teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uroš Sobočan napisal/-a:Sežem v žep, mam mobitel.

Eni poskrbimo, da je Slovenija vsak dan čista, ampak žal še vedno v manjšini.

Lp

Kak te ti poskrbiš, da je Slovenija vsak dan čista?
marko85 napisal/-a:Torej jaz delam veliko napako, ker po teku ne jem nekaj konkretnih OH ampak bol po okusu oz. ne gledam kaj jem... Včasih OH, vcasih beljakovine, vcasih nic... OH pomeni tud sladkor?

OH je tudi sladkor(saharoza), pravzaprav so OH v glavnem kar sladkorji. napaka je pa čisto relativno. odvisno od ciljev. če s greš nekaj resnega potem je seveda bolj poskrbeti za čim bolj optimalno prehrano.
Ja, Uroš. Očistiti bi bilo treba predvsem parlament. A to je očitno težja zgodba, nimajo čistila, saj so šli še parlamentarci smeti v naravo pobirat. Nisem se udeležil čistilne akcije. Nikoli ne odvržem ničesar, že od nekdaj. Občasno poberem smeti pred blokom in v visokogorju; za cestami nikoli. Funkcioniram pač lokalno, ne globalno kot npr. parlamentarci.
Morda se zdi, da je izven konteksta, a je močno povezano s tem kar je napisal Uroš.
lp
MKC napisal/-a:
marko85 napisal/-a:Torej jaz delam veliko napako, ker po teku ne jem nekaj konkretnih OH ampak bol po okusu oz. ne gledam kaj jem... Včasih OH, vcasih beljakovine, vcasih nic... OH pomeni tud sladkor?

OH je tudi sladkor(saharoza), pravzaprav so OH v glavnem kar sladkorji. napaka je pa čisto relativno. odvisno od ciljev. če s greš nekaj resnega potem je seveda bolj poskrbeti za čim bolj optimalno prehrano.

ja glih zaj posusit se nocem...
marko85 napisal/-a:
MKC napisal/-a:

ja glih zaj posusit se nocem...

:o :o
Za tiste, ki prisegajo na živo hrano

Meni po teku paše zmiksano

banana, ananas, surovo mleko in pest smrekovih vršičkov. vse skupaj naj bo redko in hladno.
Zdaj se še da dobit smrekove vršičke.

Tale mix je z vidika mešanja morda sporen, ampak meni paše. Pa še zelo okusno je.

Pa ena osvežilna zadeva za vroče dni ki prihajajo.

na kocke narežeš banane in avokado. Stisneš sok pomaranč in na dve pomaranči daš eno žlico medu in pol čajne žličke ingverja v prahu. Sok med in ingver zmešaš in preliješ kocke avokada in banan.
Zdravo
Že kar nekaj časa berem vaš forum, veliko koristnih informacij imate, zato sem se vam pridružila še sama. Malo bom oživela tole temo...

Tečem že kar nekaj let, letos mi je prvič uspelo preteči tudi skozi zimo :clap:
Problem je naslednji: nikakor se ne morem znebiti še zadnjih nekaj kg (3-4kg). Aktivna sem res dovolj. 2-3× na teden tek okoli 50min (glede na to da mi je ravnina že zelo dolgočasna, sem prejšnji teden vključila 1-2× tek po razgibanem terenu (golovec)) in 2× na teden TRX. In ponavadi, ko pridem domov (npr iz TRX-a) nekaj malega pojem. In ker imam mišične mase za svoj okus več kot dovolj, jem kake OH (kak košček pirinega kruha). Vsa leta do zdaj, pa sem imela prakso da po vadbi razen vode nisem zaužila nič. Takrat sem hujšala brez problema. Ampak, ker vsi tako ponavljajo kako je pomemben obrok po vadbi (v mojem primeru ne bom tekla treningu, ker se bolj rekreacijske narave :lol: ), sem se letos odločila da bom po vadbi jedla.
Kaj mi svetujete, nočem imeti napačnega pristopa, ampak glede na to, da nimam nekih strašnih trenungov, mislim da je dovolj da po vadbi nadomeščam samo kake elektrolite (posebej še ko bo bolj vroče).

Trenutno malo tavam v temi, mnenja okoli tega so precej različna...
prvič, kar se mene tiče, je za vse povprečne rekreativne športnike, ki se grejo jogging ali tudi malček hitrejši tek do 10...15km, tisto famozno nadomeščanje po vadbi povsem odveč. še enkrat, pogovarjamo se o povprečnem rekreativnem športniku, ne o nekom, ki želi dosegat čase pod 35:00/10km, če pa NE želiš dodatne mišične mase, nikar ne jej eno uro po aktivnosti. da ne bo sporazuma, kaj malega lahko človek poje takoj po vadbi, še posebej če udari lakota (kakšna bananca, itd.), ni pa smiselno pojesti polnega obroka, npr. krožnika špagetov, večje količine takih in onakih športnih napitkov (tudi z izotoniki se ni dobro prekomerno nalivat, saj so kalorijsko bogati).
to, da grejo zadnje kile najtežje dol, je normalen proces. moj nasvet bi bil, da vnesi raznolikost: lažje je kuriti maščobe, če ob določeni (ne preveliki) količini hranil te razporediš tako, da npr., en dan v tednu poješ nekoliko več in druge dni manj, kot pa da ješ vse dni enako malo. druga stvar je raznolikost v vadbi: če ves čas treniraš enako, se telo "navadi" določene stopnje obremenitve in začneš stagnirat. kombiniraj različne vzdržljivostne vadbe, pa tudi trening z utežmi je zelo koristen - govora je seveta o lažjih bremenih (ne o dvigovanju 10ih kil); ob tem, da normalno ješ (ne da stradaš!) in da ne ješ takoj po vadbi, je strah o pretirani rasti mišic neupravičen ;) pa brez skrbi, tudi "posušila v mišice" se ne boš, kot bi te kdo želel strašiti.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA