teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Ne razumem kako to misliš. Hitrejša presnova porabi več energije v enoti časa. Počasnejša pa manj.

Organizem pri zdravem človeku spreminja hitrost presnove v odvisnosti od več faktorjev. Namen spreminjanja hitrosti presnove je ta, da želi vzdrževati enako težo, ki jo je sprejelo za normalno. V primeru, da dobimo preveč hrane/energije, bo telo pospešilo presnovo in porabo na enoto časa. V primeru, da dobi premalo, bo upočasnilo presnovo in obenem porabo na enoto časa. Vse to dela s ciljem, da ohrani ravnovesje.
Naše zavesno ali nezavesno ravnanje, ko vztrajamo v eno ali drugo skrajnost, ponavadi vrže organizem iz ravnovesja in takrat se kljub temu, da se telo brani na ta način, da povečuje hitrost presnove, zredimo, če zaužijemo več energije kot je potrebno, več dni zaporedoma. In obratno.
To sposobnost samoregulacije pospeševanja/upočasnjevanja presnove, nimamo vsi enako močno. Tisti srečneži, ki jo imajo, ostajajo skoraj vedno na enaki teži, kljub temu, da včasih jedo preveč ali premalo. Na srečo sem med njimi :D .

Da preidemo na kokosovo maslo in uporabimo zgornjo teorijo. Ker je kokosovo maslo, tako kot vsaka maščoba, zelo kalorično, telo dobi več energije kot jo potrebuje. Pri navadni maščobi se večji del odvečne energije shrani v maščobne zaloge, ker je maščoba težko prebavljiva in velja za počasno energijo. Del pa se porabi na račun hitrejše presnove.

Pri kokosovem maslu je drugače iz razloga, ki ga je nutricionist opisal. Kokosovo maslo se ne obnaša kot navadna maščoba. Maščobne kisline potujejo v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo. Na račun pospešene presnove, se ta energija hitro porablja, saj velja kot hitra energija. Ima pa to posebnost, da ne dviguje nivo insulina, čeprav se obnaša kot "cuker".
 abcd
@stara kost, hvala ti za izčrpne odgovore pa ne mislit, da te hecam. :D
Tvoj prvi stavek povsem drži, kar je čisto jasno, sam js že od začetka ne mislim na časovno enoto, ampak za določeno količino zaužite hrane.
Z odgovorom se ti ni treba matrat, da te zaradi obsežnosti postov žena ne bo preveč pogrešala. :D
Uporabniški avatar
 Rollback
StaraKost napisal/-a:
Pa še tekaški primer. Tekač, ki ima PB na 10 km okoli 35' je šel na tek s tekačem, ki ima svoj PB na 10 km okoli 45'. Tekača sta enako težka.
Na treningu pretečeta 10 km v času 46 min. Oba dva sta prenesla enako težo, enako daleč in opravila enako delo.
Ali sta za to porabila enako količino energije?
Ne. Zakaj?
Tekač, ki ima svoj PB 35' je na tem teku, tekel v za njega zelo počasnem tempu, pri zelo nizkem srčnem utripu in razadi tega porabljal malo kcal/min. Tekač, ki je tekel blizu svojega PB, je najbrž tekel okoli ali malo nad svojim anaerobniom pragom, torej pri visokem srčnem utripu in zato porabljal veliko kcal/ min.
Ne samo, da je boljši tekač porabil dosti manj energije od slabšega. Tudi viri energije so bili različni. Dober tekač je zaradi nizkega utripa porabljal energijo večinoma iz maščobnih, slabši tekaš pa iz glikogenskih virov, čeprav sta tekla vzporedno :D .

Iz navedenih primerih vidimo, da pri ljudeh, osnovnošolska fizika, odpove :D .

Po tej logiki bo olimpijski prvak, ki bo trimčkal na 10km v npr. 50 minutah porabil minimalno kalorij, če bo odšprintal (npr. v 27 min) pa bistveno več. To boš moral še konkretno podkrepiti in dati kak "hard evidence", samo tvoja matematika ne bo zalegla :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
Rollback napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:
Pa še tekaški primer. Tekač, ki ima PB na 10 km okoli 35' je šel na tek s tekačem, ki ima svoj PB na 10 km okoli 45'. Tekača sta enako težka.
Na treningu pretečeta 10 km v času 46 min. Oba dva sta prenesla enako težo, enako daleč in opravila enako delo.
Ne. Zakaj?
Tekač, ki ima svoj PB 35' je na tem teku, tekel v za njega zelo počasnem tempu, pri zelo nizkem srčnem utripu in razadi tega porabljal malo kcal/min. Tekač, ki je tekel blizu svojega PB, je najbrž tekel okoli ali malo nad svojim anaerobniom pragom, torej pri visokem srčnem utripu in zato porabljal veliko kcal/ min.
Ne samo, da je boljši tekač porabil dosti manj energije od slabšega. Tudi viri energije so bili različni. Dober tekač je zaradi nizkega utripa porabljal energijo večinoma iz maščobnih, slabši tekaš pa iz glikogenskih virov, čeprav sta tekla vzporedno :D .

:D
Po tej logiki bo olimpijski prvak, ki bo trimčkal na 10km v npr. 50 minutah porabil minimalno kalorij, če bo odšprintal (npr. v 27 min) pa bistveno več. To boš moral še konkretno podkrepiti in dati kak "hard evidence", samo tvoja matematika ne bo zalegla :D

.... če bo šel 50min na full, bo sigurno porabil bistveno več :D . V mojem primeru sta oba tekla časovno enako dolgo, 46min.

Tudi sam lahko probaš, brez višje matematike. Odteči 30 min na full in 30 min v komot tempu in poglej porabo :D .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 27 Jul 2012, 11:04, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 boatjan
Bolj zanimiva bi bila primerjava med tekačema, ki sta enako sposobna, ali pride pri njiju do enake porabe kalorij ali se pa ta razlikuje in zakaj se razlikuje.

Če ste že primerjali telo in avtomobile, je v tem primeru šlo za primerjavo velikosti in teže, ki sta bili isti, ni pa bil enak motor.
Uporabniški avatar
 MojcaZ
StaraKost napisal/-a:Ne razumem kako to misliš. Hitrejša presnova porabi več energije v enoti časa. Počasnejša pa manj.

Organizem pri zdravem človeku spreminja hitrost presnove v odvisnosti od več faktorjev. Namen spreminjanja hitrosti presnove je ta, da želi vzdrževati enako težo, ki jo je sprejelo za normalno. V primeru, da dobimo preveč hrane/energije, bo telo pospešilo presnovo in porabo na enoto časa. V primeru, da dobi premalo, bo upočasnilo presnovo in obenem porabo na enoto časa. Vse to dela s ciljem, da ohrani ravnovesje.
Naše zavesno ali nezavesno ravnanje, ko vztrajamo v eno ali drugo skrajnost, ponavadi vrže organizem iz ravnovesja in takrat se kljub temu, da se telo brani na ta način, da povečuje hitrost presnove, zredimo, če zaužijemo več energije kot je potrebno, več dni zaporedoma. In obratno.
To sposobnost samoregulacije pospeševanja/upočasnjevanja presnove, nimamo vsi enako močno. Tisti srečneži, ki jo imajo, ostajajo skoraj vedno na enaki teži, kljub temu, da včasih jedo preveč ali premalo. Na srečo sem med njimi :D .

Da preidemo na kokosovo maslo in uporabimo zgornjo teorijo. Ker je kokosovo maslo, tako kot vsaka maščoba, zelo kalorično, telo dobi več energije kot jo potrebuje. Pri navadni maščobi se večji del odvečne energije shrani v maščobne zaloge, ker je maščoba težko prebavljiva in velja za počasno energijo. Del pa se porabi na račun hitrejše presnove.

Pri kokosovem maslu je drugače iz razloga, ki ga je nutricionist opisal. Kokosovo maslo se ne obnaša kot navadna maščoba. Maščobne kisline potujejo v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo. Na račun pospešene presnove, se ta energija hitro porablja, saj velja kot hitra energija. Ima pa to posebnost, da ne dviguje nivo insulina, čeprav se obnaša kot "cuker".

Zelo dobra razlaga :clap: StaraKost od kje ti črpaš?

LP, Mojca :wink:
Uporabniški avatar
 StaraKost
boatjan napisal/-a:Bolj zanimiva bi bila primerjava med tekačema, ki sta enako sposobna, ali pride pri njiju do enake porabe kalorij ali se pa ta razlikuje in zakaj se razlikuje.

Če ste že primerjali telo in avtomobile, je v tem primeru šlo za primerjavo velikosti in teže, ki sta bili isti, ni pa bil enak motor.

...tudi pri ljudjeh ni motor enak, ker imajo kljub enaki teži, različno mišično maso, srce in kardio sposobnosti :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
....primerjava je bila podana zato, da se pokaže, da za opraviti enako delo, ni nujno, da porabimo, enako količino energije, ker obstaja mnogo faktorjev, ki na to vplivajo. En od njih je tudi "kondicijska" pripravljenost. :D .
Uporabniški avatar
 semjul

Vsak človek, kakor tudi tekač je svojstven. Splošni pogledi in pravila veljajo za množice samo načeloma, vsak posameznik lahko zase pikolovsko uredi prehrano. Nekje v sebi vsi vemo kaj delamo prav in kaj narobe, samo včasih je lažje in bolj prijetno prisluhniti trenutnim željam kot dolgoročnim ciljem.
Zase lahko povem, da mi veliko zelenjave in sadja škodi, pa ju imam zelo rad, sploh sadje. :(
Telesno težo pa najlažje uravnavam z mesno prehrano.

Oprostite ker smetim, eno vprašanje za MojcoZ imam. Ali poznaš še kakšna druga krožišča, kot so krožna? Pa brez zamere, lep dan vsem.
Uporabniški avatar
 MojcaZ
semjul napisal/-a::D Oprostite ker smetim, eno vprašanje za MojcoZ imam. Ali poznaš še kakšna druga krožišča, kot so krožna? Pa brez zamere, lep dan vsem.

Seveda, pridi v Velenje in jih boš videl :lol:

LP, Mojca

p.s.: kje si pa zdej mene najdu :roll: :lol:
 NUTRICIONIST
semjul napisal/-a:Zase lahko povem, da mi veliko zelenjave in sadja škodi, pa ju imam zelo rad, sploh sadje. :(

Sem že imel take primere, a potem se je izkazalo, da so čez dan zaužili premalo tekočine, zato so jih napihovale vlaknine. Govorim predvsem za zelenjavo...pri sadju ni skrivnost, da je večja količina hitro lahko težka za želodec -zaradi fruktoze.

Nam lahko zaupaš kaj več o tem škodovanju pri uživanju sadja in zelenjave?
Uporabniški avatar
 semjul
NUTRICIONIST napisal/-a:
semjul napisal/-a:Zase lahko povem, da mi veliko zelenjave in sadja škodi, pa ju imam zelo rad, sploh sadje. :(

Sem že imel take primere, a potem se je izkazalo, da so čez dan zaužili premalo tekočine, zato so jih napihovale vlaknine. Govorim predvsem za zelenjavo...pri sadju ni skrivnost, da je večja količina hitro lahko težka za želodec -zaradi fruktoze.

Nam lahko zaupaš kaj več o tem škodovanju pri uživanju sadja in zelenjave?

Seveda lahko, ni nobena skrivnost. Imam občutljivo črevesno sluznico, in preveč sadja ali zelenjave povzroči krče, bolečine, drisko in polna usta zelo bolečih aft.
Uporabniški avatar
 Rollback
StaraKost napisal/-a:
Rollback napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:
Ne. Zakaj?

.... če bo šel 50min na full, bo sigurno porabil bistveno več :D . V mojem primeru sta oba tekla časovno enako dolgo, 46min.

Tudi sam lahko probaš, brez višje matematike. Odteči 30 min na full in 30 min v komot tempu in poglej porabo :D .

Logično, ker bo razdalja druga :roll: :D
S tem pa ne razjasniš tvoje teorije, da je poraba različna na isti razdalji, kar si trdil v prejšnjem postu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA