teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Jaz se pa v tej temi strinjam kar z vsemi :D
Vsak ima svoj prav.
Tudi pozitivna provokacija je posrečena.
Z veseljem pa bom prebral še več o presnojedstvu iz prve roke :clap:
 klopotec
tulček napisal/-a:@klopotec kaj pa soja. Kako jo pripraviš?

Soje pa ne uživam. Pa niti ne vem zakaj. Menda sem na začetku veliko bral o tem, da je skoraj vsa soja gensko spremenjena, pa me je to odvrnilo.
Pa ti?
Uporabniški avatar
 Bobek
tulček napisal/-a:tje.
@Bobek a lahko malo več poveš o teh tvojih zelenjavnih smoothijih? Hvala :D

Torej, moj današnji smoothie bo:
- skodelica čez noč namočenih lešnikov (včasih olupljeni mandlji, bučno seme, sončnica, orehi ali sezam)
- 1 plato pšeničnih kalčkov
- 1 srednje veliki brokoli
- 1 srednje velik koren
- 1 srednje velika rdeča pesa
- malo zelja

Zelenjava se sezonsko spreminja, vendar, če se le da je noter obvezno brokoli, pesa in kalčki.

To mešanico prekrijem z vodo, dodam posušeno korenino "maca" in v Vita-Mixu na turbo hitrosti miksam 15 do 20 sekund.
Nastane približno 2 litra malo gostejše tekočine, v katero dodam še liter vode in tako dobim 3 litre precej tekoče mešanice.

Liter jo popije Urška, 2 litra jaz. V bistvu je ne popijem, ampak vsak požirek prežvečim, tako da traja "pitje" 2 litrov približno 1 uro ali več.

To je moj prvi obrok okoli 12 ure in potem do 16. ure ne jem ničesar.
Takrat ponavadi pojem tri surova jajca, ali nekaj kokosove masti.

Ob 18 uri je na vrsti nekaj sadja (pozimi 5-6 pomaranč), ob 20 uri pa še velika skleda solate.
Ker zjutraj ne jem nič, ponavadi ob 22. uri grickam pred TV, ali pistacijo (surovo), ali suho sadje v ne preveč velikih količinah. Pistacijo za pest, suho sadje recimo 5 fig.

Ure so povsem okvirne in so odvisne predvsem od moje lakote. Včasi kakšen obrok tudi spustim (razen smoothija), zgodilo se je že, da sem preživel dan le ob enem obroku in zraven še tekel. Tečem vedno pred prvim obrokom, torej na tešče.

Enkrat sem sešteval kalorije in jih je zneslo približno 1500 manj od priporočenega dnevnega vnosa, odvisno seveda tudi od količine teka.

Na taki hrani sem sit in ne pogrešam ničesar. Tudi če grem razčlenit po vrsti hranil, so zastopane tako maščobe kot beljakovine, z OH pa presnojedci tako nimamo težav.

Sedaj poteka točno eno leto odkar sem samo na taki hrani in nič mi ne manjka.
Pred uvedbo kokosove masti, sem včasih pogrešal kakšen masten kos mesa, sedaj tega ni več.
Tudi v časih vsejedstva mi je bilo pri mesu najbolj všeč tisto, kar je drugim najbolj ogabno - maščoba.
Pršut na kruhu sem recimo lahko pojedel samo ob izdatni pomoči majoneze pa naj bi bil pršut že sam masten. Pri piščancu nisem mogel prsnega dela niti videti, ker se mi je zdel kot žagovina, brez vsake maščobe.

Tako sem na presni prehrani prišel do spoznanja, da ne pogrešam mesa, ampak maščobe. Ko sem dodal kokosovo mast, je želja po mesu popolnoma izginila. Tudi mrazenja ni nobenega pa v stanovanju ponavadi nikoli nimamo več kot 20 stopinj. Trenutno je 18,2.

Mogoče bo kdo vprašal zakaj raje ne jem kokosa. To sem na začetku delal in takrat tudi ni bilo nobene potrebe po dodatnih maščobah. Tudi sedaj občasno še jem kokokos, vendar v manjših količinah. Razlog je izključno v zelo slabi kvaliteti kokosa, ki se ga dobi pri nas. Od treh kupljenih je bilo obvezno treba, zaradi plesni, zavreč vsaj enega, včasih tudi dva.

Tako sem prišel na misel da ga bom raje nadomestil z ekološko hladno stiskano kokosovo maščobo.

Naročil sem tudi ribje olje (iz menda še dokaj neoporečnih rib ulovljenih na Norveškem) in bom malo poeksperimentiral še z ribjim oljem. Firma Carlson Labs je družinska z dolgoletno tradicijo pridelovanja neoporečnega ribjega olja, kar sem zvedel iz več virov.

Glede na to, da je trajalo več kot en teden da so potegnili denar s kartice in da so posebej prosili za dovoljenje za višjo ceno transporta, sklepam tudi da jim finance niso tako visoko na prioritetni listi, kot kakšni delniški družbi.
Lahko se pa tudi motim :D
Uporabniški avatar
 tulček
klopotec napisal/-a:
tulček napisal/-a:@klopotec kaj pa soja. Kako jo pripraviš?

Soje pa ne uživam. Pa niti ne vem zakaj. Menda sem na začetku veliko bral o tem, da je skoraj vsa soja gensko spremenjena, pa me je to odvrnilo.
Pa ti?

Ja koliko je meni znano, presne soje ni fajn uživat, ker vsebuje ene substance, ki so za telo škodljive, vendar se s kuhanjem spremenijo in so OK. Sama občasno jem tofu in sojino mleko, ki pa seveda niso presna hrana.

Mogoče še Bobek pove svoje mnenje. :D
@Bobek hvala za smoothija in izkušnje, ki jih deliš z nami. :clap:
Tudi meni maščobe ful pašejo in jih zato veliko pojem. :mrgreen:

semjul napisal/-a:pa da bo tema, ena velka skleda solate :D

Ooooo, kak lepo. Hvala Semjul. :heart

Moram reči, da je Tekaški forum, po mojem mnenju, najbolj prijazen forum kar jih poznam. :laola :laola
Uporabniški avatar
 Bobek
tulček napisal/-a:
Mogoče še Bobek pove svoje mnenje. :D

Soja je po mnenju večine, če ne prav vseh presnojedskih raziskovalcev, ne samo škodljiva, ampak celo strupena. Vsebuje namreč velike količine fitoestrogena.

Po mnenju direktorice Zdravstvenega centra Hipokrat, spada soja med najbolj nezdrava živila, zaradi vsebnosti fitoestrogenov (mimogrede med kaljenjem se jakost pojača za 50x). Soja tudi zelo dobro črpa aluminij iz tal.

V današnjem času imamo tudi moški mnogo preveč estrogena, ki ga s tako hrano še dodatno uvajamo. Posledice, rak na prostati, impotenca, depresija, hormonska zmeda in še kaj se najde, pri ženskah so posledice spontani splavi, hude in težke menstruacije, težave v menopavzi, rak na dojkah...

Po mnenju direktorice in tudi drugih presnojedskih raziskovalcev (Boutenko npr), je zdravilna moč soje le posledica spretne reklamne kampanje proizvajalcev (dobički gredo v več sto miljard dolarjev).

Osebno soje nikoli nisem jedel, ker mi je bil okus zanič. Kasneje, ko sem še zvedel da spada med gensko najbolj spremenjena živila, se mi je mnenje o njej samo še poslabšalo.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Se da dodam mnenje o presni prehrani.

Seveda je to moje osebno mnenje.
Pa nekako je tudi okuzeno ker se studijsko ukvarjam s podrocjem metabolomike in genetike presnove in bolezni pa nekako ne morem vec vztrajati na omejevanju.

Ce komu kaj pomaga:

Menim, da je presna prehrana lahko naredi tudi vec skode kot dobrega.
To se je dejansko v prvem navalu presnojedstva tudi dogajalo. PRed leti je bilo tudi zacutiti zelo agresiven pristop in neka cistost formule 80:10:10 ene skupine, ki je bila tukaj ze referencirana.
Vtistem casu me je zaradi osebnega izziva zanimala predvsem namen surove prehrane v scenariju kot terapija za problem nekaterih vrst raka in problem žlez.

Kolikor sem takrat zibral informacije in pretestiral je ta formula 80:10:10 bila neprimerna za razstrupljevalne protokole. In tako na nek način se mi je omajala verodostojnost akterjev v smeri prevelikega navdušenja.

Tako sem se osredtočil na zelenjavo, zelenjavne sokove, rastlinske nasičene maščobe
( žal so lahko bile uvožene ...sem pa testiral tudi ene drevesne oreške ampak ker nisem imel pogojev za predelavo sem obupal ).

Potem je še nekaj avtorjev podprlo s svojo literaturo podrlo omejene informacije, ki jih je gojila skupina akterjev v SLO:
Cousin, Boutenko. Pa pojavile so se tudi prve klinične preiskave za potrebe bolnišničnega okolja, ki so začele potrjevati visoko bioaktivnost nekaterih drugih živil kot je sadje( tista 80 v prejsni formuli pomeni sadje ). Prej je to bilo omejeno namreč na izven-bolnišnična okolja in izven medicinska okolja. In vedno so te debate bile povezane z kritiko in žločnimi razpravami o verodostojnosti medicine ( meni so tukaj najbolj bile vpijoče kompatibilnosti kemoterapija in zelene nutritivne terapije ).

Kot vzdržljivostnemu športniku pa mi je bilo v veselje, da sem odkrival ravno nasprotno kar se je tako agresivno poskušalo omaleževati. Hvala Bogu so se v poznejših letih tudi te strasti umirile.

Danes se čutim razbremenjenega od tekmovanja po receptih koliko presnega sem uspel zaužiti. Še vedno vidim prednost v uživanju v rastlinski prehrani ne samo zaradi okoljskih vzrokov ampak tudi zaradi lažje dostopnosti prehrane za urbano prebivalstvo in večjih možnosti lastnega vpliva ( kar je za iskanje novih modele ekonomij ko smo soočeni da
globalizacija vendarle ne more odgovoriti na vsa vprašanja ).

Čutim, tudi da bio-dinamično, eko pridelana prehrana kot osnova za kvalitetno presno prehranjevanje ne more odgovoriti na vsa vprašanja. Lahko če dvignemo razstrupljevalno moč organizma.

Čutim tudi da v SLO še ni šla skozi nobena presnojedska generacija. Torej noben ni presnojedec več kot recimo cca. 10 let. Kar je premalo da bi delili nasvete al istandarde kvečjemu da se do tega opredelim kot svojo intimno vrednoto ( kot je recimo vera ).

Pri presnem prehranjevanju se mi zdi super to, da clovek vlozi veliko energije v lasnto urejenost ( kar ima seveda lahko tudi slabe stranske učinke ). Predvsem je namreč povezana zaradi določene omejenosti ( ne moreš kar tako v restavracijo ali na lepinjo ali na pizzi ) kvalitetnega sadja in zelenjave. Ko sem enkrat bil odločen za presno prehranjevanje sem našel veliko veselja v pravi izbiri živil, težil k samozadostnosti v svojih omejenih okoliščinah in predpogojih ( če bi pustil službo prodal in šel živet v samozadostno kmetijo bi to bilo super ) ko se moraš organizirati : kakšen obrok si prirpaviti za zjutraj, kaj si nesti s seboj v službo. Vem da sem včasih usklajeval trening in nabavo hrane.
Sem z nahrbtnikom tekel v izven Maribora zjutraj pred službo in prinesel kozji sir in še kaj drugega. Težiš pač k najboljšemu kar ti je dostopno in odkrivaš ene nove vrednote. Zdelo se mi je namreč fajn da je možno v današnjem potrošniškem svetu težiti k vrednotam izpred 50 in še več let. Ko sem se pogovarjal z enim starim Mariborčanom mi je prav omenil: vidiš tako pa smo živeli po prvi svetvni vojni...To se mi je zdelo super in presno prehranjevanje mi nikakor ni bil več ekstrem ampak nekaj vznemirljivega.
Poleg tega je znanstvenih člankov o kompatibilnosti živil, encimi, črevesna flora bilo vedno več na voljo. In zadeva t seveda požre.

Ampak :

Zadeva ima tudi svoje slabe stranske učinke. Te prepuščam sogovornikom, ki dajejo navdušeno reklamo.

Danes se mi zdi večji izziv kot uvajati neke vrste čisto rpesno prehranjevanje:
ukinit vse metode dopinga iz te rekreativno tekaške scene:
- celična prehrana, ekstrahirani napitki, razni izotoniki, razne šumeče tablete,
in tukaj metoda presnega prehranjevanja lahko poda res nekatera dobra izhodišča ampak tako kot je bila predstavljena pri nas NIKAKOR NE.

Določena živila na surovi bazi se lahko uporabijo kot biokativni močan element nutritivne terapije ( recimo kalčki , sokovi nekaterih trav, fermenitrana zelenjava in ostali fermenitrani napitki nikakor pa ne sadje in oreški, ki nosijo visoko stopnjo tveganja. In bi še večjo če te prehrane ne bi podprli z razstrupljevanjem z zelenjavo ).

Recimo namakanje oreškov kar je skoraj nujna standardna procedura zaradi encimskih zaviralcev ne razresši pa tveganja mikotoksinov ( to pomeni da če so orešk iedini vir beljakovin in maščob smo izpostavljeni tveganju - drugo so sedaj osebne izkušnje - govorim samo o tveganjih zaradi skladiščenja in logistike ). Ko se je začelo z agresivnim reklamiranjem presne prehrane pri nas veliko zaradi osebnega PR-a za promoviranje berljivosti laične literature( ki so poanvadi že v naslednji izdaji zanikale kar so prej pisali - tako kot so se pač piojavljali internet čalnki z zamikom prevoda - nikakor pa ni bilo nekih poskusov, testiranj kaj šele znanstveih statističnih poizvedb razen če so jih dovolile te inštitucije , ki pa so imele omejeno avtoriteto predvsem pa nobene praktične možnosti laboratorijskih ter in-vivo testov. Samo osebna pričevanja nas vernikov. Znastvene Reference če so bile pa so bile ponavadi reference prav v tiste veje medicine in prehrambene industrije, ki so jih omaveleževale. Kolikor sem zasledil atmosfero po svetu se je tam bilo lažje pogovarjati in debatirati in širiti obzorja. Predvsem pa s kom izmenjati lastne dileme in se prebiti naprej. Verjetno zato ker je zdravstveno zavarovanje zunaj dražje. Pri nas če bo šlo kaj narobe pri takem prehranjevanju ne bo krize. Se boš jutri šel prijokat k svojemu zdravniku ali pa krvno sliko ali stanje hormonov lahko zastonj dobiš praktiično vsak dan. Če si kak razvajen športni rekreativec pa lahko gnjaviš svojega zdravnika z alibijem da si zdrav in ustvarjalen člen družbe, praktično vsak dan.

Verjetno sem to že zgoraj dal kje v izrazu:

- če je problem v kronični bolezni so nekatera znanja v presnem prehranjevanju še kako
nujno potrebna
Mimogrede Semjul: kateri tepec ti je priporočal kot dieto kuhano sadje in kuhano zelenjavo. Člvoek ali inštitucija mora imeti za tak nasvet orožni list. Ni čudno da si tako nezaupljiv in previden. Tudi jaz bi bil. Milo te prosim da si kdaj vzameš čas pa se vsedeva pa rečeva katero. Če bos toliko energije in pozitivnosti kot jo kažeš pri gibanju v naravi pokazal pri
odbiru prehrane in pridelavi le-te se ne boš nikdar rabil več tresti za aktiviranje kronične bolezni. To ti zagotavljam in sem na voljo za vso podporo.

- če je bolezen rak ptoem presno prehranjevanje ampak Bog ne daj kakšno sadje
ki je logistično podprto ...poudarek na zelenjavi in fermentirani zelenjavi
pa če se le da čim manj logistično podprto ...odvisno od vrste raka

- če gre za športno preseganje ( malo meji že tudi na samozadovljevanje in zasvojenost
priznajmo ) potem že veste kako ...

- ogromno tem ki se o njihi debatira na poškodbah bi z nekaterimi prijemi iz presnega
prehranjevanja popolnoma odpadla. Za tem še vedno stojim.
Ampak pametnega presnega prehranjevanja. Ker lahko narediš še večjo neumnost.

- presno prheranjevanje ima po mojem smisel če se lahko igraš uživaš in imaš pri
tem podporo partnerja družine ker če to sam počneš - se mi zdi dobro da se pogleda
film FastRunner ( ki govori kaj se zgodi če se izoliraš in kaj je prvinski
smisel prehrane - sožitje, delitev vrednot ).
Kaj to pomeni: recimo vzgoja kalčkov. Ne vem to kar govori bobek o eni uri prežvekovanja je sicer full prvinsko in prvobitno ampak s kalčki brokolija dosežeš še višjo
biorazpložljivost z manj časa lastnega prežvekovanja ampak več vloženega časa v vzgojo
rastlin in to lahk odeliš z družinskimi člani. Lahko to počno otroci v vrtcu, bolniki
v bolnicah, in pri tem raziskujejo. Ko sam prežvekuiješ prehrano toliko časa
ne vem kaj pri tem razskujem. Je pa zelo všečna ideja da se hrani posvetiš.
Ampak za nas nekatere ki smo bolj raztreseni in smo manj usmerjeni v merjenje
lastne teže ali te in onega parametra ( kolik osem shujšal, kakšno krvno sliko ) in
nas bolj zanima problematika naokoli je to prevelika obremenitev.

Lahko doma vzgajaš ( tudi v pogojih urbanega blokovskega stanovanja ) zelišča recimo
kalčki ali odrasle rastline bazilike, korijanderja. Korijander ima npr neverjetno moč izluževanja težkih kovin iz telesa. Posebej je to zanimivo za vegeterijance ki zaužijemo veliko železa k ise ne presnovi in zastaja. Pa tudi za vsejedce zaradi posode. Tisto železo se ne presnovi. Pa konec koncev tudi voda.

Lahko se doma poigravaš s kisanjem zelenjave ( dodajaš korijander , peteršilj, česen ).
Česen je recimo kot naraven eden največjih sovražnikov presnojedih kot jih je reklamiral tudi tukaj eden avtor. Če ga fermentiraš nima nobenega zadaha hkrati pa ohrani vitamin C, anti-fungicidno delovanjae ( Candida pa tudi ostali patgoeni ). Lahko ga redno dodajaš kot daodate v prehrano domačim ljubljenčkom za probleme zajedalcev in tudi neustrezne črevesne flore.

Kaj se mi zdi še kot bistvena slabost presnega prehranjevanja:
Da si nujno omejen na uvoz. Z našim surovim sadjem in zelenjavo preko zime oz. tudi zgodnje spomaldi ne moreš preživeti. No sedaj je ob teh zimah malo lažje ker vsake toliko časa vdari ven regrat tudi sredi zime- prisojne lege...recimo Vurberk za nas Štajerce sicer pa si tja do konca marca bos ..takrat se začne kopriva in koprivni sokovi.
Sicer pa si omejen na gomoljno zelenjavo razen če si vešč fermenitranja. Fermenitranje je recimo tabu tema za presnojedce. V bistvu pa je v naših gegorafskih šririnah bil glavni rezervoar ohranjanja zdravega črevesja in dolgoživosti. Presnojedci so rekli da podirajo mit fermenitrane prehranje. Jaz mislim da lahko poderen njihov mit demistifikacije in menim da je fermenitrana SLO zelenjava in nekatere vrste sadja veliko bolj bioaktivna in višja vrednost bioaktivnih snovi kot za uvoženo sadje in smoothije in vso tisto aparaturo v knjigah in sokovnikih in mikserjih.

PŠroblem uvožene zelenjave in sadja je predvsem v spreminjanju črevesne flore.
In presnojedci zelo dobro poznajo tudi tukaj pisoci poznajo problem valovanja počutja in nekaterih vplivo na psiho. Nekaj je študij, ki se ukvarjajo s povezljivostjo črevesne flore in njeno odvisnostjo na eni strani od vira prehrane ( recimo ananas sigurno drugače vpliva na mikrorognaizme - tiste good guys ne patogene kot pa recimo domače jabolko ali pa zelenjavni sok špinače in korenča ali pa recimo fermentiran brokoli ali kalčki redkve daikona ).

Še bi se dalo o tem pisati. To je zelo zanimivo. Moram priznati da je to široko področje res odprla presna prehrana ampak mislim vsaj kar se mene tiče da odmre ideja presne prehrane dokler ne bom živel skupaj z bonobiji na obali reke Kongo ali pa v Sahari in sodeloval pri ozelenjevanju in pogozdevanju ( in živel samo od dateljnov heheh ) ...

Če pa je boletzen pod vprašajem pa sploh ne bi dvomil. Takrat je človek si prisiljen vzeti čas, urediti lastno začetno stanje,..lahko si vzame čas...narava telesa ga prisili. In to je lahko odlična šola samoorganizacije, prilagajanja drugih in sebe in laboratorijski poskus.

Pridružil bi se še mnenju sogovornika, ki je omenil vlogo gosta. Smisel gosta je ni da bi domačin se prilagajal gostu ampak da gost sprejme in spoznava navado domačina. Tako prihaja do izmenjave. No ne vem tako si vsaj razlagam prvinske navade od koder izhajajio nekatere ideje zdrave prehrane, vloga delitve prehrane in tudi širši kontekst izmenjave dobrin med nami. Priporočam ogled filma FastRunner.
Uporabniški avatar
 Bobek
tek_v_snegu napisal/-a:Recimo namakanje oreškov kar je skoraj nujna standardna procedura zaradi encimskih zaviralcev ne razresši pa tveganja mikotoksinov ( to pomeni da če so orešk iedini vir beljakovin in maščob smo izpostavljeni tveganju -

Mikotoksini so tveganje kateremu smo izpostavljeni vsi, ne samo presnojedci. Tudi v mleku, mesu in jajcih so, če je žival jedla okuženo krmo.

Najhujši primer akutne zastrupitve z aflatoksini se je zgodil leta 1974 na področju severozahodne Indije, kjer je umrlo 25 % izpostavljene populacije zaradi kontaminirane koruze.

Ohratoksin A najdemo v žitaricah, pivu, vinu, kakavu, kavi, rozinah, začimbah, mesnih izdelkih.
Je precej stabilen pri obdelavi hrane, tako pri mehanski kot tudi pri kuhanju. Delno razpade šele pri tempraturah kot je praženje kave, na primer.

Torej tudi vsejedci nikakor niso varni pred mikotoksini in mene strah pred njimi ne bo odvrnil od presnojedstva.

Glede napačnih izhodišč 80:10:10 se popolnoma strinjam s tabo in sem na lastni koži občutil, da zadeva ne deluje.
Uporabniški avatar
 tulček
Zelo zanimivo tek_v_snegu... se mi zdi, da si kar naš, samo malo jezen, ker ne živimo v popolnem svetu. Glede sadja se tudi jaz strinjam :? , res ne gre. Presna hrana naj bi temeljila na kvalitetni in raznoliki zelenjavi.

Dodala bi še pomen postopnega prehajanja na uživanje presne prehrane. Presna hrana naj ne bi bila še ena dieta ampak način prehranjevanja, ki se uvede postopoma. Človek lahko začne tako, da je vse popolnoma enako, samo da zelenjave, ki jo je drugače vedno skuhal, da kot prilogo na krožnik surovo (razen krompirja :wink: ). Nato pri malici zamenja krof ali snikers za banano ali suho sadje itd.

Zakaj? Več sveže zelenjave pomeni več energije, boljše počutje, optimistično razpoloženje, lepšo kožo, vitkejšo postavo...
Meni se zdi zelo pomembno, da poslušaš svoje telo in nič ne delaš na silo iz glave.
Nazadnje spremenil tulček, dne 11 Jan 2010, 14:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Mitotoksini torej aflatoksin ki ga omenjas je eskaliral prav na oreskih sicer arasidih.

Ampak ti zagotavljam da so nevarnejsi kot v mleku mikotoksini na zrnih zit, moke, oreskih,...
So pa tudi na sadju..recimo lupina jabolka..

Zakaj nevarnejsi...ker v mleku se del mikotoksinov oz. maščobe in proteini delujejo kot kelat in del mikotoksinov ( ce so v taki meri menim pa da niso ...si me pa zintrigiral da se to poskusi laboratorijsko pretestirati ali pa tudi osebno...za aflatoksin tester je tudi dobavljiv brez potrebe lab opreme...ampak verjetno ni aflatoksin kritičen v mleku )..

Torej da zkaljucim...mlečne maščobe in proteini delujejo na način da se ti mikotoksini akumulirajo v maščobi in se zamaskirajo in tako manjši del pride do jeter.

Pri surovem sadju in zelenjavi smo direktno na udaru.
Pri oreskih nekaj malega manj.

Veliko pomaga ce taka zivila namocimo v kaksen kisli medij. Recimo mlecna kislina.
Ali pa celo reakcija z mlecno-kislinskimi bakterijami.
S tem da tukaj tvegamo oksidacijo nenasicenih mascob ( omega, 3,6,9 ).
Ampak to je se vedno manjis greh.

skratka fermentacija ni neumna in uzivanje tempeha in tahinija namesto namocenih oreskov ni tako neumna zadeva.
Pri oreskih je olajsevalna okolisicina notranja lupina.
Ce mandeljne ( ki so sicer najbolj hvalezna oblika uzivanja oreskov ) blansiramo res lahko z njimi pocnemo dokaj varno marsikaj ( surovo mleko, domaci marcipan ).

Pri surovem sadju in zelenjavi pa smo direktno obremenjeni.

Tako da tukaj pa steje samo kako naj recem razlika med razstrupljevalno mocjo zelenjave in sadja ter tveganjem.
In zagotovo lahko trdim za zelenolistno zelenjavo da je razstrupljevalna moc veliko vecja in dovolj velika tudi za premislek kot del nutritivne podpore pri raku ali kaksni avtoimuni bolezni ( se referenciram na Semjula ). Dodatno pa se zato ker tisti, ki je predlagal kuhano zelenjavo in sadje ( tudi ce je dusena na pari ) bi moral pomisliti na to:

nevtraliziras razstrupljevalno moc:
- kristalizirajo se elektroliti ( magnezij, calcij ) in ostale sicer nedolzne
bioaktivne ucnikovine kot so fitinska kislina, oksalna kislina ( postanejo antinutrienti
torej preprecujejo absorbcijo najboljsega in izenacijo zelenjavo in sadje na nivo
pecenega mesa ali kuhanega mleka - ki bi jim odvzel proteine )

- po drugi strani pa ne unicis vseh patogenov ( mikotoksini ) ali spor

- unicenje encimov in koristne bakterijske mikroflore ki ostane na svezi zelenjavi to
pa je itak jasno...
Uporabniški avatar
 tulček
@tek_na_snegu glede na tvoje raziskave je še najbolje, da živimo samo od prane, pa še ta je vprašljiva. :--
Saj je fajn informativno vedet te stvari, ampak dajmo ustvarit malo bolj konstruktivno debato. Samo zato ker razmere niso idealne še ne pomeni, da bomo give up on life, a ne? :wink:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
tulček napisal/-a:Zakaj? Več sveže zelenjave pomeni več energije, boljše počutje, optimistično razpoloženje, lepšo kožo, vitkejšo postavo...
Meni se zdi zelo pomembno, da poslušaš svoje telo in nič ne delaš na silo iz glave.

Tukaj bi ti dodal.

Več zelenjave ne pomeni lepše kože ..nasprotno...gršo kožo...ker če si natančen se vse kar se ni doro presnovilo in ostanki odmrlh mikroorganizmov sproti čistijo preko vranice in sten črevesja ter limfe. In telo ne uspeva tega počistiti po legalnih poteh in vključi še kožo.

Bo pa se polepšala koža ob kakšni žlički ali več konopljinega olja...

Poslušati telo ...to se mi zdi spet eden tak priejten za uho rek ki ga vsi zlorabljajo.
Najbolj moja izkušnja da najboljše slišiš svoje telo takrat ko imaš največje težave.
Verjetno bi verjel kakšnemu ultrašu ko se pred ciljem muči in dobi naenkrat navdih in energijo da je slišal svoje telo. Dvomim pa da slišim svoje telo tako v teoriji ko se fajn počutim in premerjam ali imam vetrove in spahovanja. Najbolj ga slisiš ko si v težavah in se kot bi rekli kalibiriras na nove cilje...Nic romanticnega...
To pomeni ogledovanje blata, soocanje z grdo kozo, zenske ste tukaj bolj naravne in bolj nagnenje k naravi kot moski ker vas narava z mesecnim ciklom bolj brani in drzi v naravnem ciklanju kot mi moski ki bezljamo...

Mi pa se zdi podobno kot pri teku: ko se naenkrat navadis na krvne slike, tehtnice, BMI indekse, pritisk, itd...da je podobno kot onesanezenje pri teku ko se navadis na Polarje...zgubis intuicijo in naravni obcutek...

to pa verjetno vi boljse veste...Jaz samo uperjam protest in ostrino proti vsakemu glorificiranju ker potem to takoj zagrabi komerciala in vse skupaj pokvari
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA

Ta stran uporablja piškotke!

Spletni portal www.tekaskiforum.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja brezplačne spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi in forum ne bi deloval. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.
Se strinjam
Se ne strinjam
Preberi več
Free cookie consent by cookie-script.com