- 23 Jan 2007, 21:58
#81886
Niso vse beljakovine iz sirotke enake. Imaš koncentrat, izolat, hidrolizat kombinacije le teh in podobno,..
Obstaja veliko različnih postopkov pridobivanja, zato je tudi kvaliteta lahko zelo različna. Kot surovina je izolat kvalitetnega proizvajalca vsaj dvakrat dražji kot koncentrat. S proizvajalcem mislim na tovarno, ki to dela ne imena "proizvajalca" športne prehrane, ki v glavnem to niso ampak samo naročijo, da jim nekaj namešajo in potem to prodajajo pod svojo blagovno znamko. Se pa nekateri nižje cenovne firme odločajo za nižjo kvaliteto, jo dodatno mešajo z OH in to prodajajo kot čiste beljakovine. Tega je na trgu kar nekaj. Ravno zadnjič mi je v roke prišla neodvisna analiza beljakovin cenejšega proizvajalca in na nalepki je bilo skoraj 80%, v realnosti pa cca. 35% beljakovin. V tem primeru kupci kupujejo zelo drage OH.
Kar se tiče skute, ima dobre beljakovine, lahko kupiš tudi posneto, ki nima veliko maščob, težava pa je, da se prebavlja nekaj ur, kar za po treningu ni ravno zaželjeno.