teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Bot-sub
#38962
Cccc... To z joto ne bo popolnoma držalo :roll:
Uporabniški avatar
 andrejl
#38997
želva napisal/-a:...Glede beljakovin naj bi veljalo, da jih odrasel človek potrebuje cca. 50 g na dan, pri veliki fizični aktivnosti pa okoli 10% več...


brez zamere martin, ampak se moram oglasit. tole si totalno v temo brcnil. nekdo, ki trenira, naj bi pojedel vsaj 1.5g beljakovin na kg puste telesne mase. ti pa govoriš še o veliki fizični aktivnosti in o 55g beljakovinah??? pri veliki fizični aktivnosti lahko to številke mirne duše dvigneš na 2.0. to je npr. zame, ki imam 75 kg, cca. 120g beljakovin. tvoje številke so odločno premajhe.

na, kratko, vnos dovoljšne količine beljakovin ni tako enostavna zadeva. enkrat, ko si malo napišeš, kaj in koliko poješ čez dan, vidiš, da je treba kar paziti, da jih poješ dosti.

mogoče si mislil 150g na dan, pa 10% več pri veliki fizični aktivnosti. to bi bilo že bolje...

lp, andrej
Uporabniški avatar
 želva
#39054
RDA priporočilo je 0,75 do 0,8 g na kg telesne teže. Torej za 75 kg do 60 g, za 65 kg (jest) pa od 48,75 do 52 g. Različni avtorji se zelo razlikujejo, vendar je RDA nekakko mednarodno usklajen. Če se prav spomnim je domač avtor v knjigi prehrana športnikov celo predlagal, da beljakovin iz rastilinske hrane ne bi upoštevali pri izračunu vnosa, ker gre za nekvalitetne beljakovine, vendar je od tedaj znanost precej napredovala. Povečanje pri športu je potrebno, vendar so mnenja zelo različna, fitnes trenerji svetujejo tudi do 400% RDA za hitro pridobivanje mišične mase. Vendar se konstitucija tekača, še posebej gorskega, bistveno razlikuje od konstitucije bilderja, ravno tako pa se razlikujejo treningi. Po mojem mnenju tudi RDA ne predpisuje nekakšnega minimuma (živinorejski lobiji ipd.) temveč "adequate and safe" količine.
S poskusi so dokazali (packi, delajo poskuse na živalih), da visoko beljakovinska hrana pri podganah povzroča raka na prebavilih.
Nekatere vsebnosti beljakovin: testenine 12% (pirini rezanci brez jajc, enako tudi barilla z jajci), polenta in rjavi riž po 8 %, mleko 3,5 % (posneto ali neposneto).
Zato mislim, ta teh vrednosti ni težko doseči.

P.s. ČE izdaš v kateri planionski koči kuhajo enolončnico brez mesa posebej in tisto z mesom posebej, se lahko dobimo na malici :D

LP Martin[/quote]

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA