prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 patiko300
#349879
Pozdravljeni,

kupujem novo uro in sicer se odločam me tema dvema Garmin 735XT in Garmin Fenix 3 (brez vgrajenega HR).

Cenovno sta nekje isti rang, med njima je par razlik in me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje.

Fenix 3 ima Wifi, barometrični višinomer, daljšo anatomijo baterije....

735XT ima vgrajen merilec srčnega utripa, je manjši...
 rider123
#349895
sicer imam drugo uro, polar v800, ampak mislim da ti lahko vseeno svetujem oz. podam svoje mnenje :D

Jaz bi ti predlagal fenix 3, saj je avtonomija in pa baromatrični višinometer zame bistveno bolj pomemben kot pa merjenje utripa na roki. Vkolikor ti pa merjenje utripa na roki veliko pomeni, lahko pa še vseeno kupiš fenix 3 ki ima tudi vgrajen HR, le nekoliko dražji je.

Sem imel fenixa na roki, ampak se kljub velikosti odlično prilega in je udoben, kljub temu da imam majhno zapestje. Če nebi bil toliko dražji od polarja bi ga tudi jaz verjetno kupil.

Načeloma takšno uro kupiš in imaš nekaj let, tako da dobro premisli in poseži po tisti ki največ ponuja :wink:
Uporabniški avatar
 fenderjag
#349930
Sam imam Fenix 3 tako da se bom osredotočil zgolj na to uro.

Imam jo več kot 1 leto in meni osebno ustreza. Podatkov/meritev en kup, zanesljivost ok, nosim jo 24/7. Na začetku sicer deluje malo "velika" ampak glede na to da imam s stolom vred 60 kil, posledično ozka zapestja, ... pa me še vedno ne moti ... :)

Je vodotesen, in če vzameš "sapphire glass" ga ne boš popraskal (moj je preživel direktni udarec po ostri skali ko sem padel z bicikla ter padec v skale ki se ni najboljše končal zame - ura je pa preživela brez praske :) ).

Na začetku je imela stvar sicer še probleme z GPS natančnostjo, vendar so to po nekaj mesecih majstri opedenali preko posodobitev programske opreme. Še vedno ni najboljša pri GPS natančnostji (kar je res je res) in natančnost malenkost šepa pri zelo počasni hoji (recimo hoja v strmino pri kakem gorskem maratonu, ali počasno sprehajanje) - vendar ni neke hude krize. Veliko reši tudi 3d način hitrost/razdalja.

Velik plus (vsaj zame) je totalna prilagodljivost. Pri vsakem športu si lahko določis različne zaslone na katerih si definiraš da ti kaže kar potrebuješ - do 4 podatki na eno stran.

Funkcij ima več kot boš kdajkoli rabil. Kadenca, dolžina koraka, vodenje po poti, virtualni partner, ... mah sej je preveč za naštevat. Dvomim da kdo kaj pogreša. Vsaj jaz ne.
Športov že predefiniranih en kup (od različnih tekov, pohodništva, plavanja, triatlonov, plezanja, veslanja... ma you name it, it got it :) )
Če pa še to ni dovolj, lahko športe tudi dodajaš (za malo smeha - jaz imam recimo naštiman "šport - košnja trave na ročni pogon s starodobno koso" :) )

Aja, Fenixa uporabljam drugače skoraj izključno za trail running (torej po brezpotjih, gozdovih, hribih). Na cesti me skoraj ni, razen s kolesom na vsake "kvatre". Kot sem omenil je fantastičen tudi kot ura 24/7.

Kot zadnje, kar mi je pa tudi zelo pomembno. Baterija drži dolgo, ... zelo dolgo. Uradno obljubljajo 20 ur v GPS trening načinu, in ne pretiravajo preveč. Sem se že kar približal tej vrednosti. Lahko jo polniš tudi med samim terningom/tekmovanjem, medtem ko ura nemoteno dela naprej (!).
Tako da 1 power bank v žep, pa si dober za 100 milj ultro :)

Ni pa najcenejši - čeprav na bike-discount.de se dobi kar dober popust zadnje čase. Vidim da se safirna s paščkom za HR dobi pod 500€.

Boljša polovica ima sicer Garmin 230 ki pa je bolj za tek, monitoring dnevne aktivnosti in kolesarjenje. Po funkcijah/prilagodljivosti ni primerljiv s Fenixom.

735xt pa žal ne poznam. Naj ti to opiše malo nekdo ki uporablja. :)

Moje skromno mnenje je sicer, da se odločiš glede na to, za kaj uro sploh rabiš. Če se ti gre za čim daljšo avtonomnost (baterijo) in morje funkcij ter različnih športov, potem s Fenixom ne moreš zgrešit.
Če pa si zadovoljen že z merjenjem utripa in osnovnih stvari za tek potem ti je pa 735xt več kot dovolj (verjetno celo še kakšna cenejša kot prej omenjena 230).

Če se ti gre za čim boljšo natančnost GPS-a, pa mogoče pogledaš še kaj proti Suunto Ambit 3 (tudi dobiš kar poceni zdaj ko je nov Spartan zunaj). Pravijo da v GPS natančnosti Suunto trenutno seka Garmin (kar pa jaz ne morem trditi ker nisem še imel nobene Suuntojeve igračke).

Evo cel spis. Upam da kaj pomaga.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#349931
Vse te nastavitve za več športov in celo "poljubnih" aktivnosti, na več ekranov, imajo danes skoraj vse malo boljše športne ure, tako da to ni nobena posebnost Fenix-a, ki je predrag, če ne potrebuješ vse funkcije, ki jih omogoča in nisi zaljubljen prav v Suunto.
Uporabniški avatar
 fenderjag
#349934
StaraKost napisal/-a:Vse te nastavitve za več športov in celo "poljubnih" aktivnosti, na več ekranov, imajo danes skoraj vse malo boljše športne ure, tako da to ni nobena posebnost Fenix-a, ki je predrag, če ne potrebuješ vse funkcije, ki jih omogoča in nisi zaljubljen prav v Suunto.

Verjamem, zato sem pa napisal da za normalen tek, rekreacijo ipd... bo verjetno že kaj cenejšega čisto ok. Drugače resno nisem zaljubljen v Garmin (ne Suunto - Fenix je od Garmina ;) )... sem vmes prešaltal iz Garmina na Polar ampak sem potem šel nazaj iz drugih razlogov, ne zaradi znamke. Suunto ure še nisem imel.

Kot sem rekel, meni je pri Fenixu najbolj prevagalo to da baterija zdrži zelo dolgo (to mi je najbolj pomembno), se da polniti med treningom/tekmo in da je zelo odporen proti udarcem. Znam biti namreč tudi po cel dan zunaj "v gmajni" in vse ostalo kar sem imel do sedaj je crknilo po ca. 10 urah uporabe ali celo že prej (Garmin FR 110, Polar RC3), pa še polniti se ne da med "laufanjem treninga".

Avtor teme se bo moral pa itak sam odločiti zakaj sploh rabi uro. Jaz sem mu samo želel čimbolj opisati Fenixa (ker je to prosil) in mu predstaviti tako prednosti kot slabosti te ure.

Kar se tiče "predraga" je pa žal tako da ceno določa trg. Saj v osnovi se strinjam, vsekakor je ta majhen kos elektronike hudo precenjen, ampak dokler s(m)o kupci pripravljeni to plačat... :)
Poglej Suunto Spartana... 799€ hočejo :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
#349935
Narobe sem zaključil/napisal misel, oziroma sem jo zaključil samo v glavi in ne na "papirju". V mislih sem imel ceno omenjenega Suunto Spartana, ko sem omenil Suunto :).
Strinjam se s tvojim razmišljanjem, ker si to uro kupil prav iz določenega razloga, kar je prav. Preseneča me, da so ljudje pripravljeni kupiti drage ure, in to največkrat prav tisti, ki večino funkcij, ki te naprave delajo drage, sploh ne razumejo in ne vedo za kaj bi jih sploh uporabili. Važno, da imajo najvišji model.
Prav na Polar V800 forumu sem vodil "borbo" z uporabniki, ki imajo preveč denarja in kupijo V800 kot activity tracker uro in potem buzerirajo z zahtevami nadgradnje, ki so za športno uporabo za kar je V800 narejena, popolnoma nepotrebne/neuporabne. Namesto, da kupijo dosti bolj poceni activity tracker ali pametno uro in se tam hršijo za nove nadgradnje in ne obremenjujejo razvijalce športno orientiranih modelov, kjer ni potrebno ogromno funkcij. Tiste, ki so, pa morajo delovati brezhibno. Drugače je vse brez veze.
Uporabniški avatar
 fenderjag
#349936
StaraKost napisal/-a: Preseneča me, da so ljudje pripravljeni kupiti drage ure, in to največkrat prav tisti, ki večino funkcij, ki te naprave delajo drage, sploh ne razumejo in ne vedo za kaj bi jih sploh uporabili. Važno, da imajo najvišji model.
Prav na Polar V800 forumu sem vodil "borbo" z uporabniki, ki imajo preveč denarja in kupijo V800 kot activity tracker uro in potem buzerirajo z zahtevami nadgradnje, ki so za športno uporabo za kar je V800 narejena, popolnoma nepotrebne/neuporabne. Namesto, da kupijo dosti bolj poceni activity tracker ali pametno uro in se tam hršijo za nove nadgradnje in ne obremenjujejo razvijalce športno orientiranih modelov, kjer ni potrebno ogromno funkcij. Tiste, ki so, pa morajo delovati brezhibno. Drugače je vse brez veze.

To se pa strinjam 100%
In polagam na dušo (še enkrat) avtorju teme da naj najprej premisli za kaj bo uro potreboval, šele potem naj začne gledati funkcionalnosti, znamko ipd...
Tudi svetovati bi bilo lažje, če bi vedeli za kakšno vrsto treninga ali rekreacije potrebuje zadevo.
 patiko300
#350994
Hvala za odgovore.

Kako pa se obnese barometrični višinomer v fenixu? Ker 735XT ga namreč nima, ampak ima garmin connect možnost naknadnih popravkov višine? Zanima me, ker bi tudi veliko hodil v hribe...
Uporabniški avatar
 lojze
#362318
fenderjag vidim da imaš fenix, imam fr 935, ki ima enak softver
zanima me koliko ti odstopa višina, ter kako imaš natavljeno umerjanje višinomera in barometra.
 bossteb
#362321
Jaz predlagam Suunto Ambit3 Peak. Zunaj že kaj pa vem, okrog 4 leta, takrat je bila njihova paradna ura, še danes je zelo močna, ima vse funkcionalnosti, baterija je enormna (meni drži pri GPS natančnosti na 1 sekundo okrog 17 ur po dobrem letu uporabe).
Cena je pa danes za tak stroj že smešno nizka

https://www.extremevital.com/sl/kolesa/ ... 14642.html

Da se jo polnit med aktivnostjo (uporabljal sem jo za 32 ur Iper traila lani), odporna je kot tank, vodotesna do 100m...
Nima teh maksimalno povezljivosti kot imajo današnje ure, se pa prek blututa da povezati z mobitelom (memni se sicer ta funkcionalnost ne zdi potrebna in je ne uporabljam).
Zgolj moje mnenje glede na to, kako si predstavil želje (če sem prav razumel).
:)
Uporabniški avatar
 lojze
#362341
Forrest, sprašujem , ker nisem zadovoljen kako mi ura dela višine, ker nisem želel odpreti nove teme, sem napisal tukaj. namreč ko startam umerim višinomer, ko pridem nazaj pa je višina za cca. 30 m nižja kot ob startu, p0a me zanimajo izkušnje ostalih z različnimi urami, glede merjenja višine.
 rio
#362343
To je popolnoma normalno za FENIX-e . Namreč barometerski način je sila precizen a žal zelo nenatančen, saj ga vreme lahko zelo 'zapelje' v čudne vode. Če je pa vreme 100 % nespremenljivo bo pa kazal ok. To je tudi ključni razlog zakaj ne uporabljam (več) garminov ampak Suunto. ker Suunto je edini, ki uporablja barometerski višinomer v povezavi z GPS korekturo. Tudi ni 100 % a je zagotovo minimalno 50 % boljši kot garmin. začetek in konec poti ne odstopata 10m
 rio
#362344
v sliki je recimo primer zadnjega teka. začetna višina odstopa 6 m. včasih tudi do 10, včasih 0....različno. ampak nikoli več kot 15 m, četudi je par ur vmes
Priponke
alt.JPG
alt.JPG (103.15 KiB) Pogledano 4105 krat
Uporabniški avatar
 lojze
#362346
uro uporabljam od začetka oktobra in so do 21.12.2018 bili v redu, to se mi pojavlja po tem datumu, da je razlika glede na zračni tlak mi je poplnoma jasno, vendar je danes ob startu bil 1023 in enak ob povratku po 2 in pol urah, pa je bila razlika med isto začetno točko, kjer sem tudi umeril in končno za 30 m nižja. po moje je verjetno kaj naredil upgred. sicer sem sredi januarja, ko sem to opazil, dal na tovarniške nastavitve, vendar je ura takoj ko sem povezal s telefonom naredila nadgradnjo, bom malo počakal, če bo garmin to poravil, če ne pa bom dal nazaj na tovarniške nastavitve ter pred povezavo s telefonom izklopil avtomatsko nadgradnjo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA