teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Obala
#272414
Včeraj za zgodnjo verčerjo pašta carbonara :D ,danes pa bo rižota z cvetačo in inčuni,rukola...kosilo pa...če bo čas :?

Ja,Vreme res postaneš lačen,a ne?

Miroslav...Oh...čebula in bučno olje,pa še domače..če še kak trdo kuhan jajček pade notri :-- ,pa dober kruh zraven,pa deci refoška al' pa malo terana :mrgreen: ..nič od tega sicer pridelanega doma :?

Wind..ribe zelenjava :clap: kadarkoli..
 Obala
#272442
Za Pino :D
Cvetačna rižota z inčuni(mini slane ribice v olju)za 3 osebe:pest suhega kruha,pol konzervice inčunov oz ene 5-7komado,posušeni feferončki po okusu-vsaj eden,oljčno olje,manjša cvetača,sol poper,parmezan za ribanje,malo svežega petršilj,nasekljanega..

V multipraktiku zmeljemo kruh in inčune-lahko vzamemo žlico ali dve drobtin,inčune zmečkamo z vilico :-- dodamo feferonček in kakšno žlico olja inčunov.
-v ponvi razgrejemo žlico olja in popražimo na zlato,proti koncu dodamo inčune-se praktično stopijo in pustijo mmmm okus.pustimo na strani..

-stebelna zelena,nasekljana

-cvetača:nežne dele stebel drobno sesekljamo,cvetke samo razpolovimo..

-Cvetačo in zeleno malo pokuhamo v malo slane vode na al dente(bolj na čvrsto)cca 5-10min

-riž:na osebo vzamemo od 80-110gramov,odvisno od lakote :--
-parmezan za ribanje,naribamo po želji,jušna žlica ali več
-žlica masla
-stebelna zelena nasekljana in pokuhana, kjer si prej kuhala cvetačo-voda ali zelenjavna juha se uporabi za zalivanje rižote
-ena čebula,drobno nasekljana
-belo suho vino ali martini _vermut(malo za v rižoto in malo za v kuharičin ali kuharjev kozarček :mrgreen:

V primeru da že imamo kakšno jušno osnovo,piščančjo ali zelanjavno uporabimo le to!

Vzamemo posodo kjer se bo pripravljala rižota,damo oljčno olje in nasekljano čebulo in nežno popražimo,da postekleni in se ne obarva..nato dodamo riž in ga med praženjem mešamo da postekleni minuta ali dve..dodamo vino ali martini,lepo bo zadišalo,alkohol izhlapi esenca ostane,njamiii.

Ko se vino,pokuha v riž,vzamemo zajemalko in dodajamo VROČO osnovo(juhca),dodamo sol po okusu-ne preveč ker pride še parmezan..kuhamo na blagem ognju.

Med mešanjem še naprej po malem dodajamo osnovo po zajemalkah,ko se že skoraj pokuha..mešamo nežno..

Nekje proti koncu,cca 10 minut kuhanja riža dodamo cvetačo in zeleno,kuhljamo še naprej.

Riž kuhamo kakih 15 minut(vzamemo riž za rižote in NE parboiled,ker delamo kremasto rižoto :-- )da je še čvrst na ugriz oz po želji,če nam juhe zmanjka,dodamo vodo.

Rižoto odstavimo ter dodamo še maslo in parmezan ter petršilj ,dobro premešamo,pokrijemo in pustimo stati 2 minute..to ne izpusti saj bo res kremasta in nežna.

Ko je že na krožniku,potresite z popraženimi inčuni in drobtinami,ponudimo..
Takooo dobro :laola
Uporabniški avatar
 Asparagus
#272464
ugor napisal/-a:
Obala napisal/-a:Cvetačna rižota z inčuni

:clap: :clap: :clap:


Tudi jaz imam recept že natisnjen in komaj čakam, da ga preizkusim :D .
 Obala
#272473
Dober tek obema..drugače pa je malo po knjigi Jamie' Italy,pa malček prirejen :D
V bistvu če odvzameš cvetačo in inčune je recept za belo rižoto, ki ji lahko dodaš karkoli,od rib ali zelenjave,kak pišanček..
Pridno kuhajte..
Danes je pa Ta debel četrtek..bodo,ja vem nič kaj dietno,svinjska rebrca v pečici in kislo zelje-popečeno,pa kuhan krompir
Bo pa zato jutri brodet..pravjo da je veliko ribe,slovenske po ribarnicah.. :laola

PUST,PUST...mastnih ust :--
Uporabniški avatar
 MBrando
#272584
Za kosilo danes papcal:
Na olivcu pečen aljaški file, ajdov rizi bizi, kumare v paradižnikovi omaki.
Čez urco, pa bo padel en mali pirin krof z šalco prave bele kave!
Uporabniški avatar
 MBrando
#272766
včeraj za večerjico: mešana solata pa epski podvig GONE WITH THE WIND, kateri se je zaključik po 10min, saj sem na kavču zaspal. FAIL :--(
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA