teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Eustahije
wind napisal/-a:Starim mačkom se ne da pisat, ker so take debate že bile.

Sem pogledal linke že prej in z zanimanjem sem jih prebral, ampak več ali manj so na temo kaj je boljše jest, nič konkretnih receptov. Težko si za večerjo pripravim 3-4 mg kalija, 15 mikrogramov magnezija, 1 del beljakovin, 4 dele OH in gram soli za vsake pet pretečenih kilometrov pomešano z banano, skuto, šniclom, kruhom, oreščki, svežo zelenjavo, svežim pomarančnim sokom in limoninim sokom in nehomogeniziranim mlekom, čez vse skup pa še dva litra vode! :D

Ma, sem noter padu v naštevanje :) No, ker sem bolj frišen sem vse prebral, si sestavil preprost recept (prvi post) in pomislil: "hm, kaj pa kaj ostali dejansko jejo?" Sem pomislil, da obstajajo ful fajni recepti tam zunaj ...

:D
Uporabniški avatar
 majcha72
Vodo sem že popila, toliko sem se shladila, da grem pod tuš, pol me pa čaka sladoled. Po reglcih ali ne. :)
Uporabniški avatar
 Eustahije
Pa res glej, sladoled za po teku :) Beljakovine ima, če je mlečni, OHjev mu pa tudi ne manjka, da ne govorimo o veliki izbiri možnih okusov :)

Fajn ideja!
 klopotec
Eustahije napisal/-a:Pa res glej, sladoled za po teku :) Beljakovine ima, če je mlečni, OHjev mu pa tudi ne manjka, da ne govorimo o veliki izbiri možnih okusov :)

Fajn ideja!

Ko odtečeš en lep tek, narediš mnogo dobrega za svoje zdravje. A ni škoda, da bi potem vse skupaj pokvaril s tako slabo hrano kot je recimo sladoled. Mnogo boljših variant obstaja. Konec koncev nas večina teče zato, da bi vsaj delno izničili vplive slabe prehrane, zdaj pa bi takoj po teku spet vnesli v telo slabo, mrtvo, pasterizirano, homogenizirano in z raznimi slabimi e-ji nafilano hrano. (kao krava koja daje dosta mljeka, a na kraju se ritne i sve prospe, he, he.).
Uporabniški avatar
 Loni
Kot je bilo že nekje zgoraj omenjeno, po kolikem času teka pa je nujno kaj pojesti. Včasih grem samo za 20 minut, takrat navadno ničesar ne pojem, največkrat pa grem vsaj za 45 minut, takrat pa kaj prigriznem. Moja idealna kombinacija je rikota+banana+cimet+med.
S tistimi milgrami nevemčesa pa se resnično ne ukvarjam. Me takoj mine vse veselje.
Uporabniški avatar
 majcha72
klopotec napisal/-a:
Eustahije napisal/-a:Pa res glej, sladoled za po teku :) Beljakovine ima, če je mlečni, OHjev mu pa tudi ne manjka, da ne govorimo o veliki izbiri možnih okusov :)

Fajn ideja!

Ko odtečeš en lep tek, narediš mnogo dobrega za svoje zdravje. A ni škoda, da bi potem vse skupaj pokvaril s tako slabo hrano kot je recimo sladoled. Mnogo boljših variant obstaja. Konec koncev nas večina teče zato, da bi vsaj delno izničili vplive slabe prehrane, zdaj pa bi takoj po teku spet vnesli v telo slabo, mrtvo, pasterizirano, homogenizirano in z raznimi slabimi e-ji nafilano hrano. (kao krava koja daje dosta mljeka, a na kraju se ritne i sve prospe, he, he.).

Vsi pač ne tečemo zaradi vplivov slabe prehrane. ;)
Ob vsem dobrem, ki ga jaz osebno naredim zase s tekom, je eno crkljanje v obliki sladoleda ali česa podobnega samo pika na I tistemu splošnemu zadovoljstvu. Od nekdaj jem tisto, kar mi zadiši, takrat, ko mi zadiši, pa nimam s tem slabih izkušenj. Še vedno nosim XS konfekcijo. Kljub sladoledu ob pol enih zjutraj. Pa še orehov je bil. 8)
 klopotec
Kaj je to rikota?
 klopotec
majcha72 napisal/-a:
klopotec napisal/-a:
Eustahije napisal/-a:Vsi pač ne tečemo zaradi vplivov slabe prehrane. ;)
Ob vsem dobrem, ki ga jaz osebno naredim zase s tekom, je eno crkljanje v obliki sladoleda ali česa podobnega samo pika na I tistemu splošnemu zadovoljstvu. Od nekdaj jem tisto, kar mi zadiši, takrat, ko mi zadiši, pa nimam s tem slabih izkušenj. Še vedno nosim XS konfekcijo. Kljub sladoledu ob pol enih zjutraj. Pa še orehov je bil. 8)

Imaš čisto prav in naj ti tekne. Ampak sladoled je še vedno primerek slabe hrane.
Uporabniški avatar
 lenči
majcha72 napisal/-a:
klopotec napisal/-a:

Fajn ideja!

Vsi pač ne tečemo zaradi vplivov slabe prehrane. ;)

Saj če se prehranjuješ načeloma zdravo :?: , jaz nimam slabe vesti pri kakšnem sladoledu (njam), če mi zadiši tudi kaj manj zdravega. Glede na generalno spremembo v prehrani, ki sem jo naredila, tek zelo izniči vpliv slabe hrane, ki jo občasno užijem.
Uporabniški avatar
 Eustahije
Kaže da je kresanje mnenj o tem kaj je dobro za nas in kaj ne tako privlačna tema, da se je težko držat receptov :)

Še mene je potegnilo noter: zakaj pa bi moral biti sladoled slab? Ima B in ima OH in še hladen je, kar neznansko paše po laufanju :) Okrog E-jev pa nisem prepričan ...

E101 je vitamin b, ki ga prav iščemo tod okoli
E104 je klorofil, ki nima veze in ga je polno v vsej zelenjavi
E170 je kalcijev karbonat, navadna kreda, ki nima veze z telesom
E270 je mlečna kislina, ki jo sami pridelamo, kadar pretiravamo
E300 je vitamin c, ki paše v čajček kadar si prehlajen ali pa kadar nisi

itd...

Zdaj samo če so spojine v katalogu s svojo kataloško številko pa zaradi tega ne bojo menda avtomatično strupene. Kaj če bi ti na solati pisalo "vsebuje e104" potem je ne bi jedel? Solata ziher vsebuje e104 :)

Kvečjemu bi bilo smiselno naredit seznam e-jev, ki se jim hočeš izogibat, in potem gledaš da jih tvoja hrana nima, drugače pa ne vem koliko ima smisel. Poleg vsega pa itak živimo v svetu polnem trgovskih centrov in vsa hrana je tako ali drugače "dopingirana" z vsaj z nečim. Pa tudi če bi v ljubljani ali okolici imel svojo njivo, da bi vzgajal korenčke, itak se luft meša in ne vem če bi res bili tako zdravi. Bi moral živeti nekje v gorah, pustit rasti brado, daleč stran od civilizacije in se ves čas ukvarjat samo s svojim zdravjem :) Pač ne gre ...

Čeprav me pa malo stisne včasih: že tri tedne imam odprto omako za namakat tortilje v hladilniku, pa je še čisto sveža. Včasih se vprašam zakaj je niti bakterije ne marajo :D Saj bakterije niso nekaj ful izbirčna bitja :D
Uporabniški avatar
 majcha72
Eustahije napisal/-a:Kvečjemu bi bilo smiselno naredit seznam e-jev, ki se jim hočeš izogibat, in potem gledaš da jih tvoja hrana nima, drugače pa ne vem koliko ima smisel.

Jp, to je to.
Pa še pri "nevarnih" je vprašanje, če so nevarni v takšnih količinah, ki jih ob nekem zmernem prehranjevanju zaužijemo.
V vsesplošni gonji proti Ejem pozabimo na to, da so tudi zdrave reči opremljene vsaka s svojim. Jajc je, ker so začeli proizvajalci pisat vse dodatke z besedami. Jaz sem si številke lažje zapomnila. ;)

Eustahije napisal/-a: Včasih se vprašam zakaj je niti bakterije ne marajo :D Saj bakterije niso nekaj ful izbirčna bitja :D

LOL :D:D:D
Za zamislit se pa je, ja ;)
Uporabniški avatar
 Tasko
S temi dodatki je tako, niso vsi škodljivi, vendar se jaz držim načela, čim manj, tem bolje. Če je le možno kupim proizvod brez nepotrebnih dodatkov. Zato tudi kupujem večinoma Bio hrano, ker ne vsebuje omenjenih dodakov. No, pa tudi ostalih stvari kot so recimo pesticidi in genetsko spremenjenih organizmov.

Tukaj prilagam razpredelnico aditivov, ki so razporejeni po kategorijah:
- Izredno škodljivi dodatki.
- Škodljivi dodatki.
- Pogojno škodljivi dodatki.
- Manj škodljivi dodatki.
- Povsem nenevarni dodatki.

http://www.geocities.com/bodite_informi ... tabela.htm

lp, Blaž
 klopotec
Eustahije napisal/-a:Še mene je potegnilo noter: zakaj pa bi moral biti sladoled slab? Ima B in ima OH in še hladen je, kar neznansko paše po laufanju :) Okrog E-jev pa nisem prepričan ...

E101 je vitamin b, ki ga prav iščemo tod okoli
E104 je klorofil, ki nima veze in ga je polno v vsej zelenjavi
E170 je kalcijev karbonat, navadna kreda, ki nima veze z telesom
E270 je mlečna kislina, ki jo sami pridelamo, kadar pretiravamo
E300 je vitamin c, ki paše v čajček kadar si prehlajen ali pa kadar nisi

itd..."

Ti zgornji niti niso problem, čeprav organski pa anorganski, pa sintetični, pa naravni...Ampak pustimo to. Izpustil si tiste itd..., kar poglej na pakungo, tisti pa niso več tako nedolžni. Pa iz demineralizirane sirotke je narejen. Če prav razumem ta izraz, potem v tem sladoledu ni mineralov. Kaj pa ti potrebuješ po teku? Minerale, ker jih med tekom pospešeno izločaš.

"Čeprav me pa malo stisne včasih: že tri tedne imam odprto omako za namakat tortilje v hladilniku, pa je še čisto sveža. Včasih se vprašam zakaj je niti bakterije ne marajo :D Saj bakterije niso nekaj ful izbirčna bitja :D

Eto, od tu naprej razmišljaj, na pravi poti si.

Zdaj, v planine se glih ni treba umaknit, pa brado pustit rast, da se izogneš pastem industrijsko pripravljene hrane. To je bolj tak izgovor, da pograbimo v trgovini tisto, kar samo malo pogrejemo, malo pokuhamo in že imamo obrok. Včasih se splača malo potrudit pa naredit hrano iz nepredelanih, ne že v naprej pripravljenih sestavin.

Pa še en recept, ali pa dva.

Najprej takoj po teku spiješ v sokovniku narejen zelenjavni sok, recimo kumare in korenček. Dobro, moraš met sokovnik. Če ga nimaš si ožmeš štiri pomaranče. Nato pa čez ene dvajset minut zmelješ en kavni mlinček lanenih semen in jih pretlačiš z bananami. Vse surovo, encimsko, vitaminsko, rudninsko bogato, organsko, brez sintetičnih vitaminov. Imaš OH, beljakovine in maščobe. Laneno seme je krasno živilo. Lahko dodaš še žlico melase, melasa je bomba. Lahko pa tudi javorov sirup.

Ali pa po soku vzameš čim bolj svež kuruzni zdrob, skuhaš žgance in jih preliješ s surovim mlekom, ki ga samo pogreješ. Dobro, verjetno boš imel težave z nabavo surovega mleka, vendar ga ne nadomeščaj s pasteriziranim, ker je zanič. Raje vzemi kakšno sojino, ali mandeljnovo ali kakšno drugo rastlinsko mleko.

Dober tek.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA