teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Vreme
Alek napisal/-a:MBrando, ti pa si faca. Da mi je bit muha v tvoji kuhinji. Verjamem, da resnicno uzivas v kuhinji. Vsa ti cast.

Oooo Alek se je oglasil :clap:
Uporabniški avatar
 MBrando
Alek: Res, res. Kulinarika mi pa res daje neko posebno energijo in voljo da se spopadem z vsakodnevnimi zadevami.
Mi pa presneto dosti pomeni, če dobim takšne pozitivne odzive saj je to pri nas redko.
Tudi to me polni z energijo in mi daja voljo, da bom še dalje čaral najbolj nenavadne zajtrke ter jih tukaj pridno objavljal.
Če si iz Mbja, ali kdorkoli drugi, je prisrčno vabljen na čaj in domače dobrote. Tudi za zajtrk se lahko kaj zmenimo. Z veseljem!

semjul: Hihi, no eto, to pa je, takšen čoko zajtrk za grešne angelčke :wink:
Upam da si jedel počasi in užival v vsakem lizu/grižljaju. Nom,nom,nom xD

Današnji zajtrk: Ovseno rženi kosmiči, mešanica oreščkov/semen, nektarina, breskev, domača jabolka, kefir, malo domače skute in od angelski magični prah; CIMET! v ogromnih količinah.
Prava vitaminska bomba...kakšni okusi in kakšna sočnost. UFFF,UFFF, jutri bom kar isto, ker se mi že sedaj slina nabira. Hjooo, kje je še jutro?!?!
Uporabniški avatar
 MBrando
Tako kot vedno štartam (cirka ob 3eh zjutraj ) s čajem (tokrat sadni; rdeča pomaranča) ,
kateremu čez pol ure sledi na tanko narezen moj domča ržen in polnozrnat
kruh (200g) popečen na žar plošči. Cirka 8 koščkov, vsak namazan z
svojo marmelado + domačo skuto in posipan različno. Na enih sezamova
semena, na drugih mleto laneno seme, bučna semena ali sončnična semena.
Na 3 kosih pa skuta in narezane četrt nektarine na enem kosu, na drugih
dveh pa skuta in 1/2 domače breskve.
Uporabniški avatar
 tae
Vseeno pa bomo na koncu vsi umrli.
Uporabniški avatar
 Asparagus
tae napisal/-a:Vseeno pa bomo na koncu vsi umrli.

In ker je tako, si jaz včasih privoščim kaj nezdravo dobrega :D , včasih pa poskusim tudi kakšno priporočilo poznavalcev zdrave hrane :wink: .

MBrando, glede na to, da pečeš domač kruh, lahko prispevaš kakšen recept za polnozrnat ali pirin kruh?

Imam aparat za peko kruha, poskusila sem po priloženih receptih, pa se mi kruh ni zdel posebno dober. Zdaj bi ga rada spekla za hčerko, ker si ga je zaželela.
Uporabniški avatar
 MBrando
Ob 3.20 spijem skodelo MULTI VITAMIN čaja in pojem 2 mala biscota.

Ob 3.40 narežem eno nektarino in eno breskev ter oboje zalučam v vročo ponev, zalijem z vodo in ob pogostem mešanju zakuham domačo "hitro marmeljad"

Ob 4.00dvignem sveže pečen sirov burek pri mojem lokalnem peku (HVALA MAJSTORE!!! Vedno znova ugodiš mojih butastim željam), odbrzim domov kolikor motor avta dopušča ter upam da slina ne zalije volana,menjalnika,ročne ter mene in armature pred mano.
Enkrat doma, naložim burek na veliki pladenj, dodam hitro vkuhano marmeljad in veliko žlico manj mastnega jogurta, mešanico skuta/kisla jabolka/breskev kot dodatek, ter še veliko žlico domače jabolčno/kutinove/pomarančne marmelade na katero prav tako zalučam manj mastni jogurt (ufff, svežini in prijetnemu okusu ni ne konca ne kraja!!)

Ob 5.10 končam z še enim BOŽANSKIM zajtrkom!

Lep pričetek sredinega dneva, ter veliko mero živcev, dobre volje in prijetne družbe vam želim!

Asparagus: Za peko iz avtomata ti definitivno priporočam kulinariko, saj tam poleg recepta dobiš se servirana mnenja in predloge za uspele in neuspele variacije ter zakaj to in zakaj ono ni uspelo. TOP SHIT!
Jaz osebno pa delam doma kruh kot nekoč moja nona. Lepo na roke in z ljubeznijo. Obvezno mesenje 3x po 10min (ni lepšega, ko ti švic po hrbtu dol teče :D).
Pečem ga normalno v pečici.
Drugače pa je priprava in peka kruha ena najbolj preprostih zadev v kuhinji. Skoraj tako kot umešana jajčka xD.
Moka,voda,sol,kvas vse ostalo pa use your imagination. Sky is the limit!
V kruh lahko daš skoraj vse. Meni najbolj zanimiv in ekskluziven kruh kateri mi je uspel je bil ČEBULNI z celimi kolobarji rdeče čebule in kozjim sirom. Je pa super, ker originalni recept vsebuje sestavine za majhne prikupne 250g bombice in samo pogleda ter vonj tega kruheca, ko vidiš štrleti čebulo iz skorje. MMMM, perfektno!
Te kaj specifičnega zanima o kruhu? Kateri kruhec bi naredila oz. kateri okusi ti najbolj sedejo?
Uporabniški avatar
 Asparagus
MBrando,
spekla bi rada polnozrnat kruh, ali iz pirine moke. Všeč so mi bučne peške, semena, včasih vidim, da dodajo tudi ovsene kosmiče. Predvsem ne vem, koliko teh drugih sestavin dodati in kakšno kombinacijo.

Lahko ga spečem tudi v navadni pečici, parkrat na leto pečem potico, tako da mi kvašeno testo ni tuje. Samo nikoli ne eksperimentiram pri pecivu, vedno rada gledam recepte in merim sestavine :wink: .

Če pečeš kruh v pečici, ali kar oblikuješ hlebec in ga daš na ploščati pekač, ali uporabiš kakšen model?
Uporabniški avatar
 MBrando
ASparagus: Bon mon ami. Recept na ZS, kateri je meni OSNOVA za vse in s katerim nisem še niti enkrat zgrešil. Kruhec je meni nekaj posebnega, spoštljivega in nekaj kar ima vrednoto. Nikoli ne ravnam nespoštljivo z njim, saj predobro vem, kaj je pomenil nekoč, kako žalostno je izgubil na vrednosti v današnjih časih, ter kaj je mojim starim staršem pomenil izraz: "..lačen kruha.."

Komot v navadni pečici, saj ga tako pečem tudi sam. Ah ja, kaj bi dal za krušno oz. že samo za dobro staro železno nonino peč na drva :oops: .NOSTALGIJA!
Uff, uff, pekel in eksperimentiral pa sem že z vsem in svašta. Kakor želiš da kruhec izgleda, tako ga speci. Lahko ga spečeš v podolgovatem pekaču, pa dobiš pol tisto tipično ang. verzijo, speci ga v tortnem modelu, pa dobiš zanimiv torta hlebec, speci ga v glineni debeli posodi (le to obožujem saj je povezano in prepleteno z slo.kuhinjo in starimi časi).
Sam ga najraje pečem kar na mreži od pečice, saj je vedno dovolj čvrst da ohrani obliko hlebca. Delam pa vedno v količinah po 0,5kg, ali 250g.
Spečem, ohladim, narežem in pakiram po teži 200g, ter dam zamrzniti. Pol pa sproti.

Potica!!!! Kapo dol. Imam hudi rešpekt pred njo. Pa je res to taki bav bav, kot se meni zdi, ali bi zmogel ohne problem, če zmorem narediti kruhec. Kaj meniš?
Uporabniški avatar
 Asparagus
Jaz imam tudi rešpekt pred štrudlom, pečem pa torto in potice :D . Domače torte so se mi zdele boljše od kupljenih, zato sem poskusila. Potica pa je itak tradicionalna sladica, se mi zdi, da se spodobi, da jo obvladam :D in ti bi gotovo tudi, če bi se lotil, glede na vse ostale izkušnje.

Še nekrat hvala za recepte in se beremo še naprej :D .
Uporabniški avatar
 MBrando
Asparagus: Ja kaj pa vem. Rešpekt pred štrudlom, praviš da imaš??!?!?!?!, medtem ko obvladaš potice in jih narediš 1,2,3. Se mi zdi, da je štrudl trotl ziher (listnato testo; PZ iz trgovine, jajčka za premaz, kilca jabolk, skutica, rozine, drobtinice, zaviješ in hopa cupa v ror :D) medtem ko je potica prav ena bolj težjih slo. peciv. Ali..??
Veš da z veseljem pomagam, sploh ni problema. Zato pa smo tukaj zbrani takšni, kateri smo pozitivci, dobrovoljčki in pripravljeni pomagat for free; god damn it :mrgreen:
Vsekakor moram osvojiti znanje izdelave potice. Obljubim da kar hitro probam. Naslednji teden računam saj takrat še vkuhavam SLIVOV in NEKTARININ DŽEM.
Ta vikend pa že imam rezervirane sledeče projekte: Apple crumble pie, Marmorni kolač, biscotti in sconesi.

Včeraj pa vkuhal dvoje vrst džemov: BANANIN DŽEM (zaradi gostote, da se stropa prime, sem namesto 5tih kozarčkov, napolnil 3 :D. Brez sladkorja, le malo GELFIXA je dodanega ter polovice ribane jabolke in sok ene limone kot še dodatni pektin). O pje, sedaj komaj razumem, zakaj sem dobil malto ven :shock: . 3 različne vrste zgoščevalca, :mrgreen: )
BRESKOV DŽEM ( 5 kozarčkov, 6o g rjavega sladkorja; namesto 800g po receptu, polovica jabolke,2 žlički GELFIXA)

Danes: Domač hrustljav pirin kruh, domača Tinjska skuta vmešana v hitro marmelado iz 1nektarine in 1breskve + cimet za aromo, Tinjska marmelada zmešana z domačo marelično marmelado + 1/4 narezane jabolke in krhlji dani na vrh skute z marelično marmelado. Aja, obe mešanici imata primešano še mleto laneno seme in nemleto sezamovo seme ter sončnična semena.
Perfektno za zgodnje jutro in prijeten vroč dan!

Pa dobro jutro in NAJ NAJ dan tega tedna vam želim.
Naj vam mine brez pretiranega stresa, živčnih ljudi, negativne nastrojenosti in prevelike aktivnosti v tem peklensko vročem dnevu :)

Jutri: Klasika z ovseno/rženimi kosmiči, sadjem...
Uporabniški avatar
 Asparagus
MBrando,
danes je bil za zajtrk domač kruh po tvojem receptu št.1 :D :D :D . Ker sem ga pekla kar na velikem pekaču na peki papirju, je bil malo bolj ploščat, drugače pa zelo dober.
Podoben tistemu, kar prodajajo kot bučno pecivo v trgovini. Zdaj bom nabavila ustrezen pekač in ponovila vajo, saj je res zelo enostavno.

Štrudel je načeloma tudi preprost, vendar je treba imeti občutek glede file, meni je že tekla ven :evil: . Tudi testo nikoli ni bilo čisto tako, kot si predstavljam, da bi moralo biti. Res pa je, da nisem prav velikokrat poskusila, ampak bom spet, saj bo zdaj sezona jabolk :D .

Da ne pozabimo, da smo vendar na tekaškem forumu, tekla sem že pred zajtrkom, da se izognem vročini :oops: .
Uporabniški avatar
 MBrando
Asparagus; :laola :clap: Sploh ne veš, kako si mi polepšala večer s tem, ko si tako navdušena nad uspehom. Lepo je, če lahko nekomu ponudiš nasvet, roko, ali pa ga samo objameš. Občutki za takšne malenkosti so neprecenljivi...

ZAJTRK:
Klasika EKSKLUZIV.

Ovseno/rženi kosmiči, pest koruznih kosmičev, ovseni otrobi, žlica presnega kakava, pol jabolke, 2 mali domači breskvi, 1 nektarina, 1 domača sliva, mešanica mandljev,pistacij,arasidov,lanenega semena, sezamovega in sončničnega semena, žlica domače najboljše skute, kislo mleko...

JUTRI: Fr. baguetta, pršut, domača skuta, dionska gorčica, različni siri, zelenjava z vrta, vložene zadeve. Vsak kos kruha drugače naložen....
Zraven pa ali SKLEDA ČAJA ali SEKE.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA