teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 milkec
klopotec napisal/-a:Mikec, tebe pa prosim, da citiraš, kje vidiš, da je koga zaneslo pri pisanju.

Malo poglej prve poste (o mladičih in kaj paše sem in kaj ne...)
 klopotec
milkec napisal/-a:
klopotec napisal/-a:Mikec, tebe pa prosim, da citiraš, kje vidiš, da je koga zaneslo pri pisanju.

Malo poglej prve poste (o mladičih in kaj paše sem in kaj ne...)

Pa jaz sem pogledal in ravno zaradi tega te sprašujem.

Poglej kaj je Tomi napisal. Citiram "Zmaguješ z svojimi idejami, mislim da tega sploh ne rabim komentirat.
Mladič še bolj tekne, ha?, res zelo človeško.
Ne štej me zraven!"

Kje mu je tu rekel, da je ubijalec mladčev? Morda pa se on tako res počuti? Samo ga je vprašal če se mu zdi človeško jest mladiče. Pa če je že to napad, potem pa imate mesojedci res slabe živce. Ni to v redu, kar povprek obsojat. Ti tudi praviš naj pogledam prve poste. Kaj naj jih gledam, pregledal sem jih trikrat, pa nisem našel nič takega. Prijatelj, konkretno prilimaj tu gor in reci to je to.
 trdi
No, poleg tega je bilo seveda tudi rečeno, da tale tema nima kaj iskati na tem forumu. To je pač povsem objektivno gledano napad na temo in na mnenje oziroma pobude določenih članov foruma. :) Če ne najdeš tega, ti bom prilepil, ni problema. Zgleda, da vegetarijanci slabo vidite. Kar se pa živčkov tiče, pa zgleda da bi si res morali en šnicl privoščit, ker ste hudo agresivni. Vsaj ti in tomi. :P :wink:

Kar jaz vidim v temi je: nekaj članov se prešteva glede na kulinarične preference in nekaj drugih članov, ki jih napadajo, da njihova dejanja niso moralna. Pri morali gre vedno za subjektivno oceno, zato mislim, da so ti drugi člani prestopili mejo dobrega okusa. Ampak to je samo moje osebno mnenje, ne trdim, da je zagotovo pravilno. :)
Uporabniški avatar
 bla_k
imam občutek...
...nek čuden občutek...
... ne le na televiziji -
tudi na TFju se pozna da smo v času ''kislih kumaric''...

lp bla_k
Uporabniški avatar
 milkec
bla_k napisal/-a:imam občutek...
...nek čuden občutek...
... ne le na televiziji -
tudi na TFju se pozna da smo v času ''kislih kumaric''...

Predlagam, da se s tem zaključi nesmiselna debata o tem kdo koga napada, pa se naj ljubitelji svinjine dogovarjajo naprej v miru!
Uporabniški avatar
 ero
ne bom se prešteval in prišteval, le dve stvari, omenjeni v tej temi, bi komentiral:

1. Dražigost Pokorn je med drugim tudi plačani avtor vsebin tiskovin za slovenski McDonalds

2. avtor teme s črno listo prirediteljev, ki ponujajo le mesni topli obrok, sem jaz. napisal sem 'le mesni topli obrok'. kot vegetarijanec se počutim okoli prinešenega, če mi ponudijo le obrok, ki vsebuje meso

zdaj pa nekaj stavkov kot urednik foruma (ne, ne želim se spuščati v debate): ne provocirajte, ne glede na to 'kaj' ste. bodite strpni, trikrat premislite, preden kaj napišete in potem še enkrat premislite, če je res potrebno. dejstvo je, da je taka tematika problematična in da se ob njej porajajo iskre in konflikti. to tudi pomeni, da tematika ni trivialna in je ne moreš obravnati z lahkoto. ista zgodba je s kadilstvom in ne očitajte mi, da tega dvojega ne moreš primerjati.

v tej temi se ne bom več oglašal, ker ni moja. o tem, kakšen je vpliv vrst prehrane na športne rezultate in zdravje, se pa lahko pogovarjamo kje drugje, ne?
Uporabniški avatar
 Damijan
Ja, sej...

Toliko postov ni niti po najbolj množičnih tekaških prireditvah, npr. po Ljubljancu. Vsaj v enem dnevu ne. Nisem preverjal...

Je pa zanimivo, kolk ljudi se pali na tako temo, pa če je provokacija (spomnimo se tudi preštevanja jagrov) ali ne, medtem ko se vegetarijanci mirno preštevajo... Čeprav - čemo to sploh služi? Štetje, mislim? Se preštejemo še levičarji (lahko tudi politični), pronatorji, zeleno-okci, plešasti, močno zagoreli, ljubitelji kinder-surprajsov, čokolina... uf, čisto sem not pado.

Brezveze!

In - mimogrede - pujs je res ena svinja , obstaja boljše meso! Čeprav... pršuti in mortardele...
 trdi
Damijan napisal/-a:In - mimogrede - pujs je res ena svinja , obstaja boljše meso! Čeprav... pršuti in mortardele...

Ja, kar se mene tiče, je to dvoje najboljše od pujsov. Odojka nikoli v življenju nisem probal in ga tudi ne nameravam. Nasploh pečenega in kuhanega mesa pojem zelo malo, dvakrat na mesec verjetno v povprečju.

Brez skrbi, bomo odprli še preštevalnih tem, tudi za ljubitelje čokolina. :P
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Svinjska pečenka ali pečen odojek - mljask, mljask, mlajsk... (sicer pa je moja najljubša mesna jed pečena goska :D ). Občudujem vegeterijance in predvsem njihovo poglobljeno znanje, ki ga večinoma imajo o prehrani :cast: . Sam pa menim, da smo ljudje vsejedci in se po tem tudi ravnam - jem vse, rad tudi poizkusim kaj novega, čeprav kakšnih kobilic ali gosenic ne bi jedel :shock:

Čeprav se imam za ljubitelja živali in se zavzemam za maksimalno uveljavitev njihovih pravic se mesu, kljub temu ne morem popolnoma odpovedati in se mi niti ne zdi potrebno. Včasih je bila poleg nas klavnica, prek študenta sem včasih delal v Jati, nekoliko sem bil celo pastir na planini, moj prijatelj je kmet, ki je včasih tudi klal živino in zato imam na celo stvar precej kompleksen pogled. Menim, da se da urediti brez nepotrebnega mučenja in zapostavljanja živali. Na žalost (ali na srečo) smo ljudje na koncu prehranjevalne verige...

Predvsem pa mislim, da ta debata ne bo spremenila sveta in lahko zato vsak svoje mnenje pove na strpen in vljuden način, po tem je Tekaški forum znan in cenjen, tudi sam sem tukaj ravno zato :D
 trdi
DuleKTKV napisal/-a:Menim, da se da urediti brez nepotrebnega mučenja in zapostavljanja živali. Na žalost (ali na srečo) smo ljudje na koncu prehranjevalne verige...

Se da debatirati. En morski pes ali lev te pohamsa za malo malco, če te najde v okolici svojega doma. :wink: Drugače pa je poznano nekaj primerov divjih prašičev in pavijanov, ki so ubili in pojedli človeka, da 9-metrskih kač sploh ne omenjam. Tudi domači prašič se ne brani enega človeškega telesa, so že dokumentirani primeri. Dobro, če smo že pri tem, je pred enim letom sedem mačk pojedlo svojo gospodarico, ko je umrla.

Tako da prehranjevanje z mesom je očitno še kako naravno, vedno bilo prisotno in vedno bo. Vseeno pa opažam, da ogromno ljudi nevegetarijancev je v bistvu zelo malo mesa. Včasih je meso na mizi pomenilo, da je družina premožna, danes pa pač ni več tako.
Uporabniški avatar
 MojcaZ
Tek po dežju pomaga pri strpnosti :!: :lol:

LP, Mojca :wink:
Uporabniški avatar
 ZHAK
trdi napisal/-a:Nisem velik ljubitelj mesa, vendar pa obožujem dobro mortadelo enkrat na teden, tako da se moram prišteti v tole temo. Pa še pravo mleto meso vsebuje tudi svinjino.

1. BIK
2. usmiljeni_brat
3. ŽULJ
4. gs1422
5. wind
6. Kunec
7. trdi

Zhak, bikila76 ne vem, če sta se prištela, ali pa samo branila obstoj teme pred napadalci. :)

Sem zraven!
 klopotec
Danes sem dobil sveženj novih knjig in prva, ki sem jo vzel v roke je bila knjiga Figure športa, avtorja Milana HOSTE. Ena od figur nekako paše v našo debato, ki je žal nismo peljali konstruktivno, čeprav je zanimiva.
Jo bom prepisal. Je malo daljša, ampak, ko boste imeli nekaj časa jo preberite. Mogoče bo tudi vam zanimiva.

" Včasih so naši dedki sanjali o Zahodu. Pogumnejši so celo odšli tja s trebuhom za kruhom. Nam tega ni treba več. Sanje o zahodu so se uresničile. Sanje dedkov so postale naša resničnost. Če malo pretiravam, lahko rečem , da so sanje dedkov nočna mora vnukov. Zahod je prišel k nam. Prinesel je svoj beli kruh in polno škatlo instantnih namazov.

Tudi vnukom je zahod všeč, saj še vedno spretno ponuja svojo embalažo. Pravzaprav ponuja le še embalažo, ker mu je vsebina nekje na poti stekla iz nje. In takrat postane zahod nočna mora. Na prvi pogled je vse lepo in užitku mazanja instantnega namaza na kruh se je težko upreti. Lahko si izberemo barvo, , vonjavo, okus, če je nimajo pa naredijo. In ko polni pričakovanja ugriznemo v dar razvitega zahoda, nas spreleti srh. Srh, ki namiguje, da je nekaj hudo narobe. Ozremo se okoli in vidimo, da večina golta prav te stvari. Torej nič ni narobe s hrano. Potlačimo slab občutek v sebi in pogoltnemo. Ugriznemo drugič in srh nas spet spreleti. Tokrat ne razmišljamo več, ampak hrano pogoltnemo, ne da bi poskusili čutiti okus. To je edina pot, ki pri naslednjem grižljaju ne bo povzročila odpora. In tako se naučimo hrano žreti.

Ali ste se kdaj vprašali, kaj vas poganja, od kod dobivate energijo. Odgovor ni težak. Iz hrane vendar. Pa ste se kdaj vprašali, kakšna je ta hrana, kakšne barve , kakšnega okusa je. Kakšen vonj ima, kako je bila pridelana, kako je bila predelana. Ali se vam ne zdi čudno, da imajo stvari v vašem hladilniku tako dolg rok trajanja. Za spremembo poglejte danes pri zajtrku na etiketo izdelka, ki ga jeste. Poglejte koliko stvari je dodanih. Poskusite čutiti okus in poskusite čutiti energijo, ki vam jo daje hrana.

Če vam to ne gre od rok, ali bolje od ust, naredite eksperiment. Danes za kosilo pojejte mastno govejo juho, dunajski zrezek s porcijo pomfrita in omako ter blejsko kremno rezino za sladico. Idealno bi bilo, da bi vse to pojedli v desetih minutah. Vaša naloga je, da poskušate občutiti telesne spremembe. Če morate delati, potem delajte, vendar poslušajte telo. Naslednji dan pa naj bo kosilo tako: zelenjavna juha, pire krompir z zelenjavno omako, zelena solata in sveže gozdne jagode (brez smetane) za posladek. Naloga je spet poslušati telo. Rezultate eksperimenta si razlagajte sami in tudi razumevanje nalog je na vas samih.

Ali pa drugo darilo Zahoda: hitra hrana. Eni bodoi rekli, da jim ugaja jesti svinjarije. Vedo, da jedo svinjarije, vendar jim ugaja okus. V srednješolskih letih sem delal v eni izmed restavracij s hrano te vrste. Verjemite mi, da jeste lepo zavito svinjarijo. Globoko zamrznjeni zrezki, narejeni iz UV generacije piščancev, so polni hormoov za hitro rast, pečeni na par sto stopinjah in skupaj z majonezo na vašem pladnju v dveh minutah. Da občutite okus, so poskrbeli v znanstvenih laboratorijih in izdelkom med predelavo dodali zvarjene vonjave. A kaj, ko tekne, kajne.

Materiala je za nekaj strani, ampak končal bom pri bonbonih. Jedo jih predvsem otroci, kupujejo pa jim jih odrasli, ki bi si radi pridobili njihovo naklonjenost. Bonboni imajo svojo energijo, ker so ponavadi dani zaradi iskanja naklonjenosti ali celo iz ljubezni do otroka. To pa je vse, kar je v njih dobrega za otroka. Zato ni čudno, da se že v zgodnjih letih življenja nauči poslušati druge in zanemari svoje občutke. Hrano začne izbirati po videzu in ne po njenem naravnem izvoru. Pravzaprav jo začne izbirati po blagovni znamki, ki mu je očitno in hkrati zahrbtno ponujena v reklamah. Nato svoj stil življenja izbere med ponujenimi reklamami. Nato on sam postane velika reklama za poneumljenega človeka, ki je zgolj še eden izmed izdelkov Zahoda. Nato, nato pride Nato in vse pobije. Ampak figure ostajajo."

Nikakor nisem hotel biti provokativen, mislim pa, da je v zgoraj prepisani "figuri" iz knjige FIGURE ŠPORTA mnogo resnice. Upam da mi avtor knjige ne bo zameril, da sem vam jo predstavil.
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
Se strinjam z vsem kar je napisal (prepisal) klopotec in me utrjuje v prepričanju, da ga ni čez svinjsko pečenko ali odojka na žaru... mlajsk! Prava mera in zmernost, vzeti si čas za hrano, polna skleda solate, zraven popiti kozarec dobrega vina..., po ali pred tem pa dovolj gibanja...to bi bil napotek za zdravo življenje, ki se ga poskušam držati.

Goveja juha iz mesa, ki ni prišlo npr. iz Belgije ali GB ampak z neke slovenske kmetije, ki mogoče pasejo na planin, je prava poslastica, tudi ni trebada je mastna. Pomfrit iz doma pridelanega, nešpricanega, nerakstega krompirja je zakon, pa tudi ni treba da je masten. Blejska rezina po tradicionalnem receptu, kot ga pozna moja tašča, je pa sploh kulinarična umetnija.Jagode z lastnega vrta z nerafiniranim sladkorjem,so moja posebnost, sem pa že kupil v Šparu kitajski jagodni kompot po katerem sem mislil, da bom bruhal, ko sem ga pojedel eno žlico... Za sveže gozdne jagode si je treba vzeti pa nekaj več časa...

Mesojedstvo in zdravo prehranjevanje se ne izključujeta. Zelenjava, ki pride z Nizozemske ali pa neka vložena z miljon konzervansi je prav tako nekoristna kot McDonaldsov hamburger. "Domača" zelenjava in sadje zalivana s prekomernimi odmerki strupov ali gojena ob avtocesti, ravno tako. Včasih nimamo izbire. V naši deželi mislim, da se vseeno še vedno da dokaj zdravo prehranjevati,v kakih večjih mestih sveta je pa to precej nemogoče.

Jaz zelo dobro funkcioniram na makaronflajš, na žgance zabeljene z ocvirki, bolje kot na kakršnokoli zelenjavo pa če si še tako želim, da bi bilo drugače. Kot sem že rekel; občudujem vegeterijance, tudi sam bi ukinil meso, če bi se dalo. Pa ne iz kakšnih filozofskih razlogov, zgolj zato, kere se mi živali smilijo - zato sem tudi prenehal biti ribič. Menda pa tudi rastline čutijo in imajo občutke, kaj pa zdaj?
Uporabniški avatar
 milkec
Ko sem tole od Duleta bral sem se spomnil paprik, ki so bile pozimi v Sparu. Bile so tako idealne (točno pravih oblik, barva lepša kot na novo lakiranem avtu), da so se mi tako zagabile, da ko sem samo pomislil na te paprike, sem že imel plastiko med zobmi. Toliko o zelenjavi.

Ker pa je to tema o svinjini oz. o mesojedstvu na splošno, mislim, da je Dule kar lepo napisal! Jem tako zelenjavno juho kot dunajski zrezek (čeprav se razmerje nagiba kar konkretno k juhi), ampak ko pride na vrsto zrezek je ta tisti dan nekaj posebnega. ;)

klopotec: tale članek ni bil nikakršno provociranje, v bistvu hvala, da si si vzel čas in ga prepisal!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA