teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 GaGa
#21419
Evo Lučko, tole je napisano posebej zate! Upam pa, da bo še komu prišlo prav :D

AMERIŠKE ČOKOLADNE KOCKE

Za 20 kock:
125 g na koščke nalomljene jedilne čokolade
150 g masla ali margarine
350 g sladkorne sipe
1/2 žličke vaniljeve esence
4 razžvrkljana jajca
150 g moke
1 žlička pecilnega praška
90 g sesekljanih orehov, lešnikov, mandljev...
60 g rozin
sladkor v prahu za posip (po želji)

1)S peki papirjem obložimo pravokoten pekač, velik cca. 28x18x4cm.

2)Čokolado in maslo damo v stekleno skledo in jo postavimo nad kozico z vodo, ki rahlo vre. Vse skupaj segrevamo dokler se čokolada in maslo ne stopita. Mešamo dokler krema ni popolnoma gladka.

3)Skledo odstavimo z ognja in vmešamo v čokoladno kremo najprej sladkor in vanilj. esenco, nato pa še razžvrkljana jajca.

4)Moko in pecilni presejemo na čokoladno zmes, dobro zmešamo, nato pa dodamo še oreščke in rozine.

5)Pečemo v pečici pri 180 stopinj približno 45-50 min. Testo naraste, je čvrsto na dotik in začne odstopati od stranic pekača. Pecivo naj se ohladi v pekaču.

6) Razrečemo, po želji jih posujemo s sladkorjem ali pa jih oblijemo s čokolado.
Uporabniški avatar
 GaGa
#21420
Pa še recept za sadne rezine:
tale recept je mal iz knjige (biskvit), mal pa po občutku (krema).

Sestavine za biskvitno testo:
200g moke
4 jajca
200g sladkorja
1 zavojček vaniljevega sladkorja
1 kavna žlička pecilnega praška

To je količina za 1*tortni model premer 18 cm (precej majhno) + 1* premer 26cm (normalno). Jaz sem za tisto mojo velikost dala 5/4 tega recepta.

Pečico segrej na 180 stopinj. Rumenjake loči od beljakov, in jih penasto umešaj s 4 jedilnimi žlicami vode, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem (dolgo mešaš, da rata masa skoraj bela). Zelo trdo stepi beljake in sneg nanesi na rumenjakovo masa. Na vse to presej moko in pecilni prašek, potem pa previdno premešaj (na roko).
Model obbloži s peki papirjem. Testo peci 30 min. Ko je pečeno testo prevrni na mrežo in ga pusti mirovat vsaj 2 uri.

Jaz testo malo obrežem (povrhu, da ga izravnam, pa še boljše vpije tekočino. Testo namoči s kompotom in rumom (po okusu).

Krema: (za tisto količino zadnjič)
500g skute (jaz kupim merkatorjevo, ker ni v grudicah in jo ni potrebno pretlačit)
2 sladki smetani
rum
limona
sladkor
2 vanilj. sladk.
4 lističe želatine
1 rumenjak

Zmešaj skuto ves sladkor, rumenjak, rum in sok ene limone. V drugi skledi stepi smetano (dost trdo). To zmešaš skupaj potem pa v hladni vodi namočiš želatino za 5 minut, da nabrekne (glej posamezna navodila proizvajalcev, jaz kupujem od "dr.Octerja". To želatino ožameš in jo rastopiš v vroči vodi cca.1dcl. To vmešaš v kremo in pustiš 1/2h do ene ure, da se ohladi, pa mal strdi. To daš na biskvit, položiš gor sadje in čisto na koncu po sadju poliješ želatino raztopljeno v vodi (naj se prej malo ohladi.

Veliko veselja ob peki, še več pa ob glodanju :D
Uporabniški avatar
 bigfrik
#21426
Njami!!!! :juhuhu: Bomo probal!
 Lučko
#21436
GaGa napisal/-a:Evo Lučko, tole je napisano posebej zate!
SlikaSlika Gaaaaaaaaagaaaaaaaaa. :wink:
Uporabniški avatar
 *Darja*
#21479
Hojla,

hvala za recepte, so bile res dobre slaščice, posebej so mi bile všeč kocke. Bom preizkusila še doma, ker ravno zdaj sledijo roj. dnevi, pa bom domače malc presenetila s kakšno novo zadevo :D

Lp-Darja
Uporabniški avatar
 Tjaša
#21482
No, ja, sej n'č ne rečem, :( ampak pri nas smo zaradi Lučkotovih zlato in hrustljavo zapečenih svinjskih reber in krač že zdaj skor na protiholesterolskih tabletah.

Hm..., mal me skrbi, da bomo vsak čas prišli še na insulin, direkt v žilo. :wink:

Punce, n'kar ga ne zavajajte! Ve sploh ne veste, kako je to, ko si Lučko fertah zaveže..., :-(( jej, jej, jej, spet se bomo redil :twisted: :--(
Uporabniški avatar
 Filipid
#21483
Tjaša napisal/-a: jej, jej, jej, spet se bomo redil :twisted: :--(


Pa še zima je pred vrati :-(( .
Uporabniški avatar
 Filipid
#21485
Tjaša nč ne kaže dobrega, bo treba velik Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika Slika delat.
Uporabniški avatar
 MihaPR
#21489
GaGa

SlikaSlikaSlikaSlika
za une čokoladne zadevce, še SlikaSlikaSlikaSlika pa za sadno torto. Mnjam. Dobr, da piknik ni večkrat k bi bla prou kriza :D
Uporabniški avatar
 GaGa
#21491
Zdaj me pa že tolk hvalite, da mi je :oops: .

Peka ni kakšna huda umetnost. Potrebuješ dobr recept, precej vztrajnosti in nekaj vaje (te meni še malo manjka)!

Mihec, kr začni vadit, naslednjič si ti na vrsti za packanje :D. Pridem direkt s faksa k tebi na tortico!!! :wink:
Uporabniški avatar
 Filipid
#21492
GaGa napisal/-a:Zdaj me pa že tolk hvalite, da mi je :oops:


Nič naj ti ne bo :nono: :oops: , si pač specialistka na tem področju Slika. Če te je tolk forumovcev pohvalil, pol bo že držalo :wink: . Po opisih sodeč si kar konkurenca Barb :ignore: .
Uporabniški avatar
 MihaPR
#21508
GaGa, packat pomoje znam ze kr dobr Slika
Ti se pa kr oglas pr men;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA