prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 Arapc
Samo za info, lahko iz lastnih izkusenj povem, da mi je FR305 kazal pozicijo pri gibanju po gozdu in v dokaj oblacnem vremenu z napako +/- 10m. Vecje napake mi doslej se ni pokazal.
Moj tipicni kondicijski trening zgleda takole. Z avtom se pripeljem nekje do gozda, oznacim na gps-u, kje sem pustil avto in tecem kakor me pac nese. Ko imam dovolj tekanja, vkljucim funkcijo "go to start" in gps me lepo vodi do avta. Doslej sem se vedno prisel nazaj, edino ce mi crkne baterija, potlej bo malo kriza :)
Pri teku po cesti, veckrat po isti ruti, pa sem opazil da na razdalji 4,5km, ko obrnem je tisti obrat priblizno v razmaku 5 m. Enkrat pac prej, drugic pozneje.
V mojem primeru mi pac Garmin veliko bolj koristi, kot pa Polar s footpodom in mislim da sem se dobro odlocil.
Uporabniški avatar
 incic
saj meni se tudi zdi garmin uporabnejši glede tega.
ko se mi posreči dobit dovol denarja si ga verjetno nabavim
Uporabniški avatar
 žure
Arapc napisal/-a:Ko imam dovolj tekanja, vkljucim funkcijo "go to start" in gps me lepo vodi do avta.

Pa te nazaj pelje po isti poti?
Uporabniški avatar
 Arapc
Na voljo sta 2 opciji:
- Prva, da se vrnes nazaj po poti, po kateri si prisel in te gps opozarja pred vsakim zavojem, oz. spremembo smeri poti. Ta moznost deluje tudi ce na zacetku ne oznacis tocke, kje si startal.

-Druga moznost pa je, da na startu oznacis tocko. Ko bi se rad vrnil, samo vkljucis funkcijo naj te gps vodi do te tocke. V tem primeru je uporabljen azimut oz ravna crta od mesta kjer si, do tocke, kamor zelis priti. Drugi primer je mogoce tudi bolj zanimiv, ker si lahko oznacis vec tock in gps te vodi do njih neglede na to, kje startas.
Npr. ce je nekdo zagreti gobar, si oznaci najdisca jurckov in se lahko tudi v trdi temi pred jutrom odpravi do tja, ne da bi se izgubil, pa se pred drugimi gobarji bo pobral vse gobe :twisted:
 Igi69si
zappa, TIS je res dobra zadeva. Jasno pa, da ne more imeti vrisane vsake gozdne potke po Rožniku. Problem pri TIS-u je le v tem, da nima vnešenih višinskih razlik. Pa še to me bolj moti pri kolesarjenju, kot pri teku. Pri teku po Rožniku se namreč držim tistih poti, ki so označene s tablami pred ZOO-jem in pred bazenom v Tivolju tako po dolžini, kot tudi po višinski razliki.
Uporabniški avatar
 Arapc
Za Roznik obstaja orientacijska karta, ki je precej natancna in ima vrisane vecino potk in stez, Tudi tistih ki pred ZOOjem niso oznacene na tabli. Na karti so tudi plastnice, tako da se lahko tocno vidi razgibanost terena in visine posameznih vrhov.
Uporabniški avatar
 EčO
Eno vprašanje :?:

Pred kratkim sem nabavil polar s625x. Najbolj zaradi hitrosti in razdalje. Ob prvi priliki sem ga kalibriral na pisti in sicer na razdalji 5,6 km. izmerjen "Set Factor" pri meni je 1025.

Potem sem pa uro uporabljal pri treningih na razgibanem terenu. Mal gor mal dol, mal asfalt mal makedam. Kalibracije nisem več opravljal Set Factorja nisem spreminjal. Ugotavljam pa velike razlike prikazane razdalje izmerjene na isti trasi. Primer:

1. dne 3.10.06, Exe. Time: 39.52, HR avg: 162, Exe. Dist: 7.1

2. dne 5.10.06 (ista trasa, isti copati, nespremenjena kalibracija) Exe Time: 46.16, HR avg 143, Exe Dist: 8.4

In zdaj vprašanje. Ali je zaradi spremembe tempa, in temu posledično spremembe dolžine koraka in frekvence gibanja, možno takšno odstopanje 1,3 km pri razdalji cca 7.5 km (merjeno z avtomobilom) ali je kaj narobe s senzorjem oziroma uro :?:
Uporabniški avatar
 MARUŠKA
Imam uro RS200SD. Z uro sprva nisem bila preveč zadovoljna. Del ekrana je "izginil". Ko sem jo hotela poslati na servis, se je cel ekran zoped pojavil. Zdaj je že nekaj mesecev vredu.
Kar se tiče merilca hitrosti je dokaj natančen. Sicer pa ni pomembno da je 100% natančen, pač pa da ti pomaga določiti tempo. Tako sem naprimer tekla 10 km 47 min, ker mi je merilec kazal hitrost okoli 5 min/km, v resnici pa sem hitreje tekla. Takrat sem ugotovila, da zmorem teči hitreje.
Na letošnjem maratonu v LJ mi je ura namerila 20.61 km; napaka tudi ker sem se ustavljala na postajah. Nisem pa si nastavila kalibracijskega faktorja. Mislim, da se ga da kar točno nastaviti (za isti teren).

S pomočjo ure sem se naučila predvideti tempo. 15 km na maratonu sem tekla 5 min/km, ne da bi kaj na hitrost gledala.....

Vedno tečem z uro, da si krajšam čas z analizami o teku :D
 PROSPORT
Naenkrat sem preizkusil S725X in FR305. Pri teku na razdalji 10km sta kazala 80m razlike. Tekel sem pod milim nebom po ravnem terenu brez dreves in v enakomernem ritmu. Kateri je bil bolj točen bi težko rekel, vendar raje uporabljam Polarja zaradi programa in zaradi manjše teže. Foot Pod na nogi me ne moti toliko kot tista velika škatla na roki. Garminu bi tudi očital prepustnost za vodo.
Pri isti trasi in isti razdalji ter različnem tempu teka, mi Polar pokaže vedno isto razdaljo.
To je v 10 letih moj tretnji Polar in z nobenim nisem imel težav.
Uporabniški avatar
 EčO
No jaz imam pa z mojim ta prvim polarjem težave pri merjenju razdalje. Zamenjal sem že Foot Pod pa stvar ni nič boljša. Sploh kadar tečem po klancu navzdol (sploh ni nujno da je to orng klanec, lahko da gre za čist majhen naklon) mi že kaže veliko razliko v spremembi tempa. In sicer mi kaže počasnejši tempo, čeprav po občutku in glede na to da je navzdol tečem hitreje kot po ravnini al pa v klanček.
Uporabniški avatar
 Moki
Jst uporabljam Polar dobro leto in nimam težav.
Na 1km je pribl 10m odstopanja, kar pa je meni dovolj natančno,
npr. na Lj.Maratonu je bilo pri 42,195m- 380m odstopanja, vprašanje je potem koliko sem pridobil oz.izgubil na ovinkih, vseeno dovolj natančno, da tečeš tempo po hitrosti ali utripu, foot pod-a se pa itq navadš.

zgolj moje mnenje
 mercury
Kot so že zgoraj omenili, važno je da vedno pokaže isto razdaljo. Tako veš, da čeprav inštrument laže, laže vedno enako.

L.P.
Uporabniški avatar
 roky1
Sam imam Polar S625X približno pol leta. Z njim nisem preveč zadovoljen, oziroma pričakoval sem boljše delovanje.
Takoj po nakupu so se začele težave z merjenjem hitrosti. Hitrost je enostavno izginila in se nato ponovno pokazala. Uro sem reklamiral in dobil novo z novim foot padom.
Zdaj zdeva deluje, vendar se pojavljajo odstopanja pri dolžini in hitrosti.
Podobno kot pri Ečotu uro najbol "namede" spust oziroma tek navzdol. Sam sem se malo igral z nastavitvijo foot pada na supergi in ugotovil da, zadeva bolje deluje če jo namestiš višje - proti jeziku na supergi.
Zadeva precej bolje deluje na ravnini.

Lep pozdrav Rok
 ZigaS
Glede da sm pri "prvem" Polarju S625x preživel kopico živčnih trenutkov, sm s polarjem ki ga imam sedaj nadvse navdušen, razen ene zadeve, ki ne upam trditi da je le posledica napačne kalibracije ali kašne nepozornosti pri nastavitvah, kajti zadevo sem kupil ter bil takrat še poškodovan (zlom leve stopalne kosti mezinca) sem jo u praksi uporabljal, predvsem v stilu BasicUse, FootPod kalibriral le 1x, marsikaj še nisem preizkusil,....

Stvar je v tem, tekel sem okoli Brda (v Kranju), kjer se mi je pri času 0:30:50, pričela manjšati hitrost teka (glede na meritev polarja), padla je na 6,6km/h, 5 sekund prej je bila (snemanje podatkom imam namreč nastavljeno na 5 sekundni interval) 10,5km/h, nato je šlo vse skupaj takole:
6,6-5,6-5,6-...-3,8-3,6-5,4-3,4-3,5-4,8-5,6-4,1-10,1,....potem je zadeva počasi prešla na 13,5 km/h pa počasi spet padla na 3,8, čeprav za manj časa kot v prvem primeru, pri prvotnem problemu je zadeva od padca do ponovnega vzpona hitrosti trajala 2 minuti, zanimivo je to da sem najnižjo hitrost opazil ravno na rahlem klancu navzdol po makadamu, kjer bi lahko rekel da sem dosegel maximalno hitrost, tale pa se težko primerja s tempom normalne hoje. Res je da sem ta dan svoj footpod dokaj nerodno namestil, od 2 "vilčk" ki naj bi segali pod vezalke sem na začetku nosilec pritrdil pod vezalke na vrhu, od razcepljenega dela pa sem pritrdil le polovico (eno od dveh vilic), sčasoma so vezalke zlezle malce višje in začutil se rahlo poskakovanje spodnjega dela pod-a ob supergo, zanimivo je da sem predvidel da bo bodo podatki takoj zgrešeni, vendar je bilo še lep čas vse uredu, šele na spustu se je hitrosti zmešalo.
Nekaj dni kasneje sem tekel po isti trasi, vendar iz druge smeri, do tistih klancev sicer nisem prišel, vendar bi lahko govoril o enakem predelu, zopet tista makedamska ravnina pri Brdu, :D zanimivo naključje, z druge smeri je bil tudi rezultat obraten: sedaj je bila hitrost pri času 0:36:40 je bila hitrost 10,6km/h, 5 sek. kasneje 17,4 :shock: , čez 5 sek. zopet 10,4.

Pomislil sem na naslednje:
- bi morda bil tam kak "bermudski trikotnik" ki zmede še tako dober merilec srčne frekvence (u mislih imam kakšne žičnate vode, čeprav po spominu tam nisem videl nobene napeljave, seboj namreč nisem imel ne mp3-playerja, ne telefona,...)
- footpod je bil kalibiriran le enkrat in to na stadionu, na 1200m mi je nameril 1140, to sem potem ročno prilagodil in shranil
-je kaj narobe z baterijo v fotpodu, ta je sicer še originalna-priložena, sicer lučka še ne sveti rdeče, ker sem fotpod vsega skupaj uporabil 5x
- kakšen software-ski problemček?

Nasploh sem z uro zelo zadovoljen, s utripom ni bilo nobenih omembe vrednih težav, edino višinomer mi je na isti trasi nameril 30m višinske razlike med najvišjo in najnižjo točko, čeprav ne vem kako je s tem ali vpliva na to ali je ura pod rokavom ali ne, in podobni dejavniki, verjetno je tudi kaj kar zbega višinomer.

Lp, ZigaS :D :D :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA