teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 dpop
Bajsi napisal/-a: Če nimaš kaj okusnega za povedati v mojem kotičku,....

ENEMON z okusom kave?! :wink:

1623 Darko

P.S. Za tiste bolj "sadno navdahnjene"... pa z okusom ananasa :lol:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Barb napisal/-a:Recept izhaja iz lastne domišljije in napotkov, da se lahko sojine tropine, ki nastanejo ob pripravi domaèega sojinega mleka, tudi koristno uporabi še za marsikaj. :roll:

Vzamete posodo. Vanjo stresete najprej sojine tropine. Po želji lahko dodajate marsikaj. Sama pa sem dodala naslednje:
zmiksan paradižnik
dva stroka èesna
šampinjone
malo bezgovih cvetov
nekaj kolobarèkov pora
žlièko gorèice
sol, olivno olje, poper, razliène zelene zaèimbe, èili, kurkumo, curry
1/2 pecilnega
eno jajce

To vse sem nato premešala in dala v lonèeno posodo, ter postavila za cca. 20 minut v peèico. Pekla sem pri 200 stpoinjah. Pet minut pred koncem sem po vrhu, ko se je že naredila rahla rumena skorjica,premazala še s kislo smetano.

Lahko se na koncu po vrhu nariba tudi parmezan.
V samo zmes lahko dodate karkoli imate okusnega na zalogi.

Zraven se prileže še kakšna kumarièna solata v jogurtovi omaki ali pa zgolj kozarèek belega. :oops: :roll:

Za mesojedce, bi lahko na zaèetku, predno maso vlijete v posodico, položili rezine kraške pancete. :idea:

Moje je bilo dobro :P

Pa dober tek :wink:

Barb,

a bi se dal tvoj recept malo modificirati.

Tako da je tistih zacimb malo manj in temperatura uff vroce...pa brez belega sicer pa se slisi full perspektivno...veliko zelenjave z elektroliti je noter...
Uporabniški avatar
 primus
Najdeno pri 'pospravljanju' - Bajsi, če dovoliš dam kar v tvojo temo.

Dodaten komentar ni potreben; kdor komad že pozna mu vsaj pritajeno hahljanje ne uide, kdor pa ne pa čimprej v akcijo ! :D :D :D
Priporočam z muziko !

Djordje Balašević
AL' SE NEKAD DOBRO JELO

Nema više, dobri svete, one lepe še'set pete
kad smo bili na svečari kod kumova naših starih.
Klizio je voz k'o sanke, al' smo stigli do Palanke.
Severac je duv'o 'ladan, pa ko ne bi bio gladan?

I čim smo stigli viknu kum svoju ženu:
"Sido! Postavljaj, bog te vid'o!"

Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša,
pa kolače, krmenadle i par sarmi svakom.
Mesto leba mesa bela, princes krofne - vangla cela,
suvih šljiva i koljiva i rezance s makom.
E, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš.

Do večere vreme kratko za kitnikes i za slatko.
Da odbiješ, to ne vredi, da se kuma ne uvredi.
Naš kum Pera, dipl. agronom, reč o ovom, reč o onom,
sve uz vino, porto-gizer, 'di gutljaji sami klize.

Taman smo bili gladni kada se začu:
"Sido! Večeru, bog te vid'o!"

Ođedared - astal šaren, sos paradajz, krompir baren,
šuve šnicle, ko promincle, kara-batak svakom.
Na podvarku ćurka, zna se. Gdi je ćurka, tu je prase.
Onda torte, razne sorte i rezanci s makom.
Ej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

Vejao je sneg po šoru, sedeli smo do pred zoru.
Baba reče: "Deder kaput! Radni dan je, 'ajmo na put!"
Al' kum Pera odma' skoči: "Šta to vide moje oči?
Sido, ne daj nikom kaput! Prvo fruštuk, e, ondak na put!"

Ne drema vredna kuma, ne sluša prve petle,
brža je od raketle.

Nosi vruće 'leba kriške, fafarone, čvarke friške,
začas sprema šunke, rena, i pihtije svakom.
Pitamo ih: "Ljudi, dokle?!" "Čekaj", kažu, "još šnenokle,
i šufnudle i griz-štrudle i rezance s makom!"
Hej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

I ondak, sat i frtalj, kol'ko je iš'o šinobus, nismo ništa jeli,
i kad smo stigli na stanicu odma' kupimo burek, lep, frišak,
mastan, sve nam, onako, mast curila niz bradu.

Pa ondak opalimo preko toga jednu tepsiju šampita i gajbu piva.

Mlakog…

Crnog….
Uporabniški avatar
 Barb
tek_v_snegu napisal/-a:Barb,a bi se dal tvoj recept malo modificirati...

Itak :D :wink:
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Primus zelo lepo, vendar na zelo prvi strani te teme je že objavljen tekst tega "svetskega" komada.
Uporabniški avatar
 primus
ups :?
Uporabniški avatar
 pegaz
Bajsi napisal/-a:Helou!
Primus zelo lepo, vendar na zelo prvi strani te teme je že objavljen tekst tega "svetskega" komada.

Ja Bajsi, a si mu mogu pokvart veselje?

Saj smo vsi vedli, da je pesmica že tam, a jo je blo luštno še enkrat prebrat (kdo pa še bere stare klobasarije po forumu PRESS).
Sploh je pa prijetno, če kdo tako z navdušenjem kaj objavi, ne? ;)
(Primus, ne damo se!)

LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 Barb
Tole je pa tko dobr, da moram deliti z vami :P
Za ZAJTRK......ali pa pred kakšno aktivnostjo:
ena banana-spasirana
1dcl pomarančnega soka
kokos moka
2suhi figi-narezani
pest rozin
kalčko-moka iz pšeničnih kalčkov
pest kosmičev
voda

Pa dober tek,a ne :D
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Naslednji zapis je nastal že nekaj tednov nazaj, vendar nekako ni uspel priti na TF. Vendar bolje pozno kot nikoli!

Helou!
Po dolgem času sem se lotil kaj drugega kot običajnih nedeljskih kosil s piščancem v takšnem ali drugačnem zosu, prilogo in solato.
Tokrat mi je namig dala Omica s pol kile skuhanih vampov.
Torej, na nekaj olivnega olja, na kocke narezane slanine preprazimo cebulo in česen. Pražimo do lepe kokeršpanjelske barve. Nato zamešamo ravno žlico horgoške paprike, dve žlici paradižnikove mezge in dve žlici drobtin. Malo popražimo in prilijemo kakšen deci vode. Kuhamo ¼ ure. Pridenemo skuhane in na tanke rezine narezane vampe in lovor list. Premešamo in na rahlem ognju počasi vremo ½ ure. Na koncu dodamo dobro žlico kisle smetane in nasekljan peteršilj.
Ponudimo s polento, krompirjem, ali samo kruhom. Vampe še obilno potresemo z ribanim parmezanom, po možnosti znamke Grand Padano.
Deci Janževca je več kot odlična izbira.
Aja, tako narejeni jedi se pravi Vampi po tržaško.

Slika

Pa dober tek!

pies: Fotka je narejena s telefonom, zato tudi primerna "kvaliteta".
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Tokrat mi je vtis zmatranih in sestradanih tekačev, ki so obvladovali več kot "zajebano" progo 10. ljubljanskega maratona, povzročil, da se mi je "pupak zalepio za kičmu".
Prihod domov je torej narekoval takojšnje ropotanje po kuhinji. Vendar, ker je bila lakota prehuda sem si omislil hitro in krepko jed.

Špageti s špinačo
Špinačo poparimo v kropu, predamo v mikser, dodamo nekaj česna, muškatnega oreščka, popra, kocko masla in pogreto mleko. Zmiksamo in vrnemo nazaj v skledo. Primešamo še nekaj kisle smetane in "polivka" je gotova.
Špagete skuhamo "al dente", primešamo špinačno omako in dobro premešamo. Serviramo z nekaj ribanega parmezana, Grand padano seveda!
Jed izgleda rahklo skozlana, je pa zato toliko boljša.

Slika

Pa dober tek!
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Dan po špancirju po PST v vsej njeni dolžini so naši želodci zahtevali malce razvajanja. Zato sem si na podlagi nekaj podobnih receptov izmislil nov način priprave perutnine.
Celodopoldnevno lenarjenje v zakulisju premlevanja kaj naj tokrat pripravim za kosilo je minilo kot bi trenil in treba se je bilo lotiti kuhe, ki je več kot obetala.
Torej, pripravil sem nekaj, čemur bi lahko nadeli ime:

Puranje rolade ala Bajsi

Iz puranjih prsi naredimo 4 čim tanjše fileje in jih še dodatno potolčemo, vendar pazimo, da se meso ne raztrga, saj je zelo nekompaktno. Kar nam ostane mesa ga razrežemo na rezance. Zrezke posolimo, na tanko namažemo gorčico, nadevamo s palčkami iz pora, korenja, kislih kumaric in listov rožmarina ter po želji potresemo s curryem. Naredimo roladice, ki jih na koncu spnemo z zobotrebcem, da se ne razlezejo. Na mešanici olivnega olja in masla jih počasi na srednjem ognju pečemo, da lepo zarumenijo. Ves čas jih pridno polivamo z nastalim sokom pečenja.
Ko so rolade pečene jih odstavimo v posodo na toplo, kjer počivajo do serviranja.
Na preostalem soku od pečenja popečemo preostalo meso, narezano zelenjavo (por, korenje, kisle kumarice, česen) in dodamo govejo ali piščančjo jušno kocko. Ko je skuhano oziroma spečeno prilijemo žlico ruma ali konjaka in flambiramo. Na koncu dodamo še kislo smetano in prevremo.
Na krožnik serviramo pire krompir, rolado in prelijemo s pripravljeno omako.
Za dodatek zelena solata in kozarec belega vina.

Slika

Bajsijeva sladica iz banan

Zvečer sem odkril dve, že skoraj popolnoma gnili banani. Takoj se mi je skozi želodec zapodil film o hektolitrih popitega bananinega mleka. Pa se je priprava, dnevu ustvarjalno primerno, sprevrgla v eksperimentiranje s sladicami.

Dve, na koleščka narezani banani posujemo z vanilijevim sladkorjem, žlico "štaubcukra" in pol deci ruma. V kozici vse skupaj prevremo in pustimo vreti kakšno minuto. Dodamo žličko masla in pustimo, da se razpusti. Na koncu dodamo še eno, na kubični centimeter velike koščke narezane mandarine in še enkrat prevremo. Še vroče nasujemo v visoke kozarce in zaključimo s stepeno sladko smetano.

Slika

pies: ptičja gripa rules

Pa dober tek!
Uporabniški avatar
 Poldi
Samo da bomo vsi več vedli:
Sir ni Grand Padano ampak Grana Padano, kot mi je povedala rojena Padovanka, je sir narejen na enak način kot Parmigiano Reggiano, samo da je iz druge pokrajine, se pravi okrog Padove. Je pa tudi meni dober.
LP
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Res je, Grana Padano!
Ajajaj, Bajsi tut' plonkat več ne zna.
Je pa lepo videti, da BVPKK še zmeraj privablja, kljub Bajsijevi literarni neaktivnosti. Kuhanja in prežeravanja še ni opustil.
Uporabniški avatar
 5rca
jest dons sprobam špinačo s testeninami ... me res zanima, kako bo :roll:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA