teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 ALEŠŠ
#124219
Saj nisem nič komentiral tvoje izjave samo moje mnenje sem povedal.Zanimivo pa se mi zdi ,da tudi Dr.Rotovnik Kozjekova v Poletovih člankih piše podobno kot Dr. Knap podoben članek pa je tudi v SOKOLU.
Uporabniški avatar
 mare
#124227
Jaz sem parkrat bil v Ljubljanskih mlekarnah in na lastne oči videl, kaj se dogaja z mlekom. Z navadnim mlekom nič posebnega, razen za koga sporne homogenizacije. Sicer pa se v trgovini dobi tudi nehomogenizirano mleko.

Sicer je pa zanimivo, da nekateri lobiji odsvetujejo uživanje mleka iz trgovine (kot nennaravnega), jogurtov itd., hkrati pa svetujejo razne gele, beljakovinske praške in podobno kemijo.
 edo-brko
#124251
Lp!

Ja se je treba oglasiti, pa če bo tudi še kakšna drugačna vojna.

Ero ... ostali znanstveniki. Ste pravi fenomeni! Uživate vse le naravno,čisto,nestrupeno,najboljše,sveže, presno,in,in,....(živite bolj zdravo od zdravega). Kako to dosežete (kje to dobite, pridelate, pripravite,...) vendar po vsem tem ne vem, če ste res tako izrazito boljši ali kaj od nas drugih (je to opazno?).
Sam, že nekaj desetletij več od nekaterih od vas, jem to s.....e (oropano vsega!Česa?) polno raznih "belih strupov". Kljub temu pa nimam težav, še vedno katerega od vas "nažgem" in sem kar dobro oblikovan (brez vegetarinskih kur ali športnih dodatkov). Kajti testenine, riž na mleku, palačinke, šmorn, močnik, knedlni, pire krompir ipd. to je hrana (pridelana kot ostale v istih krajih in pod enakimi pogoji), ki vsebuje vse to s....e! Kaj naj potem jem?

Klopotec ... delati primerjavo s kenijskimi tekači pa je neadekvatno. Ni primerljive poglage. Pa primerjaj Kenijce s Eskimi. Bomo videli koliko lahko zdržijo na lovu na tljulne oz. kako boš preživel z svežo presno zelenjavo (sokovi) na Aljaski ali Antarktiki. Vsepovsod so posebne okoliščine, specifične lastnosti in konkretne razmere, ki pogojujejo določeno stanje. Razmere v katerih živijo Kenijci pogojujejo to, kar imajo to uporabijo in to je to, ne pa bla,bla,..! Glavno je trening, osebna volja in naravne danosti! Trdo trenirajo,to je res. Ne uživajo nobenih dodatkov... kako to veš.Trdiš nekaj česar sam ne veš (nisi preveril), ker pač nekdo piše. Moraš vedeti, da to ni mogoče. Za takšne treninge in rezultate sama vsakdanja hrane ne more biti dovolj. Zato sigurno morajo imeti izbrano hrano, obogateno s potrebnimi snovmi. Kakšni in kateri dodatki so to pa je druga stvar. Sama običajna prehrana ni dovolj, morajo biti dodatki (naravni, koncentrirani, umetni ali "doping") je pa?

30maj19jstR10 .... je postavil vprašanje, ki ga kot najstnika "tišči" (presuh, rad bi izgledal telesno izoblikovan) in mu prec natresete znanstveno-zdravniške-farmacevtske razlage in recepte,katere praške in preparate naj je, kaj naj "fila",ipd.
Nihče pa mu ni povedal, da je še otrok (mladostnik), ki je v fazi rasti in da kot tak še ne more biti "bodibildersko" oblikovan. Ko bo dovolj star bo telo samo poskrbelo,da bo pridobil potrebno. Leta prinesejo svoje! Da pa bo vse v redu bo moral pa tudi sam poskrbeti, drugače gre lahko v drugo smer. Zakaj mu preprosto ne poveste, da naj se čisto normalno prehranjuje, brez vsakršnih umetnih dodatkov! Naj se ne nažira (ljudje navadno pojemo veliko preveč kot potrebujemo) in naj bo fizično aktiven (neaktivnost-lenoba in poležavanje sta glavni vzrok prekomerne teže).Ker je zelo fizično aktiven (trening nogometa in fitnes) potrebuje večje količine hrane, pri čemer pa naj pazi na kvaliteto hrane in predvsem, da zaužije več tiste, ki vsebuje potrebne snovi za njegovo aktivnost, ki jo telo potrebuje in tudi porabi.

Za vsakogar nekaj.To sem moral povedat in upam, dane bo kake zamere.
Uporabniški avatar
 mare
#124413
ero napisal/-a:če misliš z 'nič posebnega', da je mleko čisto oropano vsega, kar je naravno v njem, potem imaš prav :)

Predvsem sem hotel povedati to, da sem v Ljubljanskih mlekarnah na lastne oči videl, da se mlečni izdelki delajo iz svežega mleka in ne tako kot pri večini najbolj oglaševanih proizvajalcev (npr. Danone), kjer uporabljajomlečni koncentrat, mleko v prahu itd.

Ne maram sicer polemizirati ampak tole je malo preveč demagoško. Kako misliš oropano vsega naravnega? V navadnem mleku ni nobenih umetnih dodatkov, vse, kar je v njem je naravnega. Edino, kar je mleku odvzetega, je smetana, ki se porabi za izdelavo putra, smetane, sirov... Smetano so odvzemali mleku že pred stoletji enako počnejo tudi na ekoloških kmetijah (tudi tam sir in maslo ne zrasteta na drevesu). Če je to vse, kar je vredno v mleku, najbolje da po maratonu poješ en puter in ga poplakneš z dvema smetanama.

Nad mlekom se tudi ne izvaja nekih nasilnih postopkov. V mlekarni se ga niti ne zavre, pač pa le segreje na 80 stopinj. Kot že rečeno, edini nenaravni postopek (po moje čisto nepotreben) je homogenizacija, ki je lahko za koga sporen.

Če kdo meni, da kravja mleko ni primerna hrana za ljudi, pač pa za teleta, je to bolj filozofsko vprašanje, ali pa osebna odločitev s katero nima smisla polemizirati. Če pa kdo trdi, da je navadno mleko Ljubljanskih mlekarn (najbrž tudi drugih) drugačno od tistega, ki ga kupi pri kmetu, pa očitno ne pozna resnice. Kvaliteta mleka sicer lahko variira v odvisnosti od hrane krave, načina reje, pasme goveda, počutja krave, časa od poroda, higiene in obsega odvzemanja smetane. Žal mlekarne kvaliteto in ceno odkupa določajo le s čistostjo mleka in količino maščobe, ne pa tudi po okusu, ekološki predelavi itd.
 bokij
#124416
Kljub temu, da so odgovori oddaljeni od prvotne teme, pa je zanimivo branje: edo-brko in mare - BRAVO, se strinjam z obema!

Mogoče samo še:
- mleko z manj maščobe vsebuje tudi manj mineralov in vitaminov, ki pa se ponekod tudi dodajajo, je pa vsekakor najbolj idealno živilo
- kar se tiče prehrane je bistvena raznolikost in količina
- stalna telesna aktivnost po zmogljivosti posameznika
- dokler ni večjih težav so dodatki pri rekreativcih nesmiselni, spomnite se kdaj tudi na svoja jetra, ki morajo vse to prečistit

Povsod imejte mero!

LP,
Bojan J.
 klopotec
#124424
Sam prav tako mislim, da je mleko dobro živilo, čeprav ne vsako. Ali pa tako, obstajajo slabša in boljša mleka. Prav tako sledim napotkom medicine, da je treba uživati čimmanj hrane živalskega izvora in povečevati delež surovega sadja in zelenjave. Tudi pri sadju in zelenjavi pa obstaja boljše in slabše. Trudim se priti do čimveč boljšega. Vedno to seveda ne uspeva.
Homogenizacijo sedaj pustimo ob strani. Za večino je sprejemljiva in bodo pač pili homogenizirano mleko. Jaz ga ne bom, ker s homogenizacijo ne dobim nič, lahko pa precej izgubim. Ampak pustimo to.

Najboljše mleko je mleko krav, ki se pasejo na prostem, na travnikih, ki niso tretirana s kemičnimi sredstvi in gnojena z umetnimi gnojili, pozimi pa s krmo, ki je pridelana na zdravih površinah. Takšnih krav ni treba cepiti in tako v mleku tudi ni sledov zdravil. Ta gotovo ne vplivajo blagodejno na naše zdravje. Takšnega mleka je malo in je do njega težko priti. Jaz dobim le približek tega, ker se kravi hranita s sicer zdravo krmo, nista pa na prostem, vendar sta samo dve v relativno velikem hlevu. Kmet krmi ne dodaja nobenih dodatkov za večjo mlečnost, ali za doseganje drugih efektov pri mleku. Je pa jih več. Mleko uživam surovo in edina resnejša nevarnost, ki mi grozi je, da se okužim z listerio. V dveh letih se še nisem in mi tudi ni znan primer, sa se v Sloveniji v zadnjem času kdo bi. Vendar je listeria vsepovsod okoli nas in je lahko tudi v narezanem sadju, zelenjavi in nasploh v toplotno neobdelani hrani. Mleko tako ni nič bolj nevarno, kar se lsiterie tiče. Do drugih okužb ob normalni higieni dandanes več ne prihaja. Na tržišču se dobijo siri narejeni iz surovega mleka, ki so sicer zelo dragi, tudi tri do štirikrat dražji od sirov iz pasteriziranega mleka. Takšne sire je po naših predpisih dovoljeno prodajati v prosti prodaji, kljub temu, da tudi preko njih lahko pride do okužb. Vendar je ta možnost tako majhna, da se po moji oceni splača ignorirati. Korist je večja od tveganja.

Alpsko mleko je po moji oceni najslabše mleko. Če ga pijete v glavnem zaradi beljakovin, če vas ne motijo pasti homogenizacije, potem je to lahko celo sprejemljivo živilo. Vendar ima zelo malo skupnega z najboljšim mlekom. Ero je sicer malo pretiral, ko je rekel, da takšno mleko oropano vsega, kar je naravno v njem. To gotovo ni v celoti res, je pa precej blizu temu. Alpsko mleko povečini prihaja iz velikih farm, kjer je vsaka krava tovarna za pridelavo mleka (danes sem se pogovarjal z vodjo obrata Ljubljanskih mlekarn v Mariboru in je uporabila točno ta izraz) in je točno izračunano kaj mora ta krava dnevno pojesti, da dobijo mleko z željenimi lastnostmi. In zelo veliko tega krava dobi iz umetnih dodatkov naravni krmi. Zdravniki uradne medicine danes že govorijo o tem, da umetni dodatki niso dobri in da posredno slabo vplivajo na zdravje ljudi. To menda ni sporno. Zaradi zmanjševanja stroškov živijo krave v velikem številu na majhnem prostoru. Živinozdravniki s svojimi medikamenti so na takih farmah pogosti gostje in te krave dobijo kar precejšne odmerke zdravil. Rizik pred kakšno epidemijo v hlevu je prevelik. Takšno mleko pa potem Ljubljanske mlekarne sterilizirajo pri 140 stopinjah celzija. Spet pustimo ob strani homogenizacijo. Vendar je 140 stopinj tako visoka temperatura, da ji uide le malo vitaminov in encimov. Ravno ti pa delajo hrano živo. Živilo, ki je brez vitaminov in encimov je mnogo manj vredno, mrtvo živilo.

Pasterizirano, nehomogenizirano mleko pa je nekje vmes. Pasterizacija se v mlečni industriji začne pri 71 stopinjah, običajno pa pasterizirajo pri 75. V tem mleku verjetno ostane nekaj več kot v alpskem.

Tudi zgoraj omenjena sogovornica (prav gotovo strokovnjakinja), je mnenja, da je tako imenovano alpsko mleko najbolj osiromašeno mleko in da je surovo mleko zdravih krav iz zdravega okolja najmanj okrnjeno.
Ona ga sicer ne bi pila surovega, ker se boji listerie. Ko sem jo vprašal ali je slišala za koga, ki se je okužila z listerio je rekla, da ni.

Namerno nisem uporabljal izraza škodljivo, ker smo na to nekak občutljivi in takoj pomislimo, da nekdo posega v našo prehrano in nam nekaj vsiljuje. Na tem forumu pogosto enačimo drugačno mnenje z vsiljevanjem (pri pogovorih o prehrani). Ampak, če nas že uradna medicina zadnje čase svari pred umetnimi dodatki v prehrani in pravi da so zdravju dolgoročno škodljivi, potem je mleko iz velikih farm, kjer je krava tovarna za izdelavo mleka, dolgoročno škodljivo.

Vsi nimajo možnosti izbire med mlekom iz trgovine in zdravim mlekom od kmeta. Mnogi pa jo imamo. In strah pred okužbami s surovim mlekom ( v enem prejšnem postu mi je nekdo navedel celo vrsto okužb, ki da mi grozijo) je le propagandna poteza prehrambene industrije.

Sam sem desetletja pil alpsko mleko in vam povem. Ni ga bilo boljšega. Skoraj liter na dan sem ga popil. Moral bi biti poln kalcija. Pa me je tako zvilo, da se ponoči v postelji nisem mogel obrniti. Zjutraj sem si čevlje zavezoval sedeč na nizkem stolčku. Zdaj pijem samo surovega. Slabo leto je bilo potrebno in teh težav skoraj da nimam več. Sicer sem opustil še nekaj drugih stvari ( s tem vas ne bom moril, ker vsi pokate od zdravja) ampak mislim, da je alpsko mleko dalo mojemu artritisu en soliden, če ne odločilen prospevek.

Edo-brko, čestitke k dobremu zdravju. Lahko da posledic ne boš čutil nikoli in to ti seveda iskreno želim. Če pa bi kdaj zavil v zdravniške čakalnice pa bi videl množice pivcev alpskega mleka, zvitih kot črke c. Res je, mnogi težavam uidejo in vsi smo med upajočimi. Ampak mnogim se ne izide. Imajo pa možnost izbire. Ali pa tudi ne. Mlekarska industrija je v propagando vložila ogromno denarja. Vsak dan nas bombardira s trditvami kako ne moremo brez mleka, o belih zakladih zelene doline, alpsko mleko je skratka najboljši artikel naših mlekarn. In če to polsušaš vsak dan, ni hudič da ne bi verjel. Pa je res tako?
Uporabniški avatar
 mare
#124433
Klopotec, tule sva pa mislim da midva kar blizu skupaj. Zanimivo, da se meni alpsko mleko naravnost upira, ne morem ga piti niti v kavi ali kakavu. Mogoče to ni samo zaradi drugačnega okusa. Navadnega imam pa kar rad. Glede toplotne obdelave je v LM pasterizacija na 82 stopinj, nizka pasterizacija pa je pri 72 stopinjah (laično po moje tu ni neke velike razlike in ne verjamem, da se naredi kakšna prav velika škoda, vsekakor manjša kot pri tradicionalnem prevrevanju mleka). Glede kvalitete se pa čisto strinjam s tabo. V mlekarni seveda zmešajo skupaj mleko iz pokljuških pašnikov in tisto iz tehnoloških farm. Jaz bi sicer tudi imel raje pokljuškega, ampak mešanica najbrž ni bistveno slabša kot pri kmetu sredi Ljubljane, ki pa itak več noče (ne sme) sam prodajati svojega mleka.
 ALEŠŠ
#124437
Uff ste zafilozofirali sedaj.
 wind
#124453
klopotec napisal/-a: mislim, da je alpsko mleko dalo mojemu artritisu en soliden, če ne odločilen prospevek.


Dvomim. Ker imam znanca, ki je pred nekaj leti pokasiral enako diagnozo, pa sploh ni pil veliko mleka. Samo nekaj v kavo vsak dan...

klopotec napisal/-a: Ampak mnogim se ne izide. Imajo pa možnost izbire. Ali pa tudi ne. Mlekarska industrija je v propagando vložila ogromno denarja.


Ne išči krivca v propagandi. Pozabljaš na to, da ljudje hočemo udobje. Alpsko mleko je stabilno in dolgotrajno, vzameš šteko ali dve in imaš zalogo. Pasterizirano ne zdrži dolgo, razen če ga hraniš v zmrzovalni skrinji, potem pa greješ v mikrovalovki. ;)

Časi, ko je moral človek zjutraj pomolsti kravo, ali iti s kanglico k kmetu po mleko, so minili.

Tako, dovolj modrovanja, grem obut gojzarje in na hrib. Gor bom pojedel eno sadno ploščico, ko pridem nazaj, pa seveda regeneracijski napitek (B+OH). :D
 klopotec
#124460
Wind imaš prav. Jaz tudi ne grem zjutraj po mleko h kmetu. Grem zvečer, peš, 2,5 km sem in tja, pa če prekle padajo- In ko grem peš po mleko, nimam časa za nič drugega. Vse rugo se mi zdi manj pomembno.

Kako je bilo na hribu, jaz sem tekel ob Muri in je bilo krasno.
 wind
#124473
klopotec napisal/-a:Kako je bilo na hribu, jaz sem tekel ob Muri in je bilo krasno.


Mokro. Prijetno sveže. Mirno. ;) Najprej je kazalo, da bo samo malo pršilo, potem se je pa pošteno zlivalo. Hribček je seveda še vedno simpatično strm. Približno 2.3 km razdalje, 500 viš.m., 34 min do vrha pri zmernem pulzu, danes je čas za regeneracijo, ker sem v sredo malo pretiraval na visokih obratih. Včasih prav paše takole v dežju.
Uporabniški avatar
 Vreme
#124493
Zanimiva debata se je razvila, me pa zanima kje se pa tukaj najde sojino mleko???
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA