prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Poki
Pozdravljeni,

Kupil sem nove Asics Kayano 14, številka 42,5. Prej sem nosil Asics GT 2110, številka 42,5 s katerimi sem bil zelo zadovoljen. Copata sem premeril in sta popolnoma enake dolžine in širine. Pomislek imam, ker me novi copet ne toliko tišči, bolj stiska, stari pa mi je popolnoma prav.

Ali naj grem zamenjat ali pa naj jih utečem in računam da se bodo malce raztegnili? Kakšne so vaše izkušnje glede "raztezanja" Kayano 14??

l.p.

Poki
 luzr
Kayano je ožji od serije 21**. Čeprav sta po dolžini tudi znotraj enaka in merita 27 cm.
Problem nastopi, če imaš nogo stopalo dolgo 26.5, ko pritisneš z vso težo nanj. Takrat je lahko copat premajhen.
Če te tišči pri palcu ob strani ali na koncu palčnega nohta so copati premajhni in te bodo ob strani palca ožulili, pa še črn noht si boš pridelal.

Samo rahlo stiskanje po vsej zgornji površini noge, je za ta model normalno.
Poglej koliko imaš prostora med palcem in špico copata. Pri tem modelu je priporočljivo približno en centimeter.

V širino se copati nekoliko podajo. Če ne oprijamajo gležnja na straneh dovolj in lahko potisneš na strani dva prsta, potem so preveliki in boš z njimi zajemal kamenčke.

Poskusi še številko 43. S tistimi nogavicami, ki jih boš največ uporabljal.
42.5 ti utegne biti premajhna z debelimi zimskimi nogavicami, če bi jih na primer uimel za celo sezono.
 Poki
Luzr hvala,

prav tišči me ne, čutim pa rob, od konca palca do konca copata pa je cca 0,5 cm ravno toliko kot pri GT-kah. Damm.

PS: sem poskusil 43,5 , pa so bili preveliki

Luzr- prosim še za dodaten nasvet- ali so Nike Vomero primeren nadomestek- kot sem gledal karakteristike bi naj bili, sem pronator, rabim veliko blaženja-90 kg, podlaga večinoma makedam in asfalt.

l.p

Poki
Uporabniški avatar
 turbinas
Zdravo!
Če si pronator, ti jaz osebno ne bi priporočal Nike Vomero. Na testih so bile dobro ocenjene za blaženje. Temu sem jaz nasedel. Sem pa celo malo težji od tebe (99kg) in pronator in sem si jih lani kupil. So pa "fajn" za v trgovino :D ne pa za težkega tekača in pronatorja. Me je Urban P. posnel pri teku in sem videl kako zgrešen nakup je bil.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagal.
LP,
Peter
 zappa
Poki napisal/-a:
ali so Nike Vomero primeren nadomestek- kot sem gledal karakteristike bi naj bili, sem pronator, rabim veliko blaženja-90 kg, podlaga večinoma makedam in asfalt.

l.p

Poki

Imam podobne zahteve kot ti (teža 88 kg, pronator, v glavnem tek po makadamu) in sem že par let na Nike Structure Triax. Sem zelo zadovoljen, zelo stabilen copat pa ravno prav blaženja. Je pa res, da čisto zadnje verzije tega modela od lani, ki ima baje nekoliko zmanjšano blaženje glede na prejšnje verzije, nimam. Sem ga preizkusil jeseni na testu in nisem čutil razlike glede na prejšnjo verzijo. Nato sem poskusil še model Vomero - velika razlika! Predvsem se mi je zdel manj stabilen in zame preveč mehak.
 luzr
Poki napisal/-a:Luzr hvala,

prav tišči me ne, čutim pa rob, od konca palca do konca copata pa je cca 0,5 cm ravno toliko kot pri GT-kah. Damm.

PS: sem poskusil 43,5 , pa so bili preveliki

Luzr- prosim še za dodaten nasvet- ali so Nike Vomero primeren nadomestek- kot sem gledal karakteristike bi naj bili, sem pronator, rabim veliko blaženja-90 kg, podlaga večinoma makedam in asfalt.

l.p

Poki

A številke 43 Asics kayano nimajo? V kateri trgovini si bil? 0.5 cm bo pri modelu kajyano najverjetneje premalo. Imam model kayano 13. Ker je pri palcu precej zakrivljen rabim 42.5 (27 cm) pri dolžini tace 26 cm...

Turbinas in zappa sta že napisala kako je z Vomerom. Poskušal sem ga nekaj let nazaj in je bil prijetno mehak za mojih 75 kg.
Ja nevtralen model, če se ne motim. Na asfaltu bi to utegnilo povzročati težave, odvisno od tvojega načina teka.

Ali si pronator ali kaj drugega, ne vem. :)

Nike air structure dobiš za približno 90€ v Intersportu, lanski model. Podobna številka Asicsu, poskusi 42.5 in 43. Zelo podobni so Asicsu 21**, morda malenkost ožji, namesto pene je zračna blazina.
Asics kayano bi bil primerljiv z modelom Nike air zoom elite.
 Poki
Hvala vsem za nasvete.

Še enkrat sem poskusil Kayano številko 43 1/2, in se je izkazalo, da bo OK. Mogoče je bila pri prvi poskušnji napaka, ker sem poskušal v drugih nogavicah kot tečem.

Uglavnem so mi jih zamenjali, in sem včeraj odtekel 10 km, brez najmanjšega problema.

Sem probal tudi Vomero in prišel do istega zaključka kot vi- premalo stabilen copat. Še zanimivost- kar nekaj tekačev se pri uporabi tega copata pritožuje zaradi poškodbe ahilove tetive.

l.p.

Poki
 chlovecek
bom kar v to temo, ker je podobno

nabavil sem adiStar Salvation copate in po prvem teku z njimi so me ožulile :( , in sicer na sredini stopala na notranjem delu (rob med podplatom in stranskim delom).
je za pričakovati, da se bo rob v copatih kaj zmehčal s časom? predlagate kakšno drugo možnost, da se obvarujem pred novimi žulji?
vrnit jih ne morem, ker so že uporabljene...
Uporabniški avatar
 Loni
Krema proti žuljem, pa copati so novi in rabi noga nekaj časa, da se nanje navadi.
 luzr
chlovecek napisal/-a:bom kar v to temo, ker je podobno

nabavil sem adiStar Salvation copate in po prvem teku z njimi so me ožulile :( , in sicer na sredini stopala na notranjem delu (rob med podplatom in stranskim delom).
je za pričakovati, da se bo rob v copatih kaj zmehčal s časom? predlagate kakšno drugo možnost, da se obvarujem pred novimi žulji?

Se zgodi. Vložki so si zelo podobni; z Adidasovimi sicer nisem imel težav in jih nisem utekal. Če pa mi niso ustrezali, sem imel težave že od začetka...
Tudi Adidasovsko udoben opetni del ne bi smel biti težava. Poglej ali vložek lepo nalega po robu pete.

Najverjetneje je težava v nepravih, netekaških nogavicah.
Za žulje poskrbijo tudi številko prevelike tekaške nogavice.
Pri nakupu tekaških nogavic ne velja pravilo o nakupu dve do tri številke večjih, ker se bodo skrčile. Nogavice morajo biti oprijete.

Torej copate kar uporabljaj z ustreznimi nogavicami. In za začetek, doker imaš razbolel žulj, ne pretiravaj s kilometri.
O odpravljanju žuljev je že vse napisano v temi "poškodbe".
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
chlovecek napisal/-a:bom kar v to temo, ker je podobno

Ma ja šola nekaj stane kajne? :wink:
Naslednjič pa temeljito preveriti nakup in se pravilno odločiti, torej pomeni da vzameš tak copat, kateri te ne bo niti na eni niti na drugi strani niti malo utesnjeval!
ČAO!
 chlovecek
Sej ko sem copat probaval, me ni nikjer utesnjeval, pa kar precej časa sem si vzel, je pa res, da nisem v trgovini pretekel več kilometrov (na kratkih razdaljah ni problem - začne se po kakem 4km).
Bom poskusil z najtanjšimi nogavicami pa bom videl kak bo (imam pa pravo velikost nogavic ;) )
drugače pa hvala za nasvete :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA