- 18 Okt 2006, 08:43
uf…tema za razpisati…ta je še hujša od tiste o HRM-jih…”sto ljudi, sto čudi” tu definitvno velja in marsikatera gostilniška je padla na ta račun…
se bom izprsil in povedal svoje mnenje:
navkljub poplavi novih, trpežnih materialov, sam še vedno zagovarjam čebulni pristop k oblačenju…torej več plasti, ena na drugo in zmagaš…seveda se vedno pojavijo specifične situacije, vendar je osnova za vse enaka: izbiraš taka oblačila, da odvajajo vlago navzven…
…če prav razumem iščeš predvsem toploto in zaščito proti vetru in se z dežjem ne obremenjuješ….to je dobro….takoj malce zmanjšaš izbiro, pa še tako boš verjetno moral sklepati kompromise….
kot navaju IGLU:
Polartec Windblock ACT - Skupina materialov proizvajalca »Malden Mills« z zaščito pred vetrom. Membrana, zavarjena med dva plasti velurja, je perforirana, kar izboljšuje dihanje.
Polartec Wind Pro - Skupina materialov proizvajalca »Malden Mills« z brezmembransko zaščito za veter. Ščiti pred vetrom 4-krat bolje kot običajen velur in diha bistveno bolje kot velurji z membransko zaščito. Imajo tudi dodatno vodoodbojno impregnacijo.
pa poglejmo tvoje situacije:
pohodništvo: ko boš hodil, ti bo verjetno vroče in boš predvidoma velur oblekel ob postankih, zato naj bo čim lažji, zaščita proti vetru ti bo verjetno prišla prav na kakšnem osvojenem vrhu…mimogrede: kolikor sem seznanjen, nošnja nahrbtnika uničuje tele drage velurje, itd (na hrbtu ni dihanja, brezmembranske zaščite se hitreje uničijo zaradi potu)
kolo: pomembna zaščita proti vetru in dihanje, toploto tako ali tako proizvajaš sam (predvsem, če goniš navrekeber)
pri teku na smučeh, ki je po moji logiki ravno “nekje vmes” bi si sam želel malce toplotne zaščite, zelo dobro dihanje oblačila in malce zaščite proti vetru…
sam bi na podlagi zapisanega izbral nekaj iz wind pro materiala, ker se mi zdi, da je v tvojem primeru zelo pomembno dihanje materiala (kolo, tek na smučeh), hkrati pa se mi zdijo izdelki iz wind pro tanjši, manjši, skratka prijaznejši za nošnjo v nahrbtniku (pohodništvo)…..…toploto še vedno lahko izbrskaš z nošnjo kakega pulija…
na koncu se bom posul s pepelom in priznal, da dotičnih materialov še nisem preizkusil, ker velur največkrat kombiniram bodisi z gore-texom (predvsem pozimi) bodisi s tankim soft shellom (pomladi, jeseni)…torej: teoretiziranje na podlagi maltretiranja prodajalcev, študiranja katalogov, branja prispevkov…..
nekaj o materialih in principih oblačenja za aktivnosti lahko poiščeš tudi v letošnjih izdajah Planinskega Vestnika (na žalost sem pozabil za katere številke gre), kjer sta o tem pisala Marko Jurič in Boštjan Virc…
pa prijetno izbiranje….
p.s…včasih je bilo manj kompliciranja, ker je bilo manj izbire…