pa ta copat noge tako močno "zaobjel" kot prej New Balance - torej verjetno stabilnost ni njegov najmočnejši adut, je pa zato blaženje precej boljše iz česar sklepam, da je copat uporaben na različnih podlagah.

Testiranje se je nadaljevalo z modelom "Mizuno wave strada", ki je od vseh testiranih modelov izgledal najmanj robusten in najlažji copat. Po zagotovilih prodajalca naj bi copat nudil dobro stabilnost in blaženje. V to o stabilnosti malce dvomim, ker copat nima petnega dela tako ojačanega kot prejšnja dva modela. (vsaj meni se zdi tako) Kot pripombo naj navedem, da copat od vseh testiranih izgleda še najbolj atletsko - torej eleganten, lahek.

Za konec sem se poskusil še z modelom "Puma complete extol". Občutek na nogi je bil podoben kot pri Mizunu - precej nevtralno, me pa tudi pri tem copatu stabilnost ni prepričala.

Zdaj pa še o meni: sem občasni rekreativni (zaenkkrat še vedno bolj ali sezonski) tekač, ki mu tek služi za pripravo za druge aktivnosti (hribi & košarka). Sam se prištevam med štoraste ljudi, ki mu zvini gležnjev in bolečine v kolenih niso tuje (verjetno tudi zaradi malce prevelike teže). Teki, ki se jih udeležujem so predvsem testi, da izvem koliko kondicije imam (nimam pretirano tekmovalnih ambicij). Bolj ali manj tečem po trim stezi in makadamu, pravzaprav sem se z asfaltom srečal zgolj na tekih.

Iščem tekaške copate, ki bi mi nudili kar največje udobje in varnost. Zdi se mi, da imam nevtralen korak (pravzaprav o tem nisem čisto prepričan, ker me je po 21km Ljubljane koleno prekleto bolelo in je bilo zadnjih 4 km prava muka). Za copate sem pripravljen odšteti nekej med 10 000 in 20 000. Poleg zgoraj opisanih modelov, katere modele mi še priporočate in predvsem na kaj naj bom še pozoren pri izbiri copat ?

Za razmišljanja in odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem !

Lep in uspešen dan želim "

Car
Uporabniški avatar
 primus
Car, poizkusi še z Asicsom.
Jaz imam z Asicsovimi modeli dobre izkušnje, predvsem z modelom 1060, ki ga je sedaj nadomestila oznaka 1080 ampak mislim da bistvenih sprememb ni. Kvalitetno eno štengo višje so 2080, sploh 'carski' so pa Asics Gel Kayano (tudi cenovno). Vsi so namenjeni za daljše teke, za trening in rekreativne podvige, znani pa so predvsem po zelo dobri stabilnosti. Višji modeli imajo pa nekoliko več blaženja. Sam uspešno vozim ze tretji par 1060 in čeprav so po svoje zelo osnoven model, nikoli nobenega problema, nobenega žulja, bolečin v sklepih ipd. (kuc, kuc v les). Tudi po celem maratonu ne. :)
Ker imam nekoliko večjo nogo imam pri tekaških copatih težave s številkami in sem običajno kontaktiral kar direktno uvoznika - lani pa so mi rekli, da se umikajo iz Slovenije s tekaškimi copati, tako da ne vem kakšna je kaj razpoložljivost Asicsa po trgovinah - morda pogledaš kje čez mejo. Jaz sem si pa nabavil Mizuno Strada - pa zgleda da kar bo - manj stabilni, pa nekoliko mehkejši, morda tudi hitrejši... :D
Puma Extol - na začetku so mi bili kar všeč ampak blazno hitro sem jih 'stolkel'. Po enem triurnem teku sem imel občutek, da od takrat sploh ni nobenega blaženja več.

Menda bo pa kmalu nov Poletov test, pa bomo videli kaj je novega.

Veliko uspeha,

primus
Uporabniški avatar
 Car
Primus hvala za informacije !

Nazadnje sem se odločil za klasično izbiro - Nike Pegasus...zadovoljni smo bili vsi..tako jaz kot prodajalci....Sodeč po testih naj bi bili ti copati "špica in ena a" hkrati - za rekreativce kakopak; tudi tu na forumu sem že zasledil pohvalne besede in ne koncu so se copate skoraj zlile z mojo nogo.....
resda jih še nisem utegnil dodobra preizkusiti in zato še vedno zaudarjajo po trgovini in sploh še nimajo "žmohta", s katerimi superge pridobijo na osebnostnih lastnostih (v stilu: zavoham jih miže na kilometer:-), a do Sežane bodo že dresirane....resda v malce počasnejšem ritmu, pa vseeno...saj vemo v čem je smisel vsake ovire..:-)
Uporabniški avatar
 Fotr
Danes zvečer je na TV Paprika med drugim izbiral tekaške copate za neko tekačico Dušan Mravlje in izbral Nike Pegasus. Svetoval je, da je treba ob nakupu novih copat, kupiti pol ali eno številko večje copate, kot je velikost noge, ker noga po daljšem teku oteče. Posledica je, da nastane večja verjetnost žuljev in da lahko odpadejo nohti. V rubriki Poškodbe na teku so nekateri tekači povedali, da jim po daljšem teku odpadejo nohti na nogi. So mogoče krive copate, ki bi morale bite za kakšno številko prvelike? Mravlje je dejal, da zase rabi tudi do tri številke večje copate.
Uporabniški avatar
 Staša
"Danes zvečer je na TV Paprika med drugim izbiral tekaške copate za neko tekačico Dušan Mravlje in izbral Nike Pegasus."

G. Mravlje je imel na voljo le model Nike (ker jim je sponzor).
LP!
Uporabniški avatar
 runner
Drugace je Mravlje "podpisal" za Adidas...

runner
Uporabniški avatar
 dusan
Nekje sem prebral, da si Mravlje odreže prstni del copat že ko so nove.
Pravi da zaradi hlajenja nog. Verjetno pa mu tudi nohti ne delajo preglavic.
Uporabniški avatar
 matjaz
:D :D :D tudi sam ze kar nekaj let kupujem za stevilko vecje superge. na dolgih tekih je to pomembno, po 30 km ti je vsaka drobtinica v napoto, da ne govorim o supergah, ki so tocno po nogi. je pa res da sem sam pretetkel 40 km v nike pegasusu, nato se 35 km v nike skylonu, torej skupaj 75 km v enem susu, brez vsakega zulja ali otisanca.
Uporabniški avatar
 ero
matjaz napisal/-a:je pa res da sem sam pretetkel 40 km v nike pegasusu, nato se 35 km v nike skylonu, torej skupaj 75 km v enem susu, brez vsakega zulja ali otisanca.

čak mal, govoriš o Celje - Logarska? med tekom si se preobul?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA