prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 pivectoni
Lep pozdrav.A mi lahko svetujete kere copate bi ble najboljše za maraton in dlje.Sem zmeren pronator 172cm in 80 kg.Kaj naj gledam da so copati lažlji al bol blaženi.Sedaj uporabljam brooks ravenna.Z njimi nisem imel problemov razen na logarski zadnjih 15 km so me boleli stopali da nisem mogel stopit na nogo.Prodajalec mi je svetoval brooks racer st5 Kaj pa mi vi svetujete glede na to da nisem glih neki tekmovalni tip mataton 3.45.Hvala
Uporabniški avatar
 vencelj
Se strinjam s prodajalcem!
Za maraton ne rabiš super blaženih copatov ampak lahke dirkalnike.
Ko sem prvič nabavljal lahke copate (racer 3) sem pomislil tudi na svojo težo (82 kg), pa me je prodajalec odločno zavrnil ("saj nimaš 100 kil")...in imel prav. Sedaj bom šel bolj v to smer (posebno po prebiranju knjige "Rojeni za tek").
Pri tem tekmovalnost ne igra vloge.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 5r002
Za dirke nabavi tiste lahke copate, ki ti najbolj sedejo. Tu mislim na proizvajalca... občutnega blaženja itak nima noben "dirkalnik".

Priporočam pa postopno privajanje na copat. Najprej 10km, 21km... Razika med trening copati in dirkalniki je namreč kar občutna.

Sam sem lahke copate na maratonu uporabil šele po dobrih pol leta "navajanja" na copat... je pa verjetno precej odvisno od same tehnike teka, razvitosti stopalnih mišic...
Uporabniški avatar
 vencelj
Se strinjam s Petrom. Na vsako spremembo se je treba navajati postopno.
Glede uporabe vseh vrst opor (blaženja) ter glede razvitosti stopalnih mišic pa "za vzorec" citatov iz prej omenjene bukve: http://vencelj-sportnik.blogspot.com/20 ... ati-2.html ...Največ škode smo si naredili sami oz. proizvajalci, ki so nas prepričali v nujnost dobro blaženih (in dragih) copatov.

LP, vencelj
 karel.bracko
Tukaj pri taksnji tezi je moznosti vec..prvo se morate zavedati kaksen tekjac sem ali sem pronator..kaj pomeni ali rabim copat z malo podpore -z sipko ob notranji strani copata na petni strani se boljse po celem copatu integriranim v copatu stopala tudi pomembno da ima vlozek ze integrirano dodatno stopalo in da je model tudi snemljiv.
Tukaj vam lahko cel kup stvari razlagam ali svetujem le podatke potrebujem...
Dolocene stranke kot so ZOOT Sports ki si ga lahko na teh dveh spletnih straneh malo poblizje ogledate...http://www.zootsports.com/,www.zootlab.si imajo zelo zanimive koncepte ki so unikatni na podrocju teka.
-CARBON SPAN podplat narejen iz karbonske plosce ki poveca trdnost in togost copatu in zmanjsa tezo
-BAREFOOT tehnologija integriran zoken v copatu ki omogoca tekacu da brez zuljev trenira in udestvuje v teku tudi brez zokni ali pa v COMPRESSION zoknah ali stucnah-CALF GUARDS..
-DRAINAGE tehnologija ki se nagaja v zunanjem delu podplata in notranjem tudi saj omogoca stopalu da se samodejno posusi in omogoca odtekanje nabrane vode v copatu ki je v bistvu polt..
-EASY ON tehnologija lahkega vhoda in izhoda stopala v ali iz copata..hitro zategovanje vezalk ki so v bistvu vrvica
-100% antibacterial
-WORLWIDE FIRST compression shoe
-TEZE: med 180-309gram
-100% UV zascita
-QUICK dry
dodatne info: www.zootlab.si ali na 00386/40-146-285
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
 LT
karel.bracko napisal/-a:Tukaj pri taksnji tezi je moznosti vec..prvo se morate zavedati kaksen tekjac sem ali sem pronator..

http://sportspodiatryinfo.wordpress.com ... endations/

It is not entirely clear where this model of shoe selection came from. It’s conception may have been based upon the work of Colonel Harris and Major Beath, who performed an Army foot survey back in 1947, and whilst doing so invented an ingenious new method of assessing footprints.1 It was in 1980 that ‘The Running Shoe book’ showed the first picture (as far as I’m aware) of the three arch types and how these may relate to running shoe selection.2 Despite the lack of certainty regarding its origins, pretty much every edition of Runners World magazine printed since has regurgitated this information, as have most running shoe shop assistants, not to mention numerous websites (including those of many major shoe companies and sports injury professionals). For several decades runners have therefore been advised to check their footprints (often easily assessed by observing the mark a wet foot leaves behind) and pick the corresponding shoe. They are told this ensures ideal alignment and minimises injury risk. Simples. Or is it?

Running stores and magazines seem to be fixated on pronation. Most shoes are marketed with respect to how much ‘pronation control’ they offer. Why is this? Well, it has generally been thought that a more pronated foot type is a significant risk factor for injury. However the fact is that there are very few prospective studies which have actually shown this, with numerous studies actually concluding that there is no association between foot type and injury. Two studies have even shown that a pronated foot is actually a protective factor against injury.

The work which really puts the wet foot test out of business was completed by a team of researchers from the US army over the last year or so. Their prospective studies assigned running shoes based on plantar foot shape prior to basic military training, and investigated if this influenced injury risk at all. They showed that assigning running shoes based on the footprint shape had little influence on injury risk in Air Force Basic Training, Marine Corps Basic Training, and Army Basic Combat Training.

Verdict = Foot shape is NOT predictive of dynamic function. The wet foot test is nonsense.
 Coldinside
Sem v dilemi glede nakupa novih superg, pa me zanima kaj bi vi nardili na mojem mestu :)
Trenutno tecem v wave riderjih 13, imajo cca 1200,1300km. Priblizno pol leta nazaj sem si omislu asicsove gt 2160, za katere se je izkazalo da se z mojimi nogami (predvsem koleni in kolki) ne razumejo najboljse, zato so vecino casa preziveli v omari. z njimi sem tekel mogoce 10x, ampak so me precej hitro zacela bolet kolena in desni kolk. Zdej nevem al naj superge se naprej pustim v omari in grem v nakup drugih (gledam mizunove wave precision) al nej z njimi se malo vztrajam (ce se bojo kej "ulaufale"). Ne bi bil s5 invalid par mescev zaradi kolen al kej podobnega :) Kaj pravite ?

Lp
Uporabniški avatar
 Forrest
Vsekakor ti priporočam,da nabaviš drug par.
Sicer pa tudi sam uporabljam zadnji model wave precision in so super superge.Zelo dobro blažene navkljub nizki teži.
Uporabniški avatar
 Classix
Wave Rider je nevtralen tekaški copat, Asicsov model GT 2160 pa je namenjen pronatorjem. Povsem možno je, da tvoje težave izhajajo zaradi menjave blaženja in podpore. Na tvojem mestu ne bi ''menjal konja, kateri zmaguje'' in bi si zopet omislil model s katerim si bil zadovoljen.

http://www.wiggle.co.uk/mens/mizuno/run ... ing-shoes/

:wink:

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Ganesh
V tvojem primeru absolutno priporočam tekaški copat On.
Je čevelj z bistveno boljšim blaženjem (v to se je prepričalo že veliko vrhunskih tekačev ter raziskav) obenem pa hiter kot nekateri hitri-tekmovalni modeli.
Torej 2 v enem.

http://www.on-running.com/

Cena je v Sloveniji bolj ugodna kot v Švici kjer stanejo kar 270 CHF.
MPC cena pri nas je 159 eur; trenutno jih imajo v Motoshopu v Ljubljani po 127 eur.
Ima pa uvoznik še nekaj kosov 2011 na zalogi po izredni ceni.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA