teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 skorc
#176627
Kakorkoli ti ustreza. ;)

Verjamem pa, da nobena obsedenost/skrajnost ni dobra. Sam osebno ne vidim noben potrebe po tem, da bi zaradi par metrov "rostfreia" polagal otroke pod kravo in jim v usta tiščal kravja vimena. Kot tudi ne,da bi jih redno pital z Big-Mac-i in Coca-Colo. Morda celo slekel do nagega in jih poslal na pašo na travnik. :roll:

Skratka zdrava mera in prava doza zdravega razuma pri vseh stvareh so po moje optimalna rešitev, za lepo/zadovoljno življenje. 8)
Uporabniški avatar
 jole
#176678
Zanimiva razprava...sam sem pil domače mleko cca. 30 let in to ne male količine, vsak dan 0,5 l. Mleko smo zmeraj kuhali (bolj pravilno pasterizirali, ker smo ga greli dokler se ne pojavijo prvi mehurčki, to je pa glih tam nekje 75stC). Najbolš je bla pa smetana, ki se je nabrala čez dan ali dva, ko je bilo mleko v hladilniku...žganci s smetano pa belo kavo al pa kruh nadroblen v kofe pa gor smetana :roll: mmmmm....Poleti smo pa sveže mleko pustil, da se je skisalo...tudi odlično. Tudi maslo smo delali iz smetane. No in vse to smo pojedli in smo še danes vsi prav odličnega zdravja. Pa tud krave niso ble v nevemkakšni ekstremni ekološki reji, pač standardno za malo kmetijo z dvema ali tremi kravami. Moram pa rečt, da mi je blo pa mleko direkt izpod krave (sveže, neprekuhano torej) nekaj najbolj nagravžnega in dvomim da sem ga v vseh 30ih letih spil več kot 0,5l. No pol pa domačega mleka več ni bilo in smo prešaltal na homogenizirano (3.5% maščobe, tisto z 1.6 je prava plesikovna). In tega je že kar ene štiri leta, popite količine so še vedno iste in glej ga zlomka še naprej je z nami vse v redu.....sam smetane ni več :?
Skratka, zdi se mi, da je delanje znanosti tu čisto odveč...popij si zmerno ali domače mleko ali pa homogeniziranega pa bo vse v redu...
Uporabniški avatar
 ZHAK
#176681
Moja zgodba je podobna kot Joletova, le da mleka nismo pridelovali doma ampak smo ga kupovali pri kmetu. Vsak drugi dan po dva litra. In kaj je bilo najboljše? Pol litra surovega še toplega mleka, ščepec soli in žlica sladkorja. Čudna kombinacija, ampak priporočam. Na vsakih par mesecev, ko sem pri mami, še ponovim ta obred. In zdrav kot riba, pa poleg tega, da pojem ogromno mleka in mlečnih izdelkov ne jem skoraj nobene zelenjave.
Uporabniški avatar
 anže07
#176696
najboljše je surovo mleko

ZHAK - ali potem mleka niste nikoli popolnoma zavreli -le toliko da so se pojavili prvi mehurčki?
zakaj pa sol in sladkor?
Uporabniški avatar
 ZHAK
#176809
Vedno smo ga prekuhali, razen tistega prvega pol litra, ki je šlo direktno v moja usta. Kako je prišlo pa do soli in sladkorja pa ne vem natančno, ampak pri hrani rad eksperimentiram in okus mi je bil odličen.
 MATJAŽ
#176810
Pa holesterol in še kaj je menda najbolj odvisen od živcev :evil: .
In ,če te že zjutraj razjezi pogled na tisti lonček mleka,ker nisi prepričan ali je iz cisterne ali je mogoče prekuhan ali mogoče celo krava ,ki ga je ustvarila ni imela genov pravilno razvrščenih. :bum: .POTEM LONČEK PUSTI PRI MIRU :nono: .Mogoče bi bila boljša izbira persen.
Največja umetnost je ravnovesje ,ker nam pa to nagaja iščemo dlake v jajcih. :bum: .Mleko pa kar pijmo pa radi se imejmo :cmok: .
Uporabniški avatar
 zajc
#176812
V samo debato se ne bom vmešaval, sem pa včeraj slučajno dobil en letak o postavitvi prvega mlekomata s svežim, surovim mlekom. Če ste z gorenjskega konca in bi radi kupovali sveže, surovo mleko.

Preden kliknete, opozarjam, da je to reklama in da z oglaševalcem nimam nobene povezave
http://www.kis.si/files/LetakB.pdf
 klopotec
#176820
Zajc, to pa je odlična informacija. Tako boste Ljubljančani in okoličani imeli vedno na razpolago odlično živilo.
Mleko prihaja iz odlične reje in verjamem, da bo v kratkem gužva okoli mlekomata.
In ne kuhajte mleka. Če vam ga ponudijo surovega, bodite prepričani, da je zdravo. Bilo bi škoda, da bi iz odličnega živega napitka, s kuhanjem naredili mrtvo brozgo z neuporabnim kalcijem.
Zavidam vsem, ki so blizu mlekomata.
Uporabniški avatar
 semjul
#176850
:D

surovo mleko je poleg vsega naštetega koristnega tudi odlična priložnost
saj " lahko " vsebuje zelo patogene bakterije, kot so Brucella abortus, Salmonella, Bacillus anthrasis, Mycobacterium tuberculosis, Clostridium perfringens,

med drugim se lahko okužite tudi s klopnim meningitisom.

Obilo priložnosti torej tako + kot -.
 Jeb
#176854
Tako kot "lahko" v bolnišnici umreš zaradi nedolžne bolezni, ki jo zaspani zdravnik narobe diagnosticira, ali izgubiš roko, ker je kirurg med operacijo mislil na druge stvari, ne pa na tvojo rano. Pa verjetno vseeno še vedno hodiš k zdravnikom in v bolnišnice.
Uporabniški avatar
 ero
#176888
Kaj pa mleko?

Spodnji video vam bo dal malo za razmislit. Mleko je prav tako obremenjeno z vso kemijo, ki izvira iz krme, dodatkov krmi, zdravil za živali, stresa živali, ipd. ter tudi iz postopka obdelave mleka. Tako nam spodaj razlagajo, da pasterizacija lepo pobije večino bakterij. Kljub temu, pa so v mleku ostanki razpada bakterij, oz. tistega, kar je bilo znotraj bakterij. Te snovi so trigerji za naš imunski sistem, in tudi povzročitelji alergij, astme, avtoimunskih bolezni, tudi raka. Ugotovljeno je bilo, da največ mleka popijejo v skandinavskih državah, kjer je tudi največ problema z osteoporozo. Je to naključje ali spet en mit, ki ga bi bilo dobro razbit?

http://www.orgon.si/index.php?option=co ... Itemid=113

Mutant Milk: The World's Most Dangerous Beverage!

The Whole Truth About Milk

Torej, kakršnakoli odločitev o zmanjšanju konzumacije predelane hrane, vključno z "fast food hrano", bo pomenila izboljšanje vašega zdravja. Tisti bolj hrabri se lahko odločite in izločite tudi mleko in mlečne izdelke. Predvsem pa se morate pri sebi odločiti in začeti kuhati doma iz osnovnih surovin: zelenjave, sadja, žitaric in drugih osnovnih živil.

Toda kaj ostane?

Voda iz pipe je onesnažena, še bolj pa večina vode v plastenkah. Pri vodi pomagajo razni filtri na srebrovi osnovi, ki v bistvu nadomeščajo terapijo z srebrovi koloidi. Najboljša smer pa je seveda lasten vrt in lastna zelenjava in sadje.
Uporabniški avatar
 ZHAK
#176906
Ne samo voda, tudi zrak ni več tisto kar je bil.
 wind
#177028
ero napisal/-a:Ugotovljeno je bilo, da največ mleka popijejo v skandinavskih državah, kjer je tudi največ problema z osteoporozo. Je to naključje ali spet en mit, ki ga bi bilo dobro razbit?


Ma kakšen mit, tole je spet čisto navadna "zdravo prehranska" demagogija. :mrgreen:

Torej, v primerjavi s katero državo ali kontinentom? Afriko? Ali kako državo, ki ima zdravstvo na enakem nivoju kot npr Švedska? Imaš kak link, raziskavo na pubmed?

Tudi v ZDA je precej osteoporoze, pa v Švici tudi, pa v Španiji, tudi Japonci niso imuni. Glej tole:

http://www.iofbonehealth.org/facts-and-statistics.html

Ja, zagotovo je v Južni Afriki manj osteoporoze. Ne samo zato, ker jo je belci in azijci precej več, kot med črnci, tam je povprečna življenska doba tako kratka, da ljudje ne živijo dovolj dolgo, da bi imeli probleme z osteoporozo. Seveda je tudi raka manj, isto velja za probleme z ožiljem, infarkti. Kot kaže, gre za državo z odlično klimo in prehrano, mogoče bi kdo razmislil o selitvi. :twisted:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... expectancy
Slika

BTW, na severu so dnevi krajši, manj UV svetlobe pa pomeni tudi manj D vitamina, ki je nujen za razvoj kosti. ;)
 klopotec
#177030
wind napisal/-a:
ero napisal/-a:Ugotovljeno je bilo, da največ mleka popijejo v skandinavskih državah, kjer je tudi največ problema z osteoporozo. Je to naključje ali spet en mit, ki ga bi bilo dobro razbit?


Ma kakšen mit, tole je spet čisto navadna "zdravo prehranska" demagogija. :mrgreen:

Torej, v primerjavi s katero državo ali kontinentom? Afriko? Ali kako državo, ki ima zdravstvo na enakem nivoju kot npr Švedska? Imaš kak link, raziskavo na pubmed?

Tudi v ZDA je precej osteoporoze, pa v Švici tudi, pa v Španiji, tudi Japonci niso imuni. Glej tole:

http://www.iofbonehealth.org/facts-and-statistics.html

Ja, zagotovo je v Južni Afriki manj osteoporoze. Ne samo zato, ker jo je belci in azijci precej več, kot med črnci, tam je povprečna življenska doba tako kratka, da ljudje ne živijo dovolj dolgo, da bi imeli probleme z osteoporozo. Seveda je tudi raka manj, isto velja za probleme z ožiljem, infarkti. Kot kaže, gre za državo z odlično klimo in prehrano, mogoče bi kdo razmislil o selitvi. :twisted:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... expectancy
Slika

BTW, na severu so dnevi krajši, manj UV svetlobe pa pomeni tudi manj D vitamina, ki je nujen za razvoj kosti. ;)


Tudi na severu so dnevi zadosti dolgi za dovolj vitamina D. Verjetno bo razlog kje drugje.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA