prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 zappa
Xrock napisal/-a:In zadeva niti približno ni tako hroščata, kot se pritožujejo v zgoraj omenjenih forumih.

Hočeš reči, da pretiravajo oziroma da ni tako kritično s stališča "real life" uporabe?

Ja, saj ti verjamem. Z isto "igračo" so lahko zelo različne izkušnje. Jaz sem pred časom recimo imel slabo izkušnjo s Sigmino uro. Dve uri zaporedoma, obe novi, sta imeli že od začetka isto napako v delovanju in sem na koncu odnehal ter prešaltal na Polarja. S tem istim tipom Sigmine ure pa mnogi niso imeli nobenih težav.
Uporabniški avatar
 juha
incic napisal/-a:jaz se tudi malo zanimam za take instrumente in me zanima keri so najbol natančni... če se slučajno vseeno garmin bolše ne odnese na dalših razdaljah?....(za garmina me zanima če ma višinomer).

Garmin (vsaj moj f.301) meri višino preko gps-ja. Kar seveda pomeni - če greš po gozdu, se tudi višina popreči. Malo pa pogrešam, da nima nobene posebne analize po višini ampak lahko pokažeš le trenutno višino (nič hitrosti dviganja/spuščanja, in mislim da višina ne vplivala na porabo kalorij..).

Vsekakor garmin ni za tistega, ki laufa po gozdu. Natančen (+-10m) je le na odprtem. Ampak tako natančnost lahko dosega tudi foot-pod.
Če pa te zanima na koncu, ali si pretekel 10 ali 12km, pa je kar ok.

Sicer me zanima, kako se obnse suunto X9, ki ima poleg gps-ja tudi ostale senzorje (barometer, termometer, kompas).
Uporabniški avatar
 MihaPR
Polar je seveda samo relativen, če pa hočeš svojo turo, tek vpeti v prostor pa je možnost garmin.
Uporabniški avatar
 incic
ja no saj malo bol trenirani tekači vejo kdaj pretečejo km že po času +- 10m ampak pridejo časi ko bi rad čim bol natančno, se zgodijo dnevi ko laufaš čist brez občutka takrat pa bi mel rad kaj dobrega in ko razkiraš tolko denarja bi seveda mel rad kaj točnega..... kar pa zgleda da še ni uspelo naredit nikomu...

hvala za informacije!
Uporabniški avatar
 MihaPR
Kolko pa je zate točno?
 DUŠKO
Izkušnje z footpodom kažejo, dobre in slabe strani na progah in stadionih kjer ni vellikih višinskih razlik je dober, kjer pa se stalno spreminja razlika v višini footpod odpade saj se korak za navzgor presej skrajša za navzdol pa tudi ali pa celo podaljša. V mojem primeru, ko se veliko gibljem po hribih in naravi, je GARMIN FORERUNNER 305 precej boljši in če bi hotel natančnost še povečati bi si dokupil še FOOTPOD.
Uporabniški avatar
 incic
ok zgleda da sem malo precenil današnjo tehnologijo..... 1-mogoče2% bi še šlo se pravi 10-20m na km ker je res razlika če laufaš 3:50, 4:00 ali 4:10 na km

me zanima glede garmina... ok v gozdu ni najbol natančen kaj pa npr. štart izven gozda, tek skozi gozd in cilj izven? kaj pa potem zmeri?

(bomo pa še malo počakali na bolše mašine)
Uporabniški avatar
 MihaPR
Če maš 3% napako boš na 10 km namest 4:00 teku 4:07. Na tekmi ti itak ni treba mert, ker morš bit prvi, pr treningu pa teh 7 sekund res ni tak problem.
Uporabniški avatar
 klatez
Garmin meri razdaljo med točkami, ki jih sprejme. Če torej ni signala, zmeri ravno črto od zadnje točke do točke, ki jo spet zazna.

Če je sprejem dober je tudi naprava precej natančna. Po izkušnjah sodeč je najbolj natančen če tečeš precej ravno in najmanj, ko krožiš (npr. po stadionu - sicer pa zakaj bi na stadionu meril razdaljo :roll: ). To se pojavlja zaradi tega, ker je točnost omejena na nekaj metrov in pri kroženju te prestavi kakšen meter levo ali desno in to se že pozna. Tudi če je kakšen ovinkek ob visokih hišah se lahko zgodi, da ni signala in ti izmeri kar bližnjico (sekaš ovinek).

Sicer pa imam sam nastavljeno tako, da spremljam tempo za vsak pretečen kilometer posebej. Tako tudi če na posameznem delu pride do slabšega sprejema oz. napake, je v naslednjem km spet vse vredu. Na resnih tekmovanjih pa so točne km oznake, tako da tam ne bi smelo biti problema... Sicer pa, jaz sem samo rekreativec :wink:.
Uporabniški avatar
 incic
glejte tudi jaz bi uporablal to vse skupaj kot rekreativec.... ampak vseeno se rad pozanimam kaj je bolše.... ker meni se zdaj garmin nekak zdi točnejši. ker okrak pri teku se vedno spreminja(kak se poveča hitrost tak se dvigne in pa podalša korak. na tekmah pa mam navado da laufam bre ure :)
mislim da se bom odločo za garmina
Uporabniški avatar
 MihaPR
Hja, če se poveča hitrost ni nujno, da se podaljša korak. Pol delajo kenijci na NY maratonu 10 metske korake :)
Iz lasnih iskušenj je garmin za v gozd neuporaben.
Uporabniški avatar
 mare
Mogoče pa počakamo še kakšno leto, ko bo Suunto naredil urce z GPS in footpodom (pa najbrž še čim) Ob dobrem SW bi lahko bila zadeva domala povsem točna.
Uporabniški avatar
 MihaPR
Ma sem sam tud premišljeval, zakaj Polar ne vgradi noter še garminovga gps za popravke oz. večjo točnost. V končni fazi bi igračka verjetno koštala konkretnih 500 in več evrov.
Uporabniški avatar
 žure
MihaPR napisal/-a:Iz lasnih iskušenj je garmin za v gozd neuporaben.
Miha, govoriš za FR305 ali za FR301?

Za FR301 je bilo res napisano, da ima težave.
Kolikor sem zaznal, pa so težavo popravili do FR305.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA