prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Jutro
Ojla.

Ko sem nabavljal, me je zanimal pulz in kako med tekom doseči ciljno območje. Pa še kakšna malenkost. Potem sem prve tedne vsako minuto pogledoval na uro in zmajeval z glavo. Ugotovil, da kljub počasnemu teku tečem (zame) prehitro. Tako sem prišel s težkimi mukami tudi do povprečnih hitrosti 7.2km/h (!). Živa groza. Pa ajde, pulz pa je ostal pod 86, 87% ves čas. Ob še tako najmanjši povečavi hitrosti je bil pulz takoj na 90% in čez brez kakršnega koli problema. Pa gremo nazaj, spet na 7,2km/h. In tako so minevali tedni, pulz pa je bil ob nadzoru tempa počasi za kakšne procenteke nižnji. To je bilo veselje! Potem so sledile razne pavze, vsake toliko 1 teden. Kasneje ugotovljeno, da zame to ne špila! Po vsakem počitku je bil moj prvi "trening" dobesedno ubijajoč, saj od prejšnjih lagodnih 30min nisem zmogel niti 15min; drugi nekoliko manj, torej stežka 20min, tretji pa že znosen. Med tem mučenjem sem ugotovil, da nisem zaspal psihično, ampak fizično. Pulzi so bili namreč brez problema 98%. Zato sem takšne "priporočene" počitke črtal in raje malenkost zmanjšal frekvenco tekov. Ali pa počival kakšen dan ali dva več (nič več), ko se mi je zdelo, da je dovolj. In problem otvoritvenih mučenj po tednu počitka je bil rešen. Zadnji teki pa kažejo nekolikšen napredek s pomočjo strategije, kjer nabiram bazo s sobnim kolesom in med tem pazim na ciljno območje. Saj se to pozna tudi pri teku. Četudi tečem pri višjem pulzu, tečem lažje, močneje, pokončneje, bolj veselo. In celo hitreje. Zdaj se pogosteje (pa vseeno redko) dogaja, da imam pri istem povprečju večjo hitrost, kot sem jo imel pred nekaj tedni ali meseci. In začaran kog je sklenjen. Še večja vera v kolo, v gledanje na številke, razmišljanje, podrejanje merilcu,... In potem po mnogih branjih vsega kar se da prebrat sklenem, da je pa potem že treba bolj dosledno preiskusit tehniko počasnega teka (najprej peta, potem...), pa krajše korake z večjo frekvenco, noge bolj pri tleh... In spet gledam na merilec. Deluje! Manjši pulz, večja hitrost, boljše počutje, manj poskakovanja, elegantnejši, tišji tek...

Zadnje teke pa na merilec pogledam vsak drugi tek morda 1x. Preizkušam, če sem že kaj boljši v poznavanju samega sebe. In iz povrečnega utripa ter hitrosti ugotovim, da sem. Zaradi manj gledanja imam več od samega teka, sprostitve. Seveda pa 2 sekundi po teku hlastno pretipkam vse knofe in funkcije. :twisted: Pa tudi to bo minilo...

V glavnem. Meni zadeva pomaga. Da se pa brez. Vendar, priznan, mi je to igračka, ki mi daje še več veselja in motivacije za tek. S pomočjo merilca sem spoznal, da je moja kondicija nula, nula, nula. Pulz previsok, previsok, previsok. Med samim tekom zdaj že zelo približno vem, kolikšen je moj utrip glede na moje dihanje.

Menim, da če tečeš res za zabavo, brez drugih ciljev, potem je morda občutek dovolj. Če pa ciljaš na kakršenkoli napredek (v mojem primeru nižanje utripa oz. povečevanje hitrosti iz preeeepočasne na počasno), potem je merilec dober pripomoček.

lp vsem

p.s.: Ugotovil sem tudi, da če grem na tek po dobrem klepetu v družbi, je pulz vedno nižji, kot v povprečju ostalih tekov. Oziroma, če grem tečt napet, razkurjen, zaskrbljen, je pulz praviloma višji. In tako sem zaključil, da počutje med tekom ni posledica samo trenutnega stanja duha, ampak je počutje posledica utripa, ki pa je posledica trenutnega stanja duha. Domneve o utripu so tako ovržene, saj mi je merilec pokazal, da je ta domneva tudi resnica. Iz tega sledi: iskanje sproščenega duha za življenje nasploh.
Uporabniški avatar
 Damijan
Jutro napisal/-a:p.s.: Ugotovil sem tudi, da če grem na tek po dobrem klepetu v družbi, je pulz vedno nižji, kot v povprečju ostalih tekov. Oziroma, če grem tečt napet, razkurjen, zaskrbljen, je pulz praviloma višji. In tako sem zaključil, da počutje med tekom ni posledica samo trenutnega stanja duha, ampak je počutje posledica utripa, ki pa je posledica trenutnega stanja duha. Domneve o utripu so tako ovržene, saj mi je merilec pokazal, da je ta domneva tudi resnica. Iz tega sledi: iskanje sproščenega duha za življenje nasploh.

Jutro, lepo si tole spisal, ni kaj...

Tole, kar pa citiram, pa opažam tudi sam. Še več, če gremo s kolegi na skupni tek, imam ponavadi nižji pulz. Ta trditev seveda ni laboratorijsko stestirana, a je postalo kar nekako pravilo. Kot da takrat dejansko vsi problemi, ki jih nosimo iz služb, ostanejo skriti nekje v podzavesti, in kljub temu, da čvekamo, je to totalno antistresni tek. OK, pozna se na kakšnem klančku, kjer loviš sapo, ko en stavek razbiješ na toliko povedi, kolikor si jih sposoben v eni sapi povedat, velikokrat pa sledi tudi "do konca povem na vrhu". In na kakem skupnem kroženju le redko primerjamo tik-tak med sabo, bolj kot zanimivost: pač odvisno, v katerem ciklu pripravljenosti je kdo izmed nas. In tudi na tak način opazujem(o) svoj napredek.
Uporabniški avatar
 klatez
ZdravkoC napisal/-a:... :arrow: Najbolj me je pa prizadelo, ko mi je pred dvema tednoma računalnik crknil in sem izgubil popolnoma vso zgodovino. Sedaj moram začeti od začetka ...

Backup Zdravko, backup...

tini napisal/-a:...Najhuje je bilo ene dve leti nazaj, ko sem v Taru(Istra) na strehi Predragovega vozila pozabil svojo 301-ko. Zdrzal nisem niti en dan, temvec se nemudoma odpeljal v SLO po (takrat frisno) 305-ko, katera mi sluzi se danes..

Sicer se nimam za odvisnega, pa vendar imam Garmina in vedno nosim na teku...
Zaradi kasnejše analitike (se pač rad igram s številkami...), pa tudi opravljeno pot je lepo pogledat na kakšen zemljevidu.

Vidim pa, da sem podoben Tiniju. Tudi sam sem bil pred leti kakšen teden brez moje 301-ke in sem si takoj sposodil 201-ko pri prijatelju, da sem lahko "preživel"...
Uporabniški avatar
 Vreme
Definitivno je napačen naslov te teme, glasiti bi se morala: igračke ali koristni pripomočki za moške :wink:

Roko na srce, samo mi znamo iz tega narediti pravo znanost, na koncu pa porabiti več časa za "igračkanje" kot za tek 8)

Drugače pa kje pa je sploh meja med igračkami in koristnimi pripomočki? Tudi igračke so lahko koristne mar ne? : :)
Uporabniški avatar
 Darja
Vreme napisal/-a:Definitivno je napačen naslov te teme, glasiti bi se morala: igračke ali koristni pripomočki za moške :wink:

Vreme, to se pa absolutno strinjam. Drznila bi si napisat, da ženske večkrat težko najdemo že prost termin za tek (upam, da me moški del tekaške populacije ne bo zgrizel zaradi te izjave :roll: ), torej lahko o raznih računalniških analizah, primerjavah itd samo sanjamo. Sploh pa se mi zdi, da bi višek časa porabila za kakšne drugačne igrice (ristanc, gumitvist, človeknejezise pa še kaj bi se našlo, a ne :wink: )
Uporabniški avatar
 Mija
Darja napisal/-a: Vreme, to se pa absolutno strinjam. Drznila bi si napisat, da ženske večkrat težko najdemo že prost termin za tek

s tem se ne bi mogla bolj strinjat nisi sama; pa sem kljub pomanjkanju časa in posledično nezmožnosti podrobnega analiziranja teka, tudi sama kupila "igračko", ki jo uporabljam z velikim veseljem....
le da je v dveh mesecih še vedno nisem uspela do potankosti preučit :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
 Darja
Mija napisal/-a:[le da je v dveh mesecih še vedno nisem uspela do potankosti preučit :oops: :oops: :oops:

Mija, točno to sem imela v mislih. Zato sem si sama omislila preprosto zadevo, ki ima točno toliko dometa, kot jaz volje in časa.
Vsekakor pa se strinjam, da je statistika lahko celo zabavna ( :?: ) in tudi koristna.
Uporabniški avatar
 Classix
Darja napisal/-a: Zato sem si sama omislila preprosto zadevo...

V tem stavku sem se našel. Kot začetnik sem si omislil Sigmo PC-15 in sem z njo več kot zadovoljen. Enostavne nastavitve in preprost dostop do podatkov, kateri so zame pomembni. Cena vključno z dostavo (moderni Miklavž :wink: ), pa je komaj presegla 50 EUR. Naj me ponosni lastniki Polarjev in Garminov ne razumejo napak, toda občutek imam, da se pri omenjenih proizvajalcih precej plača...ime. Za moj žep, so ob dveh sinovih (gimnazija, vrtec...) to zaenkrat le pobožne želje. Statistiko pa si vodim v ''dvojniku'' in sicer na Map my run in poleg tega še peš...kaj pa vem, kdaj se bo računalniku zazdelo reči dost' mam.

LP
Matjaž
 wind
stepsi napisal/-a:Nekateri pravijo, da tečejo po občutku, da poslušajo svoje telo. Jaz sem ga tudi včasih in ko sem 1. vzel merilec s seboj sem ugotovil, da sem praktično vedno tekel nad 80%.

S procenti se ni za obremenjevat. Zame je 85% max utripa še pogovorni tempo, ko lahko še diham skozi nos, brez hropenja. :)

Če pa bi telo poslušal, bi migal na previsokih obratih. To butasto telo bi namreč teklo, hodilo v hribe, gazilo sneg... vsak dan. K sreči je glava pametnejša in iz izkušenj ve, da takšno pretiravanje vodi v bolečine in poškodbe.

Zato sem nabavil preprosto igračko (Sigmo), da me malo "bremza". Seveda ne prenesem piskanja, to sem takoj izklopil, le občasno poškilim na uro. Pogosto pa uro preprosto ignoriram, služi le za statistiko.

So dnevi, ko so na pulzu 160 noge težke in se zdi, da ne gre nikamor in so dnevi, ko z užitkom tečem pri 180, pa se ob tem odlično počutim. Da bi se pustil maltretirati uri in trpel na nizkih obratih? Ni variante. Pa kaj pol, če malo zahropem, to je znak, da je človek še živ. :D
Uporabniški avatar
 duje.k
Razni MSU so dobrodošle igrače, ki nam lahko tudi zelo koristijo, če jih znamo pravilno uporabljati in razumemo kaj nam vsi ti podatki povedo, pa še čas potrebujemo za njihovo uporabo. Sicer pa se ne sekirat z vsemi podatki, ki nam jih ura posreduje. Na razne %, min. max. avg. vpliva veliko dejavikov veter, sonce, mraz, itd. Zato ni hudega, če kdaj tečemo na 100%SU, samo da smo živi pa zdravi. LP :P
 vlado7
nekaj postov "imam pulsmeter, vendar mi je zanj vseeno". na začetku sem tudi jaz vedno bil v 90% HR območju. vendar tuki običajno ni pravega napredka, je izčrpljujoče za telo, konstanten musklfibr in upad motivacije. moja izkušnja je taka, ko nekaj časa brezglavo tečeš brez naprave postaneš počasi prepričan v svoje "sposobnosti", nakar si omisliš device in ti ta pojasni, da pretiravaš se s tem ne moreš sprijaznit. namreč pod častjo ti je naenkrat tečt neprimerljivo počasneje, da ostaneš aerobnem območju.
 sammy
Jaz vedno uporabljam polarja, obvezno pri vseh športih. Toda samo merjenje utripa nima prav nobenega smisla, če ne veš, kaj tisti utrip pomeni. V takem primeru je merilec navadna igračka. Sam si pa treninge načrtujem in si vsega ne morem več predstavljati brez polarja.
Tudi sam sem včasih treniral "po občutku", vendar z leti (predvsem je pa potrebno vmes opraviti marsikateri trening tudi s kakšno strokovno knjigo v roki) spoznaš, da je pamet najpomembnejši dejavnik uspešnega treniranja.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA