teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 klopotec
metkamarjetka napisal/-a:pa še ena replika oz. vprašanje Klopotcu: se ti ne zdi, da je sok 4 (štirih) pomaranč naenkrat prevelik "šok" za telo :?: toliko vitaminčkov in kisline kar naenkrat?!

Brez strahu metkamarjetka. Štiri nedolžne pomarančke te ne bodo spravile na kolen, ravno obratno. In sploh ne gre za kislino, ko pride sok pomaranče v želodec, deluje bazično in glih iz tega razloga mislim, da je dober takoj po teku.

Kar se pa tvojih salam zvečer tiče je pa čisto tvoja stvar. Jaz sem tako jedel mnoga mnoga leta, potem pa mi je le kliknilo, zakaj sem vedno tako utrujen. Verjetno pa tebi tak režim sedaj ne dela nobenih težav. V tem pa je tudi hinavščina te kisle prehrane. Mesni izdelki so namreč zelo kisli.
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
klopotec napisal/-a:
metkamarjetka napisal/-a:pa še ena replika oz. vprašanje Klopotcu: se ti ne zdi, da je sok 4 (štirih) pomaranč naenkrat prevelik "šok" za telo :?: toliko vitaminčkov in kisline kar naenkrat?!

Brez strahu metkamarjetka. Štiri nedolžne pomarančke te ne bodo spravile na kolen, ravno obratno. In sploh ne gre za kislino, ko pride sok pomaranče v želodec, deluje bazično in glih iz tega razloga mislim, da je dober takoj po teku.

Kar se pa tvojih salam zvečer tiče je pa čisto tvoja stvar. Jaz sem tako jedel mnoga mnoga leta, potem pa mi je le kliknilo, zakaj sem vedno tako utrujen. Verjetno pa tebi tak režim sedaj ne dela nobenih težav. V tem pa je tudi hinavščina te kisle prehrane. Mesni izdelki so namreč zelo kisli.

spraševala sem zato, ker sem po nekajmesečnem pitju ene limone zjutraj na tešče imela kar velike težave z želodcem. in zato se mi zdi, da so 4 pomaranče naenkrat res preveč.

p.s. saj se skušam zelo "nazaj držat" s temi salamcami in sirčki, ampak mal je pa le treba no.......
 klopotec
Seveda je treba. Ti kar daj, ampak mal. Kot praviš. In če bo tudi dosti zelenega, ne bo prevelke sile. Kisle salame, pa bazične pomaranče in zelenjava, pa bo neko ravnovesje. Ampak vsako posebej, ne vsega skupaj, potem pa ubogi želodček ne ve, česa bi se prej lotil. In je štala.
Uporabniški avatar
 metkamarjetka
klopotec napisal/-a:In če bo tudi dosti zelenega, ne bo prevelke sile.

zelenjavo imam ZELOOOOOOOOOO rada in ni dneva brez nje - na 100 in en način :) ! evo, tako, da nimam slabe vesti glede konzumiranja tistih mesnatih dobrot 8) :wink:
 klopotec
Še en "recept". Ta je bolj za po kakšnem krajšem, lahkotnem teku, če nismo preveč lačni, vendar je kar hranilen in bogat z rudninami.

Dva aki tri deci pogretega surovega mleka. V njega zamešamo eno veliko žlico pivskega kvasa in eno veliko žlico melase.

Pa še eden. Malo gostejši. Po enem srednjem teku.
V mešalcu zmelješ eno skodelico posušenih marelic, čez noč namočenih v topli vodi, dve zreli banani in eno veliko žlico medu. Naliješ v kozarce in potreseš s cimetom ali muškatnim oreškom.

Najprej pa je seveda treba spiti svež sok. Sicer ne učinkuje, he, he.
Uporabniški avatar
 natasa
SUROVO MLEKO !!??? KOLK MA PA TAKŠNO MLEKO MAŠČOBE ? :roll: :shock: :wink:
Uporabniški avatar
 Loni
Krave niso tako zelo radodarne z maščobo, v surovem mleku je največ nekaj čez 4 procente maščob.
Uporabniški avatar
 natasa
O.K. naj bo , čeprav.... ne ni zame: :roll: Žal :bum: !
 klopotec
natasa napisal/-a:SUROVO MLEKO !!??? KOLK MA PA TAKŠNO MLEKO MAŠČOBE ? :roll: :shock: :wink:

Zakaj se dereš? In kaj je narobe z maščobami?
Uporabniški avatar
 natasa
klopotec napisal/-a:
natasa napisal/-a:SUROVO MLEKO !!??? KOLK MA PA TAKŠNO MLEKO MAŠČOBE ? :roll: :shock: :wink:

Klopotec vsak po svoje :wink: . Naj ti tekne meni pač ne , ker ne maram surovega mleka ! :roll:
Uporabniški avatar
 natasa
klopotec napisal/-a:

No nekako takšno je pa moje mnenje o maščobah! :lol:

Polnomastno mleko in polnomastni mlečni izdelki so bogati vir zdravju škodljivih nasičenih maščobnih kislin. Smernice zdravega prehranjevanja temeljijo na uživanju manj mastnega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov, zato je promocija uživanja polnomastnega mleka in polnomastnih mlečnih izdelkov neetična in zavajajoča za zdravje ljudi. Dolgotrajno uživanje polnomastnega (s 3,5 in več % mlečne maščobe) predstavlja veliko dodatno obremenitev organizma z nezdravimi živalskimi maščobami. Nasičene maščobne kisline, ki jih je v mlečni maščobi 2/3 (v polnomastnem mleku nad 23 g v 1 litru) so surovina za tvorbo holesterola in trigliceridov v krvi človeka. Posledično so tako nasičene maščobne kisline iz polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov "krivec" za zvišan holesterol in zvišane maščobe v krvi, ki so vzrok za pojav ateroskleroze, bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka, predvsem raka dojke, debelega črevesa, slinavke in prostate. Bolezni srca in ožilja so glavni vzrok vseh smrti v Sloveniji (nad 40% vseh smrti). Hrana z večjim deležem maščob je energijsko bogata in povzroča prekomerno telesno težo in debelost, ki dodatno povzroča številna obolenja.

Zaradi naraščajočega števila prekomerno hranjenih in debelih prebivalcev Slovenije ter prevelike količine zaužitih maščob, predvsem nasičenih, priporočamo od četrtega leta starosti uživanje manj mastnega mleka (1,5% mlečne maščobe ali manj), manj mastnih mlečnih izdelkov (pusti sir s 25% mlečne maščobe ali manj, pusta skuta od 5% do 10% mlečne maščobe) in manj mastne jogurte in druge fermentirane mlečne izdelke. Za tiste, ki imajo že povišane maščobe v krvi ali že prisotno srčno žilno bolezen oziroma debelost pa priporočamo posneto mleko (0,5% mlečne maščobe) in mlečne izdelke iz posnetega mleka.
 klopotec
natasa napisal/-a:
klopotec napisal/-a:

No nekako takšno je pa moje mnenje o maščobah! :lol:

Polnomastno mleko in polnomastni mlečni izdelki so bogati vir zdravju škodljivih nasičenih maščobnih kislin. Smernice zdravega prehranjevanja temeljijo na uživanju manj mastnega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov, zato je promocija uživanja polnomastnega mleka in polnomastnih mlečnih izdelkov neetična in zavajajoča za zdravje ljudi. Dolgotrajno uživanje polnomastnega (s 3,5 in več % mlečne maščobe) predstavlja veliko dodatno obremenitev organizma z nezdravimi živalskimi maščobami. Nasičene maščobne kisline, ki jih je v mlečni maščobi 2/3 (v polnomastnem mleku nad 23 g v 1 litru) so surovina za tvorbo holesterola in trigliceridov v krvi človeka. Posledično so tako nasičene maščobne kisline iz polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov "krivec" za zvišan holesterol in zvišane maščobe v krvi, ki so vzrok za pojav ateroskleroze, bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka, predvsem raka dojke, debelega črevesa, slinavke in prostate. Bolezni srca in ožilja so glavni vzrok vseh smrti v Sloveniji (nad 40% vseh smrti). Hrana z večjim deležem maščob je energijsko bogata in povzroča prekomerno telesno težo in debelost, ki dodatno povzroča številna obolenja.

Zaradi naraščajočega števila prekomerno hranjenih in debelih prebivalcev Slovenije ter prevelike količine zaužitih maščob, predvsem nasičenih, priporočamo od četrtega leta starosti uživanje manj mastnega mleka (1,5% mlečne maščobe ali manj), manj mastnih mlečnih izdelkov (pusti sir s 25% mlečne maščobe ali manj, pusta skuta od 5% do 10% mlečne maščobe) in manj mastne jogurte in druge fermentirane mlečne izdelke. Za tiste, ki imajo že povišane maščobe v krvi ali že prisotno srčno žilno bolezen oziroma debelost pa priporočamo posneto mleko (0,5% mlečne maščobe) in mlečne izdelke iz posnetega mleka.

Ti "moji recepti" so za športnike, Nataša. Pri športnikih ni nobene takšne nevarnosti, kot si jih ti kot svoje mnenje od nekje prepisala in jim nekritično verjameš. Nedotaknjeno polnomastno surovo mleko je edino sprejemljivo (za mene seveda, tega nikomur ne vsiljujem). Kako zdravo je nemastno, polmastno in nevem kakšno še mleko, je reklama mlekarnarjev, ki nam prodajajo brezvredno tekočino, tisto kar so posneli iz njega in je tam največ koristnih zadev, pa nam drago prodajajo v drugi obliki. In da ne bi ljudje kupovali mleka pri kmetih so si izmislili, kako da je to nevarno in nezdravo.

Sicer pa, ni vse za vsakogar. Zato pa sem napisal še en recept, banane, marelice....., kaj pa tisti, bi ti šel?
Lepo se imej, z mlekom ali brez.
Uporabniški avatar
 natasa
Saj bi šel tudi prvi z rahlo spremembo :wink: !

:lol:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Spijem zelo malo mleka, a vseeno dobim kurjo kožo, ko berem negativno propagando o polovrednem ali naravnem mleku. Klopotec ima kar prav, ko navaja kdo in zakaj je producent tega scenarija.
Kdor redno teče in spije kak deci mleka, se zaradi tega sigurno ne bo ukvarjal s povečanim holesterolom in drugimi naštetimi tegobami današnjega časa.
Pa veliko strokovnih člankov o prehrani govori o odličnem regeneracijskem napitku po teku - čokoladno mleko :beer:
 jezek.teka.teka
Zgoraj se omenja holesterol:

''Posledično so tako nasičene maščobne kisline iz polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov "krivec" za zvišan holesterol''

Ampak to je izjemno poenostavljeno povedano.

Na hitro, da ne bomo preveč OT:
- uradna medicina že dolgo loči koristen in škodljivi holesterol
- vsaka prevelik vnos kalorij povzroča presežek holesterole (tudi če bi pojedel preveč banan, recimo)
- oba holesterola morata bit v določenem razmerju, ki velja za zdravo,
- škodljivi h. se spreminja v koristnega ob rednem gibanju,
- povišan negativni holesterol je lahko tudi zaradi dednosti, predvsem pa stresnega življenja (če še ne vemkako zdravo jemo, nam nič ne pomaga, če se veliko živciramo).

Da ne bom preveč ven iz teme: jaz po teku pogosto jem ajdovo kašo s skuto.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA