teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 zerdoner
Mene pa zanima kako zdrava je banana, če vsak dan poješ eno.
Za malico v službi si namreč skoraj vsak dan zmešam 80g kosmičev, 200g probiotičnega jogurta z 1% maščobe in eno banano nasekam noter ter vse skupaj zmešam. Delo, ki ga opravljam ni fizično.
Sedaj sem pa nekje zasledil, da bi naj bile banane redilne.
Ali mogoče kdo ve če je kaj res na tej stvari.
Uporabniški avatar
 StaraKost
zerdoner napisal/-a:Sedaj sem pa nekje zasledil, da bi naj bile banane redilne.

Vse je redilno, če poješ več kcal, kot jih porabiš :D .
Uporabniški avatar
 Alenovski
:D ah, če samo malo zdrave kmečke pameti vklopimo, nam lahko hitro da vedeti, da od ene banane na dan bi se človek težko zredil, pa tudi, če ji dodamo še malo kosmičev pa jogurta, hihi....

Gibanje, pa dobra zdrava hrana naj človeka ne bi redila ( sem spadajo tudi banane :D ).
Uporabniški avatar
 ROSI64
StaraKost napisal/-a:

Pa še kako res je :wink:
Uporabniški avatar
 Rollback
ROSI64 napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:

Pa še kako res je :wink:

Banana je cuker, jasno je, da nabije insulin bolj in gre v špeh bistveno bolj, kot pa enako kaloričen kos mesa :D
Uporabniški avatar
 tekac1985
živjo,

glede banan bi jaz rekel, da niso redilne, res je da vsebujejo dosti OH. Banana vsebuje fruktozo (sladkor), ki pa jo štejemo med tako imenovane počasne OH (ima nizek glikemični index), zaradi tega se nam inzulin ne dvigne tako visoko. Tako da se lahko vsak dan pregrešiš z banano ne da bi se zredil :)

LP
Uporabniški avatar
 StaraKost
... tudi enako kaloričen kos mesa, ki je preveč, gre v zaloge(špeh), enako kot banana ali jogurt.
Zelo pomembno je, kaj smo počeli pred obrokom in kaj bomo počeli po obroku.
V odvisnosti od aktivnosti ali neaktivnosti je takrat "cuker" zaželjen/neškodljiv ali nezaželjen/škodljiv.
To pomeni, da sama po sebi nobena hrana ni redilna, če jo jemo v pravo vreme in pravi količini.
Uporabniški avatar
 Rollback
Z večino se strinjam, a teorija, da so vse kalorije enake ne glede na vir, je že preživeta.
Cukra lahko hitro poješ preveč, ker ti insulin niha kot proga na UTMB, špeh se ti bo uprl, ko ga boš pojedel dovolj (insulin ne niha, ni period volčje lakote kot pri cukru)

Priporočam v branje karkoli od G. Taubesa: http://garytaubes.com/
in ogled tegale: http://www.youtube.com/watch?v=FSeSTq-N4U4
Uporabniški avatar
 StaraKost
Rollback napisal/-a:...... a teorija, da so vse kalorije enake ne glede na vir, je že preživeta.

Se strinjam, če na to gledamo kot, da nič ne počnemo. Takoj po intenzivni ali daljši aktivnosti, ko so naše glikogenske rezerve skoraj prazne, so stvari malo drugačne. Tedaj se "cuker" ne nalaga v maščobne zaloge, kot takrat, ko smo neaktivni, temveč polni glikogenske zaloge. To sem imel v mislih, ko sem rekel, da lahko jemo vse, če vemo kdaj in koliko smemo pojesti.
 wind
zerdoner napisal/-a:Za malico v službi si namreč skoraj vsak dan zmešam 80g kosmičev, 200g probiotičnega jogurta z 1% maščobe in eno banano nasekam noter ter vse skupaj zmešam. Delo, ki ga opravljam ni fizično. Sedaj sem pa nekje zasledil, da bi naj bile banane redilne.

Ena banana v kosmiče zagotovo ni redilna, jaz sem take obroke jedel vsak dan, več let. Precej ur presedim pred računalnikom, trenutno je indeks telesne mase (BMI) 21,5; največ je bil 24 in še to le dvakrat, posledica daljšega, večmesečnega prisilnega počitka zaradi poškodb (enkrat kolena, drugič plantarni fasciitis, razlog je bil seveda enak, pretiravanje). Vem, da sem v nekem obdobju jedel precej banan, ne samo eno na dan v kosmiče, ni mi škodilo.

Rollback napisal/-a:Cukra lahko hitro poješ preveč, ker ti insulin niha kot proga na UTMB, špeh se ti bo uprl, ko ga boš pojedel dovolj (insulin ne niha, ni period volčje lakote kot pri cukru)

Pravo vprašanje je, zakaj lahko poješ preveč cukra? In zakaj so nekateri stalno lačni? Mislim, da tudi tu lahko uporabimo znani forumski izrek "Vse je v glavi". :D

Npr, za drugi obrok po teku poješ eno 100g čokolado, zraven skodelico neslanih oreščkov, ali dozo piškotov, in se naješ. Če ti paše kombinacija sladko-slano, zmažeš zraven čokolade in oreščkov vrečko čipsa. Ko sem sit, je konec, v poln vamp ne gre več. Ker si dovolj star, veš, da ni zdravo, da bi imel vse obroke take, ravno tako ni zdravo, da bi vsak dan takole jedel, zato je naslednji obrok normalen, z veliko zelenjave. Majhnim otrokom pa starši povedo, da tako ne gre, sicer bi froci nonstop žrli junkfood, iz enostavnega razloga - sladkarije zato, ker so sladke, slane dobrote pa zato, ker so slane; ne pa zato, ker bi jim inzulin nihal. Ni nič drugače, ko če bi jedel špeh ali meso, tudi od tega se lahko zrediš do nezdravih dimenzij. :mrgreen:

Rollback napisal/-a:Priporočam v branje karkoli od G. Taubesa: http://garytaubes.com/

Sem kliknil, ampak knjige "Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories" jaz res ne rabim. Že naslov namiguje, da je to literatura za "Fat people", verjetno spet en tipček prodaja tisto, čemur rečemo "zdrava pamet". Pojma nimam, koliko kalorij ima hrana, nikoli se nisem ukvarjal s tem, kaj šele, da bi štel grame, kaj dam v usta.
Uporabniški avatar
 Rollback
Rollback napisal/-a:Priporočam v branje karkoli od G. Taubesa: http://garytaubes.com/

Sem kliknil, ampak knjige "Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories" jaz res ne rabim. Že naslov namiguje, da je to literatura za "Fat people", verjetno spet en tipček prodaja tisto, čemur rečemo "zdrava pamet". Pojma nimam, koliko kalorij ima hrana, nikoli se nisem ukvarjal s tem, kaj šele, da bi štel grame, kaj dam v usta.[/quote]

Če sodiš po naslovu, ne da bi prebral vsaj stavek ali dva, potem si pač naredil tipično napako nekoga, ki je prepričan v svoj prav in je dogmatski. Širina ni še nikomur škodila. In če sva že pri tem: bukvice ne govorijo o štetju kalorij in gramih. Govorijo pa o paradigmi sodobne prehrane. O tem, da se zadnjih 40 let, ko je popularna "uravnotežena" zdrava prehrana, ki temelji na OH, število ljudi, ki imajo težave s svojim zdravjem drastično povečuje.

Glede na to, da ne maraš številk in kalorij, pa vseeno obvladaš BMI teorijo (ki je seveda tudi že ovržena) in da bržkone pristajaš na "zdravo pamet" v stilu "jem vse, pa mi nič ne fali", dobro zate. Naj ti čimdlje uspeva. Jaz se pač zgrozim, ko dobro situirane posameznike vidim zahajat v Lidl in šparat pri hrani (in ja, OH-ji, ki jih najmanj rabimo, so zmeraj najcenejši in daleč najbolj škodljivi).
Uporabniški avatar
 MBrando
No,no Lidl,Hofer,LeClerc imajo čisto solidno in dobro ponudbo.Cene pa so še en PLUS VEČ! Saj govorimo o zelenjavi in sadju, a ne?!?!?!?! For čipsi, smokiji and other artifical stuff i don't care, so...
 Obala
Banana
Hranilna vrednost na 100 g
Energija: 90 kcal 370 kJ
Ogljikovi hidrati: 22.84 g
- sladkorji: 12.23 g
- vlaknine: 2.6 g
Maščobe: 0.33 g
Proteini: 1.09 g
Vitamin A ekviv. 3 μg 0%
Tiamin (vit. B1): 0.031 mg 2%
Riboflavin (vit. B2) 0.073 mg 5%
Niacin (vit. B3): 0.665 mg 4%
Pantotenska kislina (vit. B5): 0.334 mg 7%
Vitamin B6 0.367 mg 28%
Folati (vit. B9): 20 μg 5%
Vitamin C: 8.7 mg 15%
Kalcij: 5 mg 1%
Železo: 0.26 mg 2%
Magnezij: 27 mg 7%
Fosfor: 22 mg 3%
Kalij: 358 mg 8%
Cink: 0.15 mg 2%
..jo olupim vsak dan :wink:
 bruny
Dobro si to napisal in najbolje, da še dodaš koliko povprečno banana vsebuje :wink: pesticidov, herbicidov, insekticidov...in še in še nekih -idov in kako kruto krčijo gozdove, ki jih namenjajo za pridelavo banan in kako še vse zelene trgajo in na velikih ladjah preko oceanov kemično zorijo...ampak saj tudi s slovenskimi jabolki, breskvami, marelicami, hruškami... v industrijski pridelavi se delajo žal bolj ali manj :wink: podobne zgodbe...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA