prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 holden
Pozdravljeni!

Potrebujem pomoč vas, izkušenejših. Odločil sem se, da bom nehal maltretirati telo s košarkarskimi copati, in si bom kupil copate za tek. Ker je pri študentih denar vedno problem, sem se odločil za copate z akcije iz ene strani.

Problem je pa sledeči: v Hervisu sem na tisti napravi ki izmeri velikost noge in pokaže lok stopala nameril številko 44, po slikah za primerjavo pa je tudi oblika stopala normalna (ni pokazati pronacijo ne suplinacijo). Problem je, da ko stojim, nekako čutim, da če mi že kam, mi noge pri gležnju vleče bolj navznoter. Vendar je tam slika pokazala, da je zaenkrat stopalo "normalno".

Torej, zanima me, če je za problem, ki sem ga opisal, ustrezen kateri od naslednjih dveh čevljev:
http://www.superge.si/Adidas/response-c ... s-7291268/

ali

http://www.superge.si/Puma/complete-slx ... s-8047411/

ali

http://www.superge.si/Adidas/response-c ... s-8099445/

...in če mi je merilo pokazalo do dlake natančno št.44, kupim takšno številko, ali je pametneje kupiti 44.5?

Najlepša hvala vnaprej!

Lep večer
:arrow: pozdravljen na :TF) ;
:arrow: kupi večjo številko;
:arrow: zanemari naprave in zaupaj občutku. Superge obuješ, se sprehodiš (še bolje nekaj tekaških korakov) in če so OK., nabavi. Ne kompliciraj, kjer ni treba...to gre najbolj na roko trgovcem...

lp, vencelj
 holden
Hvala za dobrodošlico!

Preizkusil sem ta tretje, in delujejo res udobni (preizkusil v Hervisu). Tako mehkih in udobnih copatov pa še ne. Je to sicer dovolj dober kriterij?

Kaj pa sicer po opisanih parametrih, je vseeno katerega od zgoraj navedenih vzamem? hvala :)
:arrow: preizkusi več modelov in zaupaj občutku!
:arrow: upoštevaj tudi teren, po katerem tečeš: so to urejeni (asfalt, makadam) ali neurejeni tereni (brezpotja, steze, kolovozi...)
:arrow: vse več je opozoril, da si s tekom v pretirano blaženih copatih delamo medvedjo uslugo. V takih copatih tekač pristaja na peti namesto na stopalu in udarce prenaša na ostale dele telesa (kolena, križ...), s tem pa tvegamo veliko verjetnost poškodb...itd. blabla...Jaz zadevi verjamem, a nisem ekspert in naj z moje strani to ostane kot namig, če pa guglaš bosonogi tek (oz. tek v minimalistični obutvi), boš odkril marsikatero teorijo...ali pa v knjigi "Rojeni za tek"... :roll: . Prepustimo besedo strokovnjakom :mrgreen: .

LP, vencelj
 miha_z
Pozdravljen na forumu,

Če ti lahko povem svoje izkušnje. Dokončen odgovor glede tega kakšen tekač sem (pronator/nevtraleno ali supinator) sem dobil šele na počasnem posnetku pri enem izmed ponudnikov tekaških treningov/tečajev na počasnem posnetku.

Sem bil sveto prepričan, da sem pronator in to precej hud, ker sem tudi precej težak, vendar se je izkazalo, da imam precej stabilen gleženj in so za moje noge čisto ok nevtralne superge. Resnici na ljubo se v pronatorskih tudi nikdar nisem preveč fino počutil. tečem sicer (no trenutko cajtam poškodbo :roll: ) še vedno v pronatorskih, vendar bodo po vsej verjetnosti naslednje nevtralne.

Kar je vencelj napisal glede tehnike pa po mojih izkušnjah tudi zelo drži. Pač narejeni smo, da tečemo bosi brez takih in drugačnih blazin pod nogami. Zato nas tudi večina leti na pete, kar pa je narobe in tudi veča tveganje poškodb. Probaj teči bos in takoj vidiš kako se prav teče :shock: . res prav zaniivo kakšno potuho nam dajejo superge.

Torej moj nasvet. Pojdi k kakemu strokovnjaku in boš skoraj gotovo kupil superge, ki so prave zate. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da je več denarja tudi več muzike. Včasih celo nasprotno. Vsaj pri supergah.

lp,
miha

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA