teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 cyc
Ah, če je rekord toliko, potem to kar mare pravi še vedno drži - enačiti eno uro teka z 20km je "malo pretirano" ;)
Uporabniški avatar
 cyc
Tole s tekom sicer (še) ni stestirano, morda pa komu informacija prav pride. Jaz sem to pri fitnessu uporabljal. Saj - če ne poznate, se boste režali, ampak je kar res: cvetni prah v zrncih. Če poznate kakega čebelarja, vam to lahko priskrbi. Eno žličko omenjene zadeve pod jezik, pa se lepo stopi ...

Kar se energijske vrednosti tiče, je vsaj kolikor vem samo ena stvar z višjo energijsko vrednostjo, in sicer matični mleček. Tega se bojda da tudi dobiti, poskušal pa nisem. 8)
 L.A.woman
S tekom sem se bolj resno (oz. bolj redno;)) začela ukvarjati na začetku tega poletja.
Res da je tekaških prireditev katerih sem se v tem času udeležila manj kot prstov na eni roki, vendar sem ugotovila da ful laže tečem, če eno uro pred štartom pojem banano.res.
Uporabniški avatar
 Andrejc
Ta ni ravno tekaška pa vendar. Ko sem še bolj aktivno plezal sem opazil, da če kakšne pol ure pred treningom ali pač plezanjem pojem kakšni dve veliki žlici medu (več nisem bil sposoben), naslednjo uro lažje plezam (počutil sem se močnejšega). Pri teku tega še nisem preizkusil, ker bolj načrtno tečem šele kak mesec (prej sem tekel le za kondicijo za v hribe ali spomladi za hujšanje). Sumim pa da ta recept ne bo preveč uspešen pri daljših tekih.

LP
Uporabniški avatar
 mirko1
kot začetnik pred leti,sem tik pred trening tekom zmeraj nekaj pojedel;jabolko...,kajti prazna vreče ne stoji pokonci :idea: .seveda so bili krči v trebuhu neizogibna popotnica.nato sem se učil pravega (globokega)dihanja ki je te krče omililo.nato je prišlo obdobje preizkusov raznih gelov,tablic...na meni se niso obnesle.da sem izgubil nekaj kg,sem eno leto tekel zjutraj na tešče.trenutno pa pred tekom,lahko tudi 15 min pred tekmo,pojem zrelo banano(ne napol zeleno).krčev ni več,občutek sitosti pa odličen.
seveda to ni recept,le osebne izkušnje
lp,mirko
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Hm, jaz sem skoraj fenomen glede tega-vsaj tako se mi čudi trener, ko mi kdaj pripravi zajtrk pol ure pred treningom. Nekaj ekstremov: pol ure pred intervali 5*400m, 5*300m, 5*200m sem pojedel 4 jajca prečena s sirom in skoraj pol kg kruha, pred tem sem seveda pojedel vsaj 2 različna sadeža-to je moje dobro jutro. Ko sem prišel po treningu izpod tuša k trenerju, mi je rekel: "Pa ti si nor." Jaz sem ga čudno gledal, saj nisem vedel kam meri in on mi je odvrnil: "Jaz, če sem jedel manj kot 3 ure pred treningom, sem moral bruhati, ker mi je vse ven rinilo iz želodca."
Pred 20km tekom sem se tudi enkrat pri trenerju najedel filanih paprik in kruha, enkrat pa dva krožnika pasulja in klobaso. Ko smo se med tekom pogovarjali in je beseda nanesla na kosilo, so mi vsi rekli, da se malo čez les in da oni pod razno tega ne bi mogli. Kaj moremo, ljudje smo različni :D .
Uporabniški avatar
 Matevz
Ampak to je izjema. V splošnem je tri ure OK, pri meni pa za hitre dirke (vključno z 21km) najmanj 4.
Uporabniški avatar
 INOT
Vse je odvisno kako posamezen organizem oz.želodec prenaša hrano.Jaz jem včasih tudi pol ure pred treningom,sicer lažje prebavljiv obrok (čokolino). Jem tudi med daljšimi treningi (3 ure) in sicer mešanico maltodekstrina,glukoze,fruktoze,bcaa,MCT maščobe in vitamine.Seveda je to v bolj močnati obliki,da se hitreje absorbira v telo. Še bolj pa je pomembno to,da obnoviš energijo takoj po treningu ali tekmi.Sam prisegam na mešanico ogljikovih hidratov in kompleksnih aminokislin.Učinek je viden naslednji dan ko si zopet sposoben za močnejši trening.
 dragons
INOT napisal/-a:Sam prisegam na mešanico ogljikovih hidratov in kompleksnih aminokislin.

A napišeš kak "meni"
Uporabniški avatar
 bojanu
Če poiščeš v trgovini s športno prehrano pod kategorijo "weight gainer" je to idealka za po treningu (nekaj z visokim glikemičnim indeksom in beljakovine). Le doze je potrebno zmanjšati :lol:
Drugače pa si privoščiš tortico in beljakovine :wink:

Pred tekom pa vsaj 2 uri prej nič več, seveda odvisno od napora

PS nekaj dni pred tekmo testenine al dente
Uporabniški avatar
 EnerGy
Lep pozdrav! Šele zelo pred kratkim sem se vpisal na tekaški forum, in mi zelo veliko stvari še ni jasno, najbolj pa me muči naslednje: Malo bolj aktivno tečem že dve leti, (začel sem z MUKOTRPNIMI 500-timi metri na dan), s krajšimi presledki, začel sem zaradi hujšanja, tedaj sem imel 118 kg, moj prvi maraton je bil lani Logarska na 40 km, sedaj imam 100 kg in se pripravljam na Grosupelski 24-urni maraton ki bo 4.6. 05. In glede na mojo težo, se zavedam, da je še posebej pomembno kaj in koliko bom "tankal v svoj rezervoar", če hočem da bo moj "motor" čim dlje in čim bolje tekel.
Za vsak nasvet se najlepše zahvaljujem...!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA