teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 MihaPR
:lol: :lol: ne ne Dule, v zadnjih 7 mesecih sem šel 24 kil dol :lol: :lol: sedaj bo počas dosti, še par fines samo :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 runner
ne ne Dule, v zadnjih 7 mesecih sem šel 24 kil dol

24 kg!!! :shock: neverjetno. Povej kaj vec (saj ne da ti ne bi verjeli) :?
Uporabniški avatar
 Fotr
V knjigi Draga Ulaga Šport, ti si kakor zdravje piše, da so enkrat v Nemčiji izvedli nagradni natečaj za najustreznejši recept za zdrav način življenja. Prispelo je preko 12000 odgovorov. Najkrajši recept je bil: »Šport«! Najdaljši recept je na 96 straneh priporočal post, ki naj bi bil potreben za zdravje in hkrati bi reševal svetovni problem prehrane. Prvo nagrado je prejel naslednji recept: »Ne kadi, pij zmerno, veliko teci, ne bodi požrešen!«
Mislim, da smo v tem forumu to že zdavnaj pogruntali!
:idea:
Uporabniški avatar
 mojcej77
No, bom pa še jaz svoj piskerček pristavila.
Tuki je recept za enostaven, poceni, zdrav, skratka, super zajtrk.
Takoj ko vstaneš, popiješ kozarec vode, v katerega si dal malo jabolčnega kisa. Količina po želji, jaz ga dam toliko, da se voda rahlo obarva.
Potem se greš zrihtat. (da se kis malo usede) :wink:
Poješ kos sadja (100-200g) - kateregakoli! - ali popiješ 2dcl svežega soka ali v skrajnem primeru, Cedevito ali pa kaj podobnega.
V lonček daš 1,5dcl - 2dcl mleka s čimmanj maščobe (favorit:alpsko, 0,5%), noter vsuješ 1 žličko lanenih semen in 3 - 4žlice ovsenih ali kakšnih drugih kosmičev.
Potem daš to na ogenj. Vmes malo premešaš. Ko mleko zavre, nehaš kuhat. Daš v skodelico skupaj z 1/2 - 1 žlice čimbolj temnega medu (favorit: kostanjev). Počakaš minutko, da se malo ohladi in še malo spacka. Dober tek!
Efekt: Dobro počutje vse do kosila, dobra prebava :shock: , zajtrk je zelo primeren pri hujšanju na dolgi rok, ne obteži želodca itd. Poskusite sami.
Lahko pa imate te kosmiče tudi za večerjo, če jeste le trikrat na dan.
Pa dober tek in povejte, kako vam je všeč!

m
Uporabniški avatar
 mojcej77
Aja! Pa če pijete zjutraj kavo, jo popijte čisto na koncu!
Sadje pa je prvo na vrsti, ker se najhitreje prebavi. Če ga pojeste na koncu, bo v želodcu prej zgnilo, kot v vas pustilo kak fajn vitamin pa vlaknine, pa če imate občutljiv želodec, vas lahko fejst napihne. Zato - sadje na tešče ali pa na začetku obroka, idealno je, da vmes mine 20 minut.

m
Uporabniški avatar
 5rca
mojcej77 napisal/-a:V lonček daš 1,5dcl - 2dcl mleka s čimmanj maščobe (favorit:alpsko, 0,5%), noter vsuješ 1 žličko lanenih semen in 3 - 4žlice ovsenih ali kakšnih drugih kosmičev.
Potem daš to na ogenj. Vmes malo premešaš. Ko mleko zavre, nehaš kuhat. Daš v skodelico skupaj z 1/2 - 1 žlice čimbolj temnega medu (favorit: kostanjev). Počakaš minutko, da se malo ohladi in še malo spacka. Dober tek!
m

tole "packarijo" bom jutri preizkusila :)

pozdrav
P.
 mojA
Glede hujšanja - lepo počasi, nikamor se ne mudi. Že sprememba načina življenja - npr. da si začel bolj intenzivno teči, bo dala rezultate. Postopoma bodo začeli kopneti kg in maščoba pretvarjati v mišice.
Dolgo časa sem se tudi sama povsem napačno prehranjevala. Brez zajtrka, sendvič za malico, zvečer pa goro PACKARIJE. Najprej napad na hladilnik, med praznjenjem hladilnika je sledilo kuhanje, ko je bilo skuhano sem bila v resnici že sita raznih sirov, salam, kruha in eurokrema, ampak želodec in moja glava to nista vedela, hotela sta topel obrok. In smo se nabutali, zvečer. V tistem času sem sicer tekla, občasno, brez reda.
Nato pa je sledil preobrat, po Poletovi tekaški šoli. Prej sem bila pa res pravi Jolbe.
Najprej sem se prislilila pojesti zajtrk. In ko sem se navadila na zajtrk je šlo vse lažje. Sendviči, kruh in packarije so odpadli. V službi sem si narisala ogromen plakat s prečrtanim sendvičem. Šla sem na kosilo. Solata in juha - ali meso in solata - ali - zelenjavna pita ipd. - Med obroki jabolko, pomaranča, tudi banana. Sedaj ko pridem domov, ne grem več v hladilnik ampak v superge. Ko se vrnem iz teka mi sploh ni več do hrane. Želodec se premeče, če bi kaj jedla, bi verjetno zbruhala. Fuj i fej ! Ampak tako je.
Vmes pa veliko vode.
Ne bom vam povedala, da mi žlico večkrat zanese v kozarec z Eurokremom, pa si kar odpustim. Potem legalno pojem kakšno čokoladko. No, občasno si kar privoščim.

Verjetno vas zanima, če sem kaj shujšala. 2-3 kg - samo zaradi rednega teka se telo prestrukturira. In to je glavno, da si fit in se dobro počutiš. Da čutiš moč.

Si pa zelo želim ukrotiti to mojo živalsko obsedenost s čokolado in njinimi izpeljankami. :oops:
Uporabniški avatar
 mojcej77
"Ena fajn župca" 8) se skuha takole:
Za eno osebo vzameš eno kozico (pisker, ne živalice), pa not vodo - tm nekje pol litra, pa jo daš na ogenj. Vodo lahko pol vmes še dolivaš. Ampak nej bo zadeva bl gosta.
Notr daš: sol al pa vegeto (pa ne preveč, ker na konc še zmeri lahko dosoliš), začimbe (moja favorit kombinacija trenutno je: rdeča sladka paprika, čili, majaron al pa koper z zeleno - skratka,neki rdečega, neki pekočega, pa neki zelenega je moje pravilo), mal paradižnikovega koncentrata (jaz ga dam tko, da ga ene 5 cm vn iz tube zleze), pol pa še pol vrečke (cela 450g, pol pa je cca 225g) zamrznjene mešanice mehiške zelenjave (al pa kkšne druge, ampak ta je men res mljask, pa še kr naprej je v akciji), pa na konc še dve al pa tri žlice lanenih semen.Pa kuhaš in vmes pomešaš, da se ti laneno seme ne prlima preveč na dno. Ko je čist kuhano - poskusi pri fižolu, ker se ta zadnji skuha - noter ubiješ eno surovo jajce, pa fejst pomešaš in odstaviš z ognja.
Aja...pol greš pa jest, ne?
Men tale župca najbolj paše za kosilo, ko pridem s fitnesa. Nasiti me, zdrava je, okusna, hitro je narejena, pa sam en piskr se umaže...skratka...prou luštna, no!
Pa povejte, če vam je tud tok všeč, kt men!

m
 mojA
podobno juhco tudi sama pripravim. Samo sem prenehala uporabljati vegeto in podobne instant pripravke (ko prebereš, kaj je vse notri te mine apetit :( ). Namesto tega dodam še svež česen, peteršiljček, tudi čebulica paše, samo ne preveč, ali pa drobnjak. Polnejši okus pride, pa še bolj zdravo je.

Drugače pa pozdravljam vse vrste zelenjavnih juh pri katerih je predvsem pomembno, da niso zagoščene z moko ali "ajnpremom" kot so včasih rade kuhale mame. Paziti je treba tudi, da ne namečeš vso zelenjavo kar vsevprek v lonec. Potem se izgubi okus.

Menda je koruza (polenta ipd) odlična predvsem za nas tekače. Menda jo kenijski tekaži žulijo večkrat na dan.
Uporabniški avatar
 milkec
Eh, pri nam doma delamo pa povsem naravne kmečke zelenjavne juhe s vsemi možnimi kombinacijami zelenjave od kolerabe, fižola, krompirja, paprike, graha.... brez veliko začimb in nobene instant stvari noter, tako da je res pripravljeno tako kot je bilo to pred 50 leti ali še več.

Edina težava (ali pa tudi ne) je, da je vedno še kaj mesa zraven, kar ni najbolj ugodno, ampak ker je meso kuhano ni tako škodljivo kot če bi bilo ocvrto.

Pa moram reči, da je prav fajn kaj takega pojesti za spremembo, rpedvsem pa se mi zdi zdravo. Pa itak si od ene take juhe sit kot da bo ne vem kaj kosil!

Če koga zanimajo recepti pa naj sporoči.
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Jest pa prisegam na prasica. Pecenega, ocvrtega, na raznju,...v segedinu, v lovski omaki. Z bogato prilogo kartoflna, vaserspoclnov, kruhovega cmoka, valovitih rezancev, spagetov,.. ter veliko skledo zelene solate, obogatene z veliko bucnega ali oljcnega olja. Vcasih pase tudi kaksen govej, ali konjski zrezek, ali pa piscanec na tisoc in en nacin. Vcasih me zanese v kaksno cevapdzinico na plesko v lepinji s kajmakom in cebulo. Lots of it! Vcasih pa, ne boste verjeli, mogoce celo zgrazali: v McSronald's! Ali pa na horsburger: z vsemi prilogami, ko ti vse prizgne po rokah in bradi, ko vgriznes v tisto goro dobrot.
Se posebej pa se z radostjo spominjam tistih nedeljskih kosil pri Omici: goveja zupa z veliko mozgovo kostjo (mozeg takoj iz zupe na kos kruha s soljo in poprom in vso zelenjavo iz zupe) in domacimi rezanci, prazen krompir, govedina iz zupe, nariban hren z jabolki v kisu, ter veliko skledo zelene solate, npr. kristalke!
Cez vse to pa se kaksna velika cokoladna torta! MLJAC!!
Nekaj rekov:
Ni ga tica cez prasica!
Nema tice do prasice!
Od rib imam najraje svinjsko ribico!
Prasic, clovekov najboljsi prijatelj!
Prasic je kralj zivali, dokler leva ne probam!
Piranha klub: vedno lacen, nikdar sit!

V glavnem: MESO, agrhhhhhh! :twisted:
pies: Ko izbrskam besedila dveh skladbic, eno od Mlakarja in eno od Balasevica, jih pripnem v naslednjem javljanju!
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Evo, obljubljeno, v nadaljevanju...

OD FRANCA FRANČEŠKINA GOD (I. Mlakar)

Soj cajt so bli ljudje bolj lepi an bolj debeli
ka so radi kej dobrega spili an kej dobrega pojeli.
An ne tko ku dans k človk je slabš ku miš,
an se zdi sam sebi lep, samo če je suh ko štekviš.
Soj cajt dragi moji aaa ja blo pej tako,
so te meli za bolanga, če si jih jemu menj ku sto.
Taprav dec je mogu met narmanj studvejsti kilu,
an je lohkor, ma ne da b`se silu pojeu pol prasca tako po čres.
Ej, če se jaz zmislim rancga Franca Frančeščkina
kolko smo mi u kop pojeli, kolko smo mi v kop spili vina
e se zmislim ko h meni v hišo pršu je en bot,
me udaru na glih po rami an reku :"Danes jemam god!"
Sem reku "Posluš me dobro, Franc Frančeščkin,
te gleda danes tisti, če ne daš za en kvartin!"
"En kvartin, kej govoriš, ma dej ma sej si mona,
dereta v hram nas dva kaštrona gremo sprazent en buč po črez."
"Olala", sem reku Franc, "ma nimam prou neč proti",
an hitro sem šou nardet dva paninčka tko za po poti,
vsakmu štrunca kruha, mortadela, sir,
lih tolko da nam da želodčk po poti mir
Če greš po vasi gor dol na levo en pole na glih,
si čez en kvart ure že pr Frančeškinovih,
Franc je prton odopru, vrata od hrama odkljenu,
an pole poklicu ženu, naj da kej za jest taku počrez.
Ka pršu sem v hram, jaz v šentiment sem padu,
ma ku da b'se regiment soldatov zrihtal za paradu,
taku so stali v vrsti garganja, bel pinot,
zelen, barbera, kabernet, merlot.
An kej je blo na buči gor prvjezano na tram,
pršut, pi špeh, panceta an umjes pa še kak šalam,
an še klobase v reštah vse prvpravljeno za zimo,
ma taku kot grozdje pred vandimo je viselo dol, tako po čres.
Prvo delo, smo splakenli s pinelo
dol po grli tista dva paninčka z mortadelo,
an pol smo lepo počasi od buča do buča šli,
pr vsakmu pipco odvili anu malčk guštirali.
Garganja, ka ti stori voju za čokulat,
zelen, prekrasen, ka ma tak duh ku muškat,
pinot, ka se ti v ustah razcveti takuo ko roža,
merlot, ka ti želodčk poboža, an taku naprej, tako počres.
Sem reku: "Franc, ma dejmo še zagost na violino,
čem rečt narezat kej pršuta se toka pr takem vinu!"
E, ma ni blo treba prosit dragi moji,
en, dva, tri je bil pršut na kavaleti an smo ga rezali.
Prou kmali je ostala od njega samo kost
zato smo be, inšoma, da ne bi padli v švohost,
hitro vsak po en šalamčk povendimali,
vmes pej malčk počakulali od tega an unga tako počres.
Zraven smo pojeli par štruc sirkovga kruha,
barbera je pej skrbela da niso bla grla preveč suha,
en pole je prnesla soja žena dol v hram
eno veliko skledu žolce szi lomberjem.
An usakmu en tond jote, ka je noter stopu prasc,
an u usakmu tondu je plaval še en par klobasc
an zraven je bil še pršut na octi an zraven še polenta,
ma so bla črjeva tako kontenta so več ko cvilla tako počres.
"Kako je sočo, boš še enu fetu?" "He, he, ben, pej narježi."
"An kaj boš pil zraven, belo al črno?"
"Ma toči, toči, vse je dobro!"
"Ben zdej ko smo to pojeli, gremo pej naprej!"
E, ko smo to pojeli je dal Franc nov pršut na kavaleto
žena je šla pej spečt eno frtajcu sz panceto
Franc sem reku, “Ma, ustav se malo, ma dosti je blo, dej!”
"Muči!", je reku, "an tiho bod, an pij an jej!"
Ni bl druzga ko ga ubogat, tiho bit
an vse do jutra, dragi moji jest an pit,
ka se je zdanilu, smo pej še zapojali, ma da pokale so šipe,
an pole vsak še ene mičkene tripe smo udarli za fruštek tako počres.
E, soj cajt so bli ljudje, res, bolj lepi an bolj debeli,
ka so radi kej popili an kej pojeli an so se radi med sabo imeli,
ka človk če slabo je, zna dobit slabo kri,
an tak čovk je slabe volje an se stršno rad jezi.
Ljeta so pasala ma pero jest rad jem še zdej.
Okroh jeter me res namalčk zbada,
ma pero želodec je pej zaenkrat, hvalabogu, koker rostfrej.
Pero če si zmislim tistga goda od Franca Frančeškina
še zdej mi hodi ven kislina tako podugič an počres

AL' SE NEKAD DOBRO JELO (Đ. Balašević)

Nema više, dobri svete, one lepe še'set pete
kad smo bili na svečari kod kumova naših starih.
Klizio je voz k'o sanke, al' smo stigli do Palanke.
Severac je duv'o 'ladan, pa ko ne bi bio gladan?

I čim smo stigli viknu kum svoju ženu:
"Sido! Postavljaj, bog te vid'o!"

Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša,
pa kolače, krmenadle i par sarmi svakom.
Mesto leba mesa bela, princes krofne - vangla cela,
suvih šljiva i koljiva i rezance s makom.
E, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš.

Do večere vreme kratko za kitnikes i za slatko.
Da odbiješ, to ne vredi, da se kuma ne uvredi.
Naš kum Pera, dipl. agronom, reč o ovom, reč o onom,
sve uz vino, porto-gizer, 'di gutljaji sami klize.

Taman smo bili gladni kada se začu:
"Sido! Večeru, bog te vid'o!"

Ođedared - astal šaren, sos paradajz, krompir baren,
šuve šnicle, ko promincle, kara-batak svakom.
Na podvarku ćurka, zna se. Gdi je ćurka, tu je prase.
Onda torte, razne sorte i rezanci s makom.
Ej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

Vejao je sneg po šoru, sedeli smo do pred zoru.
Baba reče: "Deder kaput! Radni dan je, 'ajmo na put!"
Al' kum Pera odma' skoči: "Šta to vide moje oči?
Sido, ne daj nikom kaput! Prvo fruštuk, e, ondak na put!"

Ne drema vredna kuma, ne sluša prve petle,
brža je od raketle.

Nosi vruće 'leba kriške, fafarone, čvarke friške,
začas sprema šunke, rena, i pihtije svakom.
Pitamo ih: "Ljudi, dokle?!" "Čekaj", kažu, "još šnenokle,
i šufnudle i griz-štrudle i rezance s makom!"
Hej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

I ondak, sat i frtalj, kol'ko je iš'o šinobus, nismo ništa jeli,
i kad smo stigli na stanicu odma' kupimo burek, lep, frišak,
mastan, sve nam, onako, mast curila niz bradu.

Pa ondak opalimo preko toga jednu tepsiju šampita i gajbu piva.

Mlakog.

Crnog.
Uporabniški avatar
 Fotr
Bajsi napisal/-a:Jest pa prisegam na prasica. Pecenega, ocvrtega, na raznju,...v segedinu, v lovski omaki. Z bogato prilogo kartoflna, vaserspoclnov, kruhovega cmoka, valovitih rezancev, spagetov,.. ter veliko skledo zelene solate, obogatene z veliko bucnega ali oljcnega olja. Vcasih pase tudi kaksen govej, ali konjski zrezek, ali pa piscanec na tisoc in en nacin. Vcasih me zanese v kaksno cevapdzinico na plesko v lepinji s kajmakom in cebulo. Lots of it! Vcasih pa, ne boste verjeli, mogoce celo zgrazali: v McSronald's! Ali pa na horsburger: z vsemi prilogami, ko ti vse prizgne po rokah in bradi, ko vgriznes v tisto goro dobrot.
Se posebej pa se z radostjo spominjam tistih nedeljskih kosil pri Omici: goveja zupa z veliko mozgovo kostjo (mozeg takoj iz zupe na kos kruha s soljo in poprom in vso zelenjavo iz zupe) in domacimi rezanci, prazen krompir, govedina iz zupe, nariban hren z jabolki v kisu, ter veliko skledo zelene solate, npr. kristalke!
Cez vse to pa se kaksna velika cokoladna torta! MLJAC!!
V glavnem: MESO, agrhhhhhh! :twisted:

Kako pa vse to pokuriš???? :shock:
Uporabniški avatar
 Bajsi
Fotr napisal/-a:Kako pa vse to pokuriš???? :shock:

Helou!
Preprosto, z abtonerjem pred tevejem in skledo cipsa in flaso pira. Pocez pa se dva pelinkovca. :D
Ja, z laufom valjda! Itak!
Uporabniški avatar
 Fotr
Bajsi napisal/-a:Ja, z laufom valjda! Itak!

To že, ampak potem moraš pa poleg treninga preteči še dva :!: maratona na teden. :shock: Toliko energije se ne potroši kar tako. :D Edino če imaš ostro boljšo polovico. Potem je pa to razumljivo! :roll:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA