tulček napisal/-a:tje.
@Bobek a lahko malo več poveš o teh tvojih zelenjavnih smoothijih? Hvala 
Torej, moj današnji smoothie bo:
- skodelica čez noč namočenih lešnikov (včasih olupljeni mandlji, bučno seme, sončnica, orehi ali sezam)
- 1 plato pšeničnih kalčkov
- 1 srednje veliki brokoli
- 1 srednje velik koren
- 1 srednje velika rdeča pesa
- malo zelja
Zelenjava se sezonsko spreminja, vendar, če se le da je noter obvezno brokoli, pesa in kalčki.
To mešanico prekrijem z vodo, dodam posušeno korenino "maca" in v Vita-Mixu na turbo hitrosti miksam 15 do 20 sekund.
Nastane približno 2 litra malo gostejše tekočine, v katero dodam še liter vode in tako dobim 3 litre precej tekoče mešanice.
Liter jo popije Urška, 2 litra jaz. V bistvu je ne popijem, ampak vsak požirek prežvečim, tako da traja "pitje" 2 litrov približno 1 uro ali več.
To je moj prvi obrok okoli 12 ure in potem do 16. ure ne jem ničesar.
Takrat ponavadi pojem tri surova jajca, ali nekaj kokosove masti.
Ob 18 uri je na vrsti nekaj sadja (pozimi 5-6 pomaranč), ob 20 uri pa še velika skleda solate.
Ker zjutraj ne jem nič, ponavadi ob 22. uri grickam pred TV, ali pistacijo (surovo), ali suho sadje v ne preveč velikih količinah. Pistacijo za pest, suho sadje recimo 5 fig.
Ure so povsem okvirne in so odvisne predvsem od moje lakote. Včasi kakšen obrok tudi spustim (razen smoothija), zgodilo se je že, da sem preživel dan le ob enem obroku in zraven še tekel. Tečem vedno pred prvim obrokom, torej na tešče.
Enkrat sem sešteval kalorije in jih je zneslo približno 1500 manj od priporočenega dnevnega vnosa, odvisno seveda tudi od količine teka.
Na taki hrani sem sit in ne pogrešam ničesar. Tudi če grem razčlenit po vrsti hranil, so zastopane tako maščobe kot beljakovine, z OH pa presnojedci tako nimamo težav.
Sedaj poteka točno eno leto odkar sem samo na taki hrani in nič mi ne manjka.
Pred uvedbo kokosove masti, sem včasih pogrešal kakšen masten kos mesa, sedaj tega ni več.
Tudi v časih vsejedstva mi je bilo pri mesu najbolj všeč tisto, kar je drugim najbolj ogabno - maščoba.
Pršut na kruhu sem recimo lahko pojedel samo ob izdatni pomoči majoneze pa naj bi bil pršut že sam masten. Pri piščancu nisem mogel prsnega dela niti videti, ker se mi je zdel kot žagovina, brez vsake maščobe.
Tako sem na presni prehrani prišel do spoznanja, da ne pogrešam mesa, ampak maščobe. Ko sem dodal kokosovo mast, je želja po mesu popolnoma izginila. Tudi mrazenja ni nobenega pa v stanovanju ponavadi nikoli nimamo več kot 20 stopinj. Trenutno je 18,2.
Mogoče bo kdo vprašal zakaj raje ne jem kokosa. To sem na začetku delal in takrat tudi ni bilo nobene potrebe po dodatnih maščobah. Tudi sedaj občasno še jem kokokos, vendar v manjših količinah. Razlog je izključno v zelo slabi kvaliteti kokosa, ki se ga dobi pri nas. Od treh kupljenih je bilo obvezno treba, zaradi plesni, zavreč vsaj enega, včasih tudi dva.
Tako sem prišel na misel da ga bom raje nadomestil z ekološko hladno stiskano kokosovo maščobo.
Naročil sem tudi ribje olje (iz menda še dokaj neoporečnih rib ulovljenih na Norveškem) in bom malo poeksperimentiral še z ribjim oljem. Firma Carlson Labs je družinska z dolgoletno tradicijo pridelovanja neoporečnega ribjega olja, kar sem zvedel iz več virov.
Glede na to, da je trajalo več kot en teden da so potegnili denar s kartice in da so posebej prosili za dovoljenje za višjo ceno transporta, sklepam tudi da jim finance niso tako visoko na prioritetni listi, kot kakšni delniški družbi.
Lahko se pa tudi motim