teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 FITINSIT
Jaz pol ure pred treningom popijem uravnotežen obrok v obliki frapeja (FORMULA 1 Nutrition drink mix), ki ga zmešam v razredčenem soku. Za ta obrok ne potrebujem razmišljati kako in kaj (koliko česa skombinirati da bo idealno), ker so to ugotovili znanstveniki in to vse skupaj spravili v eno celoto tako kot telesu najbolj ustreza, takoj po treningu v prve pol ure pa še enega takega.
Po dobri uri in pol pa si zmešam v sojino ali navadno mleko FORMULO 3 Personalized Protein Powder - to je izolat soje in sirotke, ki je tudi že skombiniran tako kot mora biti.
Po treningu kot tudi drugače 3x na dan pojem kapsule Herbalifelin - omega3 maščobnimi DHA in EFA kislinami, FORMULO 2 - Vitaminskomineralni kompleks in še ene močne antioksidante ter odvisno od treninga in potreb še dodaten Mineralnikompleks s C vitaminom in regulatorji vode.

Zakomplicirano? :)

Skratka za mene to deluje prva liga že več let. No pa še kakšna druga stvar kdaj...
Na kratko o tem je na http://www.fitinsit.si/sport.shtml

Mimogrede: Kaj imate običajno za zajtrk?
Sem naložila na splet znanstveno razlago, ki na kratek in slikovit način prikazuje kaj se dogaja v telesu po določenem obroku.
http://www.zajtrk.fitinsit.si/

LP in dober tek :)
 Juster
Vse prebral.....mislim ej.....ste tukaj vsi oziroma večina sami profesionalni športniki? Pa doktorji znanosti ?

FITINSIT - a ti sploh poješ kaj konkretnega ali samo po slamici ?

Nekateri tukaj ste res čisto obsedeni z raznimi dodatki. Potem pa se čudimo, ko pri res vrhunskih športnikih najdejo nedovoljene substance.
Verjetno bi kar precej "rekreativcev" padlo na dopinškem testu....
Saj nimam nič proti dodatkom.....ampak da bi podrejal življenje temu ?

Sem tudi zvedel marsikaj koristnega, za kar se vsem zahvaljujem.
Sicer se v 20-letni dobi več ali manj rednega teka (z vmesnimi pavzami iz takšnega ali drugačnega razloga) nikoli nisem posluževal "dodatkov". Vam pa povem - več kot sem tekel, boljše rezultate sem dosegal in hitreje se je telo regeneriralo.

In glede na pretečene km brez dodatkov sem verjetno nabrisal marsikaterega "člana" z raznimi praški in več km v riti...... :roll:
Uporabniški avatar
 FITINSIT
:)

Pravzaprav jem zelo veliko tudi hrane, ki ni po slamici... :) Mogoče celo več kot si lahko predstavljaš.
Kaj imaš v mislih kot dodatke... pravzaprav je hrana bolj v moderni obliki, da jo lahko tisti, ki nimamo časa pripravljati 5-6 uravnoteženih obrokov dnevno lažje pojemo oz. damo telesu vse kar potrebuje v pravem razmerju ob pravem času.
Koliko uravnoteženih obrokov poješ ti Juster dnevno? In si vse sveže pripraviš doma sam? Koliko časa porabiš za to?
Smiselno je razjasniti kaj je dodatek... imam občutek, da je zate hrana, ki ni v klasičnem smislu podobna recimo "jabolku", doping? Pa veš kaj in koliko "dodatkov" je v enem jabolku, ki ga kupiš v trgovini (mimogrede - jabolka, ki jih kupiš so stara od 10 dni do 2 let)?

Nekaj za razmislek... ješ testenine in kruh?
Imaš občutek, da to zraste na drevesu ali, da je narejeno iz praškov? ;)
Malo za hec in malo za res.

Strinjam se, da veliko rekreativcev kot tudi profesionalnih športnikov ne ve kaj jedo še bolje, veliko jih ve in se zavestno dopingira... temu zelo nasprotujem. Opažam tudi, da je zmeraj več poškodb, ki nastanejo zaradi želje po hitrem uspehu brez prave časovne in hranilne regeneracije, če se lahko tako izrazim... Tu pa lahko pomaga prehrana, ki je mogoče pripravljena v bolj moderni obliki (pakirana v škatle), ki jo zaužiješ takrat ko jo telo potrebuje, saj veliko aktivnih ljudi (poklicno in športno) v končni fazi nima časa za pripravljanje uravnoteženih obrokov...

Evo, že filozofiram ;) zato bom kar končala.

LP
Uporabniški avatar
 solatka
Sama ne vem kaj dosti o prehrani in dodatkih.
Ampak po mojem skromnem mnenju vsi ti praški (uravnotežen obrok - pa ja de) in tabletke pač niso hrana.

Čez par let bomo lahko v trgovinah (očitno) kupili tudi "brikete za ljudi", super uravnotežen obrok. Vsa polja pa sadovnjake in ostalo nepotrebno navlako, bomo pa lahko zbrisali iz obličja naše zemljice.
No, vsaj tak občutek sem dobila, ko prebiram tole temo.

Lahko pa tudi, da se motim. :roll:
 Juster
FITINSIT napisal/-a::)

Pravzaprav jem zelo veliko tudi hrane, ki ni po slamici... :) Mogoče celo več kot si lahko predstavljaš.
Kaj imaš v mislih kot dodatke... pravzaprav je hrana bolj v moderni obliki, da jo lahko tisti, ki nimamo časa pripravljati 5-6 uravnoteženih obrokov dnevno lažje pojemo oz. damo telesu vse kar potrebuje v pravem razmerju ob pravem času.
Koliko uravnoteženih obrokov poješ ti Juster dnevno? In si vse sveže pripraviš doma sam? Koliko časa porabiš za to?
Smiselno je razjasniti kaj je dodatek... imam občutek, da je zate hrana, ki ni v klasičnem smislu podobna recimo "jabolku", doping? Pa veš kaj in koliko "dodatkov" je v enem jabolku, ki ga kupiš v trgovini (mimogrede - jabolka, ki jih kupiš so stara od 10 dni do 2 let)?

Nekaj za razmislek... ješ testenine in kruh?
Imaš občutek, da to zraste na drevesu ali, da je narejeno iz praškov? ;)
Malo za hec in malo za res.

Strinjam se, da veliko rekreativcev kot tudi profesionalnih športnikov ne ve kaj jedo še bolje, veliko jih ve in se zavestno dopingira... temu zelo nasprotujem. Opažam tudi, da je zmeraj več poškodb, ki nastanejo zaradi želje po hitrem uspehu brez prave časovne in hranilne regeneracije, če se lahko tako izrazim... Tu pa lahko pomaga prehrana, ki je mogoče pripravljena v bolj moderni obliki (pakirana v škatle), ki jo zaužiješ takrat ko jo telo potrebuje, saj veliko aktivnih ljudi (poklicno in športno) v končni fazi nima časa za pripravljanje uravnoteženih obrokov...

Evo, že filozofiram ;) zato bom kar končala.

LP

Bom poskušal bit kratek in ne filozofirat :wink:

Zame osebno so vse to kar tukaj naštevate prehrambeni dodatki če se lahko tako izrazim.
"Nimamo časa pripravljati 5-6 ur..." Vidiš, to je samo en izgovor. Kot tisti ki pravijo, da nimajo časa za rekreacijo. Tukaj se dosti piše o tuni, pa rižu....poglej....pridem domov in si v manj kot pol ure pripravim riž s tuno (ok - konzervo), zraven pa kakšen paradižnik.
Uravnovešen obrok pa ni nujno za vse isti. Kar je zate uravnovešeno še ni rečeno, da je tudi zame.
Sploh pa pravijo, da se ločujemo tudi po krvni skupini - 0 naj bi bil mesni tip, a zelenjavni.....v tem stilu.....ne vem točno.
Ponavadi pojem 4 obroke dnevno. In na srečo obožujem sadje in predvsem surovo zelenjavo. In kot je že tukaj nekdo napisal - uživam v hrani ! In ne, nimam problemov s telesno težo.
Me pa nikoli in nikdar ne bo nihče prepričal, da je napitek iz "praška ali ena "čudežna" tableta boljša od zelenjavne juhce, pršuta, dobrega sira, kozarčka rujnega... :lol: .....ker enostavno preveč uživam v gastronomiji.

Sem pristaš "malo in dobro" :lol:

Tudi za pripravo "uravnoteženega" obroka je čas - samo vzet si ga moraš.
Sicer pa.....tudi če ni vedno najbolj uravnotežen.......kadim ne, kave ne pijem, zapijam se tudi ne.....od nečesa pač moramo umret.....pa naj me raje pobere zaradi (meni) dobre hrane kot (pasivnega) kajenja... :lol:
Pa tudi prehranjujem se še kar zdravo.....vsaj mislim tako.

Evo......me je že zaneslo.....sorry.... 8)

Pa lep vikend vsem !
Uporabniški avatar
 FITINSIT
Žalostno a resnično... takšna je naša prihodnost (in sedanjost), čeprav se je težko sprijazniti s tem ...

Jaz jem poleg klasične prehrane tudi hrano, ki je pripravljena iz rastlin v obliki prahu in tudi v obliki "briketov" za ljudi - to obstaja že več kot pol stoletja in moram reči da se odlično počutim, čeprav mi je to na začetku bilo res čudno a se privadiš na vse, če se zavedaš in imaš dovolj informacij o tem kaj telo potrebuje in kakšna je današnja prehrana (predvsem česa vse ni v klasični prehrani in kaj vse je notri - stvari, ki jih ne bi smelo biti).
Sicer pa vse to (briketi in prah) zraste na poljih potem pa je pripravljeno v takšno obliko, da na najlažji način daš telesu vse kar potrebuje v pravih količinah ob pravem času.
Uporabniški avatar
 solatka
FITINSIT napisal/-a:Sicer pa vse to (briketi in prah) zraste na poljih potem pa je pripravljeno v takšno obliko, da na najlažji način daš telesu vse kar potrebuje v pravih količinah ob pravem času.

E vidiš... Tudi briketi in prah zrastejo na poljih... torej odpade argument da so briketi boljši, ker je v današnjem času vso sadje in zelenjava škropljena in obdelana z vsemi možnimi stvarmi.

Kakorkoli že... še vedno prisegam na zelenjavo in sadje, tisto ta pravo, z vrta. Pa tud če je iz trgovine. Vsaj vidim kaj jem.

Briketi in prah.... tole je ena sama kemija.
Uporabniški avatar
 Loni
Glede na to, da sem s kmetov doma, čeprav sem že dobrih 15 let v kapitali, me živ vrag ne bo prepričal, da grem v trgovino po nadomestke za hrano. Ja, pa ni cajta, je zame bedast izgovor. Vedno se najde, če je le človek za. Tako kot je striček Kosobrin rekel; za vsako bolezen se rožca najde.
Sem se končno pustila prepričati, da sem si nabavila en regenaracijski napitek, pa še to samo zato, ker navadno ne grem takoj po treningu domov, to pa imam lahko s sabo.
Ampak če se le da, kuham sama. In imam 365 dni v letu čas za vsaj 3 obroke na dan, katere si pripravljam sama. Če se le da iz zelenjave ter sadja z domačega vrta, meso pa tudi, če ga že jem, jem samo domače. Glede tega sem pač razvajena. In glede na to, koliko časa, truda, pa tudi denarja vložimo v domačo pridelavo, da bi pa šla in si omislila čudežni prah. :nono: Niti pod razno.
 klopotec
To, da ješ domačo zdravo hrano ni razvada, ampak bi morala biti pravica vsakega državljana. Ne smeš se sekirat, ker veliko ljudi rado je industrijsko hrano. Saj si niso sami krivi. Ampak vedno več ljudi spoznava, da to ni prava pot in več nas bo zahtevalo to pravico, prej bomo prišli do nje.
Uporabniški avatar
 Loni
S to razvajenostjo sem pravzaprav mislila, da iste jedi npr. zunaj ne bom jedla, ker dajo noter še malo morje raznoraznih dodatkov, katerih naše telo resnično ne potrebuje. Npr. meso jem samo doma, drugače vsi mislijo, da sem vegetarijanka, pa še to jem samo belo meso, ostalega ne smem oziroma ga moj organizem ne prenaša. Po moje bom počasi opustila še to. Ker moje telo mi namiguje, da ga ne rabi.
 klopotec
LoniM napisal/-a:S to razvajenostjo sem pravzaprav mislila, da iste jedi npr. zunaj ne bom jedla, ker dajo noter še malo morje raznoraznih dodatkov, katerih naše telo resnično ne potrebuje. Npr. meso jem samo doma, drugače vsi mislijo, da sem vegetarijanka, pa še to jem samo belo meso, ostalega ne smem oziroma ga moj organizem ne prenaša. Po moje bom počasi opustila še to. Ker moje telo mi namiguje, da ga ne rabi.

Velik in koristen korak.
Uporabniški avatar
 Starček
solatka napisal/-a:Sama ne vem kaj dosti o prehrani in dodatkih.
Ampak po mojem skromnem mnenju vsi ti praški (uravnotežen obrok - pa ja de) in tabletke pač niso hrana.

Čez par let bomo lahko v trgovinah (očitno) kupili tudi "brikete za ljudi", super uravnotežen obrok. Vsa polja pa sadovnjake in ostalo nepotrebno navlako, bomo pa lahko zbrisali iz obličja naše zemljice.
No, vsaj tak občutek sem dobila, ko prebiram tole temo.

Lahko pa tudi, da se motim. :roll:

Nič se ne motiš !! Se pridružujem tvojemu mnenju..LPStarček
 edo-brko
Lp!

Omenjena tema je pritegnila mojo pozornost. Vso to "filozofiranje" okrog prehrane, kjer je vsakdo od nas strokovnjak za to področje, je v realnosti drugače.

Solatka - na vaše mnenje, da vsi ti praški in tabletke pač niso hrana- mi lahko odgovorite KAJ SPLOH JE HRANA?
(Mimogrede, že dolgo let določen procent ljudi kupuje "brikete za ljudi" oz. temu rečemo drugače (pasjo-mačjo hrano) razne konzerve, makarone oz.testenine, brikete (pedigre) ker je ceneje in nič manj kvalitetna kot za ljudi! Tako je.

Klopotec - vaša izjava,da ješ domačo zdravo hrano, bi morala biti pravica vsakega državljana- mi lahko pojasnite kaj to pomeni in kako bi to dosegli?

Pri vseh teh razpredanjih je marsikaj res in točno, veliko pa je tudi prazno nakladanje in neargumentirana osebna mnenja. Kot pri vsaki stvari bo resnica (in tisto prav) nekje vmes med vsem tem.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA