zelc76 napisal/-a:Pozdravljeni,
Imam Polarjev merilec srčnega utripa RS800, in večkrat se mi je že zgodilo, da mi je pulz narasel čez moj maximum 188.
Naprimer imel sem primer tudi 203udarcev/min na tekmovanju, drugač tudi 198.
Zanima me ali je možno, da senzor za merjenje srčnega utripa ne meri pravilno, ker sem na polmaratonu držal svoj pulz nad mojim maximumom cca 1,5 ure.
Merilcu pri RS800 se občasno lahko skeglja in primeri niso tako osamljeni (glej recimo polarjeve forume). Tudi jaz občasno to opazim, vendar le v najtoplejših mesecih, čez poletje recimo, lani in predlani nekje med julijem in septembrom. Pa ne na vsakem teku in povsem naključno. Izgleda pa to tako, da med sicer normalnim delovanjem med tekom (utrip recimo že pol ure ali več kaže čisto normalno) utrip nenadoma podivja in začne kazati nemogoče vrednosti iz ene skrajnosti v drugo. Potem se čez nekaj časa navadno spet umiri, lahko pa nato spet zdivja. Na računalniku, če gledaš RR interval, te motnje potem zgledajo kot čisti šum. Največkrat se mi je to zgodilo, pa med tekom sploh nisem opazil (ne gledam na uro ves čas). Ko sem pa fajl potegnil na PC, sem videl, da so bile med tekom od nekaj sekundne do nekaj minutne epizode motenj (vmes pa veliko večino časa normalno delovanje). Se je pa tudi zgodilo enkrat ali dvakrat, da se je to začelo dogajati proti koncu teka in potem do konca ura ni več kazala prave vrednosti.
Še vedno ne vem (nihče ne ve, tudi od Polarja ni pametnega odgovora), kaj točno je razlog za to, ampak nekaj mora biti v zvezi z elektrodami (tistimi iz blaga) in/ali kontakti med elektrodami in merilcem. Te elektrode so zelo udobne za nosit, ker so iz blaga, ampak očitno niso najboljša rešitev. Opazil sem tudi, da če med tekom opazim ta problem in malo premaknem elektrode (za trenutek jih dvignem od kože in spustim nazaj), pojav izgine. Kakorkoli, večina nasvetov, ki sem jih videl (to kot mantro ponavljajo tudi Polarjevci), se nanaša na redno pranje pasu z elektrodami. To pomeni spiranje v čisti vodi po vsaki uporabi in pranje z detergentom v pralnem stroju vsakih nekaj uporab. Ter čiščenje kontaktov (sploh tistih v luknjicah na merilcu), ker ti lahko zoksidirajo zaradi švica. Nekateri uporabljajo celo razne spreje za čiščenje kontaktov, nekateri te pasove z elektrodami vsakega pol leta zamenjajo z novimi in podobno. Jaz tega nikoli nisem počel, perem pa svoj pas zelo redno (trenutno je star že več kot leto in pol) in občasno z vatirano palčko (brez dodatkov) zdrgnem notranjost kontaktov na merilcu.
Tako da ti svetujem isto (redno pranje, kot piše v priročniku - ampak samo elektrode, ne merilca v pralni stroj!!! - in občasno čiščenje kontaktov na elektrodah in na merilcu).