teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 tekačicaM
hvala vencelj, čeprav sem to že vedela. ampak sej pravim - čisto normalno (čeprav bližje nižji meji kot pa višji, ampak vseeno NORMALNO) :)
Uporabniški avatar
 mare
Ta neumna ideja, da moramo biti vsi enaki. Tudi pri teži. Mojo hčer so hoteli v vrtcu (dokler nisem udaril po mizi) na vsak način zrediti, ker je bila edina (vključno z vzgojiteljicami) bolj suhe postave.
Uporabniški avatar
 MBrando
Sledeče:
1. Sam nimam problemov s kilogrami, niti ne hodim na fitnes, ampak se udejstvujem tega foruma zato, ker mi zdrava hrana in nova spoznanja okoli tega veliko pomenijo, ker sem vas spoznal kot zelo dober kolektiv, kateri rad pomaga, zadevo ne komantira na zajebantski in nekulturen način, ker se rad vedno kaj novega naučim, saj šele ko poznamo celotno sliko, lahko sodimo.
Sedaj me zanima predvsem, če še vedno velja paradoks okoli sadja in OHjev za večerjo ter groza in strah ako jih vnesem.

Torej je groza, ako si narežem polovico jabolke, ali kakšno slivo, ali polovico breskve, dodam domačo skuto in to uživantsko pojem ob kakšni dobri knjigi ali filmu?

Kako je z mlekom in medom? Vsi priporočajo za bolj prijeten spanec.
Je torej kaj narobe če spijem zvečer šalco mleka brez meda in pojem kakšen PZ keks zraven?
Še vedno ne škodim temu tako, kot večina moje družbe katera gre zvečer na pir in slane prigrizke. Drži?

Nekak si razbijam glavo okoli tega, ker enostavno ne morem verjeti, da bi res bilo tako grozno in greh, če ne vnesem zvečer B v svoje telo.

Kaj pa čaj in sadje, katero rad zaužijem zvečer. Ne vem, svežina sadja in toplota čaja mi zelo pašeta.
Na kilah in počutju pa ni spremembe. Torej?

Je torej moj moto, poslušaj telo, kombiniraj s predlogi katere si prebral in prefiltriral ter se drži zlate sredine, kjer so tudi odstopanja dobrodošla, saj si šele pol popolen, ko znaš tudi malo in zdravo grešiti, pravilen?

Mnenje?

Seveda izhajajte iz tega da se gre pri tem za zelo male količine, le toliko, kar je meni kot velikemu kulinariko pomembno, da uživam v tistih par čajnih žličkah, da sem kot otrok ob kosu čokolade, ter da se drugače moj življenje naslanja na zdravo prehrano, aktivno preživljanje dnevov, ter na primeren vnos raznovrstnih hranil čez dan.
Odstopanja so pa zato, da potešim tiste potrebe, tisto nostalgijo in da je moje življene v popolnem ravnovesju.

2. Mešanje skute, kefirja in mleka je veliki greh? Kaj menite o mešanju različnih mlečnih izdelkov, ali je na koncu vseeno, saj so vsi iz iste skupine in ne doprinesejo nič več do zakisanja telesa, kot če bi pač spil/pojedel eno živilo iz te skupine v večji količini?
Zanima me zato, ker za zajtrk občasno jem skuto z marmelado, zraven pa pijem žitno kavo z mlekom, ali pa veliko šalco toplega mleka.

Tudi ko jem ovseno/ržene kosmiče, vmešam malo skute zraven, prelijem s kefirjem, zraven pa včasih še kakšno žitno kafico pijem

Se mi zdi kar veliko mešanja in obremenitev....
Res pa je da je tole bilo sprobano 2x v zadnjimh 2 tednih in tudi ter PREDVSEM na počutju se nič ni poznalo. To pa je vsekakor glavno vodilo, ali?
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Kaj pa je narobe s pivom pri zdravi prehrani?
:drink
Uporabniški avatar
 MBrando
ZdravkoC: Nič. Le jaz ga ne konzumiram več. Kakšen deci rdečega? O ja, to pa ja :clap:

Virtus: Dober avatar. Nostalgičen :D
 NUTRICIONIST
@MBrando, tole je veliko vprašanj in je kar težko vse predebatirat...so pa postavljena na pol retorično, ker na njih odgovarjaš.

Na kratko -če nekomu določeno živilo paše, je lahko še tako prepovedano in strupeno, to najverjetneje pomeni, da je dobro zanj (odštejemo seveda razne zasvojenosti s sladkorjem itd.). To je podobno kot, da cigareti povzročajo n-bolezni, a še vedno so lahko določeni ne nevarni ali celo zdravi.

in še o telesni teži...Če je dnevni vnos hrane enak porabi hrane (pa naj govorimo o mcdonaldsu ali zelenjavici), bomo ohranjali telesno težo enako. No kak kcal gor ali dol tudi ne bo spremembe, ker telo načeloma strmi k enaki telesni teži.
 klopotec
[quote="NUTRICIONISTpostavljena "]

Na kratko -če nekomu določeno živilo paše, je lahko še tako prepovedano in strupeno, to najverjetneje pomeni, da je dobro zanj (odštejemo seveda razne zasvojenosti s sladkorjem itd.). To je podobno kot, da cigareti povzročajo n-bolezni, a še vedno so lahko določeni ne nevarni ali celo zdravi.
[quote]

Kak si to mislo s cigareti? Keri so zdravi. Potem bom jaz spet prižgal.
 NUTRICIONIST
klopotec napisal/-a:
NUTRICIONISTpostavljena  napisal/-a:

Kak si to mislo s cigareti? Keri so zdravi. Potem bom jaz spet prižgal.

Res sem malo nerazumljivo oblikoval zadnji stavek. Bom poizkusil še enkrat:
To je podobno kot, da cigareti povzročajo n-bolezni, a še vedno so lahko za določene ljudi (ki so bolj izjema kot pravilo) ne nevarni ali celo zdravi. Tvoje telo ti bo sporočilo, če je določena snov zate (ne)varna.

Upam, da je zdaj malo bolj jasno.
Uporabniški avatar
 MBrando
UUU kak fino, ravno pravo temo sem našel, da ne rabim na novo odpirati in svinjati Foruma :D

Sem prebral sedaj par ang. forumov in nutrition mnenj, kjer nobeden ni nasprotoval oz. videl slabost ali pa možnost rejenja v tem kar mene zanima.

In sicer, kaj je vaše mnenje, če občasno menjam vrstni red hranjenja in namesto zjutraj pojem svojo vitaminsko skledo sadja,oreščkov/semen,jogurta in pest ovseno/rženih kosmičev za kosilo?
Sedaj se mi že 2 dni lušta takšna sadna zadeva, pa se mi zdi da ko telo nekaj rabi, samo da signale. Menim, da je najbolje poslušati telo. A se strinjate?
Ali menite da si naredim zgoraj omenjeno različico brez dodatka kompleksnih OHjev v obliki ovseno/rženih kosmičev, čeprav ravno tile vplivajo da bodo zadeve šle skozi želodec in bom dalj časa sit.

Mnenje, ideje, predlogi?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA