prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 23feet
zdravo
zaradi platfusa me zanima katere superge so najboljse za to---- ciljam predvsem na ididas nike mizuno.... ja pa ali je pronacija nasprotje platfusa :?:
Uporabniški avatar
 GaGa
Pronacija = platfus po domač povedan. Jaz mam podoben problem... najdeš kr neki superg za rahlo pronacijo - men osebno so se mi dobr obnesle asicsove (so pa z notranje strani kr dobr ojačane), tud adidas ma par modelov, na mizuno pa kr pozabi - so primerni bolj za sublinacijo.

Pejt probat čim več modelov, pa bodi pozoren, da ti gleženj ne zleze na not?! Važno je, da ti določen model paše na nogo.

Čim več uspehov z iskanjem ustrezne obutve :D

Aja, maš pa še eno opcijo, vložki po meri. Je mal dražja, sam pravijo, da se splača.
Uporabniški avatar
 primus
Mislim, da pronacija in platfus nista eno in isto.
Pronacija je sukanje noge navznoter, kadar s stopalom pritisneš na podlago; nasprotje je supinacija - sukanje noge navzven.
Platfus = ploska noga, kar opaziš, če stopiš z mokro nogo na podlago in dobiš poln odtis, tudi na notranjem delu, kjer naj ga ne bi bilo. Torej imaš lahko nizek ali visok stopalni lok, t.j. 'flat' oz 'high arch'.
Običajno pa je res tako kot pravi GaGa, da je za tiste, ki imajo plosko nogo značilna pronacija, za tiste z visokim stopalnim lokom pa supinacija. Če iščeš informacije na spletu naj bi pronatorji iskali 'Motion Control Shoes', supinatorji pa 'Cushioned Shoes'. Tisti, ki nimamo problemov smo zadovoljni z razredom 'Stability'.
Je pa tako, da ima vsaka firma modele v vseh omenjenih razredih in je treba biti zelo pozoren pri nakupu. Tudi izkušnje ostalih so lahko zgolj orientacija; vsaka noga + način teka je zelo individualna reč...

primus
Uporabniški avatar
 GaGa
Jaz bi rekla, da je pronacija posledica platfusa :oops:, za kakšno bolj strokovno mnenje pa vpraši kakšnega dohtarja :wink: .
 23feet
hvala obema, in mislim da ma gaga praw glede pronacije --_-- TNX
 superga
Pozdravljen;
Glede platfusa je tako, da je običajno posledica tega prekomerna pronacija pri teku. Ker je nožni lok nižji se pronacija poveča. Zato potrebuješ obutev, ki je na notranji strani dodatno ojačana z stabilizatorji oz bolj trdo gumo. Seveda je stopnja teh ojačitev lahko različna (od minimalno podprtih do zelo moćno ojačanih modelov). Na pogled to opaziš v temnejši barvi gume na notranji strani obutve. Bolj močno podprti modeli imajo celo plastične vložke.
V trgovinah TOMAS SPORT imamo te modele posebno označene z znakom za plosko nogo, tako, da bo izbor čim lažji.

SUPERGA
Uporabniški avatar
 vidkul
Živjo!
Jaz imam platfus in imam superge bolj znucane na zunanji strani. Torej čisto kontra :D torej nimam pronacije! Trenutno si pa kupujem nov copat, kaj priporočas.

Kaj praviš na to Superga?

lp vid
 superga
Seveda je možno, da je obraba klub ploski nogi tudi na zunanji strani. To je sicer izredno redko, pa vendarle. Prav zato je naša kombinacija pri izboru modelov sestavljena iz več korakov in sicer:
- na osnovi nožnega loka se izbere skupina
- model se obuje in preizlusi na tekalni stezi ali pa na kakšnem od naših testov in se išče najbolj primeren model.
Glede obrabe je potrebno paziti, da se na podplatu gleda obraba sprednega dela obutve in ne pete. Na peti namreč vedno "pristanemo" na zunanji strani.
Za več informacije se lahko dobiva na enem od testov oz. mi pošlji mail, da se dogovoriva za preizkus copat .
L.P.
SUPERGA
 mecajek
Nisem sigurna, da sem razumela prav...
jaz imam pri copatih oz. pri vseh čevljih znucano samo peto na zunanjem delu. Kako se torej imenuje ta pojav in kakšno obutev moram iskat, da bi se temu nekak izognila?
Uporabniški avatar
 ts čopova 14
:arrow: ja, superga in GaGa imata prav :) pri stopnjah ojačitve za kontrolo pronacije je več možnosti:

1.pronacijska opora v dolžini 1/2 copata oz celotne dolžine pete za blage do srednje pronatorje, ki nimajo platfusa, vendar pa vseeno pronirajo
2.pronacijska opora v 2/3 dolžine copata za srednje do močne prnatorje.ti copati imajo oporo tudi na predelu loka in ga podpirajo, tako da so primerni tudi za tiste pronatorje z nizkim nožnim lokom.
3.pronacijska opora v celi dolžini copata za močne pronatorje, tudi tiste s nizkim nožnim lokom.

glede mizuna je tako, da imajo copat za pronatorje, wave exodus, ki ima na notranji strani pete višje valove, ki služijo kot pronacijska opora, vendar gre copat proti koncu prodaje.ga pa imamo na zalogi še nekaj številk. če dobimo še kaj podobnega, bom 120% objavil.imamo pa dosti drugih modelov, ki ustrezajo vsem potrebam pronatorjev, tako tistim z nizkim kot normalnim nožnim lokom :!:

vabljeni v TS 2 na Čopovi 14, kjer vam z veseljem opravimo test teka ter na podlagi tega svetujemo pri nakupu ustreznih copat :!:

LP TS2 Čopova 14 :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA