Za Pino
Cvetačna rižota z inčuni(mini slane ribice v olju)za 3 osebe:pest suhega kruha,pol konzervice inčunov oz ene 5-7komado,posušeni feferončki po okusu-vsaj eden,oljčno olje,manjša cvetača,sol poper,parmezan za ribanje,malo svežega petršilj,nasekljanega..
V multipraktiku zmeljemo kruh in inčune-lahko vzamemo žlico ali dve drobtin,inčune zmečkamo z vilico

dodamo feferonček in kakšno žlico olja inčunov.
-v ponvi razgrejemo žlico olja in popražimo na zlato,proti koncu dodamo inčune-se praktično stopijo in pustijo mmmm okus.pustimo na strani..
-stebelna zelena,nasekljana
-cvetača:nežne dele stebel drobno sesekljamo,cvetke samo razpolovimo..
-Cvetačo in zeleno malo pokuhamo v malo slane vode na al dente(bolj na čvrsto)cca 5-10min
-riž:na osebo vzamemo od 80-110gramov,odvisno od lakote
-parmezan za ribanje,naribamo po želji,jušna žlica ali več
-žlica masla
-stebelna zelena nasekljana in pokuhana, kjer si prej kuhala cvetačo-voda ali zelenjavna juha se uporabi za zalivanje rižote
-ena čebula,drobno nasekljana
-belo suho vino ali martini _vermut(malo za v rižoto in malo za v kuharičin ali kuharjev kozarček
V primeru da že imamo kakšno jušno osnovo,piščančjo ali zelanjavno uporabimo le to!
Vzamemo posodo kjer se bo pripravljala rižota,damo oljčno olje in nasekljano čebulo in nežno popražimo,da postekleni in se ne obarva..nato dodamo riž in ga med praženjem mešamo da postekleni minuta ali dve..dodamo vino ali martini,lepo bo zadišalo,alkohol izhlapi esenca ostane,njamiii.
Ko se vino,pokuha v riž,vzamemo zajemalko in dodajamo VROČO osnovo(juhca),dodamo sol po okusu-ne preveč ker pride še parmezan..kuhamo na blagem ognju.
Med mešanjem še naprej po malem dodajamo osnovo po zajemalkah,ko se že skoraj pokuha..mešamo nežno..
Nekje proti koncu,cca 10 minut kuhanja riža dodamo cvetačo in zeleno,kuhljamo še naprej.
Riž kuhamo kakih 15 minut(vzamemo riž za rižote in NE parboiled,ker delamo kremasto rižoto

)da je še čvrst na ugriz oz po želji,če nam juhe zmanjka,dodamo vodo.
Rižoto odstavimo ter dodamo še maslo in parmezan ter petršilj ,dobro premešamo,pokrijemo in pustimo stati 2 minute..to ne izpusti saj bo res kremasta in nežna.
Ko je že na krožniku,potresite z popraženimi inčuni in drobtinami,ponudimo..
Takooo dobro
