prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 ero
cyc napisal/-a:Zanima me, na kako dolge teke hodiš, da taka napravica postane smiselna? Saj - tole ne meri verjetno samo pretečene poti, da bi pa potreboval koordinate kje se nahajaš pa .... :?

Kako se obnese opekica na roki? ;)

najdaljši razdalji do zdaj sta bili maraton (težave z meritvijo zaradi proge, ki je šla skozi dva daljša tunela :( ) in pa dolgi tek 40km. pri tem težav ni bilo in tako lahko meritvi 100% zaupam. pa še kaka meritev okoli 21km bi se našla.

Forerunnerja lahko pritrdiš na zapestje ali na nadlaht. v obeh primerih stvar ni moteča, saj škatla ni težka. pritrditev na nadlaht je bolj priporočljiva, saj se antena tako manj (z manjšo amplitudo) giblje.
Uporabniški avatar
 cyc
Sem preveril proizvajalčevo spletno stran. Sem mislil, da je hec napravice (tudi) v navigaciji, ampak vidim, da se zadeva trudi imeti tekaške lastnosti, merjenje krogov, itd. :(
Če bi imel še merilec utripa bi bilo super, da bi imel pa dve napravi ... nadejam se, da bo zwei-in-einem S625X opravil to ceneje :?: :?

No - za hip sem pomislil da bi bila zadevica morda koristna za navigacijo na terenskem motorju, pa vidim da niti slučajno to ni to. Bi si lahko mislil, glede na ceno :x :?
Uporabniški avatar
 Alessandro
... nadejam se, da bo zwei-in-einem S625X opravil to ceneje

Ta ZWEI IN EINEM ni tko poseni špas, v tujini stane 300 EUR!!!
Nokia 5140 pa še dodatnih 270!

Forerunner 101 "samo" 130 EUR :!:
Pr naslednji plači mogoče...
Uporabniški avatar
 cyc
Alessandro napisal/-a:Ta ZWEI IN EINEM ni tko poseni špas, v tujini stane 300 EUR!!!
Nokia 5140 pa še dodatnih 270!

Forerunner 101 "samo" 130 EUR :!:
Pr naslednji plači mogoče...

Think! Forerunner 101 je na http://www.sedaj.si/cenik_gps.htm naveden, cena je cca. 40k. In to ni merilec srčnega utripa. Torej potrebuješ še tega - če ga seveda hočeš. Cene Polarjev so na http://www.racunalnistvo-potocnik.si/polar/triatlon.htm in čim nimaš v mislih najbolj osnovnega tekaškega modela (pa že ta je >30k!), so vsi 50k in več.
Užitek imeti dve napravi na roki ... ma ne vem no, že tako ali tako sem geek, res ne vem če je potreba da to kažem še z dvema hi-tech napravama na rokah :lol:
Se mi pa zaradi osnovne stopnje kartiranja zdi zanimiv Foretrex 201, v USA je cca. 40k, tu je pa pol dražji :shock: . Za tek sicer verjetno ni smiselen, za kolesarjenje in enduro pa morda je.

Poleg tega - funkcije Polarja in Forerunnerja se gotovo prekrivajo, tako da je to tudi malo trapasto. :?

S625X ... hmm ... s kakim 15% popustom bi bil kar fin :twisted: :lol:

P.S.: ono z nokio 5140 je traparija, tega ne potrebuješ, doma prekopiraš podatke v računalnik in v miru pregledaš ... tisto s telefonom se mi zdi čista marketinška finta. :idea:
Uporabniški avatar
 cyc
A ima kdo izkušnje s še kakimi drugimi Garminovimi gizmoti?

Tile eTrex recimo, po slikah sodeč imajo nekakšne karte, kaj in s kakšnimi podrobnostmi je pa odvisno od modela. Ampak kako se te reči v Sloveniji obnesejo? Če pogledate spodnjo sliko, je razvidno, da se stvarca trudi imeti nekakšen zemljevid, nisem pa prepričan, da niso to samo točke, ki jih sam notri vneseš. Ne predstavljam si ... :?:
Slika

(Ja, to ni forerunner, ampak se mi ne zdi smiselno odpirati teme za vsak model posebej, sorodni pa sta stvarci ... :?
Uporabniški avatar
 bojanu
Pri teku je za razliko od recimo kolesarjenja težko določiti razdaljo (in s to povezano hitrost, ...). Na kolesu izmeriš obseg kolesa in potem šteješ, kolikokrat se to zavrti. Pri teku je bolj zapleteno. Pedometri v bistvu štejejo korake, katerih dolžino skalibriraš na znani razdalji. Lahko pa tudi sami ocenjujejo dolžino koraka, kot to izgleda počne tudi polar 625sx, tako da so natančnejši, če se dolžina spreminja.
Razdaljo lahko določiš tudi iz točk, izmerjenih z GPS, kar dela forerunner, ki je eden iz palete prilagojenih GPS sprejemnikov raznim namenom. Za tek res ne rabiš gledat na karto, temveč te bolj zanimajo druge stvari, pa tudi teža in velikost naprave predstavljata omejitev.
Za kolesarske ture pridejo v poštev malo drugačni GPS sprejemniki (kot že omenjeni garminov etrex), kamor lahko naložiš karte. Nekaj tur sem že peljal s kolegi, ki to imajo in je kdaj v kakšni divjini kar prav prišlo. Več o tem poglej na tablo

PS je pa zadnjič kolega za hec laufal s HAC4 (podobno polarju 710) in priročnim GPS sprejemnikom na Rožnik :lol:
Uporabniški avatar
 cyc
Bojanu, imaš čisto prav; saj jaz nič ne razmišljam o tem, da bi tekal naokoli onih nekaj km z GPS napravo. Stvar se mi zdi zanimiva za kak pohod, ampak OK, saj ne pomnim kdaj sem bil nazadnje na kakem, se bolj pa seveda za bljuzenje s terenskim motorjem po rovtah in gozdovih, ko prideš nekje ven in sledi samo "no, da vidmo kje smo zdaj", nato pa k prvi vasi, ki jo vidiš in poiščeš tablo z imenom vasi in pogledaš na karto ... ;)

Sicer pa ta metoda čisto lepo funkcionira in težko bi rekel da GPS res potrebujem. Saj sčasoma bodo še cenejše postale te naprave, čez lužo imajo že kar mikavne cene ... :roll:
Uporabniški avatar
 bojanu
Elektronika se hitro razvija v smeri miniaturizacije. Ne nazadnje ima suunto uro z vgrajenim GPS (model za jadralce, ki pa ne spremljajo pulza). Čez nekaj let bo vse še manjše in manj toka bo porabilo. Ko bo poraba še bolj množična, bodo cene še nižje in če boš še dolgo tekel boš nekega lepega dne dobil tudi napravico, ki ti bo v vseh pogledih ustrezala :lol:

Potem te bodo pa od doma sledili, kje si, kako hitro laufaš, ali se dovolj obremenjuješ, ali si žejen, lačen, ..... :lol: :lol: (kombinacija sledenja vozil z GPS pozicijo in GSM ali podobno brezžično komunikacijo in nekaj hajteha iz F1-zaenkrat na srečo še nepraktično za nosit s sabo) :twisted:
Uporabniški avatar
 cyc
Ja. :lol: Ampak S625X za znosno ceno bo za zdaj kar OK. ;) GPS naprave se bo pa z nižanjem cen zagotovo množično uporabljalo tako na motorjih kot v avtomobilih. :)
Saj so že sedaj super, samo dovolj močno se moraš prepričati, da jo potrebuješ, da odšteješ cca. 100k za one pohodniške modele ... 8)
Uporabniški avatar
 ero
hojla,

obvestilo za tiste, ki uporabljate Garmin Forerunnerja 201 (Tini, jaz, še kdo?) - na voljo je nov fimware, v3.40

novosti glede na v3.30 so:

Changes made from version 3.30 to 3.40:

Improvements to prevent some bad GPS locations from going into track log. This should smooth out the speed/pace graphs.
Changed track point dropping method from 'time-based' to 'resolution' method. This method drops more points through corners and less on straight stretches.
Made message banners seen while running timeout rather than require button press.
Made the Up, Down, and Mode buttons able to clear message banners instead of just Enter. This allows users to clear message banners without fear of stopping the clock.
Decreased lap banner time from 8 seconds to 6 seconds.
Fixed problem where deleting the very first run would not delete the associated track, resulting in problems uploading to Logbook.
Improved satellite tracking while first getting a fix.
When saving tracks, now attempts to keep track points dropped at start and end of lap.

očitno so se lotili težav z 'lovljenjem' signala. bomo v praksi videli, če bo kaj bolje... zdaj naj le še software na PCovi strani zrihtajo, pa bo igračka postala še uporabna...
Uporabniški avatar
 cyc
Igračka? Hmm ... ne sliši se vzpodbudno preveč. Ima morda kdo od forumašev katerega od modelov eTrex? Rad bi v praksi videl koliko je stvar uporabna. Ne za tek, razume se ... videl sem sliko ene od teh napravic, montirane na kolo ...
Slutim, da bi lahko bila reč uporabna pri enoslednih vozilih :D
Uporabniški avatar
 triman
Ojla! Sem srecen lastnik forerunner 201. Kupil sem ga v Kanadi za 199 kanadskih dolarjev kar znese 30.000 SIT. Glede točnosti pa takole: Je izredno natančen, ko imate nad sabo odprto nebo, čim pa pridete v gozd hitro izgubi signal in potem je natanćnost tudi temu primerna. Sicer ko spet dobite signal nazaj skuša popraviti izgubljeno razdaljo, zaradi tega se pa lahko tudi trenutna hitrost dvigne nad 20 km/h,ker skuša popravit za nazaj kar je spet nerealno. Kljub temu da zgleda robustno je izredno lahek in me niti najmanj ne ovira pri teku. Je zelo enostaven za uporabo, ima precej zelo uporabnih opcij kot intervalni trening , kaže hitrost v km/h ali tempo v minutah na kilometer, nadmorsko višino, procent naklona in še in še uporabnih zadev v zvezi z navigacijo , pogoj je samo, da ste nekje na odprtem.
Uporabniški avatar
 ero
triman napisal/-a:...pogoj je samo, da ste nekje na odprtem.

se popolnoma strinjam. ko tečem s Forerunnerjem in pred seboj zagledam podhod (podvoz, tunel, predor, ...), začnem tiho preklinjati in pospešim skozi luknjo ob molitvi, da Garmin ja ne bi izgubil signala :D
Uporabniški avatar
 triman
Malo sem preveril točnost forerunnerja oziroma proge na ptujskem 7km teku. Nameril mi je tocno 6,99 km tako, da sem zadovoljen. Eden od ptujskih tekacev mi je dal sicer podatek, da so s kolesarskim stevcem namerili 7,1 km. Torej tu nekje. :))
Med tekom se mi je pa pojavil drug problem. Obicajno sem imel nastavljen auto lap trigger on in sicer na 1000m. Ura v taksnem primeru zapiska pokaze in shrani vmesni cas za vsak km.
Nekje v navodilih sem zasledil, da naj bi time distance alert opravljal podobno funkcijo. Ocitno sem zadevo narobe razumel in na zalost ne prej stestiral. Distance alert sem nastavil na 1000m in uporabil repeat option, ki naj bi menda omogočala, da ura sporoci obvestilo na vsakem kilometru. Po pretečenem prvem kilometru mi je ura pričela piskati in nisem vedel kaj naj stisnem, da prekinem to tečno piskanje, ki me je spremljalo do konca teka. Potem sem to razlagal ostalim tekacem in seveda so vsi ugotovili: "Aha ti si bil tisti, ki ti je piskala ura " :))
Ali mogoče kdo ve, če najnovejša verzija softvera vsebuje tudi kaksne popravke glede natancnosti ali pa so samo dodane nove opcije ko npr. intervalni trening ?
Sam sem pri forerunnerju namreč ugotovil, da je najbolj natančen v osnovnem načinu delovanja. Čim pa začnem uporabljati opcije navigacije kot add map, mi ponavadi nameri manjso razdaljo kot je dejansko.

Lep pozdrav vsem !
Miran
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA