prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 tae
Očitno ta kalibracijski faktor pri različnih urah pomeni različno.

- pri nekaterih urah je zadeva namenjena menda različnim supergam
- wind pravi različnim podlagam
- in raziskovalec pravi, da gre za procentualno oziroma promilno odstopanje od tovarniških nastavitev

Vsem hvala za odgovore.

Kaj sem se naučil novega:
- Ne zaupaj razdaljam zmerjenim z avtom
- Ne zaupaj obcestnim razdaljam
- Najbolj natančna meritev razdalje bi bila sicer na štadionu, katera pa očitno v "naravi" na cesti ni čisto primerljiva
- Nihče ni omenjal kako natančne razdalje so z npr. nvatlasom z veliko povečavo

Nova varianta je, da vrnem tovarniške nastavitve, grem laufat na štadion, kjer najprej na določeni razdalji pogledam koliko mi nameri ura. Nato isto razdaljo pretečem z avtomatsko kalibracijo. Dobljeno razliko razdalje pa vnesem ročno v kalibracijski faktor. Sliši se kar komplicirano. Če bo zadeva delovala se splača, drugače pa so ure s food podom brez veze.
Uporabniški avatar
 zatopek
Živjo Tae

Danes sem pa doživel razočaranje. :roll: Ravno sem mislil nabavit tega garmina kot ga imaš ti pa ne vem več a bi a nebi.Prav zaradi footpad-a sem hotel kupit zdaj pa res nevem več.Apol misliš da nakup ni pameten?
Sicer me najbolj zanimajo pretečeni kilometri in tempo ne pa toliko pulz in kalorije in podobno.

LP Zatopek
 luzr
Malo sem pomišljal, če bi se še vtaknil v tole temo :> .
Morda bo komu koristilo...
Ne bom se spuščal v oceno, katera od blagovnih znamk je dobra, boljša. :)

Jao, ;D , te elektronske igrače so nasploh prevara. Edino kar je res koristno je merjenje pulza. Pravzaprav je edino pomemben trenutni prikaz.

Ure z nožnim senzorjem so uporabne za ocenitev razdalje. Sama izvedba nožnega senzorja je lahko zelo primitivna z meritvijo vibracij oz. nihajev.
Dražji senzorji imajo rešitev z elektroniko, a koliko vpliva skrajšanje in podaljševanje koraka ne bi upal trditi. Načeloma je dovolj natančno 1%, torej 10m na 1000m ;).
To je bolj preprosto kot z laserskim merilnikom, geodetskim metrom, metrom s kolesom, teodolitom in podobnimi pripomočki.

Če približno umeriš števec na biciklu ali avtomobilu, dobiš čisto spodobne rezultate. Meni, na primer, čisto zadostujejo.
Čeprav imam zelo rad take igračke, mi je nepomembno vedeti koliko metrov sem pretekel. Pretečene kilometre sem ocenil prvič januarja, pa sem pred tem tudi tekel.

Interaktivni Atlas Slovenije in različni spletni zemljevidi so sicer zabavni, a je meni dovolj ocena z ravnilom na papirnatem zemljevidu.
S šestilom je že preveč natančno, razen kadar gre za vojaške priprave. ;)

Pripomnil bi še to, da bi šel na inštitut za meroslovje ;).
Razred točnosti in napake so že omenjali.
Vpliv ima deloma tudi izrabljenost baterij.
Nadalje temperatura, ki tudi vpliva na meritev.
Odvisno od kvalitete delujeje elektronika teh igračke relativno natančno , na pamet, med 0 in 30 stopinjami Celzija.
Če ima nožni senzor akumulatorsko baterijo, ta utegne pri temperaturi pod ničlo zaradi zmanjšane kapacitete nagajati.

:)
Uporabniški avatar
 tae
Sama končna razdalja tudi meni ni tako pomembna, mi je pa vsekakor tempo, ki pa je odvisen od izmerjene razdalje, torej je posledično pomembno oboje.

Problem v praksi: (izmišljena zgodba) Recimo, da na treningu tečeš tempo tek in ti ura kaže npr. trenutni tempo 4:15, kar bi na 10km pomenilo približno 42 minut in pol. Potem pa ugotoviš, da se igračka zmoti za 1 km in jih je bilo dejansko le 9. To pomeni, da si za 9 km potreboval teh 42 minut, kar pa v resnici pomeni tempo že dobrih 4:40, to pa je že bistvena razlika.

resnična zgodba: med kratkimi intervali sem imel prikazan tempo 3:17, kar je pa spet nemogoče.

Je igračka za raziskovat, nisem pa še odkril njenega bistva.

Za srčni utrip imam drugo uro, ki ima zadeve bolje določene kot ta.
Uporabniški avatar
 tae
Še nekaj sem se spomnil.

Koliko lahko računam končni čas glede na trenutni tempo. To kdo počne ali niti ne.
 wind
tae napisal/-a:- Nihče ni omenjal kako natančne razdalje so z npr. nvatlasom z veliko povečavo

Če meriš na foto plasti na merilu 50m in pazljivo poklikaš vse ovinke, je zadeva zelo točna, dobil boš podobne rezultate kot s kolesarskim števcem; če pa meriš na zemljevidu pri merilu 200m, je razlike tudi 10% (toliko krajšo razdaljo dobiš). Zemljevid marsikje sploh ne ustreza dejanskemu stanju (foto plast), npr gozdne ceste in planinske poti so vrisane zelo "od oka".
 luzr
tae napisal/-a:Sama končna razdalja tudi meni ni tako pomembna, mi je pa vsekakor tempo, ki pa je odvisen od izmerjene razdalje, torej je posledično pomembno oboje.

Problem v praksi: (izmišljena zgodba) Recimo, da na treningu tečeš tempo tek in ti ura kaže npr. trenutni tempo 4:15, kar bi na 10km pomenilo približno 42 minut in pol. Potem pa ugotoviš, da se igračka zmoti za 1 km in jih je bilo dejansko le 9. To pomeni, da si za 9 km potreboval teh 42 minut, kar pa v resnici pomeni tempo že dobrih 4:40, to pa je že bistvena razlika.

resnična zgodba: med kratkimi intervali sem imel prikazan tempo 3:17, kar je pa spet nemogoče.

Je igračka za raziskovat, nisem pa še odkril njenega bistva.

Zgodilo se mi je, vsaj dvakrat :~| , zaradi nepoznavanja proge, brez poprejšnje priprave, si nisem mogel diktirati tempa.
Enkrat mi je odpovedala baterija v uri...
Nožnega senzorja nimam in na podlagi kilometrskih oznak ocenim tempo dovolj natančno. Načeloma mi je vseeno ali tečem 7 ali 8 min/km ali morda s tempom 7.5 min/km.
Če nisem na koncu z močmi je možno napamet oceniti tempo.

Končnega časa na tekmi ne upam preračunavati, saj psihološko ni pametno. Vsaj na pet do deset minut natančno lahko napovem svoj rezultat.
Na treningih celotni čas predvidim na polovici ali v zadnji petini. Včasih šele čisto na koncu obnemorem...
Zgolj množenje kilometrskega tempa utegne biti zelo varljivo.
Tisti spletni kalkulatorčki, ki določijo čas pretečenega teka na osnovi tempa to počnejo aritmetično in le linearno.

Tae, tista napaka 1km pri tempu je pretirana. Vsak tekač dobro ve kdaj preteče približno en kilometer.
Včasih so čas merili strogi trenerji na progi s štoparico ;).
 ŽULJ
Meni se zdi za trening predvsem pomembna ponovljivost meritve.

Tae, na večini tekem ni razdalja niti toliko točno izmerjena kot na tvojih treningih.
 zappa
tae napisal/-a:Očitno ta kalibracijski faktor pri različnih urah pomeni različno.

- pri nekaterih urah je zadeva namenjena menda različnim supergam
- wind pravi različnim podlagam
- in raziskovalec pravi, da gre za procentualno oziroma promilno odstopanje od tovarniških nastavitev

Vsem hvala za odgovore.

Kaj sem se naučil novega:
- Ne zaupaj razdaljam zmerjenim z avtom
- Ne zaupaj obcestnim razdaljam
- Najbolj natančna meritev razdalje bi bila sicer na štadionu, katera pa očitno v "naravi" na cesti ni čisto primerljiva
- Nihče ni omenjal kako natančne razdalje so z npr. nvatlasom z veliko povečavo

Nova varianta je, da vrnem tovarniške nastavitve, grem laufat na štadion, kjer najprej na določeni razdalji pogledam koliko mi nameri ura. Nato isto razdaljo pretečem z avtomatsko kalibracijo. Dobljeno razliko razdalje pa vnesem ročno v kalibracijski faktor. Sliši se kar komplicirano. Če bo zadeva delovala se splača, drugače pa so ure s food podom brez veze.

Zdravo tae. Moje izkušnje so take:

Nimam Garmina, imam pa Polarjev RS800 s footpodom S3. Po kalibraciji je točnost pri meni znotraj 1% od dejanske razdalje. Za praktične namene popolnoma zadošča. Ravnokar sem sicer uro dobil s servisa (ne zaradi footpoda) in upam, da je še tako točna.

Kalibracijski faktor (CF): bi si mislil, da to pri vseh footpodih pomeni eno in isto. Njegovo vrednost dobiš kot:

CF(novi) = CF(stari)*dejanska_razdalja/prikazana_razdalja_pri_starem_CF

To pomeni, če si imel CF prej nastavljen na 1.000 (default pri Polarju) in ti je zadeva na razdalji 10.00 km pokazala 10.21 km (preveč!), bo novi CF, ki ga boš vnesel v Polarja:
1 * 10 / 10.21 = 0.979 (na 3 decimalke natančno).
Če ti potem s tem novim CF-jem na naslednjem teku ura na razdalji 5 km pokaže 4.98 km (premalo), boš novi CF izračunal kot:
0.979 * 5 / 4.98 = 0.983
In tako naprej.

To se mi zdi bolj praktično od avtomatske kalibracije, kjer se CF izračuna avtomatsko iz vnešenih razdalj.

V praksi se ti definitivno ne splača po vsakem teku korigirati CF-ja. Najprej vsaj nekajkrat odteci znane razdalje in si zapisuj izmerjene razdalje. Potem dobiš feeling, v katero smer izmerjena razdalja v povprečju odstopa. Šele potem oceniš nov CF. Jaz sem na primer na začetku nekaj časa tekel s CF=1.000. Potem sem ga korigiral na 0.980 (ker mi je Polar prej v povprečju kazal okrog 2% predolge razdalje). Potem sem čez čas CF korigiral na 0.985, nato pa spet na 0.980. Pri tej nastavitvi zdaj vztrajam. Pri tem faktorju v veliki večini primerov izmerjena razdalja odstopa od dejanske za manj kot 1% (manj kot 100 m napake pri 10 km!). To je zame čez glavo dovolj točno tudi za prikaz tekoče hitrosti (tempa med tekom).

Kaj vse (ne) vpliva na prikazano razdaljo: po polletnih izkušnjah je vpliv superg in hitrosti teka na točnost pri meni minimalen (čeprav gotovo vplivata). Res je, da tečem v 3 parih superg istega tipa (Nike Structure Triax 10), ampak so 3 različnih letnikov in različno zgonjene (1000 km - jih bom počasi odpisal, 400 km, 20 km - čisto nove). Na začetku enkrat sem isto testno razdaljo okrog 2 km namenoma pretekel (prekrevsal) pri 8 km/h in 12 km/h (to je zame že spodobna hitrost) - prikazani razdalji sta bili narazen za 10 metrov (toliko je tudi resolucija prikaza razdalje), torej isto! Tudi sicer opažam, da hitrost pri mojih tekih ne vpliva, tudi, če vmes tečem pospeševanja.

Kar pri meni občutno vpliva na prikaz razdalje je:

- Lega footpoda na supergi (če premaknem footpod samo za eno zanko na supergi bolj proti prstom, bo prikazana razdalja takoj prevelika za 2-3%). Tudi orientacija footpoda (ali je vedno obrnjen v isto smer relativno glede na smer teka) vpliva. Jaz ga imam vedno na desni nogi, lahko da bi bilo na levi malo drugače - z levo jaz recimo bolj proniram kot z desno.
- Tekaška podlaga (na tartanu, ki je gumijast, kaže precej preveč, tudi na spolzki podlagi - blato ne kaže najbolj točno). Med utrjenim makadamom, utrjeno gozdno stezo in asfaltom ne vidim kakih bistvenih razlik. Prav tako ne vidim razlik med suhim makadamom in razmočenim takoj po ali med dežjem.
- Razgibanost terena: to bi tudi lahko vplivalo, če se bistveno spremeni način polaganja noge. Sam tečem v glavnem po ravnem in po rahlo razgibanem terenu (ljubljanski PST, Mostec, Rožnik in Šišenski hrib) in tu ne vidim kakega silnega vpliva, čeprav je tek navkreber precej počasnejši od teka navzdol. Vsekakor vpliv ni tolikšen, da bi se bilo vredno ukvarjati z različnimi CF-ji. Če bi pa šel off-road, bi se gotovo poznalo.

Moj nasvet bi bil: teci nekaj časa brez spreminjanja nastavitev na znani razdalji, najbolje na istih trasah, ker če imaš "dejansko" dolžino različnih tras različno narobe ocenjeno, ti bo ta napaka zameglila odstopanje footpoda. In si zapisuj razdalje, ki ti jih prikazuje Garmin. Ugotovi, ali imajo odstopanja tendenco, da so vedno v isto smer. Potem vnesi popravljeni CF na osnovi povprečnega odstopanja večih tekov in spremljaj stanje še naprej. S časom boš ugotovil, kaj pri tebi najbolj vpliva na t.i. sistematski pogrešek in ali dejansko potrebuješ različne CF-je za različne hitrosti teka, superge, podlage,...
Uporabniški avatar
 MihaPR
Imam Polar s625x in s tovarniškim korekcijskim faktorjem imam na ravnini (kjer mi je razdalja najbolj pomembna) mi odstopa pri 10 km max 10m :)

Z zgornjim prispevkom se popolnoma strinjam, dodal bi še link:
http://users.telenet.be/wy/sport/S625X/ ... uremnt.htm

tukaj avtor opisuje vse znane hrošče merilca razdalje/hitrosti in priporoča ukrepe za zvišanje natančnosti, od enostavnih pravil pri merjenju za korekcijski faktor do kompliciranih vnosov v excel.
Uporabniški avatar
 tae
zappa, ti si se pa podrobno posvetil tej zadevi. To je dejansko popoln odgovor, ki ga po mojem ne ve noben prodajalec omenjenih ur. Bo pa očitno kar projekt, ko se bom loteval tega umerjanja.

Da ne bom koga užalil. Prosil bi vse, ki ste mi karkoli pomagali, da se mi javite na zs z vašim naslovom, da vam v zahvalo nekaj pošljem. (to sem obljubljal na začetku).
Uporabniški avatar
 klatez
Hvala bogu, da sem vzel GPS... :wink:
 zappa
tae napisal/-a:zappa, ti si se pa podrobno posvetil tej zadevi. To je dejansko popoln odgovor, ki ga po mojem ne ve noben prodajalec omenjenih ur. Bo pa očitno kar projekt, ko se bom loteval tega umerjanja.

Če prodajalec tega sam ne uporablja, lahko res govori samo tisto, kar mu naloži proizvajalec (vemo, kako je s tem).

Umerjanje sploh ni komplicirano (razen če so pri Garminu zakomplicirali proceduro, pri Polarju je simpl). Priznam, da mene te male igračke privlačijo in mi potem ni težko navodila na počez prebrat in se s tem malo igrati. Jaz sem vse "dejanske" razdalje ocenil po TIS-u enkrat za vselej. Ob predpostavki seveda, da TIS prav kaže. Enkrat pač zakuriš pol ure in kolikor toliko natančno poklikaš tiste poti, po katerih največkrat tečeš (to sem naredil že prej, preden sem imel footpod). Števci na biciklu so mi namreč tudi kazali za okrog 3% preveč (in to dva različna števca na dveh različnih biciklih). Od takrat imam s tem že zdavnaj mir.

Če ti je kaj pomagalo, me veseli. Zdaj, ko footpodu zaupam, se s tem ne ukvarjam več. Vem, da bo tekoči tempo v vsakem primeru prikazan na okrog 5 sekund/km pravilno (razen če je TIS čisto mimo) in vem, da na neznani trasi ne bo kiksnil razdalje za kaj dosti več kot 1%. Zdaj, ko je bila ura na servisu in je v bistvu nova, bom nekaj časa spet malo bolj pozoren (footpod je ostal isti).

Taka točnost je čisto primerljiva z GPS-i, če ni še boljša, za trenutni tempo pa je GPS itak manj zanesljiv.

LP
Uporabniški avatar
 MihaPR
O natančnosti TIS-a, ex-NV atlasa in podobnih stvari raje nebi :) na koncu vedno pridemo do debate ali je 10km tekma res imela svojih 10.000 dolžinskih metorv :)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
klatez napisal/-a:Hvala bogu, da sem vzel GPS... :wink:

Ravno to skoz razmišljam, ko čitam te korekcije korekcij. FR 305 :cast:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA