teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
wolf.user napisal/-a:in zakaj mora telo takoj po teku dobiti dosti oh? npr v primeru, da hočeš porabiti zalogo oz shujšati je tudi takoj po teku potreben oh? Da preprečiš razgradnjo mišic oz da omogočiš gradnjo le teh razumem da potrebuješ beljakovine...za OH mi pa ni čisto jasno :roll: itak večina zaužite hrane čez dan vsebuje OH. (vsaj bistveno več kot pa beljakovin)

Helou. Najbolje boš zadevo opazil, če boš vsak dan v tednu gural kakšen dober trening in po treningu šel na big mac menu (kalorij bo enako kot pri normalnem regeneracijskem obroku, samo da ne bodo v pravih količinah gradienti), hitro boš crknil.

Veliko ljudi se ne zaveda, da je regeneracija prav tako del treninga in s tem da šopaš 10x jurja nisi končal. Zraven sodi prehrana (taka kot so dejali predhodniki), masaža in počitek.

Kaj je pa sedaj trening je pa spet drugo vprašanje o katerem pa ne bi na tem mestu.
BINA napisal/-a:
Uroš Sobočan napisal/-a:Mleko+rozine+2 omega3

Uroš to pa prvič slišim :oops: Da bi dodala omega3... ali ni škoda tako kvalitetnih maščob za po treningu, poleg tega ne vem če so maščobe sploh primerne. Hvala za pojasnilo :D

-pospešujejo regeneracijo in presnovo
-delujejo protivnetno
-transport kisika
-hitra energija

Tudi jaz jih prej nisem vključeval, sedaj pa so obvezen del ali ribje olje ali arašidi.
Uroš hvala tega res nisem vedela. Kolikor sem na drugih forumih zasledila, se maščobe po treningu vnašajo samo v primeru ketonske diete.

Bi pa še vprašala ali je pomembno za kakšne maščobe gre? Oz. ali so to samo omega 3 (ti delujejo najbolj protivnetno)?

Kaj pa mandelji ali lešniki?
Mislim da so omega3 najboljše kar se tega tiče (ribje ali laneno olje)

Raje vzami v tekoči obliki, lažja in hitrejša absorbcija je (jaz pregriznem kapsuli = OGABNO :mrgreen: ).

Drugače pa jaz jemljem to zato ker sem opazil razliko pri meni, prej ob uporabi praškov je nisem. Pa tudi čim bolj "natur" sem ratal.
Samo to me še zanima Uroš :oops: če lahko napišeš kakšno razliko si opazil in v kolikšnem času?

Npr če tečem 60 min pri avg. 155 je primeren obrok: banana, 15g wheya in 2g omega3?
Najprej hvala obema za odgovore in pomoč.
Moj namen ni komplicirati, vsaj pri prehrani ne, čeprav je iz zgornjega posta tako izgledalo :oops: Tistih 15g sem napisala zato ker je to pač mirica; ne grem pa po teku merit sestavin (recimo, da sem preveč utrujena :wink: ). Bolj me je zanimalo katera hranila pridejo v upoštev. Omega 3 je vsekakor novica :clap:

Se pa vsekakor strinjam z vami, da včasih preveč kompliciramo pri obrokih (ali tistih po aktivnosti ali tekom dneva) namesto, da bi to energijo usmerili drugam (npr. v bolje opravljen trening) :wink:

Hvala še enkrat; sedaj pa šibam na jutranji tek. :lauf:
tudi sam sem kar zagrižen športnik "kolesar, pozimi tekač" :) dobro leto sem že vegeterjanec, mlečnim izdelkom se izogibam kolikor se pač da,..

iz izkušenj lahko povem, da po težjih treningih, tekmah pač uničiš telo "mišice" in če želim optimalno regeneracijo da lahko grem naslednji dan zopet na dober trening in imam kaj od njega (napredek) se pač ne morem izogniti kakšnih prehrambenim dodatkom,... normalen obrok ne more pokriti mojih potreb (hidrati, beljakovine, aminokisline-ki so ključnega pomena za kvalitetno obnovo mišic),.. ne vem kakšne količine,.. testenin, mesa,... bi moral zaužiti da pridem do željenih količin,... v prehrambenih dodatkih so točno tiste stvari, ki jih telo potrebuje za optimalno regeneracijo (so pač malo skoncentrirane), telo tako samo vzame kar najbolj potrebuje in če tega ne dovajamo od zunaj si pa vzame samo (razgrajanje mišic) in če telo ne regeneriramo dovolj do naslednjega treninga ni napredka (se vrtimo v začaranem krogu, utrujenosti),...

lp, Dejan
stena napisal/-a:
Uroš Sobočan napisal/-a:BINA pretiravaš spij 2 deci mleka pest rozin pa omega3 pa si naredila dovolj.

Grami so za nas fizike, jih rabimo v laboratoriju.

:clap: :clap: :clap: :clap:

Se pridružujem temu mnenju. In dodam še kakšno banano, namesto Omega 3, pa 2x na teden ribico na krožnik (ne paniranih ribjih palčk, da ne bo pomote).
Tamzi napisal/-a:Omenjate skuto, mleko, sirotko.

Kaj pa za nas, ki mlečnih izdelkov ne smemo uživati? So sojino 'mleko', tofu dovolj dobri nadomestki?

Če je vzrok netoleranca laktoze potem pridejo v poštev edino beljakovinski pripravki, ki ne vsebujejo laktoze. Sirotkin izolat (whey isolate) je eden izmed takih. V Prosportu imajo http://www.prosport.net/katalog/product.php?keywords=whey+isolate&product_id=1030066925, pa mogoče še kakšnega. Pa jonas, bi lahko povedal, če ima Top level kakšen beljakovinski pripravek brez laktoze. V vsakem primeru pa pred nakupom preveri deklaracijo - mora pisati, da je brez laktoze.
Če pa je problem mlečna beljakovina pa ti preostane samo izolat sojinih beljakovin. Slabša izbira od sirotkinega izolata, ampak boljše to kot pa nič.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA