prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 teoo
Zanima me vaše mnenje o uporabi palic pri teku. Ste za, proti, kako tehniko uporabljate?

Moja izkušnja je taka, da dokler lahko tečem, mi palice delajo samo napoto. V veliko pomoč pa pridejo, ko preklopim na hojo. Strmejše kot je, bolj uporabne so.

Jaz sem precej švoh v teku navkreber, zato me zanima mnenje izkušenih.

hvala in lp.

matej
Ne predstavljam si, kaj bi delal s palicami pri teku. Kar se hoje tiče, sem jih pa za v hribe v kopnih razmerah prenehal uporabljati, ker se z njimi razvadiš in izgubiš občutek za ravnotežje. Sicer znajo biti koristne, če jih ne uporabljaš prepogosto - če si hočeš olajšati turo ja, če hočeš trenirati ne.
Koristijo pa predvsem pri stabilnosti, da bi se z njimi odrival nima smisla. Razen če želiš trenirati roke, ampak to je po mojem mnenju bolje početi s kakih bolj naravnim gibanjem.
Dosti ljudi pa zagovarja palice za hojo navzdol, da razbremenijo kolena. Mislim, da bi bilo pametneje, če bi se naučili pravilno hoditi, za kar pa so potrebne dovolj vzdržljive mišice nog in trupa.

lp
Zelo odvisno od naklona. Tukaj menim enako kot teoo. Dokler lahko tečeš, brez palic, ker so samo v napoto. Ko je klanec prehud in se hodi, palice lahko zelo pomagajo, a le, če jih znaš uporabljati oz. si jih navajen uporabljati. V spustih pa res lahko služijo za razbremenitev kolen in tudi za lovljenje ravnotežja.
Vendar: na večini tekmovanj se palic ne sme uporabljati, zato je bolje navaditi se brez njih. Če treniraš z njimi so ti le v potuho, na tekmi pa si potem brez njih lahko v težavah.
Sama po sebi pa je uporaba palic lahko koristna. Spomnite se samo raziskav, ki so pokazale, da je smučarski tek tisti šport, ki zaposljuje največji odstotek mišic, miga res celo telo. Tek s palicami je nekaj podobnega.

Primer iz (moje) prakse: dva gorska maratona, GM40 in SAM. Prvi je dosti bolj gorski, ima več vzponov in spustov, pravih "plezarij"...medtem ko je drugi bolj tekaški. Na prvem sem običajno s palicami, na drugem nanje še nikoli nisem pomislil.

LP, vencelj
 TONEK
Palce so zakon. Seveda ne za ravnince. Hribolazci smo težko brez njih. V hudi strmini razbremenijo noge tudi do 20%, z njimi lažje loviš ravnotežje, pri daljših sestopih so ti ob pravilni uporabi zelo hvaležna kolena. Pri gorskih tekih Primorskih novic pa z njimi reskiraš diskvalifikacijo. Pa kaj potem; pomembno je zdravje.
Pa lepo se imejte, s palicami ali brez.
Ps.; meni bodo že jutri na tekmi Kopačnica-Blegoš-Kopačnica najboljše prijateljice.
 milk
TONEK napisal/-a:Palce so zakon.
Ps.; meni bodo že jutri na tekmi Kopačnica-Blegoš-Kopačnica najboljše prijateljice.

Poskusi kdaj brez njih, sem prepričan, da boš hitrejši.
milk napisal/-a:Poskusi kdaj brez njih, sem prepričan, da boš hitrejši.

Spomnim se, da sem nekje bral, da pri nordijski hoji porabiš več kalorij, oz. imaš večji pulz pri isti hitrosti. Kar pomeni, da bi bil ob enakem naporu z normalno hojo hitrejši.
Ampak to velja za nordijsko hojo in odrivanje s palicami. Če jih uporabljaš samo za ravnotežje, verjamem, da si lahko v določenih primerih (hoja po tehnično zahtevnem terenu) z njimi celo hitrejši.
Malo oživljam temo. Skratka sam sem zelo za palice. Pri tem namreč dobim vadbo za celo telo in me ne zanima ali sem z njimi hitrejši ali počasnejši (brez nahrbtnika bi tudi bil verjetno hitrejši pa ga vedno vzamem s sabo).

Torej moja višina je 180cm. Do sedaj sem pa uporabljal dvoje različnih palic za na Pohorje (zimski pokal), ene so bile smučarske, dolžine 125, druge pa tridelne, ki sem jih raztegnil do maksimuma na 135cm.

Občutki: dosti bolj so mi ustrezale daljše, vendar so zaradi trodelnosti (čeprav niso najcenejše ampak nekje v rangu 50€) ob pritisku bolj nihale,... Poleg tega je pa nek sistem, kjer je noter vzmet, ki je navzdol seveda zelo uporabna za navzgor pa ne vem ali bi bilo bolje brez. Slabost daljših enodelnih palic pa vidim v tem da mi ne gredo v prtljažnik, kjer je dolžina 125 maksimum.

Na zimskem pokalu vidim one najhitrejše s palicami za tek na smučeh daljših dolžin - recimo do brade - kaj pa vem 150-160cm? Je to prednost - za takšen hrib? Mogoče bi bila tudi v redu neka srednja pot - recimo dvodelne, ki bi se dale raztegnit do 150cm, se obenem manj "lomile" pod pritiskom in hrati šle v prtljažnik? Nasvetov in raznih izkušenj bom vesel.
Če si dovolj močan v klanec da lahko tečeš , potem so ti palice u napotu , kaj se pa tiče hitre hoje pa ti kr dosti pomagajo pri sami drži ter tudi majn delajo noge.Je pa res kot je omenil Bojan Ambrožič , če jih ne znaš uporabljati so ti palice samo u napoti.Drži pa tudi bolj kot je naklon bolj pridejo do izraza palice , sam tečem vedno brez palic raje dam več na surovo moč pa lep dan naprej :) Aja pa še to moraš tudi imeti pravo dolžino palic 20 cm krajše, kot je tvoja telesna višina :D
Lp Primož Potočan
Jaz uporabljam zložljive palice iz Hoferja brez blaženja. Sem visok 187 cm, dolžina palic pa je okoli 135 cm. Pri hoji v hribe pridejo zelo prav pri močnejših strminah, isto pri strmih spustih, kjer z njimi lepo loviš ravnotežje. Pri manj strmin vzponih in spustih, kjer pa itak tečem, jih primem na polovici in na polno.
:D
 mikha
@runner94 A lahko mal razlozis to o 20 cm manj... ker meni se to zdi precej. Jaz mam 190 in bi to zneslo 170 za palce, pa si ne predstavljam kako bi to slo.
Nekje bi naj blo razmerje telesna višina ter dolžina palic od 20 cm do 30 , morda se ti zdi malo čudno ,ampak ko sprobaš ter se navadiš na to dolžino potem vidiš da je to to :)
Runner94 napisal/-a:Sprobaj , drugače si nabavi palice za smučarski tek :wink:

Večina tridelnih palic se raztegne do 135cm, dvodelnih pa do 145-150cm. Jaz bom verjetno vzel dvodelne (verjetno šele za naslednjo sezono zimskega pokala) - do takrat pa bom imel obstoječe.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA