teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Danes pridelano sadje ali danes pridelana zelenjava se po svoji hranljivi sestavi ne razlikujejo od tistih, pridelanih nekoč! Vse ostalo je podlo izmišljeno; vse vemo zakaj ...

Strinjam se, da sta lahko sadje in zelenjava, žal poleg še vseh ostalih možnih, izvor pesticidov in insekticidov v naši prehranjevalni verigi in res je tudi, da hitro pridelane vrtnine niso tako okusne, sladke, aromatične ... Toda, to je že druga tema.

Raznolika in uravnotežena prehrana je nenadomestljiva!
Moje skromno mišljenje:

Če to nebi bil piramidni sistem prodaje, bi bila cena povsem "normalna". Nimam proti, da kdo kaj zasluži vendar tukaj se po mojem (naj me kdo popravi, če se motim) malo pretirava. Glede kvalitete pa pa bi lahko tudi diskutirali. Poznam kar nekaj ljudi (športnikov), kateri so probali to, a jih več kot polovica prenehala jemati "vitamičke" zaradi stranskih učinkov.

Pa je nekdo napisal:
TatoSlo napisal/-a: Vzamem njihov letak, vse lepo predstavljeno ampak!! ampak!! fantje! ka je zdaj to? kak marketing je to, nobenih cen, nobenga kontakta kje to naročiti

Seveda, če prodajajo prijateliji od prijateljev, pa znanci od prijateljev in itn... Seveda so vsi do potankost izobraženi, dokler ne vprašaš zakaj pa je to tako oz. kako to deluje.... :-- potem se začnejo ponavljat, menjat teme itn....

Da o kakšnih računih, potrdilih o vplačilu niti ne govorimo. Skratka, kdor se gre to igrico in računa velike vsote za ta "oh in sploh" produkt, naj vsaj nastopi prepričljivo, profesionalno predvsem pa z nekim popolnim znanjem. Pa še to ni dovolj....

Po mojem (moje osebno mišljenje) je to en velik nateg.
OK, ponavadi take debate kar spustim mimo....ampak tole, mi pa res ne gre....

TatoSlo napisal/-a:........Rozi64 ti kr pri sadju ustan, za 7 po kilometru ne rabiš druga ;) (mal heca da ne bo hude krvi) sam ste mi smešni "naravniki" Če prelaufaš 200km na mesec in ti rata sam z jabčki pa stročjim fižolom nadoknadit... Se spomnem še iz tekmovalnih časov, možnosti da bi preživel en mesec 14 urnega tedenskega treninga brez preparatov so enake temu da bi Bolta stisnu. Ne gre. Preprosto NE GRE! .....

Ne vem, ampak mislim, da je kar nekaj tekačev, ki preteče-jo/-mo tudi mnogo več kot 200 km na mesec in to, kakor ti praviš na "jabka in fižol". Tako da preverjeno, je mogoče. Saj ne da bi zagovarjal kogarkoli ne "naravnikov" še manj pa "tabletarjev". V glavnem, vsak naj je´ in pije kar mu paše. Kot je bilo že velikokrat rečeno: "marsikaj se da, če se hoče" in ne bom rekel, da je vse v glavi, definitivno pa zelo veliko.

Pa srečen tek s tabletami, praški, korenčkom ali "šniclom".... :wink:
tatoslo ima zgleda mejčken težav z matematiko - 200km na mesec je po nekem čudnem naključju celo manj kot 7km vsak dan :lol:

ekvivalentno porabim več hranil samo za to, da se vsak dan (tudi pozimi) peljem v službo in nazaj s kolesom, pa s treningi še začela nisem :) nisem ravno na korenček, ker se vztrajno zalagam z mlekom in (zmerno) z mesom, ampak vitaminov in dodatkov pa ne pipnem v življenju. poleg tega sem še krvodajalka :) glede na svoj performance in dolgoletno zdravje, jih očitno ne potrebujem :wink: jejhatana, sam eni res pretiravate... učas so ljudje uspešno sfurali ob hudem delu na kmetiji, ko so jedli zelje 21-x na teden, danes pa "ne moremo" fizično delat pol ure na dan ob veliko bolj raznoliki prehrani brez dodanih koncentriranih beljakovin, hidratov in drugih hranil?

ob tem svetujem prebiranje suhadolnikovega članka o njegovi (neuspešni) pripravi na maraton. o treningu pove to, da je "uspešno nabiral kilometre", nato pa sledi več odstavkov o prehrani pred tekmo, ploščicah, gelu, in tako dalje. odstopil je na 24. kilometru :mrgreen: ob vseh na spletu dostopnih pripravljalnih programih, je to žalostno. tako nekako, kot žensko hujšanje s pilulami, samo da gre v drugo smer.

pozabljamo, da zmegovita kombinacija ni prehrana in trening, ampak: (pravilen) trening, nato trening, nato veliiiko treninga. nato sledi prehrana.
TatoSlo napisal/-a:
... Če prelaufaš 200km na mesec in ti rata sam z jabčki pa stročjim fižolom nadoknadit... Se spomnem še iz tekmovalnih časov, možnosti da bi preživel en mesec 14 urnega tedenskega treninga brez preparatov ...

:arrow: en mesec 14 urnega treninga je ca 600 km na mesc :--
:arrow: fižol precej pomaga pri hitrosti teka, tudi tistim, ki laufajo zadaj :lol:
Občutek imam,da so pri prehrani vedno najbolj glasni sprehajalci,ki se imajo za tekače.
Eni tečejo,ko se pač spomnijo,drugi pretečejo stotine kilometrov,raznorazne maratone in ultramaratone v ritmu hitrega polža,pol pa govorijo,da ne potrebujejo nobenih dodatkov in da je prehrana daleč manj pomembna kot trening.
Dajte tisti,ki se najdete v tej skupini,probat začeti teči in to hitro,pa pol povejte,kakšne spremembe se dogajajo,pol pa še probajte začeti dodatke jemat in pazit na prehrano,pa boste videli razliko.
Je pa to seveda stvar interesa in ambicij.Enim je pač fajn,da se pogovarjajo na kakšnem teku in se družijo,drugim pa je to tekma.Prvi sigurno nimajo kakšne potrebe po dodatkih in še vmes pivo pijejo,pa ne vem kaj vse,sam mi je smešno,ko takšni govorijo,kaj je potrebno jest in kaj ne.Na daljši rok sigurno prej nastanejo kakšni problemi in tudi prej prideš do svojega limita in ne gre dalje,če živiš v prepričanju,da hrana ni zelo pomembna.
Valjda,da so nekoč jedli 21x na teden zelje in cel dan delali...samo kakšni so pa ti ljudje zgledali pri 50-ih?Kakšna je bila povprečna starost umrljivosti včasih in danes?Pa mislim,da nima smisla odgovarjati določenim veleumnim izjavam ljudi,ki ne poznajo osnovne abecede o prehrani.
Nisem imel namena nobenega žalit,samo se mi ne zdi prav ,da nekdo širi krivo vero o nečem,o čemer nima nikakršnega znanja in še drugega "potegne" v to hudo zmotno prepričanje.
Predlagam,da tisti,ki si kupujete vitamine in minerale,da si nabavite takšne,ki niso primerni za SLO tržišče(zaradi zakonodaje),ker jih velika večina ni vrednih tistega denarja.
LP
kaj je "kriva vera" je zelo relativno. tako kot so argumenti za dodatke - so tudi proti. zanemarit katerokoli od obeh strani pač ni objektivno.

in ja, res vrhunski športnik v današnjem časo potrebuje take in onake praške, ker ti napori niso normalni (beri zdravi - koliko jih lahko brez težav gre po stopnicah pri štiridesetih?).

po drugi strani je to, glede na teme, rekreativni forum (s čimer ni nič narobe). čas 3h za maraton očitno ni polžji tempo, če ga je letos pretekla uradno v lj le ena slovenka. in se ga da odlično zdelat ob prehrani brez dodatkov - vendar nekaj velja: mogoče dve tekmi na leto, ne pa dvanajst. torej, koliko vrhunskih športnikov tu izmenjuje mnenja, ki tečejo, kot praviš, "hitro"? osebno poznam le enega, pa še tega ni na forumu...
Andreja_T napisal/-a:kaj je "kriva vera" je zelo relativno. tako kot so argumenti za dodatke - so tudi proti. zanemarit katerokoli od obeh strani pač ni objektivno.

in ja, res vrhunski športnik v današnjem časo potrebuje take in onake praške, ker ti napori niso normalni (beri zdravi - koliko jih lahko brez težav gre po stopnicah pri štiridesetih?).

po drugi strani je to, glede na teme, rekreativni forum (s čimer ni nič narobe). čas 3h za maraton očitno ni polžji tempo, če ga je letos pretekla uradno v lj le ena slovenka. in se ga da odlično zdelat ob prehrani brez dodatkov - vendar nekaj velja: mogoče dve tekmi na leto, ne pa dvanajst. torej, koliko vrhunskih športnikov tu izmenjuje mnenja, ki tečejo, kot praviš, "hitro"? osebno poznam le enega, pa še tega ni na forumu...

:D
Andreja,ti si 20 let odzadaj,vsaj kaj se prehrane tiče.Brez zamere
LP
glede na to, da se zgodovina ponavlja, mogoče to sploh ni tako slabo. :lol:
tako kot pri prehrani, tako pri copatih, smo prešli iz naravnega k zelo umetnemu in temu, da smo se zanašali na tehnologijo - vendar se trendi spet obračajo k čim manj predelanemu. kdo ve, kaj bodo znanstveniki in "znanstveniki" trdili čes 10 let.

ampak moje načelo je gledati globalno. ko me daješ 100 let za kačami, naredi pregled znanstvenih trditev v zadnjih, recimo 50...70 letih (ne edino glede prehrane), in boš prišel do zaključka, da se je za določene stvari najprej trdilo, da so zdrave, nato, da so škodljive in nato so bile spet zdrave :D vse podprto z znanstvenimi raziskavami ;) absolutni skepticizem in absolutna vera sta vsakič enako trapasti...

p.s.: mogoče sem staromodna, ampak deluje brez težav, sprobano na več kot desetletnem obdobju :mrgreen: no, mogoče sem pa medicinski čudež, skupaj s kopico somišljenikov :lol:
Andreja_T napisal/-a:
pozabljamo, da zmegovita kombinacija ni prehrana in trening, ampak: (pravilen) trening, nato trening, nato veliiiko treninga. nato sledi prehrana.

To sploh ni res. Zmagovita kombinacija je : pravilen balans med obremenitvijo, prehrano in počitkom.
stara kost, če si zgrešil: govorim o rekreativcih, ki jim je cilj le preteči določeno razdaljo in nimajo časa, da bi trenirali po dve uri na dan.

bistvo, ki ga izpostavljam, je: ne glede na to, koliko gelov in ploščic ter dodatnih vitaminov bomo pojedli, ne bomo brez (spet: pravilnega) treninga (že dolgo velja, da je tudi počitek, ponavadi aktivni, del treninga) dosegli ničesar. dodatki lahko izboljšajo performans, vendar ko smo ŽE na neki ravni pripravljenosti. oz. drugače: zaležanec ne bo z nobenim praškom čudežno v enem tednu pripravljen na 10 km, če prej sploh ni migal. to pa je točno to, kar ljudje želijo in razlog, da gre ta zadeva v masovno potrošnjo, kot pilule za hujšanje.
To kar sem napisal velja tudi in posebej za rekreativce. Jaz sem uporabil izraz prehrano. Nikjer nisem omenil nobene praške, čeprav so tudo praški, geli in energetske ploščice normalna prehrana za aktivne ljudi.
Za takoj po težkem treningu je za vsakega ne oziraje ali je rekreativec ali tekmovalec pravi napitek dobrodošel. Sedaj ali je to čokoladno mleko ali kakšen napitek v "prahu" je nepomembno. Vsak si izbere tisto, kar mu bolj odgovarja, če zaradi ničesar drugega, zaradi hitrejše regeneracije.

Razumem, kar hočeš povedati. Izbrala si napačen in izključojoč način. Po naporu telo potrebuje tudi do 300% več vitaminov in mineralov kot tisti, ki mirujejo. Največkrat je to potrebo težko pokriti z "normalno" hrano, zato ni nič narobe, če se poslužujemo tudi dodatkov k prehrani.

Samo z dragimi "dodatki" ne moremo doseči nič, to mora biti tudi vsaki "budali" jasno, da brez prave doze ustrezne fizične aktivnosti ni napredka.

Torej dodatki, da. Po pameti in v odvisnosti od hrane, ki jo imamo pred, med in po vadbi na razpolago, kompenziramo tisto, kar nimamo "pri roki".
Andreja_T napisal/-a:stara kost, če si zgrešil: govorim o rekreativcih, ki jim je cilj le preteči določeno razdaljo in nimajo časa, da bi trenirali po dve uri na dan.

bistvo, ki ga izpostavljam, je: ne glede na to, koliko gelov in ploščic ter dodatnih vitaminov bomo pojedli, ne bomo brez (spet: pravilnega) treninga (že dolgo velja, da je tudi počitek, ponavadi aktivni, del treninga) dosegli ničesar. dodatki lahko izboljšajo performans, vendar ko smo ŽE na neki ravni pripravljenosti. oz. drugače: zaležanec ne bo z nobenim praškom čudežno v enem tednu pripravljen na 10 km, če prej sploh ni migal. to pa je točno to, kar ljudje želijo in razlog, da gre ta zadeva v masovno potrošnjo, kot pilule za hujšanje.

Andreja meni postajaš prav zanimiva in zabavna :D
Ti priporočam,da vzameš v roke kakšno knjigo o prehrani razen,če že ne veš vsega :P
Mogoče se boš nehala smešit,čeprav ne verjamem.
LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA