prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 markmark
#357996
Pozdravljeni
zanima me če se da pogledati pri polarju najdajši tek, kolesarjenje in podobno?
Uporabniški avatar
 StaraKost
#357997
Lahko. Greš v Training history izbereš sport in obdobje in klikneš na Distance, da ti sortira padajoče.
Uporabniški avatar
 levinja70
#358624
Kar tule bom vprašala. Zanima me ali kdo uporablja POLAR OH1 optični senzor srčnega utripa. Imam v800 in sem zelo nezadovoljna s paščkom za merjenje srčnega utripa. Na servisu so mi ga po parih mesecih uporabe sicer menjali brezplačno a kaj ko je drugi pas po le štirih mesecih uporabe ponovno romal na servis. Tokrat so ga po njihovih besedah popravili. No trenutno deluje. Uro imam leto dni. S samo uro sem zelo zadovoljna zato me zanima če se splača investirat in nabavit optični senzor.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#358628
Ne razumem o čem govoriš. O HR senzorju ali o elastičnem pasu, ki ga nosi?
Pas nimaš kaj za popravljati. Pas se menja. Polar uporabljam več kot 20 let in pravih težav s pasovi nikoli nisem imel. Po uporabi ga umijem z mlačno vodo. Ločim trak od HR senzorja. Na ta način baterija traja dalj časa. Trak ponavadi menjam enkrat letno, saj je to potrošni material, ki stane okoli 14€. Stari trak lahko uporabiš kot nosilec štartne številke.
Optični senzor OH1 vsi hvalijo. Ima svoje dobre in slabe strani. Slaba je ta, da ni integriran v uro in moraš pazit, da ga ne pozabiš enako kot trak. Dobra je , kar je smešno prav to , da je ločen od ure, ker omogoča, da imamo po zimi uro na rokavu in ne pod rokavom. Da imamo na kolesu uro na nosilcu in ne na roki. Optični senzor v uri zahteva, da je ura zelo tesno pritrjena, drugače so podatki neuporabni. OH1 je ločen od ure in zahteva, da je on dobro pritrjen, ura je lahko poljubno.
Osebno še vedno mislim, da je "pas", najboljša rešitev.
Uporabniški avatar
 levinja70
#358630
Tudi sama imam polarja že 10 let. Očitno sem pri tej uri dobila pokvarjen pas, ker ni točno meril srčnega utripa ( pri moj starosti mi ga je nabijalo tudi do 250) . Kar sem jim tudi dokazala. Zato so mi poslali novega. Le ta mi je po slabih 4 mesecih uporabo prav tako mrknil, da ne govorim o tem, da je na sredini pričel razpadat. Ne vem kaj so na servisu storili a trenutno dela. S pasom delam prav tako kot ti. In prav tako kot sem s pasom pri prejšnji polarjevi uri. Pašček sperem z mlačno vodo, ga posušim in spravim do naslednje uporabe. Žalosti me tudi to, da baterija v novem pasku zdrži bistveno manj časa. Pri meni samo 4 mesece, medtem, ko je pri prejšnji uri skoraj leto dni. Tudi to so mi pojasnili pri Urci, da je bil prejšnji pas za cca 100 ur uporabe, medtem, ko je novi za cca 200 ur. Ni mi panika, da ga menjam na leto dni in da menjam baterijo. Zanima me če ga kdo uporablja, če so kake težave z njim, kajti vse bolj se nagim s tem, da bi ga zamenjana s dosedanjim.
 aleššš
#358632
Jaz sem pa mislil zakaj mi baterija zdrži tako malo časa .Občutek sem pa vedno imel, da pas še kar nekako deluje ko sem ga že odložil nekaj se je vedno slišalo v hr senzorju :shock: bom poskušal sedaj ločevati senzor od traku. Do sedaj tudi jaz brez okvar na Polarjevih pasovih.
Nazadnje spremenil aleššš, dne 18 Feb 2018, 11:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#358633
Kateri točno model pasu pa imaš? Ker jih je več različnih modelov.
Pas sicer dvomim, da dela težave, če je redno čiščen. Prej bi rekel, da je nekaj narobe s senzorjem, ki ga pritrdiš na pas.
Baterije so drugače zelo poceni. V Lidlu ali Hoferju dobiš 3 pakirane za 1.3 EUR, če se ne motim.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#358634
Torej govoriš o HR senzorju in ne o pasu, čeprav še vedno govoriš o pasu.
Katero uro imaš?
Novejši "pasovi" oziroma HR senzorji so z bluetooth BT tehnologijo. Ta dela malo drugače kot prejšnja WIND tehnologija. Očitno je poraba energije pri BT bolj potratna. Jaz imam V800 več kot tri leta in nimam nobenih težav. Res je, da menjam baterijo v HR senzorju bolj pogosto, kot pred BT tehnologijo.
Uporabniški avatar
 levinja70
#358637
Morda sem se res malo čudno izrazila. Tudi sama imam Polarja V 800 na hr senzorju piše h10. Z uro sem dobila hr senzor h7 - le tega so mi zamenjali. Uro sem kupila konec decembra 2016. Z vsemi težavami, ki sem jih imela, čeprav sedaj vse dela kot je treba in upam, da bo še naprej, sem mislila zamenjati in kupiti POLAR OH1 optični senzor srčnega utripa.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#358638
Osebno bi ostal pri trenutnem pasu, če dela brezhibno. Čeprav je oh1 deležen nekaj pohval, me osebno moti polnilna baterija, ki zdrži samo 12 ur. Tako bi moral imeti "na brigi" za polnjenje še eno napravo več. Poleg tega je pri hitrih spremembah tempa (intervalih) zagotovo manj natančen od klasičnega prsnega pasu.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#358642
Vprašanje je koliko zares potrebujemo natančno zaznavanje teh kratkotrajnih hitrih sprememb utripa. Hitre in kratke intervale se nikoli ne teče na utrip. Pri takih intervalih je bolj pomemben čas ali pace/hitrost v novejšem času moč. Edino pace/hitrost in moč sta pokazatelja dejanske obremenitve pri kratkotrajnih intervalih. Utrip se ne more tako hitro odzvati na višino mišičnih obremenitev. Ko se odzove in stabilizira, je visoke obremenitve ponavadi že skoraj konec. Pa tudi višina utripa nam pri kratkih intervalih ne pove skoraj ničesar.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 18 Feb 2018, 21:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#358658
Se strinjam z napisanim. Malo sem se narobe izrazil. Tečem samo bolj dolge intervale in tudi tukaj se optični senzor ni izkazal. Sicer sem ga imel samo na 14 dnevnem testu v Polarjevi uri M430, ki pa ima, če se ne motim, identično tehnologijo kot OH1 in z rezultati nisem bil zadovoljen.
Uporabniški avatar
 StaraKost
#358659
Si upopšteval dejstvo, da mora biti pas max zategnjen, da se ura ne more premikati ? To je pogoj za bolj točno meritev.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#358662
Seveda vse napotke za uporabo senzorja na uri. Istočasno sem imel zraven še moj m400 z H7 pasom in odstopanja so bila na trenutke kar očitna. Senzor nasploh rabi precej več časa, da "ulovi" pravilno frekvenco pri pospeševanju in umirjanju. Tudi pri trail fartleku se je slabo odrezal. Enakomerni teki - uporabno, nimam kaj pripomnit. Verjetno ima vgrajene algoritme za "glajenje". Enkrat je bil v Poletu članek o teh merilcih in en optični se je katastrofalno odrezal. Tudi Polarjev pas je bil bolj tako-tako pohvaljen. Imeli pa so nek BT prsni merilnik, ki naj bi bil sila natančen, vendar se trenutno se spomnim imena.

Edit
Našel članek
https://polet.delo.si/na-kisiku/srce-sp ... spremljati
im merilnik SAVVY EKG, ki pa ima ceno preko 400 EUR. :shock:
http://www.monitor.si/clanek/mobilna-di ... ce/178466/
Uporabniški avatar
 StaraKost
#358664
Hvala za povezave. Meni se zdi normalno, da je prikaz utripa za športne namene filtriran. Pomislimo, pri utripu od 180, se zgodijo trije utripi v 1 sekundi. Če bi se prikazoval vsak utrip, bi nam bil utrip na zaslonu nečitljiv zaradi prehitrih sprememb.
Nisem siguren, da so pri navedenem testu pri Polarju in senzorju H7 uporabili možnost RR meritve pri testu odzivnosti na spremembe utripa. Očitno niso, ker RR meritev meri med utripno razliko oziroma HRV(heart rate variability). Kar pomeni, da meri vsaki utrip.
Spodnja primerjava pravi, da je Polarjeva RR meritev dovolj natančna, celo za medicinske namene, ker samo minimalno odstopa od ECG meritve.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751190/

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA