- 13 Avg 2007, 21:24
Danes sem dobil sveženj novih knjig in prva, ki sem jo vzel v roke je bila knjiga Figure športa, avtorja Milana HOSTE. Ena od figur nekako paše v našo debato, ki je žal nismo peljali konstruktivno, čeprav je zanimiva.
Jo bom prepisal. Je malo daljša, ampak, ko boste imeli nekaj časa jo preberite. Mogoče bo tudi vam zanimiva.
" Včasih so naši dedki sanjali o Zahodu. Pogumnejši so celo odšli tja s trebuhom za kruhom. Nam tega ni treba več. Sanje o zahodu so se uresničile. Sanje dedkov so postale naša resničnost. Če malo pretiravam, lahko rečem , da so sanje dedkov nočna mora vnukov. Zahod je prišel k nam. Prinesel je svoj beli kruh in polno škatlo instantnih namazov.
Tudi vnukom je zahod všeč, saj še vedno spretno ponuja svojo embalažo. Pravzaprav ponuja le še embalažo, ker mu je vsebina nekje na poti stekla iz nje. In takrat postane zahod nočna mora. Na prvi pogled je vse lepo in užitku mazanja instantnega namaza na kruh se je težko upreti. Lahko si izberemo barvo, , vonjavo, okus, če je nimajo pa naredijo. In ko polni pričakovanja ugriznemo v dar razvitega zahoda, nas spreleti srh. Srh, ki namiguje, da je nekaj hudo narobe. Ozremo se okoli in vidimo, da večina golta prav te stvari. Torej nič ni narobe s hrano. Potlačimo slab občutek v sebi in pogoltnemo. Ugriznemo drugič in srh nas spet spreleti. Tokrat ne razmišljamo več, ampak hrano pogoltnemo, ne da bi poskusili čutiti okus. To je edina pot, ki pri naslednjem grižljaju ne bo povzročila odpora. In tako se naučimo hrano žreti.
Ali ste se kdaj vprašali, kaj vas poganja, od kod dobivate energijo. Odgovor ni težak. Iz hrane vendar. Pa ste se kdaj vprašali, kakšna je ta hrana, kakšne barve , kakšnega okusa je. Kakšen vonj ima, kako je bila pridelana, kako je bila predelana. Ali se vam ne zdi čudno, da imajo stvari v vašem hladilniku tako dolg rok trajanja. Za spremembo poglejte danes pri zajtrku na etiketo izdelka, ki ga jeste. Poglejte koliko stvari je dodanih. Poskusite čutiti okus in poskusite čutiti energijo, ki vam jo daje hrana.
Če vam to ne gre od rok, ali bolje od ust, naredite eksperiment. Danes za kosilo pojejte mastno govejo juho, dunajski zrezek s porcijo pomfrita in omako ter blejsko kremno rezino za sladico. Idealno bi bilo, da bi vse to pojedli v desetih minutah. Vaša naloga je, da poskušate občutiti telesne spremembe. Če morate delati, potem delajte, vendar poslušajte telo. Naslednji dan pa naj bo kosilo tako: zelenjavna juha, pire krompir z zelenjavno omako, zelena solata in sveže gozdne jagode (brez smetane) za posladek. Naloga je spet poslušati telo. Rezultate eksperimenta si razlagajte sami in tudi razumevanje nalog je na vas samih.
Ali pa drugo darilo Zahoda: hitra hrana. Eni bodoi rekli, da jim ugaja jesti svinjarije. Vedo, da jedo svinjarije, vendar jim ugaja okus. V srednješolskih letih sem delal v eni izmed restavracij s hrano te vrste. Verjemite mi, da jeste lepo zavito svinjarijo. Globoko zamrznjeni zrezki, narejeni iz UV generacije piščancev, so polni hormoov za hitro rast, pečeni na par sto stopinjah in skupaj z majonezo na vašem pladnju v dveh minutah. Da občutite okus, so poskrbeli v znanstvenih laboratorijih in izdelkom med predelavo dodali zvarjene vonjave. A kaj, ko tekne, kajne.
Materiala je za nekaj strani, ampak končal bom pri bonbonih. Jedo jih predvsem otroci, kupujejo pa jim jih odrasli, ki bi si radi pridobili njihovo naklonjenost. Bonboni imajo svojo energijo, ker so ponavadi dani zaradi iskanja naklonjenosti ali celo iz ljubezni do otroka. To pa je vse, kar je v njih dobrega za otroka. Zato ni čudno, da se že v zgodnjih letih življenja nauči poslušati druge in zanemari svoje občutke. Hrano začne izbirati po videzu in ne po njenem naravnem izvoru. Pravzaprav jo začne izbirati po blagovni znamki, ki mu je očitno in hkrati zahrbtno ponujena v reklamah. Nato svoj stil življenja izbere med ponujenimi reklamami. Nato on sam postane velika reklama za poneumljenega človeka, ki je zgolj še eden izmed izdelkov Zahoda. Nato, nato pride Nato in vse pobije. Ampak figure ostajajo."
Nikakor nisem hotel biti provokativen, mislim pa, da je v zgoraj prepisani "figuri" iz knjige FIGURE ŠPORTA mnogo resnice. Upam da mi avtor knjige ne bo zameril, da sem vam jo predstavil.