teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 wind
spela* napisal/-a:[Potem se tudi jaz lahko odločim, da ne bom uporabljala rodilnik.
(Saj mi je bilo težko zapisati ta stavek, ampak da se.)

Če slovenščino dojemaš kot črkarsko pravdo in v isti koš vržeš pomembna pravila (skloni, sklanjatve) in marginalne zadeve (kot npr presledek pred odstotkom), kar.

Najbrž bo nekoč rodilnik izumrl, vse več je butastih politikov in še bolj omejenih novinarjev, ki dosledno ignorirajo drugi sklon. Pazijo pa na vejice, to pa.
 Jola
Ja, tudi od slovnice se shujša, veš, lahko te začne boleti želodec....pa ti ni do hrane, recimo !

Wind, rada imam tudi zelenjavo, samo sem že tako daleč prepričana, da telo rabi oboje, zakaj, pa morda drugič ! LP
 Jola
No pa še tole: za slovenščino se lahko preselite na debato Kraških 50+, da ne bo tale tema čisto izprijena !
Uporabniški avatar
 Wega
Vreme sprašuje:A s pomočjo slovnice se da tudi kakšno izgubit??

Oh seveda - sklanjanje, (8x) in pregibanje prav gotovo pripomoreta.

(Mimogrede, kako neki je lahko rodilnik moškega spola??)

Sicer pa evo se ti pridružujem. Danes sem imel okroglih 96 (*) in to je to. Naslednjih okroglih navzdol je 90 in takrat se javim.

(*)številke - uh!, pardon, števke 1, 2, 3, 4, 5 in 7 imajo vse neke špice in niso okrogle, 6, 8, 9 in 0 pa so prav lepo okrogle, kajne?

(edit: malo uredil in popravil)
 nivesj
Si bom drznila vprašati: Stara Kost, od kod si?

Anka ja san Istriana doc', puro sangue, moj papi je iz Jurcani (poli Sv. Lovreča, Baderne) mami pak ćemo rečt šavrinka, iz Kaštela poli Buj; ma pole su stavali va Čitanovi.....

Ne vem če še poznaš, in če katero istrsko govorico, jaz poznam tisto orto istrščino srednjega dela, ki se govori pri mojem očetu oz. nonotu okrog Limskega kanala pa do Pazina, pa tudi tisto italijansko/hrvaško/istrsko mešanico, ki se govori od Buj do Kopra, ker smo živeli točno vmes v Novigradu....In tudi jaz se vsekakor trudim s slovenščino, no, v službi mi pravijo, da mi kar gre, sem in tja tudi meni kakšna uide, tko da, ne se sekirat.... :D
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... ja san po ocu i materi Medulinac. I kaj i ti, još vajk dobro znan istarsku "čakavicu" iz svoga kraja :).
 milk
Ker nimam pretirano veliko znanja o teh rečeh, se zanesem na zdrav razum in logiko. Mislim, da je vse relativno. Zdaj so se vsi spravili na fruktozo! Mogoče zato, ker je nekje nekdo objavil, da je v določenih primerih, pri določenih ljudeh, lahko škodljiva. Čeprav me te stvari zanimajo in skušam pridobiti čim več informacij, sam še nisem zasledil nekega poglobljenega zapisa o škodljivosti fruktoze. Najprej je potrebno razčistiti kdo, in kako je napravil raziskavo in koliko je ta verodostojna. Za mleko sem zasledil že precej nasprotujočih raziskav. Ene so povdarjale njegovo korist, druge pa njegovo škodljivost. V določenih primerih verjetno drži oboje! Enako velja za fruktozo. Jaz sem zaradi ugodnejšega GI kupoval namesto sladkorja, fruktozo. Sedaj, ko slišim, da ima lahko tudi negativne učinke vem, da z njo ne smem pretiravati. Vseeno sem še vedno prepričan, da je veliko bolj zdravo uporabljati fruktozo, kot navaden beli sladkor. Če že je škoda, je je vsaj manj! Prepričan pa sem, da teza o škodljivosti ne velja (vsaj ne v taki meri) za fruktozo v sadju. Večinoma so hranila v naravnem stanju v taki obliki, da ni ravno škodljiva in človek, ki je bil včasih prvenstveno nabiralec sadja, je na to gotovo načeloma prilagojen, v kolikor si ni te prilagoditve z nezdravim načinom življenja onesposobil. V vsaki hrani je kaka sestavina, ki je lahko v določenih primerih in predvsem količinah, lahko škodljiva. V sadju je mogoče res to fruktoza, toda kaj je v mesu itd... Najbrž ne bo dobra odločitev, da bi zaradi fruktoze opustil sadje in ga nadomestil z nečim, kar ima še bistveno slabši učinek na zdravje. Če bi upoštevali vse kar pišejo nekateri, ki verjetno gledajo zelo ozko, bi imeli veliko težavo najti hrano, ki nebi imela nobene slabe lastnosti. Naj vas samo spomnim, da so včasih pisali o veliki škodljivosti in celo rakotvornosti paradižnika, v zadnjem času pa ga omenjajo kot super živilo!!!
Uporabniški avatar
 ris9
Zanimiva tema :D :D . Malo o slovnici, malo o lobijih, ki v določenem obdobju promovirajo določen tip prehrane. Mene mleko nažene na WC in ga verjetno ne prenašam najbolje ampak ga vseeno pijem. Pa to ne unega 1,5mm ampak kar 3,5 ali kar tistega še bolj "mastnega" ker ima res DOBER okus. Sadja in zelenjave ne maram preveč ampak če mi zapaše kakšen "jabček" ga pojem brez razmišljanja kaj je v njem in kaj ne (aja pa me tudi ponavadi nažene na WC :wink: :D :D . Da o jabolčniku (pri nas rečemo moštu) ne govorim. Najboljši je tisti direktno iz preše :lol: :lol: (in je WC že spet vesel obiska :D :D ). Tudi "cukra" se ne branim preveč, pice še manj. "Mek" je moj najboljši prijatelj. Rdeče, belo meso oziroma "šnicelni" pašejo v moj želodček kot ata na mamo :D .

V glavnem jaz jem vse (razen določenih vrst zelenjave, jaz jim rečem zelenjava na H, ki jih videti ne morem). Živel bom toliko kot mi je namenjeno. Nihče od tistih "ta pametnih" jedcev ne bo živel večno. Nekateri sicer trdijo, da zaradi raznih "bljek" mešanic, živijo bolje in imajo "enerđi" oh in sploh. Ampak jaz to jemljem z rezervo, ker imam tudi sam, kljub taki prehrani, precej preveč energije.

Če pa navežemo na tek, ker je to tekaški forum, pa mene pri tekaškem udejstvovanju taka "nezdrava" prehrana ne ovira oziroma mislim da me prav veliko ne upočasnjuje. Nismo pa profiji tukaj, da bi se morali zaradi teka čemu odpovedovati (sploh pa ne dobri, okusni kulinariki).
Uporabniški avatar
 Medicius
@ris9, zadel si tri bistva. Prvo je, da tukaj ne gre za profesionalizem, drugo da gre občasno za delo lobistov s prehrano in tretje da naj vsak jé kaj mu paše. 100 ljudi, 100 čudi! :D
Uporabniški avatar
 ris9
@Medicius jaz se pa trudim pa tolk pišem.. V bistvu sem pa tko mislil kot si ti napisal samo tako na kratko nisem znal napisati :D :D
 mojA
pa poglejmo tehtnico po smučanju :(

staro stanje: 63,4 kg
novo stanje: 63,3 kg

... bolje išta nego ništa ....

Sem mislila, da bo tale tema bolj konkretno stala na kg :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7