- 11 Apr 2008, 14:16
#124424
Sam prav tako mislim, da je mleko dobro živilo, čeprav ne vsako. Ali pa tako, obstajajo slabša in boljša mleka. Prav tako sledim napotkom medicine, da je treba uživati čimmanj hrane živalskega izvora in povečevati delež surovega sadja in zelenjave. Tudi pri sadju in zelenjavi pa obstaja boljše in slabše. Trudim se priti do čimveč boljšega. Vedno to seveda ne uspeva.
Homogenizacijo sedaj pustimo ob strani. Za večino je sprejemljiva in bodo pač pili homogenizirano mleko. Jaz ga ne bom, ker s homogenizacijo ne dobim nič, lahko pa precej izgubim. Ampak pustimo to.
Najboljše mleko je mleko krav, ki se pasejo na prostem, na travnikih, ki niso tretirana s kemičnimi sredstvi in gnojena z umetnimi gnojili, pozimi pa s krmo, ki je pridelana na zdravih površinah. Takšnih krav ni treba cepiti in tako v mleku tudi ni sledov zdravil. Ta gotovo ne vplivajo blagodejno na naše zdravje. Takšnega mleka je malo in je do njega težko priti. Jaz dobim le približek tega, ker se kravi hranita s sicer zdravo krmo, nista pa na prostem, vendar sta samo dve v relativno velikem hlevu. Kmet krmi ne dodaja nobenih dodatkov za večjo mlečnost, ali za doseganje drugih efektov pri mleku. Je pa jih več. Mleko uživam surovo in edina resnejša nevarnost, ki mi grozi je, da se okužim z listerio. V dveh letih se še nisem in mi tudi ni znan primer, sa se v Sloveniji v zadnjem času kdo bi. Vendar je listeria vsepovsod okoli nas in je lahko tudi v narezanem sadju, zelenjavi in nasploh v toplotno neobdelani hrani. Mleko tako ni nič bolj nevarno, kar se lsiterie tiče. Do drugih okužb ob normalni higieni dandanes več ne prihaja. Na tržišču se dobijo siri narejeni iz surovega mleka, ki so sicer zelo dragi, tudi tri do štirikrat dražji od sirov iz pasteriziranega mleka. Takšne sire je po naših predpisih dovoljeno prodajati v prosti prodaji, kljub temu, da tudi preko njih lahko pride do okužb. Vendar je ta možnost tako majhna, da se po moji oceni splača ignorirati. Korist je večja od tveganja.
Alpsko mleko je po moji oceni najslabše mleko. Če ga pijete v glavnem zaradi beljakovin, če vas ne motijo pasti homogenizacije, potem je to lahko celo sprejemljivo živilo. Vendar ima zelo malo skupnega z najboljšim mlekom. Ero je sicer malo pretiral, ko je rekel, da takšno mleko oropano vsega, kar je naravno v njem. To gotovo ni v celoti res, je pa precej blizu temu. Alpsko mleko povečini prihaja iz velikih farm, kjer je vsaka krava tovarna za pridelavo mleka (danes sem se pogovarjal z vodjo obrata Ljubljanskih mlekarn v Mariboru in je uporabila točno ta izraz) in je točno izračunano kaj mora ta krava dnevno pojesti, da dobijo mleko z željenimi lastnostmi. In zelo veliko tega krava dobi iz umetnih dodatkov naravni krmi. Zdravniki uradne medicine danes že govorijo o tem, da umetni dodatki niso dobri in da posredno slabo vplivajo na zdravje ljudi. To menda ni sporno. Zaradi zmanjševanja stroškov živijo krave v velikem številu na majhnem prostoru. Živinozdravniki s svojimi medikamenti so na takih farmah pogosti gostje in te krave dobijo kar precejšne odmerke zdravil. Rizik pred kakšno epidemijo v hlevu je prevelik. Takšno mleko pa potem Ljubljanske mlekarne sterilizirajo pri 140 stopinjah celzija. Spet pustimo ob strani homogenizacijo. Vendar je 140 stopinj tako visoka temperatura, da ji uide le malo vitaminov in encimov. Ravno ti pa delajo hrano živo. Živilo, ki je brez vitaminov in encimov je mnogo manj vredno, mrtvo živilo.
Pasterizirano, nehomogenizirano mleko pa je nekje vmes. Pasterizacija se v mlečni industriji začne pri 71 stopinjah, običajno pa pasterizirajo pri 75. V tem mleku verjetno ostane nekaj več kot v alpskem.
Tudi zgoraj omenjena sogovornica (prav gotovo strokovnjakinja), je mnenja, da je tako imenovano alpsko mleko najbolj osiromašeno mleko in da je surovo mleko zdravih krav iz zdravega okolja najmanj okrnjeno.
Ona ga sicer ne bi pila surovega, ker se boji listerie. Ko sem jo vprašal ali je slišala za koga, ki se je okužila z listerio je rekla, da ni.
Namerno nisem uporabljal izraza škodljivo, ker smo na to nekak občutljivi in takoj pomislimo, da nekdo posega v našo prehrano in nam nekaj vsiljuje. Na tem forumu pogosto enačimo drugačno mnenje z vsiljevanjem (pri pogovorih o prehrani). Ampak, če nas že uradna medicina zadnje čase svari pred umetnimi dodatki v prehrani in pravi da so zdravju dolgoročno škodljivi, potem je mleko iz velikih farm, kjer je krava tovarna za izdelavo mleka, dolgoročno škodljivo.
Vsi nimajo možnosti izbire med mlekom iz trgovine in zdravim mlekom od kmeta. Mnogi pa jo imamo. In strah pred okužbami s surovim mlekom ( v enem prejšnem postu mi je nekdo navedel celo vrsto okužb, ki da mi grozijo) je le propagandna poteza prehrambene industrije.
Sam sem desetletja pil alpsko mleko in vam povem. Ni ga bilo boljšega. Skoraj liter na dan sem ga popil. Moral bi biti poln kalcija. Pa me je tako zvilo, da se ponoči v postelji nisem mogel obrniti. Zjutraj sem si čevlje zavezoval sedeč na nizkem stolčku. Zdaj pijem samo surovega. Slabo leto je bilo potrebno in teh težav skoraj da nimam več. Sicer sem opustil še nekaj drugih stvari ( s tem vas ne bom moril, ker vsi pokate od zdravja) ampak mislim, da je alpsko mleko dalo mojemu artritisu en soliden, če ne odločilen prospevek.
Edo-brko, čestitke k dobremu zdravju. Lahko da posledic ne boš čutil nikoli in to ti seveda iskreno želim. Če pa bi kdaj zavil v zdravniške čakalnice pa bi videl množice pivcev alpskega mleka, zvitih kot črke c. Res je, mnogi težavam uidejo in vsi smo med upajočimi. Ampak mnogim se ne izide. Imajo pa možnost izbire. Ali pa tudi ne. Mlekarska industrija je v propagando vložila ogromno denarja. Vsak dan nas bombardira s trditvami kako ne moremo brez mleka, o belih zakladih zelene doline, alpsko mleko je skratka najboljši artikel naših mlekarn. In če to polsušaš vsak dan, ni hudič da ne bi verjel. Pa je res tako?
Tudi na korenček gre.
