prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 SkRgY
Pozdravljeni,

poleg rekreativnega gojenja borilnih veščin se rekreativno ukvarjam tudi s tekom že kar nekaj časa. V povprečju tečem 3x na teden od 7 do 10 km.
Rad bi kupil ustrezne tekaške copate, bral sem že po forumih pa se obračam še tukaj na vas.
Visok sem 178 cm imam 75 kg. Sem supinator (pri čevljih se mi obrabi zunanji del pete) imam visoko nart ter široko stopalo.

Vnaprej se zahvaljujem za vašo pomoč.
Predlagam da si greš v trgovino s športno obutvijo skenirat podplat. Računalnik ti na koncu poda teoretično najbolj primerne copate za tvojo nogo (ter glede na podlago kje tečeš...).
Naslednji korak je, da izbrane enostavno sprobaš, mal pač tečeš gor in dol po trgovini kak prijazen trgovec ti bo mogoče ponudil tekaško stezo (če jo imajo).
S katerimi si najbolj zadovoljen jih vzameš s sabo. Dejstvo pa je, da je za copate treba kar nekaj kilometrov, da jih utečeš in da se noga navadi na njih.

Upam da je kaj pomagalo.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 Pina
bom kar tukaj vprašala.....katere superge uporabljate za tek v mrzlih in deževnih dneh...:?
...ali so samo salomonovi za to primerni :?
Jaz osebno nimam goretex čevljev. Od jauarja do decembra tečem v navadnih supergah, pozimi edino obujem malo debelejše nogavice. Res je da se v snegu fajn premočiš ampak meni včasih pače pri dolgih tekih dodatno "hlajenje". Po treningu pa jih preprosto posušiš na radiatorju pa je.

Lp

Uroš
 spela*
SkRgY napisal/-a: Sem supinator (pri čevljih se mi obrabi zunanji del pete) imam visoko nart ter široko stopalo.

To, da se ti bolj obrabi zunanji del cevljev, še ne pomeni, da si supinator. Normalno je, da najprej "priletiš" na zunanji rob. Pomembno je, kaj se dogaja med pristankom in odrivom.
Samo opozorilo, da ne bi kupil napačnih copat.
Nazadnje spremenil spela*, dne 03 Maj 2009, 15:19, skupaj popravljeno 1 krat.
spela* napisal/-a:To, da se ti bolj obrabi zunanji del cevljev, se ne pomeni, da si supinator. Normalno je, da najprej "priletis" na zunanji rob. Pomembno je, kaj se dogaja med pristankom in odrivom.
Samo opozorilo, da ne bi kupil napacnih copat.

Tako je pri meni osebno je isto...
 zala81
Mene pa zanima, kje si lahko izmeriš ali si supinator ali pronator? Jaz sem ves čas mislila, da sem supinator, ker se mi obrabi zunanji del čevlja. Edino, kjer imajo to bolje razloženo je v TS, kjer imajo narisane tri vrste stopal ( z visokim, srednjim in nizkim lokom na stopalih) - ali je to že dovolj, da lahko zagotovo veš, kakšen tip tekača si?
 luzr
@ Pina: tudi v čisto navadnih supergah je mogoče teči. Nekatere bolj vpijajo vodo, ker so bolj podložene v zgornjem delu. Druge manj, ker so iz tanjšega materiala. Te se prej posušijo, včasih kar med tekom. Torej tacanje po lužah je mogoče tudi v premočljivih šlapah.
Vsak proizvajalec ima vsaj en ali dva nepremočljiva modela.

@ SkRgY: Obraba na notrnji strani pete še ne pomeni supinacije. Preko foruma ti ne morem objektivno predlagati točno določenega modela. Za to je potrebno vedeti kje bi jih uporabljal. Pa še kaj. Npr. ali imaš rahje bolj blažene ali hitrejše copate...

@ zala81: Ne, žal zgledevanje po treh osnovnih tipih ni dovolj. Več o tem bom napisal zvečer.

Sicer pa so UrošS., spela* in lonely s po enim stavkom povedali že dovolj. ;)
 wind
zala81 napisal/-a:imajo narisane tri vrste stopal ( z visokim, srednjim in nizkim lokom na stopalih) - ali je to že dovolj, da lahko zagotovo veš, kakšen tip tekača si?

Ne. Moker odtis noge, visok nart, obraba copat po zunanjem robu... - so le znaki, ki kažejo na supinacijo, ni pa nujno (se najde tudi kak s temi simptomi, pa je je pronator).

Več najdeš na runner's world:
http://www.runnersworld.com/subtopic/0, ... -0,00.html
http://www.runnersworld.com/article/0,7 ... -0,00.html
 Fli
Nogavice imamo (hvala vsem) zaj pa še copate :D

Specifikacije superg kupujočega osebka
177 cm, 65 kg, št. noge 44, čisti začetnik

Globina đepa
tam nekje do 85 €, +-/ 10

Mokri odtis rezultira v normalnem/klasičnem nožnem loku, "stepper test" pa je ugotovil rahlo pronacijo.

Tekalo se bo rekreativno, verjetno nikoli prek 10 km, na raznoraznih površinah od makadama do asfalta.

Malo sem si igral s Runners Worldovim Shoe fienderjem, ki mi je našel puno copat toda, ker sem zaradi cenovne podstavke (Asics), nedobavljivosti (Karhu), super ocen uredništev in slabih mnenje uporabnikov (New Balance modeli) izločil večino, mi je ostal Mizuno Wave Nexus 3.

Prosim torej za komentarje na ta copat ali priporočila drugega za moje specifikacije.

Lep pozdrav,

Fli

Mimogrede, tole bi lahko moderator, s pripombo, da naj kupci povejo vse relavantne podatke, dal na vrh, da ne bo ravno 143 tem o isti stvari :)
 Fli
Kot priporočilo sem dobil še sumljive (v smislu pomanjkanja internetnih informacij) Mizuno Wave Tempus toda vseeno se bolj nagibam k Nexus. Ima kdo katerega od teh copatov ?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA