teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Meni se zdi štetje kalorij pravo SIZIFOVO DELO... Kako za vraga veš kolk kalorij imata npr. dva kosa kruha-ko pa je sestava od kruha do kruha lahko popolnoma drugačna, da ne govorim o tem da si lahko odrežem večji/manjši kos kot je "predvidena" količina... Lahko kdo reče da tehtnica pomaga, a vendar je nimaš povsod na voljo, kjer ješ čez dan....
ja, to JE sizifovo delo. Meni gre blazno na živce, zato jih ne štejem. Vse moraš pač tehtati, čeprav ti povem, da so eni sčasoma že taki stručkoti, da vse ocenijo zelo natančno "na oko", kalorične vrednosti vseh živil pa tudi poznajo.

Kathy sem to svetovala, ker pravi, da ne ve, zakaj se redi oz. zakaj ne shujša. Če enih 14 dni šteješ kalorije, lažje ugotoviš.
Živjo,

no, bom poizkusila naslednji teden, čez vikend pa preučila vso zadevo in si sestavila nekakšen jedilnik, pa bomo videli kako bo šlo.
Sicer pa sem se nehala rediti. V dveh letih sem pridobila 10kg (nevem že od kje :oops: ), zdaj se jih je treba znebit :) :) Tako da, zdaj ko je vreme pravo, bodo na vrsti solate takšne in drugačne, tako da bi skoraj moralo uspeti..vsaj toliko, da pridem pod 65kg..to je moj cilj (trenutno jih imam 72)..
Me pa izjemno veseli novica, da se mi je s tekom nekoliko preoblikovalo telo..je to sploh možno, glede nato, da nisem nič shujšala? Tečem sedaj že okoli tri mesece vsak drug dan, vmes šibam na kakšno goro ali kolo,rolarje..no ja, to so opažanja okolice, sama sem tako samokritična, da tega ne opazim :P (iskreno: nekaj majhnih sprememb pa le je :wink: )

Štetje kalorij je verjetno res potrebno samo toliko, da znaš potem sam oceniti koliko jih je v neki količini hrane..do pike natačno pa najbrž ne gre.. :wink:

Chau :)
Živjo!

Jaz sem začela na KCAL bolj gledati, ko mi je kdo rekel da se redi oz. da ne more shujšati in ugotovila kako hitro lahko presežeš dnevi vnos. Najbolj me je šokiral podatek, da ima ena žlica olja skoraj 140 Kcal, potem pa se vprašaš kakšne vse omake dajo ljudje na solato :)

Glede preoblikovanja telesa - mišice so tiste, ki dajejo obliko telesu in so tudi največji porabnik energije. To pomeni, če govorimo o hujšanju in potem še važnejšem - vzdrževanju pridobljenega rezultata oz. oblike telesa... ja mišice so zelo pomembne, če želimo rezultat dolgoročno obdržat zato je potrebno pri hujšanju oboje: uravnotežena prehrana (redni in pravilno sestavljeni obroki, da dobimo čez dan vse kar telo potrebuje) in aktivnost s katero bomo pokurili viške, ojačali mišično maso, oblikovali telo in to tudi obdržali.
Nič lažjega, a ne? :)
Skratka, moraš biti že pravi mojster, da si sestaviš tak jedilnik, zato jst sprejemam vse predloge :) op.ne jem mesa-razen piščančja prsa in pa faširano meso+"svinjarijo" poli salamo in hrenovke :oops: ampak preživim tudi brez tega, brez problema..mam rajši kot to sojine polpete :wink:
podobnih kg sem tudi jaz :oops: pa naj ti priznam da odkar tečem, kg ostajajo, telo se je pa zelooo preoblikovalo, definitivno sem "ožja", aja grešim pa tudi jaz - jem premalokrat na dan, pa še to včasih tisto kr neki... ker moram pa it spet nazaj na hormone (z leti pridejo tudi zd. nevšečnosti) pa upam, da ne bo presežek prevelik(ponavadi mi ravno te zadeve dodajoooo)... no ja, za svoja leta izgledam kr ok ;) v teku in potepanju po hribih uživam in to je to... moram sam miselnost v glavi spremenit in sprejet dejstvo, da sem kar sem, z vsemi kg in vso nakopičeno vodo v sebi ;)
važno je da uživamo vsak trenutek, tudi ko jemo
lep daan
Najprej pozdrav. Tukaj sem nov. Da ne odpiram nove teme, bom vprašal kar tukaj. Eno bolj splošno vprašanje glede prehrane.
Kaj pojesti oz spiti pred in po teku? Kakšni posebni pripravki me ne zanimajo, niti kakšni posebni jedilniki ne. Zanekrat mislim samo zmanjašti koločino hrane in začeti teči. Če je kaj, kar naj začetnik pred oz po teku (hoji) zaužije?
Pa ne en čez drugega. Saj ne bom vedel, katerio nasvet uporabit. Kaj pa tako. Kakšno uro pred tekom malo slanega kikirikija in cedevita. Takoj po teku pa jušna žlica medu in mleko z žličko kakava. Kakšno urico kasneje pa sendvič z motovilcem, hrenovim namazom , pečenim piščančjim filejem in parmezanom. To sem namreč zaužil danes pred in po teku.
Uporabniški avatar
 vencelj
stane_c napisal/-a:Najprej pozdrav. Tukaj sem nov. Da ne odpiram nove teme, bom vprašal kar tukaj. Eno bolj splošno vprašanje glede prehrane.
Kaj pojesti oz spiti pred in po teku? Kakšni posebni pripravki me ne zanimajo, niti kakšni posebni jedilniki ne. Zanekrat mislim samo zmanjašti koločino hrane in začeti teči. Če je kaj, kar naj začetnik pred oz po teku (hoji) zaužije?

Zdravo!
Prebrskaj tole, verjetno bo kaj pametnega zate: :arrow: viewtopic.php?f=29&t=9578&start=90
Že na prvi strani teme na tej povezavi pa dobiš še več linkov...

LP, vencelj
Stane, to je stvar okusa, ampak tale tvoja hrana pri meni ne bi funkcionirala. Slani arašidi - jaz bi bil potem preveč žejen, pretirano pitje pred tekom pa meni tudi ne ustreza, ker mi potem klonka po trebuhu, zdi pa se mi tudi, da mi napihnjen trebuh poskakuje tako, da bi potreboval steznik. Neposredno pred tekom ni dobro jesti, sploh težje prebavljivo hrano, ti potem prebava pobere preveč energije, kakšnemu je tudi slabo. Vsaj kakšno uro prej pa lahka hrana. V glavnem vsi priporočajo makarone. Po teku pa užgi po hrani, če ti paše. Jej kar hočeš. Načeloma pa priporočajo beljakovinske obroke, posebno mlečne beljakovine, kakšno skuto, sirotko itd. Če hočeš živeti 100 let pa pij kefir. :lol: Sicer pa, če praviš, da si začetnik, najbrž nimaš kakšnih ne vem kako hudih treningov. Če v zmernem tempu tečeš kakšne pol ure, ti glede hrane res ni treba komplicirati. moj nasvet: mirno eksperimentiraj, da boš vedel, kaj ti ustreza, ko boš resneje tekal.
Jst pa po teku ne jem ničesar..spijem edino 2dcl vode v kateri je magnezijeva šumeča tableta (zaradi pogostih krčev v nogah) + ostli dcl če ne litri vode :wink: Ampak ne jem zato, ker tečem kar pozno- okoli 20h ali še kasneje..
Ta teden pričakujem kakšen gram manj, ker se res izjemno pazim (tako ne pomnim da bi se
že kdaj kontrolirala pri hrani) :)
Bom sporočila če je res kaj manj na tehtnici..sicer se ji pa poizkušam izognit :)
Dokler bom tekla normalno brez "težkih nog" zaradi kilogramov bo super.. :D
Moje kile so pa šle odkar laufam (kake pol leta) BUUUMMM navzgor :shock: :shock: :shock:
Pa sem zmeraj mislila da je tek taka super aerobna vaja kjer samo kuriš (aja, jedla nisem nič več kot prej, teki so bli pa kar oreng, ne samo za okras). Upam, da so to čiste mišice, ker videz je definitivno čist drugačen kot če bi pridelala kilograme česa drugega :wink:
Tak da tehtnico rajši vstran, ni pravi pokazatelj sprememb, ki jih dobimo z laufanjem. No vsaj pri meni je šlo v obratni smeri kot je blo za pričakovat, pa je na srečo tak luštno tekat, da sem tehtnico pospravla , ker bi me drugač samo frustrirala in po možnosti bi me minla volja...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA