teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 FITINSIT
Jaz prakticiram nadomestek za obrok (mislim da se temu reče kar uravnotežen obrok) že kar nekaj časa za zajtrk in pred treningi ali tekmami - odvisno koliko imam časa ter seveda tekoj po treningu in sem mnenja, da so prva liga :D
Takrat ko imam tekme (nogomet) pa popijem beljakovinski shake zmešan v soku še uro prej, vmes pijem mešanico z zelenim čajem in guarano, takoj po tekmi pa spet shake v soku in še engega z več dodanimi beljakovinami v roku ure in pol do dveh ur po tekmi.
Tako meni ustreza in nimam morenj s prebavo, energije dovolj in tudi regeneracija je zelo hitra.
 BINA
Pozdravljeni.
Najprej bi pohvalila forum in vse ki na njem sodelujete. Moram povedati, da ste v veliko pomoč. :D

Imam pa vprašanje glede obroka po teku.
S športom se praktično ukvarjam vsaki dan po pribljižno eno uro-rekreativno.
Pa me vseeno zanima, kakšen je primeren obrok po aerobnem treningu. Prebrala sem vse strani in mi je jasno glede oh in b, vendar sem v predzadnji reviji moj trener zasledila recept Tatjane, ki navaja da mora obrok vsebovati tudi kompleksne oh-gres, kosmiči, žitarice.
Sedaj ne vem ali naj takoj po teku pojem kosmiče, rozine in Whey.Ali naj razdelim v dva obroka:naprej Whey+rozine in kasneje kosmiče in npr. mleko.

upam, da stvari nisem preveč zakomplicirala, vendar ker se vsakodnevno ukvarjam s športom mislim, da je to pomembno že zaradi regeneracije, ki pa mislim, da je pri meni malo slabša

Hvala že v naprej :D
Uporabniški avatar
 ZHAK
Nekje do pol ure po treningu kak izotonični napitek in whey za regeneracijo in obnovitev mišičnih celic. Lahko že tudi pripravljen regeneracijski napitek, ki ga dobiš v trgovinah s športno prehrano in v večjih športnih trgovinah. Po približno dveh urah OH za napolnitev energijskih zalog. To naj bi bilo nekako po šolsko, čeprav boš kje zasledila tudi kakšno drugo teorijo.
Alternativa je tudi čokoladno mleko ali sadni jogurt.
Uporabniški avatar
 Pingo
Bi dal link na MojTrener pa sedajle ne dela.
Pred vnosom beljakovin po treningu je potrebno najprej pojesti kaj sladkega :P kar povzroči k bolj optimalni predelavi beljakovin ,katere zaužiješ v obliki šejka recimo :wink:
Torej jaz bi rozine in potem kakšen beljakovinski napitek :wink:
Al pa žlica meda,kjer je poleg vsega še dovolj vitaminov in mineralov ter potem beljakovinski napitek. :wink:
 klopotec
Takoj po treningu pojesti med? To se mi ne zdi posrečeno. Med še dodatno zakisli telo, ki je po treningu že tako ali tako zakisano. Bolje je pojesti sadje, veliko sadja, še bolje pa sveže sokove, če smo seveda doma. Tako vzpostavimo bazično stanje, kar je za začetek najbolj pomembno. Šele za tem pa ogljikove hidrate v obliki, kot se pač vsak sam odloči. Lahko so to OHji v surovi zelenjavni obliki, lahko so to makaroni itd, lahko pa napitki, kakor jih pač kdo uporablja. Za beljakovine pa res ni nobene sile, takoj po treningu.
 ALEŠŠ
Po aerobnem treningu se istočasno poje hrano v razmerju 2/3 OH 1/3 B to dobiš lahko v čokoladnem mleku ali v že kupljenih ginerjih nikakor pa ne samo beljakovine in zraven malo soka ali medu kot nekateri pišejo lahko tudi kombiniraš razne mislije zraven pa lahko dodaš žlico beljakovinskega praška(proteinov) isto lahko kombiniraš čokolešnik ali čokolino zraven dodaš malo ovsenih kosmičev ali korn flejksa in isto žlico beljakovinskega praška (proteinov).Lako pa tudi razne testenine ali riž s tuno je ravno tako dobro samo malo več časa za pripravo rabiš.Najvažnejši po treningu so OH saj vsebujejo največ glikogena za zapolnitev izgubljenih glikogenskih zalog.
Uporabniški avatar
 semjul
:D

za regeneracijo mišic so edino gradivo beljakovine, najbolje zaužite čimprej po naporu, ko se še malo siliš in ti ne gredo ravno po grlu.
Zelo učinkoviti so pripravki iz sirotke, (stranski produkt pri izdelavi sira),v obliki prahov in ploščič različnih okusov.

Sam prakticiram doma napitek iz sirotke, na terenu pa ploščice, katere kupujem v dm zaradi res ugodne cene.

Pa še okus je dober :wink:

Nadomeščanje izgubljene energije je pa drugo področje, in ga ni mešati z regeneracijo mišic.
 BINA
Najlepša hvala za hitre odgovore.Res ste mi v pomoč :lol:

Na strani Moj trener sem si prebrala glede pomena okna priložnosti in pomena samega obroka po treningu, vendar me zanima če recimo tečem 4x na teden po 50 minut (pulz 150-160) ali je ravno tako pomembno takšno razmerje oh in beljakovin, ali to velja le za daljše aerobne aktivnosti oz. da se le te izvajajo pri višjem pulzu (ali drugače: če je potrebno tako natančno planiranje obroka glede na to da tečem˝le˝ eno uro).
Ostale dni večinoma kolesarim po uro in pol, en dan pa imam prosto.

Do sedaj sem takoj po teku pojedla ovsene kosmiče s čokolešnikom in merica Wheya, ter dodala nekaj rozin. Čez uro in pol pa ponavadi pojem ribo in zelenjavo+maščobe.
Slabo regeneracijo pa čutim predvsem v mečah in sprednjih steg.mišicah (popijem pa dovolj tekočine in tudi izvajam strečing).

Hvala že v naprej.
 klopotec
Kakšno zelenjavo pa ješ, kuhano ali surovo?
 BINA
Oboje. Veliko skledo zelene solate ali zelja, ter kuhano zelenjavo (brokoli, cvetača, špinača, ...).Ta obrok je eno uro- do dve uri po kosmičih in wheyu (ta obrok ima okoli 40g oh/20g b). Ravno zaradi tega v naslednji obrok ne vključujem kompleksnih oh, ker se mi zdi da niti ni potrebno glede na zahtevnost in dolžino mojih treningov.

Kaj vlakna niso primerna 2uri po aktivnosti?

upam, da ne kompliciram vendar sem se stvari lotila malo bolj resno in bi rada razčistila nekatere stvari :wink:
Uporabniški avatar
 ZHAK
Če jemlješ whey, ga vzameš takoj po treningu, obilnejši obrok sledi šele po uri in pol do dveh, ker ostale sestavine upočasnijo absorbcijo beljakovin. V tem primeru je potem res boljše čokoladno mleko, sadni jogurt ali frutabela.
 luzr
@Zhak: Kakšno čokoladno mleko?
Uporabniški avatar
 ZHAK
Takega, ki ga dobiš v vsaki živilski trgovini, Ljubljanske mlekarne, Vindija, ...
Ni sicer idealno razmerje beljakovin in OH kot pri regeneracijskih napitkih, ampak za nas navadne smrtnike je O.K., pa še cenejše je.
 luzr
Ne bi se rad vmešaval v tuje prehranjevalne navade. :!:

Ko sem bil majhen sem to sintetično čokoladno mleko sicer imel rad... :oops:

Zdelo se mi je za katero mleko gre. Tisto je le malo čokolade v prahu z ojačevalcem okusa.

:mrgreen: Z mlekom in 25g dobre 70% čokolade je po mojem skromnem mnenju učinek boljši. Ali z dvema žlicama koncentriranega kakava v prahu.
Ovomaltine oziroma mešanica kakava in maltoze je načeloma sploh meni ljubša. :heart
 ALEŠŠ
semjul napisal/-a::D

za regeneracijo mišic so edino gradivo beljakovine, najbolje zaužite čimprej po naporu, ko se še malo siliš in ti ne gredo ravno po grlu.
Zelo učinkoviti so pripravki iz sirotke, (stranski produkt pri izdelavi sira),v obliki prahov in ploščič različnih okusov.

Sam prakticiram doma napitek iz sirotke, na terenu pa ploščice, katere kupujem v dm zaradi res ugodne cene.

Pa še okus je dober :wink:

Nadomeščanje izgubljene energije je pa drugo področje, in ga ni mešati z regeneracijo mišic.

Med treningom se ti v mišicah spraznijo glikogenske rezerve nejveč glikogena pa je v OH za popolno regeneracijo najprej potrebuješ OH ,da zapolniš glikogenske rezerve v mišicah,če hočeš ,da ti tudi beljakovine kaj koristijo. :idea:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA