teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
#277530
NUTRICIONIST napisal/-a:naj je vsak kar mu paše in diši. Prehranska dopolnila niso slaba oz so prav zdrava za tistega, ki jih potrebuje. To naj pa vsak sam preceni. Če pa daje veliko na to, pa naj obišče prehranskega stokovnjaka -seveda tistega pravega, neodvisnega.



Točano tako, naj vsak dela in je tisto kar mu paše, kmalu bo ugotovil ali je dobro za njega ali ne!
#314438
Miroslav napisal/-a:Jaz pri mojem športu dodajam samo magnezij v kapsulah, ko imam bolj dolge in naporne treninge.
Drugače pa raznovrstna prehrana z dosti sadja (in mesa).

Pa po kakšnem napornem treningu pivo, ki je pravi regenerator. :lol:


Jaz sem bila danes na zanimivem predavanju naše naječje strokovnakinje na tem področju Nade Rotovnik Kozjek in sem izvedela zelo veliko novih stvari.
Vprašala sem jo tudi o magneziju. Pa sem bila kar začudena, ko je rekla, da magnezij ni problem, ker ga ponavadi dovolj dobimo iz hrane. Da so vsi ti govori o magneziju pretirani. In tudi krči niso posledica pomanjkanja magnezija, pač pa prej pomanjkanja sladkorja ali dehidracije (kar oboje privede do slabše prekrvavitve mišic).

Pa tudi preveč sadja ni dobro jesti. :) Fruktoza je v prevelikih količinah škodljiva za jetra (tudi to je bila zame novost, čeprav morda za marsikoga ni).
 mojA
#314445
Jaz čisto po sebi ugotavljam, da se najbolje počutim in tečem, ko najbolj pazim na prehrano. To pomeni, da ne jem stvari, ki mojemu telesu ne pašejo (meni osebno pa nekatere zelo): sladkarije:tortice, potice,piškoti-, bela moka, testenine, maščoba, preveč mlečni izdelkov mi tudi ne paše, pohanje, klobase-fuj, paštete, nič konzerviranega...ter da dovolj pijem. Prav moč čutim. Kot bi bila z našteto hrano zastrupljena.
Pa pivo je res tudi v redu, ker ima veliko B vitamina, meni paše zelo.

Od vitaminom jemljem magnezij, zaradi krčev in utrujenih oči. Sem opazila, da je tako bolje, mogoče samo slučajno..

V ostale dodatke in vitaminčke pa ne verjamem kaj dosti, se bojim, da je predvsem samo tržna niša, kot tudi vse ostalo od opreme, obutve itd. Korenček in jabolk v roke, pa ribco na krožnik.
#314515
spela* napisal/-a:
Jaz sem bila danes na zanimivem predavanju naše naječje strokovnakinje na tem področju Nade Rotovnik Kozjek in sem izvedela zelo veliko novih stvari.
Vprašala sem jo tudi o magneziju. Pa sem bila kar začudena, ko je rekla, da magnezij ni problem, ker ga ponavadi dovolj dobimo iz hrane. Da so vsi ti govori o magneziju pretirani. In tudi krči niso posledica pomanjkanja magnezija, pač pa prej pomanjkanja sladkorja ali dehidracije (kar oboje privede do slabše prekrvavitve mišic).

Pa tudi preveč sadja ni dobro jesti. :) Fruktoza je v prevelikih količinah škodljiva za jetra (tudi to je bila zame novost, čeprav morda za marsikoga ni).



Hmm... kar se tiče magnezija. Imam ogromno pacientov (praviloma so to starejše osebe ali pa zelo zagreti športniki), ki jim dodatek magnezija odlično pomaga pri krčih. Toliko o "dovolj" v prehrani za te, mogoče za koga posebne skupine. Ker prvo je treba vedeti kakšno hrano ješ in drugo kakšna je biorazpoložljivost ali po domače absorpcija. Pri starejših je jasno, jejo bistveno manj in tudi absorbirajo bistveno manj od mladih. Pri športnikih pa... je verjetno razlog povečana poraba. Mogoče bi se strinjal, da običajni ljudje (mladi, nešportniki), verjetno dobijo dovolj magnezija iz hrane. Za ostale pa govorijo rezultati terapije v prid dodajanju v kolikor so prisotni krči (ne kar vse povprek).

Kar zadeva fruktoze... če bi to držalo, bi bili vsi že pod rušo in ne bi dočakali 80 let brez da bi imeli fuč jetra. Fruktoza je namreč zelo pogosta v sadju, je pa tudi prisotna močno prisotna v prehrani ljudi že stoletja, če ne tisočletja. Kuhinjski sladkor (saharoza) namreč v prebavilih razpade na svoji 2 podenoti (glukozo in fruktozo) preden se zadeva absorbira. Ne bom rekel 100% da ne drži, vendar je nekoliko nenavadno da pri količini fruktoze s katero milioni, mogoče celo miliarde, že stoletja zauživamo, da nima celotna človeška rasa fuč jetra že pri 20 letih, v kolikor bi ta informacija držala. Malo sem skeptičen.
#314526
Joj, prosim, ne polimizirati z mano. Jaz samo povzemam njeno predavanje. :D
In jaz ji zaupam. :D

Glede fruktoze: mogoče sem premalo jasno napisala, gre za to, da če so količine prevelike. Ne me vprašati, kaj so to prevelike količine, ker jaz tega ne vem, a ona je dala primer "nalivanja" s sadnimi sokovi. In problem je v preveliki količini fruktoze, ne glukoze. :)

Toliko od mene. Sama nisem prehranski strokovnjak, zato če pišem o tem, vedno navedem vir. Povedala je sicer še marsikaj zanimivega (npr. o železu ali zakaj je treba po treningu uživati glukozo, kaj naj jedo športniki itd.), kar sem na čisto poljuden način pripravljena deliti s komer koli, ki ga to zanima, vendar ker sama lahko samo povzamem najbolj bistvene praktične ugotovitve (nimam pa strokovnega znanja, ki ga stoji za tem), se nočem izpostavljati na način, da bi o tem pisala javno na forum. :D
#314530
spela* napisal/-a:Joj, prosim, ne polimizirati z mano. Jaz samo povzemam njeno predavanje. :D
In jaz ji zaupam. :D

Glede fruktoze: mogoče sem premalo jasno napisala, gre za to, da če so količine prevelike. Ne me vprašati, kaj so to prevelike količine, ker jaz tega ne vem, a ona je dala primer "nalivanja" s sadnimi sokovi. In problem je v preveliki količini fruktoze, ne glukoze. :)

Toliko od mene. Sama nisem prehranski strokovnjak, zato če pišem o tem, vedno navedem vir. Povedala je sicer še marsikaj zanimivega (npr. o železu ali zakaj je treba po treningu uživati glukozo, kaj naj jedo športniki itd.), kar sem na čisto poljuden način pripravljena deliti s komer koli, ki ga to zanima, vendar ker sama lahko samo povzamem najbolj bistvene praktične ugotovitve (nimam pa strokovnega znanja, ki ga stoji za tem), se nočem izpostavljati na način, da bi o tem pisala javno na forum. :D


Fruktoza je problematična zato, ker jo telo lahko porabi samo na dva načina - pokuri kot energijo ali shrani kot maščobo, glukozo pa lahko spremeni v glikogen in shrani v jetrih. Zato je fruktoza problematična in potencialni faktor pri kupu negativnih posledic (debelost, diabetes, etc.).

Fruktoza naj bi igrala vlogo tudi pri odebeljenih jetrih (nonalcoholic fatty liver disease). Nekaj publikacij na to temo: http://goo.gl/TsIGYW
 abcd
#314541
V eni raziskavi je pisalo, da se fruktoza skladišči kot glikogen v jetrih, glukoza pa v mišicah.
Če so jetra že polna glikogena iz fruktoze in začnemo jesti OH-je se glikogen v mišicah ne bo napolnil, čeprav je porabljen.
Če je to res bi bilo najbolje če to nekdo pove iz svojih izkušenj ali pa če Stara kost kaj pripomni, verjamem, da je podkovan na tem področju :D
Sam zelo redko iztrošim enega ali drugega tako, da iz svojih izkušenj ne morem nič povedati. Opažam pa, da sedaj ko sem vključil več sadja lažje prenašam napore, nimam niti takšne potrebe po tekočini in nisem toliko utrujen po aktivnosti.
#314544
Kot je že sitrader napisal, mislim, da se s fruktozo iz sadja preveč straši. Če izvzamemo suhe fige in ostala suha sadja kjer je koncentracija sladkorja večja, skoraj nobeno pri nas rastoče sadje, nima več kot 8g fruktoze na 100g sadja, večina ga ima dosti manj kot 5g na 100g. Če upoštevamo, da dijabetiki lahko konzumirajo med 25-40g fruktoze dnevno, zdravi pa dosti več, potem je jasno, da bi resnično morali pretiravati s sadjem in ga jesti dosti več kot kilogram dnevno. V priporočilih zdrave prehrane se vedno govori, da je dobro in zdravo pojesti nekaj sadežov na dan. Ne kilogramov na dan :mrgreen: .
Zaradi takšnih napačno interpretiranih informacij, ki se pojavljajo tudi v kakšnih člankih, se določeni ljudje izogibajo sadju. Velika napaka.
#314555
Mislim, da nihče ne straši s sadjem. :D
Dejansko pa obstajajo ljudje, ki hujšajo samo s sadjem in sadnimi sokovi, kar je škodljivo. In tudi nalivanje športnikov z velikimi količinami sadnih sokov je škodljivo.
Če bi šlo samo za uživanje sadja (brez sokov), si tudi jaz ne predstavljam, da bi ga lahko pojedli toliko, da bi nam škodilo.
Problem je po moje bolj v tem, da je fruktoza dodana marsikateremu živilu.
#314560
Ja, sadje dejansko ni tako problematično, ker vsebuje veliko vlaknin, ki absorbcijo fruktoze precej upočasnijo. Problematični so ravno sokovi in pa fruktoza, ki se dodajajo drugim živilom in običajno predstavijo kot naravno/zdravo/organsko in kar je še tega. Primer tega je ljubljanska slaščičarna Zvezda, ki prodaja sladoled z dodano fruktozo in trdi, da je brez dodanega sladkorja.
#314561
lukav napisal/-a:Ja, sadje dejansko ni tako problematično, ker vsebuje veliko vlaknin, ki absorbcijo fruktoze precej upočasnijo. Problematični so ravno sokovi in pa fruktoza, ki se dodajajo drugim živilom in običajno predstavijo kot naravno/zdravo/organsko in kar je še tega. Primer tega je ljubljanska slaščičarna Zvezda, ki prodaja sladoled z dodano fruktozo in trdi, da je brez dodanega sladkorja.


Pa fruktozo kot sladilo za razliko od namiznega sladkorja prodajajo med "bolj zdravo" hrano. V večini trgovin. Pa je dejansko obratno.
 abcd
#314566
Ne vem če je ravno slabša? Ima nižji GI, čeprav bi naj gledal na glikemično obremenitev.
So pa res tudi izdelki za diabetike zelo presladki.
Sam lahko sadja pojem kar nekaj na obrok, košček čokolade ali pa dva pajsa tortice pa mi je že dovolj cukra, čeprav sem včasih lahko komot pojedel dva ali tri kose tortic. Potem sem bil pa na odvajanju :D Drugače deluje na telo.
#314569
spela* napisal/-a:Mislim, da nihče ne straši s sadjem. :D
In tudi nalivanje športnikov z velikimi količinami sadnih sokov je škodljivo.

Če jemo najbolj "zdravo" hrano v večji količini, kot je potrebno, je škodljivo :D .
#314709
Danes je problem to, da so dodatki, vitamini, minerali postali modna muha in poznam toliko ljudi (predvsem žensk), ki jih žrejo vse po spisku, imajo okoli 10 različnih dodatkov, s tem, da niti niso športniki. Pač menda je zdravo. :roll:

Magnezij je danes dostikrat prenizek-to pa tudi zato, ker se ljudje bašemo s sladkorjem, ker ga tlačijo povsod in sladkor pač skuri magnezij, na kratko povedano.
Nosečnice in športniki in navadni smrtniki, ki jih mučijo krči (ooo so tudi mene, da sem tulila sredi noči) smo magneziju zelo hvaležni. Tako da jaz vse kar vzamem je Magnesol kadar je potreba in če me zabaše vročina, po večjih fizičnih naporih in zdaj jem biotin, ker menda nohtom pomaga, da se nehajo frdamano plastit.

Sicer pa čim bolj raznovrstno/zdravo hrano in čim manj cukra, pa bi naj bilo dovolj hranil za večino ljudi.

Jaz prav opažam pri sebi-če jem razne ploščice, čokolade, sladice, čips...Mi jemlje energijo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA